majonez - 14247 przepisów (strona:61/950)

Sałatka warstwowa z kurczakiem i czerwoną fasolą 4443

oliwek 5 jajek 1 puszka kukurydzy 6 ogórków konserwowych 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie 1 puszka ananasów 1 słoik selera (polecam firmy "Rolnik" z ananasem)  1 słoik majonezu (400 ml) Dzisiaj kolejny przepis na moją ulubioną formę sałatek - sałatkę warstwową. Doskonały przepis z bardzo dobrze wyważonymi składnikami. Najlepiej serwować ją w przezroczystym naczyniu, tak aby uwydatnić użyte wielokolorowe(...)składniki. Jedyne co odrobinę zmodernizowałam, w stosunku do oryginalnego przepisu  - to podzieliłam majonez na dwie wartwy, zamiast jednej - na górze sałatki. Pierś z kurczaka pokroić w dosyć drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać przyprawę "gyros" i 4 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę. Po tym czasie podsmażyć kurczaka na patelni

Świat Domowej Kuchni
Sushi poradnik krok po kroku 186

ważne są glony nori, w które to będziemy zawijać nasze maki. Inne charakterystyczne składniki, to m.in.: awokado, zielony ogórek, kawior, marynowana rzepa oraz marynowana tykwa. Dodatkowo wykorzystuje się również majonez (najlepiej japoński), mascarpone (wykorzystywane w zachodnich przepisach na sushi) oraz oczywiście wasabi (japoński chrzan o zielonym kolorze). Gotowe kawałki sushi najczęściej macza się w sosie sojowym, a w międzyczasie przegryza(...)oczyszczenia kubków smakowych. Wybrane dziś składniki: sprasowane płaty glonów nori łosoś wędzony krewetki (bez pancerzy, oczyszczone i obgotowane) paluszki krabowe marynowana tykwa awokado zielony ogórek strzępiasta sałata (np. fryzyjska) majonez mascarpone chrzan wasabi (polecam w proszku) sezam czarny i biały Przygotowanie : Wszystkie składniki powinny być pokrojone w słupki (łosoś może pozostać w mniejszych płatach). Ogórki należy oczyścić z wodnistego

Food Square
Surówka z marchewki, selera i jabłka 309

Surówka z marchewki, selera i jabłka... Wiórki pomarańczowej marchewki, białego selera i soczystego jabłka. Całość oblepiona majonezem i skropiona sokiem z cytryny. Idealny dodatek do dań głównych. Pycha!   Składniki: 450 g marchwi; 150 g selera; 1 duże jabłko; sok wyciśnięty z połowy cytryny; 2 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewki, selera i jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. Surówkę skropić sokiem z cytynym, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, jogurtem greckim, lub gęstym jogurtem naturalnym. Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym. Marchewki powinno być trzy razy więcej od selera. Źródło przepisu:   W kuchni u Moniki

Gospodyni Miejska
Surówka z marchewki z czosnkiem 471

tego intensywny aromat i smak czosnku. Nieco inna, ale pyszna surówka do obiadu. Zapraszam! Składniki: 3 duże marchewki; 2 - 4 ząbki czosnku; 1/2 łyżeczki białego cukru; 1 - 2 łyżki majonezu; 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 łyżki soku z cytryny;  Sól; Biały pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich(...)oczkach (u mnie starta na grubych oczkach, bo domownicy tak wolą). Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Startą marchewkę wymieszać z przeciśniętym czosnkiem. Dodać śmietanę, majonez i sok z cytryny i wymieszać. Przyprawić solą i białym pieprzem do smaku. Wymieszać. Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla około 4 osób. Jest to surówka dla lubiących czosnek, gdyż jego intensywny

Gospodyni Miejska
Sałatka z kaszą gryczaną i wędzonym kurczakiem 420

Sałatka z kaszą gryczaną i wędzonym kurczakiem... Aromat ugotowanej kaszy gryczanej. Posmak wędzonego kurczaka. Do tego ziarna słodkiej kukurydzy, jajka i por. Całość dosmaczona majonezem i jogurtem greckim. Pycha! Składnki: 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek); 300 g wędzonego fileta z piersi kurczaka; 1/2 białej części pora; Puszka kukurydzy konserwowej; 3 jaja ugotowane na twardo; 3 łyżki majonezu; 2 łyżki(...)kostkę. Jaja ugotować na twardo. Obrać i pokroić w drobną kostkę. Do miseczki przesypać wystudzoną, ugotowaną kaszę. Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojonego pora, jajka i kurczaka i dokładnie wymieszać. Dodać majonez, jogurt grecki, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu

Gospodyni Miejska
Surówka z selera z rodzynkami 271

Surówka z selera z rodzynkami... Długie, cienkie wiórki aromatycznego selera. A do tego słodkie, miękkie rodzynki. Skropione sokiem z cytryny. Oprószone cukrem i pieprzem cytrynowym. Oblepione majonezem ze śmietaną. Pyszna surówka do obiadu. Polecam!   Składniki: 1 duży seler korzeniowy; 1/2 szklanki rodzynek; Sok wyciśnięty z całej cytryny; 1 czubata łyżeczka białego cukru; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości(...)tłuszczu 18%; 2 łyżki majonezu; 1 łyżeczka skórki startej z cytryny; 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego. Sposób przygotowania: Rodzynki moczyć (tj. zalać gorącą wodą, tak aby dobrze je zakrywała) przez około 20 minut, odsączyć z wody. Seler obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i wymieszać. Do miseczki zetrzeć skórkę z cytryny

Gospodyni Miejska
Sałatka jarzynowa 328

Sałatka jarzynowa... Kosteczki ugotowanych ziemniaków i marchewki. Do tego kiszony ogórek i jajka ugotowane na twardo. W towrzystwie groszku i kukurydzy konserowej. Całość oblepiona majonezem, śmietaną i musztradą. Oprószona drobno posiekanym szczypiorkiem. Pycha!   Składniki: 5 średnich ziemniaków; 3 średnie marchewki; 3 średnie ogórki kiszone; 3 jajka ugotowane na twardo; 1 mała, czerwona cebula; Puszka groszku konserwowego (waga netto(...)odsączeniu 240 g); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g); Pęczek szczypiorku; 2 płaskie łyżki majonezu; 3 płaskie łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka musztardy; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ziemniaki i marchewkę umyć. Marchewkę obrać. Ziemniaki i marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Ziemniaki obrać. Ziemniaki i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Jajka

Gospodyni Miejska
Sałatka brokułowa z pomidorem, jajkiem i fetą 393

około 500 g); 4 jaja ugotowane na twardo; 3 średnie pomidory; Opakowanie sera feta (waga netto 270 g); 50 g ziaren łuskanego słonecznika; 2 ząbki czosnku; 3 czubate łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Brokuł podzielić na różyczki. Ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Wystudzić. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do brokuła. Wymieszać. Jaja ugotować(...)Wymieszać. Ziarna słonecznika uprażyć na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki. Wymieszać. Czosnek obrać, przecisnać przez praskę, dodać do sałatki i wymieszać. Do sałatki dodać majonez. Dokładnie wymieszać. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do sałatki można użyć zarówno różyczki świeżego, jak i mrożonego brokuła (opakowanie o wadze około

Gospodyni Miejska
Sałatka z tuńczykiem i chipsami paprykowymi 560

Sałatka z tuńczykiem i chipsami paprykowymi... Smakowite kawałki tuńczyka. Ziarna kukurydzy i kosteczki białej cebuli. Otulone śmietaną i majonezem. A na dnie, wenątrz i na wierzchu chrupiące chipsy. Pychota!   Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (waga netto 1 opakowania, po odsączeniu 130 g); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g); 1 mała cebula(...)łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zwartości tłuszczu 18%; 1 łyżka majonezu; Duże opakowanie chipsów paprykowych (waga - 150 g); 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Tuńczyka odsączyć z zalewy. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do tuńczyka. Wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do tuńczyka z kukurydzą. Wymieszać. Chipsy delikatnie pokruszyć. Podzielić na 3 równe części

Gospodyni Miejska
Surówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem 251

Surówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem... Wiórki białego, delikatnie chrupiącego kalafiora. Ziarna słodkiej kukurydzy i aromatyczny koperek. Całość oblepiona mieszanką majonezu i śmietany. Pyszny dodatek do obiadu czy dań z grilla. Zapraszam! Składniki: 1 średni kalafior (o wadze około 500 g); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g); Pęczek koperku; 1 łyżeczka soku z cytryny(...)łyżki majonezu; 3 - 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;  Pieprz; Sól; 1/2 łyżeczki cukru - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Kalafior sparzyć wrzątkiem. Ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do startego kalafiora. Wymieszać. Koperek drobno posiekać. Dodać do kalafiora z kukurydzą. Wymieszać. Dodać majonez, śmietanę i sok z cytryny i dobrze wymieszać

