Warstwa 2 wafle tortowe - 1 szt. marchewka - 250 g ser śmietankowy topiony - 100 g jajko - 1 szt majonez - 2 łyżki sól i pieprz Warstwa 3 wafle tortowe - 1 szt pieczarki - 300 g cebula - 1 szt olej - 2 łyżki(...)sól i pieprz Wierzch ciasta jajka - 3 szt szczypiorek - 1 pęczek majonez - 3 łyżki sól i pieprz wafel tortowy - 1 szt Przygotowanie: Warstwa 1 Śledzie wymoczyć w dwóch wodach, odlać, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Jabłko i cebulę obrać, pokroić, dodać jajka
Kuchnia Danusijabłko 1 średnia czerwona cebula 1 ząbek czosnku 3 – 4 czubate łyżki ogórków w musztardzie pokrojonych w kostkę Pieprz czarny mielony 2 łyżeczki cukru ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego 2 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Wykonanie: Z kapusty wycisnąć sok, pokroić na drobno. Jabłko obrać ze skórki. Jabłko, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać wraz(...)ogórkami do kapusty. Doprawić pierzem, dodać cukier i kwasek. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i majonez, ponownie wymieszać. Smacznego!!! Surówka weselna z kiszonej kapusty Dzisiaj polecam Wam pyszną surówkę z kiszonej kapusty. To doskonały dodatek do obiadu, ale nie tylko. Ja lubię ja także na kanapki. Polecam Dania Surówka Kuchnia Polska Porcje 4-5 osób Czas przygotowania 15 minut Składniki
Przepisy BabciDzisiaj proponuję kolorową sałatkę warstwową z tuńczykiem. Składniki : 1 puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka w wodzie (najlepiej w kawałkach, nie rozdrobnionego) 1/2 średniego słoika majonezu 1 puszka czerwonej fasoli 2 słoiczki marynowanych szalotek kilka łyżek keczupu 3 duże ogórki gruntowe szczypior z trzech cebul 5 dużych jajek małe opakowanie twardej fety pieprz, sól, pół łyżeczki czerwonej papryki(...)Tuńczyka odsączyć z wody, lekko rozdrobnić widelcem. Ogórki obrać, pokroić w plastry, fetę pokroić w kostkę, a szczypior posiekać. Na dnie salaterki wyłożyć kukurydzę, potem tuńczyka. Wierzch posmarować majonezem, lekko posolić i popieprzyć. Na majonez wyłożyć czerwoną fasolę, a na fasoli marynowane szalotki. Polać cienką warstwą keczupu. Następnie wyłożyć plastry ogórków i posypać je szczypiorem. Na wierzch zetrzeć jajka
Czerwień i błękitpyszne śniadanie lub kolację. Lubię pasty jajeczne z tego względu, że można dodawać do nich różnorodne składniki, a finalnie i tak będą smaczne. Do moich past jajecznych zazwyczaj dodaje majonez, ostrzejszy w smaku. Jednak jeżeli jesteście na diecie lub z jakichkolwiek powodów unikacie majonezu, możecie go zastąpić jogurtem naturalnym, z tym, że wtedy pastę będzie należało mocniej doprawić solą(...)Przepis na pastę jajeczną z czerwoną fasolą Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki 6 jajek mała cebulka 150 g czerwonej fasoli z puszki 1,5 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przepis 1 Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy drobno. Składniki mieszamy i dodajemy fasolę oraz majonez. 2 Dokładnie mieszamy
Kuchnia Bazyliifilety dorsza po ok. 150 g • 2 - 4 plasterki szynki parmeńskiej • 2 łyżki zielonego lub czerwonego pesto Do podania: • 2 porcje zielonej fasolki ugotowanej w osolonej wodzie • limonkowy majonez light (przepis poniżej) • 1 łyżka różowego pieprzu, roztartego w moździerzu Limonkowy majonez light: • 1 żółtko • 4 łyżeczki oliwy lub oleju np. orzechowego • szczypta skórki z limonki • sól morska i świeżo zmielony(...)klarowanym maśle lub oliwie po około 2 minuty z każdej strony lub upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 3 - 4 minuty z każdej strony. Przygotować majonez: żółtko ucierać mikserem przez 3 minuty aż będzie puszyste, dodawać po 1 łyżeczce oliwy lub oleju, miksując na najwyższych obrotach po każdej dodanej łyżeczce. Na koniec dodać skórkę z limonki, sól
KUCHNIA POLSKAsama kapusta pekińska z dodatkiem ogórka bardzo mi smakuje, a tutaj mamy zarówno świeży jak i konserwowy. Por dodatkowo zaostrza całość, a zielona cebulka podtrzymuje zieloną kolorystykę. Niewielka ilość majonezu sprawia, że surówka jest nawilżona i zespolona, ale nie pływa w majonezie czy śmietanie. Do tego sól, pieprz i zioła prowansalskie. Musicie koniecznie wypróbować:) Bardzo polecam. 1 średniej wielkości kapusta(...)pekińska 1 ogórek zielony, tzw wąż 5-6 ogórków konserwowych 1 por 1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku 2-3 łyżki majonezu zioła prowansalskie sól, pieprz Oczyszczoną kapustę drobno kroimy. Umytego ogórka zielonego oraz ogórki konserwowe kroimy na paseczki. Por kroimy na półplasterki. Lekko solimy, przelewamy na sicie wrzącą wodą. Zieloną cebulkę drobno siekamy. Wszystkie składniki łączmy w misce. Dodajemy
Smaki Na Talerzukurczaka, makaron 500 g, 1 puszka 450 g ananasa, 1 puszka 330 g kukurydzy, 2 cebule, sól i pieprz. Dodatkowo domowy lub kupny majonez 5 łyżek stołowych. Jak zrobić majonez kliknij na link majonez-domowy-w-10-s -- -- Makaron gotujemy aldente i mocno schładzamy/ hartujemy, ananasa odsączamy i kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy, cebulę drobno siekamy(...)majonez jak już pisałem powyżej robimy sami. -- Wszystkie produkty łączymy ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy uprzednio schłodzone, minimum 1 h w lodówce +2 - +8 st. C Smacznego
chleba naszegoupały , .więc kręcę się po kuchni i piekę lub robię sałatki , które wymagają odstania w lodówce .Dziś sałatka nocna .Smacznego!. 3 duże ugotowane ziemniaki w mundurku 1 majonez musztarda Sól i pieprz Cukier posiekany drobno szczypiorek pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone ( u mnie 2 duże ) 2 przyprawione przyprawą do kurczaka i usmażone piersi z kurczaka(...)sparzona we wrzątku Posiekana drobno natka pietruszki Starty żółyż ser ok.10 dag. ********************************************* 1 warstwa - starte ziemniaki na tarce o dużych oczkach. 2 warstwa - sos szczypiorkowy - 3 czubate łyżki majonezu , 1 łyżka musztardy , 1 łyżka szczypiorku , sól, pieprz ,cukier do smaku. 3 warstwa - pokrojone drobno ogórki kiszone. 4 . Pokrojone piersi kurze . 5 . Sos curry - 3 czubate łyżki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiskładniki odżywcze, można wprowadzić do nich rybę w postaci pasty. Ta w wykonaniu Agaty posmakuje całej rodzinie. Możemy ją dostosowywać do naszych potrzeb, na przykład dodając większą ilość majonezu i uzyskując tym samym bardziej kremową konsystencję. Jeśli zaś chcemy, aby nasza pasta była dietetyczna, zastąpmy majonez gęstym jogurtem greckim. O tej porze roku z łatwością znajdziemy świeży koperek we własnym(...)mrożony. Pasta z wędzonej makreli Składniki: 1 wędzona makrela kiszony ogórek 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 małej cebulki kilka nitek szczypiorku kilka gałązek świeżego koperku 3-4 łyżeczki majonezu (30-40 g) pieprz, ewentualnie szczypta soli Wykonanie: Szczypiorek i koperek, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i bardzo drobniutko siekamy. Makrelę pozbawiamy ości, a następnie dokładnie rozcieramy widelcem rybę z majonezem
KulinarneImpresje.plZapraszam na smaczną sałatkę z dodatkiem marynowanych pieczarek Do mojej sałatki dodałam majonez light ale można również dodać zwykły majonez, oliwę lub jogurt naturalny-kto co woli. Polecam Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 mały zielony ogórek 5 rzodkiewek 5 pomidorków koktajlowych 5 pieczarek marynowanych kilka łodyżek szczypiorku 2 łyżki majonezu light 1/4 łyżeczki soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich Przygotowanie(...)miski.Ogórek oraz rzodkiewki kroimy w półplasterki a pomidorki w ćwiartki, dokładamy do kapusty. Pieczarki marynowane i szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy. Na koniec dodajemy majonez oraz przyprawy i mieszamy razem. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneulubionych sałatek, sprawdza się też na rodzinnych uroczystościach Składniki: 400g. filetów z kurczaka 1 papryka żółta 1 cebula czerwona mix sałat parmezan grzanki 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu zioła prowansalskie czosnek granulowany papryka słodka sól pieprz koperek Przygotowanie: Pokrój filety z kurczaka na małe kostki. Dopraw je ziołami prowansalskimi, czosnkiem, papryką słodką, solą i pieprzem. Podsmaż z każdej(...)strony aż się kurczak zarumieni. Pokrój paprykę żółtą w kostki, tak samo zrób z cebulą. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt naturalny z łyżką majonezu, dodaj do tego sól, pieprz i koperek. Do dużej miski wsyp mix sałat, na to paprykę, cebulę i kurczaka. Poukładaj na to grzanki, które możesz kupić gotowe, a jeśli takich nie lubisz przygotuj samemu , krojąc chleb
RozdomowionaNasza propozycja na jajka z majonezem. Składniki: -ugotowane jajka (ilość, w zależności od potrzeb) -kilka ogórków konserwowych -kilka kawałków papryki konserwowej -kawałek suchej kiełbasy -majonez -szczypiorek -pomidorki koktajlowe do dekoracji Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Odsączamy na ręczniku papierowym. Kiełbasę kroimy w drobniutką kosteczkę. Na drobno kroimy szczypior. Na dno naczynia układamy ogórki i paprykę. Nanosimy niewielką(...)ilość majonezu i układamy połówki jajek. Dekorujemy majonezem. Posypujemy kiełbasianą kosteczką i szczypiorkiem. Możemy dodać dekorację z pomidorków i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyPasta jajeczna ze szczypiorkiem to idealna alternatywa, która zastąpi nam wędlinę jedzoną praktycznie codziennie na kanapce. Pewnie część z Was nie będzie pocieszona faktem, że do jej przygotowania użyjemy majonezu , ale jeśli chcecie to zastąpcie go gęstym, kremowym jogurtem naturalnym. Tylko pamiętajcie – musi być gęsty. Składniki 4 jajka pęczek szczypiorku 150g sera żółtego 3 łyżki majonezu sól pieprz Pasta(...)twardo, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka, ser żółty ścieramy na tarce. Jeśli chcecie możecie jajka pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy i mieszamy z jajkami, serem i majonezem. Doprawiamy do smaku pastę jajeczną solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym na przykład razowym pieczywem. Smacznego! Artykuł Pasta jajeczna ze szczypiorkiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!różnych ziół: cząber, koper, tymianek, czosnek, cebula, bazylia, natka pietruszki i sól. Dlaczego piszę o czubricy? Dlatego że w sosie czosnkowym mojej roboty jest dość ważna. Do sosu potrzebuję: * majonez * gęsty jogurt naturalny * czubrica * czosnek * sól Nie mam ściśle ustalonych proporcji. Tu już możemy wykazać się swoimi tylko wyłącznie upodobaniami. Majonezu dodaję zawsze mniej niż jogurtu. Proporcje(...)jogurt, 3- to majonez. W następnej kolejności wsypuję czubricę - dość sporo, czosnek przeciśnięty przez praskę i na koniec sól. Z solą to trzeba uważać. Czubrica sama w sobie ma sól, to łatwo jest przesolić. Na 200 ml majonezu i jogurtu wciskam dwa - trzy ząbki czosnku. Soli to może szczyptę taką biedną a czubricy łyżeczkę do herbaty. Dobrze jest, jak wszystko
Pieprzyć z Fantazjąpodaję na ok. 500 ml sałatki. Składniki ( ilości takie jak po czyszczeniu lodówki :D ) : * 1/3 szklanki soczewicy * 5 pieczarek * 1 łodyga selera naciowego * 1/2 puszki kukurydzy * 1-2 łyżki majonezu * 1/4 czerwonej papryki * 2 jajka ugotowane na twardo * pół pęczka szczypiorku * 1/4 czerwonej cebuli * przyprawy: czubrica zielona i sól * łyżeczka masła Soczewicę opłukałam i ugotowałam. Pieczarki pokroiłam drobno i usmażyłam(...)plasterki ok 1 -2 mm, paprykę w kostkę, posiekałam szczypiorek i cebulę. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą, dodałam odrobinę soli i zielonej czubricy ok. 1 łyżeczki. Na koniec dodałam majonez. Z majonezem proponuję ostrożnie. Pieczarki po zesmażeniu są wilgotne a dodatkowo jajka po pokrojeniu i wymieszaniu łączą sałatkę, samo to już skleja całość. Po dodaniu zbyt dużej ilości majonezu sałatka
Pieprzyć z Fantazją