oczywiście zapas rzeżuchy, która w święta głównie zdobi stół, a po świętach trzeba ją szybko zjadać. Z tych składników zrobiłam bardzo smaczną sałatkę. Sos robiłam na bazie majonezu i jogurtu, ale sądzę że spokojnie można zrobić lżejszą wersję bez majonezu. Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 6 jajka przepiórcze ugotowane na twardo 150 g groszku z puszki(...)szynki 1 ogórek kiszony 1/2 czerwonej cebuli zielony szczypior (z 2 szalotek) spora garść rzeżuchy sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy z estragonem oliwa z oliwek sól pieprz przygotowanie Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Szczypior pokroić, ogórki, cebulę, szynkę - pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać z jogurtem
Stare Garyszybka, zachwyca świeżością. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo puszka kukurydzy 1 pomidor 5 rzodkiewek 2 długie ogórki szklarniowe 1 słoiczek marynowanych pieczarek 3 młode cebulki z bączkami majonez sól i pieprz Przygotowanie: Obieramy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z trzema łyżkami majonezu . Białka, pomidor , ogórki i pieczarki kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy, a rzodkiewkę kroimy(...)plasterki. Bączki z cebuli drobno kroimy. Wszystkie składniki łączymy masą z majonezu i żółtek (jeśli trzeba można dodać więcej majonezu). Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Smacznego! Post Sałatka wielkanocna pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniskładniki: 4 jajka kawałeczek ugotowanej marchewki np. z rosołu pieprz ziarnisty 1/2 słoiczka majonezu szczypiorek wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Z marchewki wycinamy dzióbki. Nożykiem do dekorowania wycinamy białko starając się nie uszkodzić żółtka. 1/2 białka ściągamy, do żółtka z ziarenek pieprzu przyczepiamy oczy i marchewkowe dzióbki. Gotowe kurczaczki układamy na talerzu z majonezem. Szczypiorek siekamy(...)posypujemy nim majonez
Domowy Smak Jedzeniakurczaka, wtedy rezygnujemy z dodatku soli ) ok. szklanka mąki na panierkę ciasto: 2 jajka szklanka mąki tortowej ok. 150 ml mleka pół łyżeczki soli pieprz sałata lodowa majonez śmietana 12% lub 18% (opcjonalnie) Domowy Tender jak z KFC - Sposób przygotowania: Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy(...)minut z każdej ze stron). Każdą bułeczkę przekrawamy wzdłuż, na dół kładziemy gotowego strips'a, wykładamy drobno pokrojoną sałatę lodową. Wierzchnią część bułki smarujemy od wewnątrz majonezem (lub w łagodniejszej wersji majonezem wymieszanym ze śmietaną w proporcji: 2 łyżki majonezu, łyżka śmietany) i przykrywamy całość. Tender'y możemy podać z frytkami. Moje posty
Słodka Stronatwardo, własnoręcznie przygotowanych ogórków kiszonych, niekiedy z groszkiem (Piotrek uwielbia groszek w sałatce, ja nie cierpię konserwowego groszku z puszki), soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, oraz szynki i majonezu. Sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa również na różnych innych domowych uroczystościach, w tym na Sylwestra. W tym roku na Sylwestra przygotowałam jednak inną sałatkę warzywną tym razem bez gotowanych(...)krabowymi, chociaż z krabami te paluszki nie mają nic wspólnego, gdyż są przygotowywane z mięsa ryb, często z dorsza, czy też innej białej morskiej ryby, oraz z lekkim, odtłuszczonym majonezem. Sylwestrowa sałatka jarzynowa z surimi jest smaczna, lekka i pożywna, doskonale sprawdzi się w karnawałowym menu. składniki: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach warzywa ugotowane w rosole: 3 marchewki 1/2 selera
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki * 40 dag chudej łopatki wieprzowej * 2 woreczki ryżu * 4 ogórki konserwowe * 1 mała papryka czerwona * 1 mała papryka żółta * 2 nieduże cebulki * 1/2 opakowania przyprawy gyros-kebab * majonez * ketchup pikantny * 40 dag sera żółtego * olej Sposób wykonania Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą gyros-kebab i podsmażyć na oleju, cebulkę pokroić(...)się delikatnie tez podsmażyła. Paprykę pokroić w paski, a ogórki w półplasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż, rozsmarować na nim warstwę majonezu, a na nim warstwę ketchupu, wyłożyć 1/3 startego sera, a następnie wyłożyć mięso z cebulką. Na mięsie rozsmarować cienką warstwę majonezu, a na nim warstwę ketchupu i wysypać 1/2 pozostałego startego
Mix smakuroku garncarz Fletcher Davis . Podejmował się on gotowania podczas wystaw garncarskich, a także prowadził bar w Teksasie. Zaproponował on swoim gościom mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem… Podawanie hamburgera w bułce jest tak powszechne, że często tę nazwę odnosi się do takiego właśnie sposobu podania tej potrawy. ” Kto nie kocha hamburgerów? Pewnie znajdą się tacy. Ale hamburgery(...)przygotowane w domu, to co innego. Pyszne domowe bułki… domowy majonez… od podstaw - prawdziwe, domowe hamburgery. Nie mają one nic wspólnego z fast foodem. Na to danie trzeba, niestety, poświęcić trochę więcej czasu. W tym przepisie, prym wiodą bułki. Z poniżej podanych proporcji upiekłam 8 naprawdę sporych sztuk. Składniki: - 710 g mąki tortowej - 200 g jogurtu greckiego
mojewypiekiinietylkosamego raczej się nie jada. Często wykorzystywany do sałatek, surówek, jako baza do sosów na zimno… i nie tylko. Są dania, które „zadowolą” się kupnym, ale ja wyjątkowo potrzebowałam… majonezu domowego. Składniki: - 250ml oleju z orzechów włoskich - 1 jajko - 1 łyżka octu winnego - 1 łyżeczka musztardy Dijon - ½ łyżeczki soli - ½ łyżeczki cukru - szczypta curry - szczypta kurkumy Do sporządzenia tego(...)majonezu potrzebujemy blender typu „żyrafa” oraz wysoki pojemnik z dnem, którego średnica nie jest większa od końcówki blendera. Końcówkę wkładamy do zamrażarki na ok. 15 minut. Zawsze, jak używam surowych jajek, dokładnie je myję i sparzam we wrzątku przez 30 sek. Następnie zalewam zimną wodą (to nic, że białko się troszkę zetnie). Jajko wbijamy do miseczki i delikatnie
mojewypiekiinietylkoKolejny pomysł na śledzia, tym razem przywieziony z Warszawy ze spotkania Przyjaciół Winiary „Świąteczne przetwory” – Śledzie z musztardą, gorczycą, majonezem i koperkiem. U nas każdego roku na Wigilię są inne śledzie, w zeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie ., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybami Przetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie(...)Wigilijne Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem, gdyż bardzo mi te śledzie smakowały. Smak sosu regulujemy według swoich preferencji smakowych, można dodać więcej musztardy, albo więcej miodu, czy też majonezu, należy jednak pamiętać, aby dobrze śledzie wymoczyć w mleku. SKŁADNIKI: 4 szt. solonych śledzi, 500 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżeczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchińskich z kurczakiem... Słodkie ziarna kukurydzy i chrupiące kosteczki papryki. Kwaśne kawałeczki ogórków i ostre wiórki cebuli. Połączone makaronem i przyprawami z zupek Amino. Oblepione mieszanką jogurtu naturalnego z majonezem. Niestandardowe, ale pyszne połączenie smaków. Polecam! Składniki: 250 g filetów z piersi kurczaka (1 średnia pierś); 1 kostka rosołowa; Odrobina oleju; 3 zupki rosół pikantny Amino; Puszka kukurydzy konserwowej(...)waga netto po odsączeniu 285 g); 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia cebula; 4 ogórki konserowe; 400 g gęstego jogurtu naturalnego; 4 czubate łyżki majonezu. Sposób przygotowania: Kostkę rosołową rozetrzeć z olejem. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, natrzeć olejem z kostką i usmażyć na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu) na złoty kolor. Wystudzić
