kawałki. Pistacje lekko siekamy nożem. Na sałacie układamy plastry ogórka i posypujemy pistacjami po polaniu sosem z opisu poniżej. Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu, u mnie majonez kielecki od WSP Społem szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich, bądź ziół przeznaczonych typowo do sałatek Krem balsamiczny, u mnie od Primo Gusto Jogurt naturalny mieszamy(...)majonezem i przyprawami. Polewamy nim sałatę i ogórka. Następnie posypujemy posiekanymi pistacjami. Kolejnym etapem jest nałożenie krewetek i polanie całości zygzakiem kremu balsamicznego. Skomentuj
MamaOskarkanumer jeden na wszelkiego rodzaju imprezach. Sałatka szybka do przygotowania. Ładnie się prezentuje i świetnie smakuje. Na pewno każdy z Was jadł taką sałatkę - niektórzy nie łączą ketchupu i majonezu, a jeszcze inny łączą poszczególne warstwy sosem czosnkowym. Poniżej prezentuje Wam moją wariację na temat sałatki gyros. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej (0,5 kg) 3 pojedyncze piersi z kurczaka (niecały(...)kilogram) 3 czerwone cebule 3/4 słoika ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 mały słoik majonezu ketchup przyprawa gyros sól, pieprz olej do dekoracji pomidorki koktajlowe kilka plasterków czerwonej cebuli Na samym początku piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. Całość zalać odrobiną oleju i wszystko ze sobą połączyć. Przyprawione
Ugotowaćjajku, a następnie obtocz w panierce. Smaż na rozgrzanym oleju przez 2 minuty po każdej stronie. Dobrze upieczona ryba powinna być lśniąca w środku. Sos aioli 200 ml domowego majonezu, tutaj przepis 1 pieczony czosnek 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz do smaku Sos aioli to bardzo fajny sos na bazie majonezu i czosnku. Oczywiście mowa o majonezie domowej(...)aioli dodałam pieczony czosnek. Czosnek w całości i owinięty w aluminiową folię wkładam do piekarnika (225ºC, grill) na 30 minut. Ostudzony czosnek wyciskam z łupinek i mieszam z majonezem, szczypiorkiem i przyprawami. Obiad gotowy! Świeżutki smażony dorsz, cytryna do skropienia ryby, surówka z marchewki i pietruszki, doprawiona olejem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, aioli, młode ziemniaczki…głodni
codojedzeniasojowego czarny pieprz 1/2 łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki w proszku lub 1/2 posiekanej czerwonej papryczki chili 2 łyżki siekanej natki pietruszki (użyłam mrożonej) 4 duże łyżki majonezu (u mnie Hellmans Babuni - jest nieco kwaśniejszy niż inne) 1 mały jogurt naturalny sok z połowy limonki 1. Zupki chińskie lekko pokruszyć (nie otwierając opakowania), wyjąć z nich przyprawy (torebki(...)pokroić w grubą kostkę, dodać do pokruszonego makaronu i warzyw, posypać przyprawami z zupek i dokładnie wymieszać. Dodać korniszonki pokrojone w cienkie półplasterki i posiekaną natkę pietruszki. 4. Dodać majonez i jogurt, lekko doprawić, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie spróbować i doprawić sokiem z limonki, sporą ilością pieprz, sosem sojowym i chili (nie trzeba się obawiać
Kuchnia Prezydentowejkomponowały się z poszczególnymi rodzajami mięs. Dipy te to: dip morelowy: konfitury z moreli, sok z limonki, chili, pieprz czerwony, sól dip włoski: pieprz młotkowy pieprz, tuńczyk w oleju, majonez, sok z cytryny, pomidorów bez skórki z puszki, sól dip ananasowy: ananas świeży, musztarda Dijon, olej, mięta, miód, imbir dip indyjski: curry, mango, oliwa, mięta, miód, cytryna, czerwony pieprz(...)mięta, sól, pieprz, chili, jogurt dip: majonez, jogurt, curry dip z suszonych pomidorów: suszone pomidory, olej, jogurt, przyprawa toscania dip z porzeczką: czarna porzeczka ze słoika, chrzan ze słoiczka, sok z jednej dużej pomarańczy, sól, pieprz, jogurt dip z porzeczką: czarna porzeczka ze słoika, chrzan ze słoiczka, sok z jednej dużej pomarańczy, sól, pieprz dip śliwkowy: śliwka suszona, baza śliwkowa
