ogórki - 26028 przepisów (strona:1429/1736)

Smalec z Gryfa 183

solidną podstawę do spożytych procentów.  Czasem też po prostu zawsze był, gdy już niczego nie było. I bezwzględnie jednoczył ludzi - tak! Przy wspólnym stole w mesie, z ogórkiem kiszonym własnej roboty, przyciągał jak magnes kolejnych strudzonych żeglarzy.  Z czasem stał się tak popularny, że przyjaciele napotkani na wodzie zawsze pytali, czy aby nie zapomniałam go ze sobą zabrać

Garniec Magalie
Pasztet/wątrobianka na kanapki bez pieczenia 154

masa była kleista i mogła się smarować na pieczywie. Pod koniec miksowania dodać żurawiny. U mnie są zmielone delikatnie, by było je widać. Podawać na pieczywie np. z rzodkiewkami, ogórkiem kiszonym, korniszonami itp. Przechowywać w lodówce w przykrywanym pojemniku

Weekendy w domu i ogrodzie
Królewski sernik 532

teściwoych, teściach, babciach, osobach na diecie itd...Z myślą o tych , którzy cenią sobie smak prawdziwego twarogu wiejskiego, masła z osełki, jogurtu... Teściowa lekka jak chmurka Teściowa nie zje ogórka Teściowa bezzębna czasem Zacina jak szafa z zawiasem... Teściowa ma jeść lekko z rana By w obiad nie paść na kolana.... Teściowa jak piórko ma jeść Do tego podjadać

Z Kuchni Do Kuchni
Grecke kanapki na kolację 236

swojską. I oba przypadki nie były pokrojone w plastry. Składniki -schab wędzony -swojska kiełbasa -ser typu feta -rzodkiewka -pomidor -czerwona świeża papryka -czerwona marynowana papryka -cukinia marynowana -oliwki -świeży ogórek -brokuł na parze -młoda gotowana na parze marchewka -czerwona cebula- nie wiem czemu nazywa się czerwona skoro fioletowa jest! -majonez -pieprz z młynka najlepiej -sól himalajska różowa -masło -chleb Dużo

Z Kuchni Do Kuchni
Jak przekonać się do picia wody? 9 prostych sposobów. 172

stronę wody. Banalny trik psychologiczny. Oczywiste rozwiązania są w końcu najlepsze. I pamiętaj, że należy pić ZANIM odczujesz pragnienie.  Urozmaicaj Jeśli nudzi Cię zwykła woda, eksperymentuj . Dodaj plaster ogórka, cytryny, pomarańczy, imbir, zamrożone owoce leśne czy liście mięty. Możesz też spróbować wody o większej zawartości minerałów - to właśnie one kształtują smak, dlatego zwykła źródlana może wydawać się "gorsza". Zastanów

Powiedz dietom nie
Domowy smalec z grzybami 160

przekładają się częstym publikowaniem przepisów na blogu. Ciasta, desery, ryby, zupy ... aż do zakąsek i dodatków. Tym razem publikuję pyszny domowy smalczyk, bez którego również nie wyobrażam sobie świąt:) Ogórek kiszony, świeże pieczywo i smalczyk- idealna zakąska/ zagryska! Polecam! Składniki: 1 kg słoniny ½ kg suszonych grzybów 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku Sól, pieprz do smaku. Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka hawajska 219

czemu dopiero niedawno sobie o niej przypomniałam i chciałam znów poczuć jej smak ;) w oryginalnym przepisie jest ser żółty z którego zrezygnowałam  (z wiadomych przyczyn) oraz ogórek, którego niestety nie miałam w lodówce, więc Wy możecie jeszcze go dodać, przyznam się nieskromnie, że udało mi się odtworzyć ten smak :D również sos z którym wtedy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pasta rybna (z makreli) 178

coś nowego ;) Składniki (porcja na 1-2 osoby): 1 ugotowane jajko 100g sera chudego białego (taki w kostce) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ogórek kiszony pokrojony w kostkę sól, pieprz, ostra papryka wg. smaku koperek wg. smaku 1/4 wędzonej makreli (lub innej wędzonej ryby) Sposób przygotowania: Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i ości

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placuszki z serkiem wiejskim 172

Składniki (4 placki): 1 jajko 2,5 łyżki serka wiejskiego (gęsta część) 3 łyżki otrębów pszenne firmy Kupiec  szczypiorek sól, pieprz twarożek na placuszki (ser biały + jogurt + rzodkiewki + ogórek świeży + szczypiorek + sól,pieprz) Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki na placuszki czekamy chwilę, aż otręby spęcznieją, w tym czasie przygotowujemy twarożek rozgrzewamy teflonową patelnię i lekko przecieramy ja ręcznikiem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pasztet z fasoli z pieczarkami 202

formy. Pieczemy  w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 60  min. do uzyskania złotego koloru. Pasztet podajemy  na zimno z pieczywem, sosami  kiszonym ogórkiem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Pasztet pomidorowy z cieciorką Primavika 180

Generalnie - dla mnie bomba! Podobnie jak paprykarz z kaszą jaglaną - ten pasztecik jest super alternatywądla innych dodatków kanapkowych. Mi najbardziej smakowała na chrupkim pieczywie - na zdjęciu z chlebkiem kukurydzianym, ogórkiem kiszonym, szczypiorkiem i odrobiną czerwonej cebulki.  Pysznie smakowała też z rzodkiewką. Poza kanapkami można ją użyć np. jako nadzienie do naleśników czy dodatek do wytrawnych placuszków. Sama nie zdążyłam

Kto ugości moich gości?
Weekendowe śniadanie - śródziemnomorska pasta bakłażanowa 193

posiekanej mięty, 1 łyżka posiekanej bazylii, inne zioła wg. uznania, sok i skórka otarta w wyszorowanej z cytryny, sól i pieprz do smaku. Do podania: kiełki słonecznika, mizeria z ogórka i rzodkiewki, grzanki lub tosty. Przygotowanie:   Bakłażany nakłuć nożem, wyłożyć na blachę do pieczenia, czosnek zawinąć w folię aluminiową, upiec razem z bakłażanami (190 stopni, 40 minut). Na patelni

SzczyptaSmaQ
Mięsne kulki w occie 191

Tradycja przygotowywania zakąsek jest prawie tak stara jak tradycja spożywania napojów wyskokowych. Śledzik i ogórek stale towarzyszą co bardziej udanym spotkaniom. Do tak zacnego grona warto dołączyć mięsne kulki w occie – poza walorami smakowymi, mają tajemną moc – wydłużają życie na imprezie Składniki: 1 kg mięsa mielonego bułka tarta 2 jajka szklanka octu 2 cebule ziele angielskie liść laurowy

Kulinarna Patilogia
Pasta do kanapek- twarożek z... 198

pysznymi i ogólnodostęnymi składnikami. Wystarczy mieć -twaróg -papryka -ogórek -pomidor bez skóry -rzodkiewka -sól różowa himalajska -pieprz ziołowy u mnie od  Skworcu -2 ząbki czosnku -natka pietruszki -szczypiorek -koperek opcjonalnie Przygotować odpowiednio wszystkie składniki. Dosmaczyć pieprzem i solą. Odpowiednio wymieszać ze sobą. Pasta gotowa! Podawać z półmiskami wędlin! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Wiosenna sałatka z tuńczykiem i chipsami warzywnymi 161

sprawia, że danie jest bardziej sycące a warzywne chipsy dodają mu wyrazistości. Gorąco polecam :) puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 ugotowane na twardo jaja kilka rzodkiewek zielony ogórek pół pęczka cienkich szparagów łyżka pikantnej oliwy limonka sól, pieprz do smaku   mały burak i mała marchew (lub gotowe chipsy warzywne) oliwa sól morska gruboziarnista Jeśli przygotowujemy chipsy sami

Mienta blog