Gospodyni Miejskasurowa kapusta. Surówka Colesław to jedna z moich ulubionych obiadowych surówek. Je sekretny smak tkwi w proporcjach użytych składników: kapusta, marchew, cebula, czasami jabłko, oraz składników sosu: bywa to majonez, mleko, jogurt lub maślanka, niekiedy musztarda, chrzan czy też ocet i sok z cytryny . Aby surówka była ostrzejsza dodaję do niej zawsze łyżeczkę chrzanu, tym razem dodałam również trochę chili(...)Ilość majonezu zmniejszyłam o połowę uzupełniając jego ilość jogurtem greckim, dzięki czemu surówka jest lżejsza i mnie kaloryczna. Jeśli surówka potrzebna jest „na już” i nie mamy czasu na jej chłodzenie, zalecam poszatkowaną kapustę obficie posolić, a następnie odcisnąć tworzący się sok, dzięki czemu kapusta będzie bardzo miękka i krucha, straci swoją surowość. Składniki: 1/2 główka małej kapusty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębazie majonezu i ketchupu z różnymi dodatkami: dodatkiem cukru, octu, soli, pieprzu cayenne przygotowuję odkąd pamiętam. Zawsze był doskonałym dodatkiem do pieczonego kurczaka, do grillowanego mięsa, smażonych ryb, do sałatek, nuggetsów, czy kanapek. W sieci ten sos funkcjonuje jako Sos tysiąca wysp. W tym przepisie wykorzystałam lekki majonez delikatny, a zamiast ketchupu pikantny sos meksykański, który doskonale wzmacnia pikantność tego(...)tysiąca wysp ostatnio przygotowałam do kurczaka pieczonego w woreczku. Polecam ten sos, gdyż jest smaczny i banalnie prosty w przygotowaniu. Sos tysiąca wysp do pieczonego kurczaka: Składniki: 6 łyżek majonezu delikatnego WIniary 3 łyżki sosu meksykańskiego lub ketchupu 1 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki soli szczypta pieprzu cayenne W miseczce mieszam za pomocą trzepaczki majonez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktórej nie trzeba żadnych przypraw :) Sałatka warstwowa z tuńczykiem. Składniki: 8 jajek; 2 puszki tuńczyka (najlepiej w kawałku - dobrej jakości); 200 g sera żółtego; 1 duża cebula mały majonez; szczypior do dekoracji. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Do salaterki ścieramy białka. Drugą warstwą jest starty ser żółty. Dodajemy jedną puszkę tuńczyka. I wierzch smarujemy(...)majonezem. Na majonez układamy pokrojoną w kostkę cebulę. Drugą puszkę tuńczyka. I znów smarujemy równomiernie majonezem. Na sam koniec rozkładamy starte na tarce żółtka. Sałatkę można przyozdobić szczypiorkiem. Smacznego
Miksturownikwiesz, że przygotowanie domowego majonezu to nie jest nic trudnego? Wystarczy kilka podstawowych składników, w tym dobry olej lub oliwa z oliwek, a także blender "żyrafa" i słoik. I jedna kwestia jest bardzo istotna. Pamiętaj, aby słoik - ja używam litrowego - nie był za duży. Najważniejsze jest to, aby końcówka blendera weszła nam do słoika, ale dno słoika(...)może być za szerokie. Na blogu znajdziesz również przepis na klasyczny majonez, bez żadnych dodatków → domowy majonez w słoiku . Natomiast majonez czosnkowy można wykorzystać do przepysznych → patatas alioli, czyli hiszpańskich czosnkowych ziemniaków . KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody Gatitymięso z kurczaka z rosołu (udka, pierś, skrzydełka) różowe winogrono: 1 szklanka seler naciowy: 2 – 3 łodygi cebulka dymka ze szczypiorkiem: 2 pęczki posiekana natka pietruszki: 3 łyżki majonez: 1 łyżka serek śmietankowy ziołowy: 1 łyżka musztarda Dijon: 1 łyżeczka świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny sól i pieprz do smaku Sałatka z mięsem z rosołu Przygotowanie: Mięso(...)pamiętać, że jest on dość intensywny w smaku i należy uważać, aby nie zdominował sałatki. Dymkę kroimy w kosteczkę, a szczypiorek siekamy. Podobnie natkę pietruszki. Składniki przekładamy do miski. Majonez wraz z serkiem, musztardą Dijon oraz sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Jeśli nie masz serka ziołowego, możesz dodać klasyczny śmietankowy, z koperkiem lub szczypiorkiem. Świetnie sprawdzi się również serek
Kuchnia Na Wypasie