majonez - 14247 przepisów (strona:56/950)

Sałatka z krewetkami w kokosowej panierce. 147

kawałki.  Pistacje lekko siekamy nożem.  Na sałacie układamy plastry ogórka i posypujemy pistacjami po polaniu sosem z opisu poniżej.  Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu, u mnie majonez kielecki od WSP  Społem szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich, bądź ziół przeznaczonych typowo do sałatek Krem balsamiczny, u mnie od Primo Gusto Jogurt naturalny mieszamy(...)majonezem i przyprawami. Polewamy nim sałatę i ogórka. Następnie posypujemy posiekanymi pistacjami.  Kolejnym etapem jest nałożenie krewetek i polanie całości zygzakiem kremu balsamicznego. Skomentuj

MamaOskarka
Sałatka gyros (warstwowa) 2672

numer jeden na wszelkiego rodzaju imprezach. Sałatka szybka do przygotowania. Ładnie się prezentuje i świetnie smakuje. Na pewno każdy z Was jadł taką sałatkę - niektórzy nie łączą ketchupu i majonezu, a jeszcze inny łączą poszczególne warstwy sosem czosnkowym. Poniżej prezentuje Wam moją wariację na temat sałatki gyros. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej (0,5 kg) 3 pojedyncze piersi z kurczaka (niecały(...)kilogram)  3 czerwone cebule 3/4 słoika ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 mały słoik majonezu ketchup przyprawa gyros sól, pieprz olej do dekoracji  pomidorki koktajlowe kilka plasterków czerwonej cebuli Na samym początku piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. Całość zalać odrobiną oleju i wszystko ze sobą połączyć. Przyprawione

Ugotować
Dorsz, migdały, parmezan i aioli 232

jajku, a następnie obtocz w panierce. Smaż na rozgrzanym oleju przez 2 minuty po każdej stronie. Dobrze upieczona ryba powinna być lśniąca w środku. Sos aioli 200 ml domowego majonezu, tutaj przepis 1 pieczony czosnek 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz do smaku Sos aioli to bardzo fajny sos na bazie majonezu i czosnku. Oczywiście mowa o majonezie domowej(...)aioli dodałam pieczony czosnek. Czosnek w całości i owinięty w aluminiową folię wkładam do piekarnika (225ºC, grill) na 30 minut. Ostudzony czosnek wyciskam z łupinek i mieszam z majonezem, szczypiorkiem i przyprawami. Obiad gotowy! Świeżutki smażony dorsz, cytryna do skropienia ryby, surówka z marchewki i pietruszki, doprawiona olejem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, aioli, młode ziemniaczki…głodni

codojedzenia
Sałatka z zupek chińskich 311

sojowego czarny pieprz  1/2 łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki w proszku lub 1/2 posiekanej czerwonej papryczki chili 2 łyżki siekanej natki pietruszki (użyłam mrożonej) 4 duże łyżki majonezu (u mnie Hellmans Babuni - jest nieco kwaśniejszy niż inne) 1 mały jogurt naturalny sok z połowy limonki 1. Zupki chińskie lekko pokruszyć (nie otwierając opakowania), wyjąć z nich przyprawy (torebki(...)pokroić w grubą kostkę, dodać do pokruszonego makaronu i warzyw, posypać przyprawami z zupek i dokładnie wymieszać. Dodać korniszonki pokrojone w cienkie półplasterki i posiekaną natkę pietruszki. 4. Dodać majonez i jogurt, lekko doprawić, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie spróbować i doprawić sokiem z limonki, sporą ilością pieprz, sosem sojowym i chili (nie trzeba się obawiać

Kuchnia Prezydentowej
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 153

komponowały się z poszczególnymi rodzajami mięs. Dipy te to: dip morelowy: konfitury z moreli, sok z limonki, chili, pieprz czerwony, sól dip włoski: pieprz młotkowy pieprz, tuńczyk w oleju, majonez, sok z cytryny, pomidorów bez skórki z puszki, sól dip ananasowy: ananas świeży, musztarda Dijon, olej, mięta, miód, imbir dip indyjski: curry, mango, oliwa, mięta, miód, cytryna, czerwony pieprz(...)mięta, sól, pieprz, chili, jogurt dip: majonez, jogurt, curry dip z suszonych pomidorów: suszone pomidory, olej, jogurt, przyprawa toscania dip z porzeczką: czarna porzeczka ze słoika, chrzan ze słoiczka, sok z jednej dużej pomarańczy, sól, pieprz, jogurt dip z porzeczką: czarna porzeczka ze słoika, chrzan ze słoiczka, sok z jednej dużej pomarańczy, sól, pieprz dip śliwkowy: śliwka suszona, baza śliwkowa

