ponieważ jest to tylko szatkowana biała kapusta, z dodatkami :) Potrzebujemy kapustę 1 kg, cebulę dużą 1, marchewkę dużą 1, 2 łyżki octu, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżki majonezu, płaską łyżeczkę pieprzu, 1/2 łyżeczki soli... mleko 1/2 szklanki ... Kapustę ucieramy na grubych oczkach tarki, cebulę również, a marchewkę na drobnych... Jak nie macie majonezu, to szybko można zrobić(...)majonez-domowy-w-10-sekund Do miski wkładamy kapustę, cebulę, marchew, .... Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy... ...żeby uzyskać odpowiednią "gęstość" :) gdy majonez jest za "ciężki" dolejcie trochę mleka... Gotową surówkę chłodzimy w lodówce... No i gotowe :) Smacznego
chleba naszegoTradycyjne jajka w majonezie, świetna przekąska, najbardziej popularna w okresie Świąt Wielkanocnych. Ale nie tylko. My lubimy przygotowywać takie jajka jako przystawkę w czasie rodzinnych spotkań lub - po prostu - bez okazji. Taka klasyka, która nigdy się nie znudzi. jajka majonez szczypiorek papryka łagodna (świeża lub w proszku) sałata (do dekoracji) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać(...)skorupek i przekroić na pół. Na talerzu ułożyć sałatę, na niej położyć jajka żółtkami do góry. Na każde jajko położyć odrobinę majonezu (najlepiej za pomocy szprycy z ozdobną końcówką, będzie ładniej wyglądać). Jajka posypać posiekanym szczypiorkiem i posypać papryką (jeśli mamy świeżą to pokroić w kostkę i ułożyć na majonezie). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekażdej postaci. Czemu by nie i w śledziach? Bezwstydnie zrobiłam taką samą sałatkę, która rzecz jasna smakowała wyśmienicie i będzie dobrym pomysłem na śniadanie wielkanocne! Do przepisu wykorzystałam majonez kremowy Folwark W przepisie zmieniłam rodzynki na żurawinę z tego powodu, gdyż rodzynka się ze mną kłóci odkąd pamięcią sięgam. Toleruję żurawinę. Rodzynki nie toleruję. Dobra, jadam je tylko(...)czas na sałatkę! Składniki 2 buraki ugotowane na parze lub upieczone w piekarniku, pokrojone w małe kawałki 300 g filetów śledziowych w oleju mała czerwona cebula garść suszonej żurawiny majonez kremowy Folwark musztarda ostra pół szklanki gotowanej zielonej fasolki szparagowej pieprz ziołowy sól morska lub himalajska do smaku Buraki kroimy z małe cząstki. Wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojonego
Z Kuchni Do KuchniDziś jajeczka faszerowane pastą z dorsza wędzonego i innych składników,jakich- dowiecie się w trakcie. Składniki: dorsz wędzony 100 g jajka 6 szt majonez kremowy Folwark 4 łyżki szczypiorek 1 pęczek sól pieprz do smaku Wykonanie: Gotujemy jajka koło 5 minut, wyjmujemy studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy w poprzek jajko i wyjmujemy żółtka.Do żółtek dodajemy majonez dorsza(...)lśniąca. Pastę wkładamy łyżką do rękawa cukierniczego końcówka gwiazdka i dekorujemy nasze jajeczka.Może do środka włożyć rzeżuchę lub drobno pokrojony szczypiorek. Do pasty jajecznej użyłam majonezu kremowego Folwark - Majonez – legendarny, podstawowy sos w każdej kuchni na całym świecie
Różowa kuchniaUwielbiamy sałatki w szczególności te warzywne z majonezem. Taka miska przepysznej i prostej w przygotowaniu sałatki idealnie sprawdzi się zarówno na przyjęciu, świątecznym stole, jak i po prostu do codziennego jedzenia. Moja rodzina często prosi by ją przygotować Od czasu do czasu zmieniam lekko składniki, dodaję nowe przypraw by „odświeżyć” nasz ulubiony przepis i wzbogacić jego smak. Spróbujcie(...)mojej dzisiejszej wersji Składniki: 8 mniejszych ziemniaków 6 jajek 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 2 cm pora (biała część) 2 większe ogórki kiszone około 2 średnie majonezy 2 jabłko 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka groszku około 1/2 selera (małego) sól do smaku – u mnie himalajska Skworcu pieprz czarny mielony Skworcu 1 czubata łyżeczka ziół Małgorzaty Skworcu (wspaniale wzbogacają smak
Słodkie okruszkirybą itp. Polecam i życzę smacznego Składniki 4 płaty śledziowe 4 średnie ziemniaki 1 pęczek szczypiorku 4 średnie buraczki 1 duża cebula 3 średnie marchewki 4 jajka 8 łyżek majonezu Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę i buraczki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć(...)osobno żółta i osobno białka. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na półmisku ułożyć starte ziemniaki, posmarować majonezem i posypać posiekanym szczypiorkiem. Wymoczonego w wodzie śledzia pokroić na paseczki i ułożyć na szczypiorku, a następnie posypać pokrojoną cebulką. Kolejna warstwa to marchewka, którą należy posmarować majonezem. Układamy starte buraczki i ponownie smarujemy majonezem. Na wierzchu sałatkę posypujemy startym żółtkiem, białkiem, buraczkami
O kuchni z uczuciemdogi z cebulką prażoną, sałatką z ogórków, keczupem, musztardą i majonezem, w rozciętej bułce przywędrowały do Polski na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, tuż po zakończeniu reglamentacji mięsa. Reglamentacja mięsa , sprzedaż mięsa na kartki (drugi okres systemu kartkowego), trwała od 28 lutego 1981 roku, do końca lipca 1989 roku. Od kwietnia 1981 roku na kartki sprzedawane były również przetwory mięsne(...)paluszków, często była „rozparzona”. O chrupkości można było zapomnieć. O jakości parówek już nie wspomnę. Oczywiście były również sprzedawane hot dogi składające się tylko z bułki, parówki i sosu (majonez, musztarda). bułka*, parówka, majonez, keczup, musztarda, sałatka szwedzka z ogórków, cebulka prażona, Bułkę przekroić wzdłuż na pół, nie rozcinając do końca z jednego dłuższego brzegu. Włożyć do piekarnika nagrzanego
królestwo garówPyszna propozycja na prosty obiadek. Kurczak z piekarnika, doprawiony ulubionymi przyprawami i pieczony pod warstwą majonezu. Warstwa majonezu chroni kurczaka przed nadmiernym wysuszeniem a po upieczeniu skórka jest złocista i chrupiąca-taką najbardziej lubię. składniki: 6 średnich udek z kurczaka tymianek słodka papryka majeranek majonez ok 6 łyżek Udka kurczaka natrzeć dokładnie papryką, tymiankiem i majerankiem. Odstawić na kilka godzin(...)lodówki, u mnie stały przez całą noc. Następnie udka przełożyć na blaszkę do pieczenia. Każde udko posmarować na wierzchu majonezem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1 godzinę i 15 minut, funkcja termoobieg. Gotowego kurczaka podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie pieczone ziemniaki i surówka z kapusty z czarnuszką
Monia miesza i gotujesmarowania pieczywa. Tym razem wyjątkowo zacząłem dzień nie od jaglanicy czy gryczanki , a własnie od pasty warzywnej zrobionej z resztek, które walały mi się po lodówce. Tu troszkę majonezu, tam skrawki pora i selera oraz pół torebki ugotowanej kaszy gryczanej… Pozornie nie zapowiada to pysznej pasty, a prędzej sałatkę lub potrawkę. A jednak da się nawet z tego ukręcić(...)kaszy gryczanej użyłem przyprawy do złocistego kurczaka, która jest klasyką. Ty oczywiście możesz sięgnąć po inną ulubioną mieszankę lub zrobić ją samemu. Na blogu znajdziesz kilka przepisów na wegańskie majonezy : Majonez light Sojonez Majonez z płatków jaglanych Jeśli nie chcesz, nie musisz go w ogóle dodawać. Pasta warzywna będzie wtedy bardziej light, ale na pewno straci odrobinę na smaku
BlendmanPyszna, prosta sałatka śledziowa. Klasyczna, znana i lubiana. Z dodatkiem gotowanych warzyw korzeniowych: ziemniaków i buraków. Z jajkami, ogórkami kiszonymi, startym serem, majonezem i musztardą francuską. Z racji, że dziś ostatki a ostatki w Polsce to ŚLEDZIK - podsyłam Wam przepis na jego wykorzystanie. Składniki (na dużą miskę sałatki, około 6-8 dużych porcji): Beczka śledzi z suszonymi ziołami(...)marki SEKO 5 jaj 4 ziemniaki 3 buraki 4-5 ogórków kiszonych 2 łyżki musztardy francuskiej 5-6 łyżek majonezu 2 łyżki oleju lnianego szczypta soli i pieprzu 1 cebula mała 150 gram startego sera Ziemniaki i buraki gotuję w wodzie do miękkości. Jaja gotuję na twardo. Śledzie kroję na mniejsze