Kuchenne Wariacjeprzygotowaliśmy na kolację tematyczną z naszymi przyjaciółmi czyli sałatka ziemniaczana po żydowsku Składniki: - 8 ziemniaków - 4 jajka - 1 czerwona cebula - 1 por - 6 ogórków konserwowych - kilka gałązek natki pietruszki - majonez - pieprz, sól Najpierw obieramy ziemniaki i gotujemy je w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki trzeba pilnować żeby nam się nie rozgotowały inaczej w naszej sałatce ziemniaki się rozlecą. W drugim garnku(...)kroimy w drobne piórka a pora w ćwierć plasterki. Ogórki obraliśmy i też pokroiliśmy w kostkę. Na końcu drobno pokroiliśmy natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przyprawiamy i dodajemy majonez. Ilość majonezu zależy od nas jaką chcemy mieć konsystencję sałatki. Do sałatki można dodać łyżkę śmietany dla złagodzenia smaku majonezu. Smacznego
Kuchenne Wariacjeponieważ są bardzo smaczne, mam nadzieję, że w tym roku również ich nie zabraknie na stole. Jajka faszerowane pieczarkami Składniki: 12 jajek 30 dag pieczarek 1/2 – 1 łyżka majonezu łyżka masła sól pieprz do przybrania: 12 łyżeczek gęstego majonezu kilka czerwonych rzodkiewek gruby szczypior z dymki lub zeszłorocznej cebuli Jajka faszerowane pieczarkami Wykonanie - podaję za moim Tatą: Jajka umyć, włożyć(...)osuszyć. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypior posiekać. Jajka obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka, rozetrzeć je i dokładnie wymieszać z wystudzonymi pieczarkami i 1/2 – 1 łyżką majonezu (doprowadzić farsz do takiej konsystencji, aby dał się wygodnie formować). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Połówki jaj ułożyć na półmisku, w miejsca po żółtkach wkładać uformowany w kuleczkę farsz
Kuchenne zapiski Edytyzaczynamy cykl przepisów na burgery. Ale zanim pojawią się właściwe burgery, to najpierw będzie kilka przepisów na "dodatki", które są niezbędne w każdym burgerze. Wczoraj był keczup, dzisiaj majonez. Bo ani bez keczupu, ani bez majonezu (najlepiej takich domowych właśnie) idealny burger nie istnieje. Warto poświęcić parę chwil i zrobić takie domowe sosy, bo są naprawdę pyszne. Te sklepowe kompletnie(...)się nie umywają. Zrobione samemu to zupełnie inna liga. Z tym, że o ile taki keczup postoi w lodówce pewnie dość długo, to majonez musimy zjeść w ciągu kilku dni, nie ryzykowałbym trzymania go dłużej niż tydzień. Ale jest tak pyszny, że nam udało się słoiczek spożytkować przez tydzień. Każdego dnia smarowałem nim kanapki do pracy :) 1 żółtko 1 łyżka
Marder&Marder ManufacturePodobno ruch w interesie jest i strajkować nie ma potrzeby. A teraz pora na przepis. Potrzebujemy: 2 wędzone makrele 4 jajka 1 czerwona cebula 2 kiszone ogórki 5 łyżek majonezu 2 łyżeczki suszonego koperku sól, pieprz Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy w misce widelcem. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w drobną kostkę i zostawiamy(...)sitku. Cebulę kroimy w kosteczkę i przelewamy wrzątkiem, pozostawiamy do odcieknięcia. Wszystko łączmy ze sobą dodając majonez, koperek oraz sól i pieprz do smaku. A jeżeli chcecie być ambitni to zachęcamy do samodzielnego zrobienia majonezu. My już od dawna nie kupujemy majonezu, sami robimy. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony
Marder&Marder Manufacturezainspirowały mnie do wykonania szybkiego i prostego przepisu na sałatkę. Składniki: 1 puszka groszku konserwowego listki z 5 młodych gałązek pokrzyw 1 słoik selera konserwowego 1 duży słoik majonezu 1 papryka czerwona 1 mały jogurt 5 średnich ogórków konserwowych 6 jajek 1 duży por (zielona część) 2 średnie jabłka 20 dag żółtego sera szczypiorek pieprz, sól Jajka gotujemy, obieramy(...)następnie białka kroimy w drobną kostkę a żółtka ścieramy na tarce. Por kroimy drobno i posypujemy solą żeby zmiękł. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem. Ser ścieramy na tarce. Seler odsączamy z wody. Szczypiorek drobno kroimy. Ogórki konserwowe, paprykę kroimy w kostkę. Pokrzywę blanszujemy we wrzątku przez kilka sekund i odsączamy z wody. Wszystkie