Kuchenne Wariacje
Sałatka ziemniaczana po żydowsku 351

przygotowaliśmy na kolację tematyczną z naszymi przyjaciółmi czyli sałatka ziemniaczana po żydowsku Składniki: - 8 ziemniaków - 4 jajka - 1 czerwona cebula - 1 por - 6 ogórków konserwowych - kilka gałązek natki pietruszki - majonez - pieprz, sól Najpierw obieramy ziemniaki i gotujemy je w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki trzeba pilnować żeby nam się nie rozgotowały inaczej w naszej sałatce ziemniaki się rozlecą. W drugim garnku(...)kroimy w drobne piórka a pora w ćwierć plasterki. Ogórki obraliśmy i też pokroiliśmy w kostkę. Na końcu drobno pokroiliśmy natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przyprawiamy i dodajemy majonez. Ilość majonezu zależy od nas jaką chcemy mieć konsystencję sałatki. Do sałatki można dodać łyżkę śmietany dla złagodzenia smaku majonezu. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Jajka faszerowane pieczarkami pod pierzynką z nowalijek 480

ponieważ są bardzo smaczne, mam nadzieję, że w tym roku również ich nie zabraknie na stole. Jajka faszerowane pieczarkami Składniki: 12 jajek 30 dag pieczarek 1/2 – 1 łyżka majonezu łyżka masła sól pieprz do przybrania: 12 łyżeczek gęstego majonezu kilka czerwonych rzodkiewek gruby szczypior z dymki lub zeszłorocznej cebuli Jajka faszerowane pieczarkami Wykonanie - podaję za moim Tatą: Jajka umyć, włożyć(...)osuszyć. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypior posiekać. Jajka obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka, rozetrzeć je i dokładnie wymieszać z wystudzonymi pieczarkami i 1/2 – 1 łyżką majonezu (doprowadzić farsz do takiej konsystencji, aby dał się wygodnie formować). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Połówki jaj ułożyć na półmisku, w miejsca po żółtkach wkładać uformowany w kuleczkę farsz

Kuchenne zapiski Edyty
Majonez domowy 149

zaczynamy cykl przepisów na burgery. Ale zanim pojawią się właściwe burgery, to najpierw będzie kilka przepisów na "dodatki", które są niezbędne w każdym burgerze. Wczoraj był keczup, dzisiaj majonez. Bo ani bez keczupu, ani bez majonezu (najlepiej takich domowych właśnie) idealny burger nie istnieje. Warto poświęcić parę chwil i zrobić takie domowe sosy, bo są naprawdę pyszne. Te sklepowe kompletnie(...)się nie umywają. Zrobione samemu to zupełnie inna liga. Z tym, że o ile taki keczup postoi w lodówce pewnie dość długo, to majonez musimy zjeść w ciągu kilku dni, nie ryzykowałbym trzymania go dłużej niż tydzień. Ale jest tak pyszny, że nam udało się słoiczek spożytkować przez tydzień. Każdego dnia smarowałem nim kanapki do pracy :) 1 żółtko 1 łyżka

Marder&Marder Manufacture
Pasta z wędzonej makreli 341

Podobno ruch w interesie jest i strajkować nie ma potrzeby. A teraz pora na przepis. Potrzebujemy: 2 wędzone makrele 4 jajka 1 czerwona cebula 2 kiszone ogórki 5 łyżek majonezu 2 łyżeczki suszonego koperku sól, pieprz Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy w misce widelcem. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w drobną kostkę i zostawiamy(...)sitku. Cebulę kroimy w kosteczkę i przelewamy wrzątkiem, pozostawiamy do odcieknięcia. Wszystko łączmy ze sobą dodając majonez, koperek oraz sól i pieprz do smaku. A jeżeli chcecie być ambitni to zachęcamy do samodzielnego zrobienia majonezu. My już od dawna nie kupujemy majonezu, sami robimy. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony

Marder&Marder Manufacture
Sałatka jajeczna z pokrzywą 237

zainspirowały mnie do wykonania szybkiego i prostego przepisu na sałatkę.  Składniki: 1 puszka groszku konserwowego listki z 5 młodych gałązek pokrzyw 1 słoik selera konserwowego 1 duży słoik majonezu 1 papryka czerwona 1 mały jogurt 5 średnich ogórków konserwowych 6 jajek 1 duży por (zielona część) 2 średnie jabłka 20 dag żółtego sera szczypiorek pieprz, sól Jajka gotujemy, obieramy(...)następnie białka kroimy w drobną kostkę a żółtka ścieramy na tarce. Por kroimy drobno i posypujemy solą żeby zmiękł. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem. Ser ścieramy na tarce. Seler odsączamy z wody. Szczypiorek drobno kroimy. Ogórki konserwowe, paprykę kroimy w kostkę. Pokrzywę blanszujemy we wrzątku przez kilka sekund i odsączamy z wody. Wszystkie