Mango Papajawcześniej na moim blogu, ale mam w głowie kilka przepisów - w zależności jakie są przekąski, kto co lubi, urozmaicam ilości i przyprawy. Choć sporządza się go jedynie na bazie majonezu z dodatkiem drobno posiekanych warzyw marynowanych, dobrze doprawiony ziołami, ten przepis będzie z dodatkiem musztardy i - jednych z moich ulubionych - ziół. Jest idealnym dodatkiem do jajek na twardo, potraw mięsnych(...)trio, czasem z bonusem ajvaru jak mamy więcej gości. Coś innego? Zamiast ogórków konserwowych dodajcie kiszone, albo marynowaną paprykę i marynowaną cebulkę. Składniki: 5 łyżek z "górką" dobrego majonezu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 5 ogórków konserwowych 1 mniejsza cebulka sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia Sposób przygotowania: majonez mieszamy z musztardą, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę
Zasmakuj KuchniSmaczny swojski majonez, który zawsze wychodzi, a tajemnica polega na szybkości blendera i wąskim naczyniu :) Naprawdę czas wykonania z przygotowaniem produktów, to tylko 2 minuty :) Potrzebujemy pół litra oleju, jajko lub dwa żółtka, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę cukru, szczyptę soli, łyżkę octu. jeżeli chcemy majonez smakowy, to dodajemy pieprz...czosnek...paprykę... :) Jajko parzymy(...)wrzątku. Następnie wszystko "wrzucamy" do słoika :) Wkładamy blender i na najwyższych obrotach blendujemy od dołu kilka sekund... przesuwając blender góra dół... i to wszystko :) Majonez gotowy! Możemy też zrobić wszystko w innym naczyniu, ważne żeby zmieścił się blender. Potem gotowy majonez przechowujemy w lodówce :) Naprawdę prosto, szybko i smacznie
chleba naszegoIstnieje wiele sposobów na przygotowanie – można smażyć, grillować, piec na żywym ogniu. Serwowany z różnymi dodatkami takimi jak ser, sałata, cebula, boczek, ogórek konserwowy no i oczywiście z musztardą, majonezem i ketchupem. Poniżej przedstawiam przepis, którym już dawno chciałam się podzielić. Moja tajemnica polega na przygotowaniu mięsa. Dodaję (chociaż pewnie niektórym to się nie spodoba i powiedzą, że jak jest(...)jajko do mięsa, reszta jako dodatek) papryka ostra, kmin mielony, czosnek granulowany, grubo mielony pieprz, sól 8 plasterków boczku 4 bułki 2 cebule łyżka masła 40ml whiskey 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy dijon ketchup parę liści sałaty Sposób przygotowania: Mięso: mięso mielone wymieszać z jednym jajkiem, posiekaną cebulką oraz przyprawami: papryką ostrą, mielonym kminkiem, czosnkiem granulowanym, grubo mielonym pieprzem
wysmienityprzygotować. Hmmm.... co mogę powiedzieć, w smaku bardzo przypomina znaną już sałatkę gyros, więc dla mnie bomba! Idealna na imprezy. Składniki; 1 duży słoik marynowanych pieczarek 1 słoik majonezu kilka łyżek ketchupu 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 3 marchewki ugotowane 3 ogórki konserwowe sól, pieprz, przyprawa do gyrosa zielona pietruszka i koperek(...)wkładamy folią spożywczą. Na dno układamy odsączone pieczarki, kapeluszami do dołu. Zieleninę siekamy i posypujemy pieczarki. Marchew kroimy w kostkę i wykładamy. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem i smarujemy majonezem. Mięso kroję w kostkę, oprószam solą i przyprawą do gyrosa. Smażę na patelni do miękkości. Po wystudzeniu wykładam na wcześniejszą warstwę. Ogórki kroję w kostkę, wykładam. Smaruję majonezem oraz ketchupem
Radość kipiąca uśmiechem.olej, słodka papryka w proszku, sól) (*) 2 zupki chińskie (z przyprawami) (**) 1 kapusta pekińska (duża) 2 czerwone papryki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki (pominęłam; dodałam groszek) Dodatkowo: majonez sól, pieprz Umyte piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski (dużej). Kapustę pekińską drobno posiekać, paprykę pokroić(...)kostkę, kukurydzę i fasolkę/groszek - odcedzić z zalewy. Warzywa połączyć z mięsem. Dodać makaron (pokruszony, twardy) i przyprawy (również olejki, jeśli są) z zupek. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Sałatkę schłodzić w lodówce. (Makaron wchłonie majonez i pod jego wpływem zmięknie, więc nie powinno się go żałować. Przed spożyciem, jeśli sałatka okaże się zbyt "sucha" - należy dodać
Di gotuje