Bon Appetit Małgorzatyudziwnionych dodatków, gwarantuję, ze każdy z Was znajdzie co potrzeba w swojej lodówce :) Składniki: pierś z pieczonego kurczaka , 4 kromki chleba tostowego - najlepiej pełnoziarnistego, pomidor , dymka wraz ze szczypiorem , majonez , ząbek czosnku , opcjonalnie ketchup. Pierś pokroić na plastry. Chleb krótko opiec na patelni grillowej lub na ruszcie. Majonez wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chleb przesmarować czosnkowym majonezem, na niego(...)ułożyć mięso. Na mięsie dowolne dodatki - ja ułożyłam plastry pomidora i posiekaną dymkę ze szczypiorem. Całość przykryć drugą kromką posmarowanego majonezem chleba. Jeśli ktoś lubi może tez dodać ketchup. Taka kanapka może zastąpić obiad. Jest bardzo sycąca i smaczna. Dzieci na pewno będą zachwycone takim domowym fast foodem :) A jeśli pozwolimy dzieciom pomagać przy tworzeniu takiej kanapki, będzie smakowała
Codzienna kuchnia niecodziennaMajonez klasyczny jest pyszny, mam nawet na niego przepis tutaj na blogu --> Majonez Domowy . Chciałam jednak wprowadzić trochę innowacji i zrobiłam majonez sezamowy, można byłoby go nazwać sezamowym sosem. Ma lekko brązową barwę i pobudzający zapach prażonego sezamu. Myślę, że jeśli nie lubisz tahini to nie ma sensu go robić. Do odważnych świat należy ;) Potrzebujemy: 250 ml oleju rzepakowego(...)składniki oprócz olejów umieszczamy w naczyniu i miksujemy blenderem, około minutę. Następnie cienką strużką wlewamy oleje, nie przerywając miksowania. Całość powinna zacząć emulgować i wytwarzać się jasno brązowy "krem". Majonez ten zaraz po ukręceniu będzie miał dość rzadką konsystencję, natomiast po chwili w lodówce jego gęstość wzrośnie. Skomentuj
MamaOskarkaWydawać by się mogło, że majonez i słodkie desery nie idą w parze. Nic bardziej mylnego :) Każdy kto wypróbuje to ciasto zmienia zdanie na ten temat- wypróbowałam już to na znajomych, którzy byli niezwykle zdziwieni jak mówiłam, że to ciasto z majonezem. Polecam, bo ciasto jest miękkie, delikatne - po prostu pyszne! Składniki na ciasto majonezowe: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki(...)ziemniaczanej 8 jaj 1 szklanka majonezu 2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy Wykonanie ciasta majonezowego: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodawać powoli majonez i obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać sztywno ubitą piane i aromat. Piec w temperaturze 170 stopni około 60 minut w dużej tortownicy. Składniki masy waniliowej (polecam również
Tradycyjna Kuchniaskładniki: 1 kapusta pekińska 1 pierś z kurczaka| 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 4 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 cebula czerwona 150 g sera żółtego ketchup majonez 1 przyprawa do gyrosa olej wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem 3/4 przyprawy do gyrosa. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ogórki, cebule, paprykę(...)kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę kroimy w paski. Kukurydzę odcedzamy. Majonez mieszamy z pozostałą częścią przyprawy. W szklanej salaterce układamy warstwowo: kawałki kurczaka, białą cebulę, ketchup, kapustę (grubą warstwę), ogórki, warstwę majonezu, cebulę czerwoną, kukurydzę, paprykę, warstwę majonezu, ser żółty. Przed podaniem schładzamy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniapasty a dziś prezentuję przepis na jedną z moich ulubionych. Zasmakuje każdemu wielbicielowi szpinaku i sprawi, że kanapki nie będą nudne. ;-) Do pasty dodałam bardzo smaczny, wyrazisty w smaku Majonez Kielecki . 1 pęczek świeżego szpinaku (poza sezonem 400g mrożonego) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 5 jajek L 4 łyżki majonezu, u mnie Majonez Kielecki 2 łyżki oleju sól(...)dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy do wyparowania wody. Studzimy. 3. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. 4. Do misy blendera przekładamy jajka, szpinak z cebulą, majonez. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku, chłodzimy w lodówce
Szefowa kuchni