Bon Appetit Małgorzaty
Grillowana kanapka z pieczonym kurczakiem - domowy fast food 227

udziwnionych dodatków, gwarantuję, ze każdy z Was znajdzie co potrzeba w swojej lodówce :) Składniki: pierś z pieczonego kurczaka , 4 kromki chleba tostowego - najlepiej pełnoziarnistego, pomidor , dymka wraz ze szczypiorem , majonez , ząbek czosnku , opcjonalnie ketchup. Pierś pokroić na plastry. Chleb krótko opiec na patelni grillowej lub na ruszcie. Majonez wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chleb przesmarować czosnkowym majonezem, na niego(...)ułożyć mięso. Na mięsie dowolne dodatki - ja ułożyłam plastry pomidora i posiekaną dymkę ze szczypiorem. Całość przykryć drugą kromką posmarowanego majonezem chleba. Jeśli ktoś lubi może tez dodać ketchup. Taka kanapka może zastąpić obiad. Jest bardzo sycąca i smaczna. Dzieci na pewno będą zachwycone takim domowym fast foodem :) A jeśli pozwolimy dzieciom pomagać przy tworzeniu takiej kanapki, będzie smakowała

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sezamowy majonez 232

Majonez klasyczny jest pyszny, mam nawet na niego przepis tutaj na blogu --> Majonez Domowy . Chciałam jednak wprowadzić trochę innowacji i zrobiłam majonez sezamowy, można byłoby go nazwać sezamowym sosem. Ma lekko brązową barwę i pobudzający zapach prażonego sezamu. Myślę, że jeśli nie lubisz tahini to nie ma sensu go robić. Do odważnych świat należy ;) Potrzebujemy: 250 ml oleju rzepakowego(...)składniki oprócz olejów umieszczamy w naczyniu i miksujemy blenderem, około minutę. Następnie cienką strużką wlewamy oleje, nie przerywając miksowania. Całość powinna zacząć emulgować i wytwarzać się jasno brązowy "krem". Majonez ten zaraz po ukręceniu będzie miał dość rzadką konsystencję, natomiast po chwili w lodówce jego gęstość wzrośnie. Skomentuj

MamaOskarka
Tort waniliowy na cieście majonezowym 110

Wydawać by się mogło, że majonez i słodkie desery nie idą w parze. Nic bardziej mylnego :) Każdy kto wypróbuje to ciasto zmienia zdanie na ten temat- wypróbowałam już to na znajomych, którzy byli niezwykle zdziwieni jak mówiłam, że to ciasto z majonezem. Polecam, bo ciasto jest miękkie, delikatne - po prostu pyszne! Składniki na ciasto majonezowe: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki(...)ziemniaczanej 8 jaj 1 szklanka majonezu 2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy Wykonanie ciasta majonezowego: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodawać powoli majonez i obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać sztywno ubitą piane i aromat. Piec w temperaturze 170 stopni około 60 minut w dużej tortownicy. Składniki masy waniliowej (polecam również

Tradycyjna Kuchnia
sałatka gyros – warstwowa 1896

składniki: 1 kapusta pekińska 1 pierś z kurczaka| 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 4 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 cebula czerwona 150 g sera żółtego ketchup majonez 1 przyprawa do gyrosa olej wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem 3/4 przyprawy do gyrosa. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ogórki, cebule, paprykę(...)kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę kroimy w paski. Kukurydzę odcedzamy. Majonez mieszamy z pozostałą częścią przyprawy. W szklanej salaterce układamy warstwowo: kawałki kurczaka, białą cebulę, ketchup, kapustę (grubą warstwę), ogórki, warstwę majonezu, cebulę czerwoną, kukurydzę, paprykę, warstwę majonezu, ser żółty. Przed podaniem schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Pasja jajeczna ze szpinakiem 163

pasty a dziś prezentuję przepis na jedną z moich ulubionych. Zasmakuje każdemu wielbicielowi szpinaku i sprawi, że kanapki nie będą nudne. ;-) Do pasty dodałam bardzo smaczny, wyrazisty w smaku Majonez Kielecki . 1 pęczek świeżego szpinaku (poza sezonem 400g mrożonego) 1 duża cebula  3 ząbki czosnku 5 jajek L 4 łyżki majonezu, u mnie Majonez Kielecki 2 łyżki oleju sól(...)dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy do wyparowania wody. Studzimy. 3. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. 4. Do misy blendera przekładamy jajka, szpinak z cebulą, majonez. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku, chłodzimy w lodówce

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania