sama kapusta pekińska z dodatkiem ogórka bardzo mi smakuje, a tutaj mamy zarówno świeży jak i konserwowy. Por dodatkowo zaostrza całość, a zielona cebulka podtrzymuje zieloną kolorystykę. Niewielka ilość majonezu sprawia, że surówka jest nawilżona i zespolona, ale nie pływa w majonezie czy śmietanie. Do tego sól, pieprz i zioła prowansalskie. Musicie koniecznie wypróbować:) Bardzo polecam. 1 średniej wielkości kapusta(...)pekińska 1 ogórek zielony, tzw wąż 5-6 ogórków konserwowych 1 por 1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku 2-3 łyżki majonezu zioła prowansalskie sól, pieprz Oczyszczoną kapustę drobno kroimy. Umytego ogórka zielonego oraz ogórki konserwowe kroimy na paseczki. Por kroimy na półplasterki. Lekko solimy, przelewamy na sicie wrzącą wodą. Zieloną cebulkę drobno siekamy. Wszystkie składniki łączmy w misce. Dodajemy
Smaki Na Talerzukurczaka, makaron 500 g, 1 puszka 450 g ananasa, 1 puszka 330 g kukurydzy, 2 cebule, sól i pieprz. Dodatkowo domowy lub kupny majonez 5 łyżek stołowych. Jak zrobić majonez kliknij na link majonez-domowy-w-10-s -- -- Makaron gotujemy aldente i mocno schładzamy/ hartujemy, ananasa odsączamy i kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy, cebulę drobno siekamy(...)majonez jak już pisałem powyżej robimy sami. -- Wszystkie produkty łączymy ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy uprzednio schłodzone, minimum 1 h w lodówce +2 - +8 st. C Smacznego
chleba naszegoskładniki odżywcze, można wprowadzić do nich rybę w postaci pasty. Ta w wykonaniu Agaty posmakuje całej rodzinie. Możemy ją dostosowywać do naszych potrzeb, na przykład dodając większą ilość majonezu i uzyskując tym samym bardziej kremową konsystencję. Jeśli zaś chcemy, aby nasza pasta była dietetyczna, zastąpmy majonez gęstym jogurtem greckim. O tej porze roku z łatwością znajdziemy świeży koperek we własnym(...)mrożony. Pasta z wędzonej makreli Składniki: 1 wędzona makrela kiszony ogórek 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 małej cebulki kilka nitek szczypiorku kilka gałązek świeżego koperku 3-4 łyżeczki majonezu (30-40 g) pieprz, ewentualnie szczypta soli Wykonanie: Szczypiorek i koperek, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i bardzo drobniutko siekamy. Makrelę pozbawiamy ości, a następnie dokładnie rozcieramy widelcem rybę z majonezem
KulinarneImpresje.plulubionych sałatek, sprawdza się też na rodzinnych uroczystościach Składniki: 400g. filetów z kurczaka 1 papryka żółta 1 cebula czerwona mix sałat parmezan grzanki 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu zioła prowansalskie czosnek granulowany papryka słodka sól pieprz koperek Przygotowanie: Pokrój filety z kurczaka na małe kostki. Dopraw je ziołami prowansalskimi, czosnkiem, papryką słodką, solą i pieprzem. Podsmaż z każdej(...)strony aż się kurczak zarumieni. Pokrój paprykę żółtą w kostki, tak samo zrób z cebulą. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt naturalny z łyżką majonezu, dodaj do tego sól, pieprz i koperek. Do dużej miski wsyp mix sałat, na to paprykę, cebulę i kurczaka. Poukładaj na to grzanki, które możesz kupić gotowe, a jeśli takich nie lubisz przygotuj samemu , krojąc chleb
RozdomowionaNasza propozycja na jajka z majonezem. Składniki: -ugotowane jajka (ilość, w zależności od potrzeb) -kilka ogórków konserwowych -kilka kawałków papryki konserwowej -kawałek suchej kiełbasy -majonez -szczypiorek -pomidorki koktajlowe do dekoracji Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Odsączamy na ręczniku papierowym. Kiełbasę kroimy w drobniutką kosteczkę. Na drobno kroimy szczypior. Na dno naczynia układamy ogórki i paprykę. Nanosimy niewielką(...)ilość majonezu i układamy połówki jajek. Dekorujemy majonezem. Posypujemy kiełbasianą kosteczką i szczypiorkiem. Możemy dodać dekorację z pomidorków i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyPasta jajeczna ze szczypiorkiem to idealna alternatywa, która zastąpi nam wędlinę jedzoną praktycznie codziennie na kanapce. Pewnie część z Was nie będzie pocieszona faktem, że do jej przygotowania użyjemy majonezu , ale jeśli chcecie to zastąpcie go gęstym, kremowym jogurtem naturalnym. Tylko pamiętajcie – musi być gęsty. Składniki 4 jajka pęczek szczypiorku 150g sera żółtego 3 łyżki majonezu sól pieprz Pasta(...)twardo, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka, ser żółty ścieramy na tarce. Jeśli chcecie możecie jajka pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy i mieszamy z jajkami, serem i majonezem. Doprawiamy do smaku pastę jajeczną solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym na przykład razowym pieczywem. Smacznego! Artykuł Pasta jajeczna ze szczypiorkiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!różnych ziół: cząber, koper, tymianek, czosnek, cebula, bazylia, natka pietruszki i sól. Dlaczego piszę o czubricy? Dlatego że w sosie czosnkowym mojej roboty jest dość ważna. Do sosu potrzebuję: * majonez * gęsty jogurt naturalny * czubrica * czosnek * sól Nie mam ściśle ustalonych proporcji. Tu już możemy wykazać się swoimi tylko wyłącznie upodobaniami. Majonezu dodaję zawsze mniej niż jogurtu. Proporcje(...)jogurt, 3- to majonez. W następnej kolejności wsypuję czubricę - dość sporo, czosnek przeciśnięty przez praskę i na koniec sól. Z solą to trzeba uważać. Czubrica sama w sobie ma sól, to łatwo jest przesolić. Na 200 ml majonezu i jogurtu wciskam dwa - trzy ząbki czosnku. Soli to może szczyptę taką biedną a czubricy łyżeczkę do herbaty. Dobrze jest, jak wszystko
Pieprzyć z Fantazjąpodaję na ok. 500 ml sałatki. Składniki ( ilości takie jak po czyszczeniu lodówki :D ) : * 1/3 szklanki soczewicy * 5 pieczarek * 1 łodyga selera naciowego * 1/2 puszki kukurydzy * 1-2 łyżki majonezu * 1/4 czerwonej papryki * 2 jajka ugotowane na twardo * pół pęczka szczypiorku * 1/4 czerwonej cebuli * przyprawy: czubrica zielona i sól * łyżeczka masła Soczewicę opłukałam i ugotowałam. Pieczarki pokroiłam drobno i usmażyłam(...)plasterki ok 1 -2 mm, paprykę w kostkę, posiekałam szczypiorek i cebulę. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą, dodałam odrobinę soli i zielonej czubricy ok. 1 łyżeczki. Na koniec dodałam majonez. Z majonezem proponuję ostrożnie. Pieczarki po zesmażeniu są wilgotne a dodatkowo jajka po pokrojeniu i wymieszaniu łączą sałatkę, samo to już skleja całość. Po dodaniu zbyt dużej ilości majonezu sałatka
Pieprzyć z Fantazjąoczach klops był nieudany. Domownicy wpałaszowali, podziękowali. Później na zimno jakoś znikł...ok może głód im doskwierał mocno ;) Dobra, teraz o jajach :D Na stole wielkanocnym prócz jaj w majonezie ze szczypiorkiem i z łososiem pojawiły się jaja faszerowane tuńczykiem z puszki. Proste w wykonaniu. Znikły z talerza szybciej niż je na niego wyłożyłam :D Składniki: * 6 jajek ugotowanych(...)twardo * puszka tuńczyka w sosie własnym * niewielka czerwona cebulka * 2 łyżki majonezu * sól, pieprz Podobnie jak w przypadku jaj faszerowanych łososiem, przekroiłam na pół, wyciągnęłam żółtka i utarłam je na jednolitą masę. Dodałam odsączonego tuńczyka, pokrojoną cebulkę i majonez. Przyprawiłam solą i pieprzem a na koniec nałożyłam masę do ugotowanych połówek białek. Przybrałam je majonezem ze szprycy i kiełkami
Pieprzyć z FantazjąKielecka delikatesowa stołowa - 1 łyżka sos sojowy - 1 łyżeczka sól, pieprz oliwa Miodowo-musztardowy sos tzatziki: ogórek szklarniowy - ½ większego czosnek - 1 duży ząbek jogurt grecki - 7-8 pełnych łyżek majonez - 2-3 łyżki Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa - 1,5 łyżeczki miód - 1,5 łyżeczki natka pietruszki lub mięta - 1 łyżka, posiekanej sól, pieprz Do podania: Ketchup Kielecki łagodny extra(...)czasie szaszłyki nadziewamy warstwowo: boczek, kurczak, cukinia, bakłażan, papryka, czerwona cebula. Gotowe szaszłyki grillujemy przez około 10-15 minut. Miodowo-musztardowy sos a la tzatziki: Jogurt naturalny i majonez umieszczamy w niewielkiej miseczce. Ogórek myjemy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do jogurtu. Dodajemy również przeciśnięte ząbki czosnku, Musztardę Kielecką delikatesową stołową, miód
Pogotujmy.plłyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego KREM RYBNY - ok. 150g wędzonej makreli 1 jajko kurze, ugotowane na twardo 100g twarożku Mój ulubiony z Wielunia 2 łyżki majonezu KREM OGÓRKOWY - ok. 100g świeżego ogórka 1/3 łyżeczki soli do ogórka 2 czubate łyżki posiekanego koperku 200g twarożku Mój ulubiony z Wielunia 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego(...)KREM BIAŁY do wykończenia - 250g twarożku Mój ulubiony z Wielunia 50 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony dodatki do przybrania - świeży ogórek, rzodkiewki, szczypiorek, gwiazdnica, koperek, natka pietruszki, kwiaty jadalne Jaki chleb nadaje się do takiego tortu? Do zrobienia tortu chlebowego najbardziej nadaje się chleb tostowy
Smaczna PyzaPyszna domowa sałatka jajeczna, którą możemy serwować na różne okazje. -- Skład: 12 ugotowanych jaj, por, cebula czerwona, papryka, marchew, czosnek, sól, pieprz, majonez. Majonez: 2 szkl. oleju, jajko, łyżeczka musztardy, łyżeczka octu, szczypta soli i pieprzu... blendujemy od dołu do góry ~10 s i majonez gotowy... majonez-domowy -- Wszystkie warzywa i jajka kroimy...potem wkładamy do miski i dodajemy
chleba naszegoSkładniki: 250g pierożków tortellini z serem 1 duży zielony ogórek 15cm pora 1 pęczek szczypiorku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka kukurydzy 250g szynki drobiowej sól pieprz majonez oliwa Wykonanie: 1. Pierożki ugotować według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem oliwy. 2. Szczypiorek i pora drobno posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy, obranego ogórka, papryki i szynkę pokroić w kostkę(...)Sałatkę układać kolejno warstwami: 3/4 pierożków tortellini, kukurydza, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu, zielony ogórek, czerwona papryka, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu, szynka drobiowa, żółta papryka, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu, por i pozostała ilość pierożków tortellini. Wstawić do lodówki żeby smaki się przegryzły
Szalona Kuchnia Ewelinysałatki kiełki fasoli mung, jednak jeżeli jej nie znajdziecie w sklepie, dajcie zamiennie selera z zalewy, jest podobny w smaku. Sałatkę z pieczarkami marynowanymi doprawiłam solą, pieprzem i majonezem – jeżeli wolicie wersję light, zamieńcie majonez na jogurt grecki czy jogurt naturalny. Wydaje mi się, że ta sałatka smakowałaby także wyśmienicie z kurczakiem, także zachęcam Was do zrobienie też takiej(...)Czas gotowania: 20 minut Składniki słoik marynowanych pieczarek słoik kiełków fasoli mung lub selera z zalewy puszka kukurydzy (ja użyłam z dodatkiem chili) 6 jajek garść szczypiorku 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przepis 1 Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plasterki. 2 Kiełki i kukurydzę również odsączamy z zalewy. Szczypiorek siekamy
Kuchnia Bazyliigrilla czy pizzy . Warto wiedzieć jak go przygotować. Jak zrobić sos czosnkowy bez laktozy? Otóż osoby nie cierpiące na żadne nietolerancje pokarmowe maja ułatwioną wersję gdyż wystarczy tylko majonez, śmietana, czosnek, sól, pieprz . Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy łyżkę majonezu i śmietany. Wszystko łączymy i dodajemy sól i pieprz do smaku. Sos czosnkowy bez laktozy – na półkach sklepowych znajdziemy coraz(...)oraz osób, które przeszły na dietę wegańską. Weganie nie jedzą mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Otóż dla wegan przygotowanie sosu czosnkowego jest trochę bardziej pracochłonne gdyż osobno należy przygotować majonez. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: 100 ml oleju słonecznikowego,50 ml mleka sojowego lub ryżowego, 1 łyżka soku z cytryny , sól pieprz. Wszystko ubij przez około 2 minuty. Sos czosnkowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!