majonez - 14247 przepisów (strona:41/950)

ROSYJSKA SAŁATKA ŚLEDZIOWA (warstwowa) 620

propozycja na święta Bożego Narodzenia 🎄 Składniki: 4 filety śledziowe solone 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 2 małe jabłka 4 jajka 1 duża cebula 3 ogórki kiszone 6 łyżek majonezu 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz Dodatkowo: ok. 400 ml maślanki Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy maślanką. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy(...)salaterce lub też podzielić na porcje i przygotować ją w małych pucharkach lub na talerzykach (np. za pomocą obręczy). Kolejność układania składników jest następująca: 1- śledzie z cebulą 2- majonez (2 łyżki) 3- ogórki kiszone 4- ziemniaki, lekko oprószyć solą i pieprzem 5- jabłka 6- majonez (2 łyżki) 7- buraki, oprószyć pieprzem 8- białko jaj 9- majonez (2 łyżki

Kuchnia MagdaLeny
Trzy pyszne przepisy na śledzie wigilijne 491

nożach Santoku zmniejszają tarcie i zapobiegają przyklejaniu się produktów. Śledzie w sosie musztardowym: 4 filety śledziowe w słonej zalewie lub oleju 4 łyżki gęstej śmietany 18% 4 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej) 1 czubata łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu pół łyżeczki kurkumy świeżo posiekany koperek świeżo mielony pieprz Śledzie w słonej zalewie zalewamy mlekiem lub lodowatą wodą(...)czasie mleko/wodę na świeże (śledzi w oleju nie musimy namaczać). Kroimy je w romby (pod kątem), aby uzyskać mniejsze kawałki. W miseczce mieszamy ze sobą śmietanę, majonez, obie musztardy, kurkumę oraz miód. Śledzie układamy na talerzu i polewamy sosem. Zostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę. Przed podaniem drobno siekamy koperek. Posypujemy koperkiem i świeżo mielonym pieprzem. Deska Allrounder

Poezja smaku
Sałatka śledziowa – idealna na każdą okazję 263

podać na świątecznym stole. Prosta, a jakże pyszna. Spróbujcie, polecam. *Proszę dziś przymrużcie oko na zdjęcia, awaria sprzętu. Pamiętajcie, że liczy się smak   Do przygotowania sałatki użyłam lekkiego majonezu i musztardy stołowej Kętrzyński . Polecam Wam produkty Kętrzyński na co dzień i na święta. Doskonałe do sałatek, przekąsek, a nawet deserów (np. babeczek z majonezem) Składniki: 4 filety śledziowe(...)oleju* 3 ogórki konserwowe 3 jajka 1 soczyste jabłko 2 łyżki majonezu lekki Kętrzyński 1 łyżeczka musztardy stołowej Kętrzyński szczypiorek do posypania po wierzchu świeżo mielony pieprz do smaku *u mnie matiasy Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Filety odsączamy z oleju i kroimy na paseczki. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, obrane i pokrojone

Słodkie okruszki
3 przekąski na imprezę – szybkie i smaczne 2231

masz akurat w lodówce :) Składniki: pół opakowania makaronu muszli, 2 jajka, 20 dag sera żółtego w kostce, 10 plastrów szynki konserwowej, pół cebuli, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, szczypiorek, sól i pieprz. Przygotowanie: Zacznij od ugotowania makaronu al dente. Mieszaj go delikatnie w trakcie, aby się nie sklejały. Ugotuj jajka na twardo. Pokrój jajka, cebulę, ser i szynkę(...)drobną kostkę. Posiekaj drobno szczypiorek. Wrzuć składniki do miski, połącz je z majonezem, ketchupem i dopraw solą, pieprzem. Dorzuć szczypiorek i wymieszaj. Ugotowany makaron ułóż na półmisku. Wypełnij go nadzieniem najlepiej małą łyżeczką. Rób to ostrożnie, aby nie uszkodzić muszelek. Ciasto francuskie z kabanosem To chyba moja ulubiona przekąska, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tuż po wyjęciu

Rozdomowiona
Sałatka jarzynowa , pół-warstwowa z indykiem 105

Sałatka jarzynowa , pół-warstwowa z indykiem Sałatki są pyszne , a szczególnie te z majonezem . Pół-warstwowa sałatka z indykiem to prawdziwy przysmak. Łączy ze sobą to co moja rodzinka lubi najbardziej , czyli tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem , grillowanego , soczystego indyka i ser . Pół -warstwy zapewniają jej atrakcyjny , apetyczny wygląd , co przy sałatkach nie zawsze łatwo jest uzyskać A dlaczego pół(...)średnich ziemniaków 1 pietruszka korzeniowa , słusznej wielkości 5 ogórków konserwowe 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku z marchewką 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula czerwona 3 łyżki gęstego majonezu 2 łyżka musztardy 1 łyżka , płaska czosnku granulowanego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka suszonego majeranku 2 łyżki przyprawy grillowej sól , pieprz do smaku kawałek żółtego sera o wyraźnym smaku

Ogrodnik w podróży
” Wykwintna” surówka z kiszonej kapusty z majonezem 183

Wykwintna” surówka z kiszonej kapusty z majonezem Surówka „Wykwintna” jest taką ekskluzywnym sposobem podania do obiadu , pospolitej , acz smakowitej kiszonej kapusty Wspaniała przystawka , dzięki kiszonej kapuście i świeżym warzywom dodatek majonezu nie jest ciężki , a nawet lepiej się trawi w takim towarzystwie Polecam wypróbować choć raz , gdyż mimo pozornego nie dopasowania , wszystko jest niezwykle harmonijne i smaczne(...)marchewką , najlepiej własnego wyrobu 1 zielona papryka ,grubościenna typu blok 1 mała czerwona cebulka kawałek pora , 6-7 plasterków z białej części 1 słodkie małe jabłko 1 łyżka majonezu pieprz do smaku sól- nie będzie potrzebna Kiszoną kapustę kroimy na mniejsze kawałki , przekładamy do miski . Jeśli jest mocno mokra lub kwaśna można przepłukać , ale domowa zazwyczaj jest w punkt Dodajemy

Ogrodnik w podróży
Ciasto śledziowe 145

Warstwa 2     wafle tortowe - 1 szt.     marchewka - 250 g     ser śmietankowy topiony - 100 g     jajko - 1 szt     majonez - 2 łyżki     sól i pieprz Warstwa 3     wafle tortowe - 1 szt     pieczarki - 300 g     cebula - 1 szt     olej - 2 łyżki(...)sól i pieprz Wierzch ciasta     jajka - 3 szt     szczypiorek - 1 pęczek     majonez - 3 łyżki     sól i pieprz     wafel tortowy - 1 szt Przygotowanie: Warstwa 1 Śledzie wymoczyć w dwóch wodach, odlać, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Jabłko i cebulę obrać, pokroić, dodać jajka

Kuchnia Danusi
Surówka weselna z kiszonej kapusty 99

jabłko 1 średnia czerwona cebula 1 ząbek czosnku 3 – 4 czubate łyżki ogórków w musztardzie pokrojonych w kostkę Pieprz czarny mielony 2 łyżeczki cukru ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego 2 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Wykonanie: Z kapusty wycisnąć sok, pokroić na drobno. Jabłko obrać ze skórki. Jabłko, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać wraz(...)ogórkami do kapusty. Doprawić pierzem, dodać cukier i kwasek. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i majonez, ponownie wymieszać. Smacznego!!! Surówka weselna z kiszonej kapusty Dzisiaj polecam Wam pyszną surówkę z kiszonej kapusty. To doskonały dodatek do obiadu, ale nie tylko. Ja lubię ja także na kanapki. Polecam Dania Surówka Kuchnia Polska Porcje 4-5 osób Czas przygotowania 15 minut Składniki

Przepisy Babci
Warstwowa sałatka z tuńczykiem 334

Dzisiaj proponuję kolorową sałatkę warstwową z tuńczykiem. Składniki : 1 puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka w wodzie (najlepiej w kawałkach, nie rozdrobnionego) 1/2 średniego słoika majonezu 1 puszka czerwonej fasoli 2 słoiczki marynowanych szalotek kilka łyżek keczupu 3 duże ogórki gruntowe szczypior z trzech cebul 5 dużych jajek małe opakowanie twardej fety pieprz, sól, pół łyżeczki czerwonej papryki(...)Tuńczyka odsączyć z wody, lekko rozdrobnić widelcem.  Ogórki obrać, pokroić w plastry, fetę pokroić w kostkę, a szczypior posiekać. Na dnie salaterki wyłożyć kukurydzę, potem tuńczyka. Wierzch posmarować majonezem, lekko posolić i popieprzyć. Na majonez wyłożyć czerwoną fasolę, a na fasoli marynowane szalotki. Polać cienką warstwą keczupu. Następnie wyłożyć plastry ogórków i posypać je szczypiorem. Na wierzch zetrzeć jajka

Czerwień i błękit
Pasta jajeczna z czerwoną fasolą 104

pyszne śniadanie lub kolację. Lubię pasty jajeczne z tego względu, że można dodawać do nich różnorodne składniki, a finalnie i tak będą smaczne. Do moich past jajecznych zazwyczaj dodaje majonez, ostrzejszy w smaku. Jednak jeżeli jesteście na diecie lub z jakichkolwiek powodów unikacie majonezu, możecie go zastąpić jogurtem naturalnym, z tym, że wtedy pastę będzie należało mocniej doprawić solą(...)Przepis na pastę jajeczną z czerwoną fasolą Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki 6 jajek mała cebulka 150 g czerwonej fasoli z puszki 1,5 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przepis 1 Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy drobno. Składniki mieszamy i dodajemy fasolę oraz majonez. 2 Dokładnie mieszamy

Kuchnia Bazylii
Dorsz w pesto i szynce parmeńskiej 93

filety dorsza po ok. 150 g • 2 - 4 plasterki szynki parmeńskiej • 2 łyżki zielonego lub czerwonego pesto Do podania: • 2 porcje zielonej fasolki ugotowanej w osolonej wodzie • limonkowy majonez light (przepis poniżej) • 1 łyżka różowego pieprzu, roztartego w moździerzu Limonkowy majonez light: • 1 żółtko • 4 łyżeczki oliwy lub oleju np. orzechowego • szczypta skórki z limonki • sól morska i świeżo zmielony(...)klarowanym maśle lub oliwie po około 2 minuty z każdej strony lub upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 3 - 4 minuty z każdej strony. Przygotować majonez: żółtko ucierać mikserem przez 3 minuty aż będzie puszyste, dodawać po 1 łyżeczce oliwy lub oleju, miksując na najwyższych obrotach po każdej dodanej łyżeczce. Na koniec dodać skórkę z limonki, sól

KUCHNIA POLSKA
Kapusta pekińska z porem i ogórkami – doskonały dodatek do mięsa 174

sama kapusta pekińska z dodatkiem ogórka bardzo mi smakuje, a tutaj mamy zarówno świeży jak i konserwowy. Por dodatkowo zaostrza całość, a zielona cebulka podtrzymuje zieloną kolorystykę. Niewielka ilość majonezu sprawia, że surówka jest nawilżona i zespolona, ale nie pływa w majonezie czy śmietanie. Do tego sól, pieprz i zioła prowansalskie. Musicie koniecznie wypróbować:) Bardzo polecam. 1 średniej wielkości kapusta(...)pekińska 1 ogórek zielony, tzw wąż 5-6 ogórków konserwowych 1 por 1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku 2-3 łyżki majonezu zioła prowansalskie sól, pieprz Oczyszczoną kapustę drobno kroimy. Umytego ogórka zielonego oraz ogórki konserwowe kroimy na paseczki. Por kroimy na półplasterki. Lekko solimy, przelewamy na sicie wrzącą wodą. Zieloną cebulkę drobno siekamy. Wszystkie składniki łączmy w misce. Dodajemy

Smaki Na Talerzu
Sałatka kurczakowa z ananasem 145

kurczaka, makaron 500 g,  1 puszka 450 g ananasa, 1 puszka 330 g kukurydzy, 2 cebule, sól i pieprz.  Dodatkowo domowy lub kupny majonez 5 łyżek stołowych. Jak zrobić majonez kliknij na link  majonez-domowy-w-10-s   -- -- Makaron gotujemy aldente i mocno schładzamy/ hartujemy, ananasa odsączamy i kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy, cebulę drobno siekamy(...)majonez jak już pisałem powyżej robimy sami. -- Wszystkie produkty łączymy ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy uprzednio schłodzone, minimum 1 h w lodówce +2 - +8 st. C  Smacznego

chleba naszego
SAŁATKA" NOCNA" 151

upały , .więc kręcę się po kuchni i piekę lub robię sałatki , które wymagają odstania w lodówce .Dziś sałatka nocna .Smacznego!.  3 duże ugotowane ziemniaki w mundurku 1 majonez musztarda Sól i pieprz Cukier posiekany drobno szczypiorek pokrojone  w drobną kostkę  ogórki kiszone ( u mnie 2 duże ) 2 przyprawione przyprawą do kurczaka i  usmażone piersi z kurczaka(...)sparzona we wrzątku Posiekana drobno natka pietruszki Starty żółyż ser ok.10 dag. *********************************************  1 warstwa - starte ziemniaki na tarce o dużych oczkach. 2 warstwa - sos szczypiorkowy - 3 czubate łyżki majonezu , 1 łyżka  musztardy  , 1 łyżka szczypiorku , sól, pieprz ,cukier do smaku.  3 warstwa - pokrojone drobno ogórki kiszone. 4 . Pokrojone piersi kurze . 5 . Sos curry - 3 czubate łyżki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Propozycja na letnie śniadanie, czyli pasta z wędzonej makreli 109

składniki odżywcze, można wprowadzić do nich rybę w postaci pasty. Ta w wykonaniu Agaty posmakuje całej rodzinie. Możemy ją dostosowywać do naszych potrzeb, na przykład dodając większą ilość majonezu i uzyskując tym samym bardziej kremową konsystencję. Jeśli zaś chcemy, aby nasza pasta była dietetyczna, zastąpmy majonez gęstym jogurtem greckim. O tej porze roku z łatwością znajdziemy świeży koperek we własnym(...)mrożony. Pasta z wędzonej makreli Składniki: 1 wędzona makrela kiszony ogórek 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 małej cebulki kilka nitek szczypiorku kilka gałązek świeżego koperku 3-4 łyżeczki majonezu (30-40 g) pieprz, ewentualnie szczypta soli Wykonanie: Szczypiorek i koperek, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i bardzo drobniutko siekamy. Makrelę pozbawiamy ości, a następnie dokładnie rozcieramy widelcem rybę z majonezem

KulinarneImpresje.pl