Gospodyni Miejska
Sałatka selerowa z fetą, winogronami i prażonymi migdałami 716

netto po odsączeniu 180 g); Kostka fety (waga netto 270 g); Nieduża kiść zielonych winogron (waga około 500 g); 100 g płatków migdałów; 2 ząbki czosnku; 3 czubate łyżki majonezu. Sposób przygotowania: Płatki migdałów uprażyć na złoty kolor na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić. Winogron umyć, osuszyć, niewielką ilość pozostawić do dekoracji, resztę pokroić na połówki(...)zalewy, dodać do winogron. Wymieszać. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Wymieszać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez i 2/3 wystudzonych płatków migdałowych. Wymieszać. Wierzch sałatki oprószyć pozostałymi płatkami migdałów i udekorować winogronami. Sałatkę wstawić na około 1 godzinę przed podaniem do lodówki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Majonez

Gospodyni Miejska
Kurczak pieczony w glazurze 268

duże ząbki czosnku; 1 płaska łyżeczka soli; Pieprz. Warzywa: 2 średnie marchewki; 1 średnia cebula; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 2 łyżki majonezu. Marynata: 1 łyżka miodu; 3 łyżki ciemnego sosu sojowego; 2 łyżki oleju; 4 łyżki musztrady; 1 łyżka przyprawy do kurczaka (u mnie Kamis, przyprawa złocista do kurczka). Glazura: 1/3 szklanki wody; 1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)osuszyć, pokoroić w cienkie talarki. Marchewki i seler umyć, osuszyć i obrać. Marchewki pokroić w plasterki, seler w słupki. Pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i pora wrzucić do miseczki, dodać majonez i wymieszać. Po upływie 2 - 3 godzin (lub całej nocy) kurczaka wyjąć z lodówki. Warzywa  z majonezem ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dookoła kurczka. Składniki glazury dobrze ze sobą wymieszać

Gospodyni Miejska
Sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką 1086

Sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką... Soczyste kawałki, podsmażonego na złocisty kolor kurczaka. Paseczki drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej. Kosteczki czerwonej papryki. Ziarna słodkiej kukurydzy. A całość oblepiona majonezem i doprawiona czosnkiem. Pyszna! Zapraszam! Składniki:  500 g filetów z piersi kurczaka; 1 duża kapusta pekińska; 1 średnia, czerwona papryka; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu(...)duży ząbek czosnku; 2 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka; 1 łyżka oleju; 200 g majonezu; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kosteczkę i dokładnie posypać przyprawą do kurczaka. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Kapustę umyć, osuszyć, pokroić/posztakować w cieniutkie paseczki

Gospodyni Miejska
Jajka w sosie groszkowym 199

Jajka w sosie groszkowym... Połówki jajek ugotowanych na twardo. I sos na bazie majonezu i śmietany. Doprawiony chrzanem i musztardą. A w nim kosteczki cebuli i ziarna groszku. Oprószone drobno posiekanym szczypiorkiem. Pyszny smak nie tylko od święta!   Składniki: 8 jaj; Puszka groszku konserwowego (waga netto, po odsączeniu 240 g); 60 ml zalewy z groszku z puszki; 1 średnia(...)cebula; 200 g majonezu; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka; 1 łyżeczka musztardy; Sól; Pieprz; Pęczek szczypiorku.   Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić na pół. Ułożyć na dnie podłużnego naczynia/talerza lub salaterki. Cebulę obrać. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki. Groszek odcedzić z zalewy. Zalewy

Gospodyni Miejska
Pasta twarogowa z makrelą 242

Pasta twarogowa z makrelą... Kremowa, aromatyczna. O wyraźnym smaku wędzonej makreli. Na bazie twarogu półtłustego. Z dodatkiem majonezu i koperku. Dosmaczona koncentratem pomidorowym. Pyszna do kanapek, krakersów czy innych przekąsek. Polecam!   Składniki: 1 średnia makrela (waga około 250 g); 250 g twarogu półtłustego; 3 łyżki majonezu; 2 łyżki drobno pokrojonego koperku; 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego; Sól; Pieprz.  Sposób(...)przygotowania: Makrelę oczyścić z ości i skóry. Makrelę i twaróg rozgnieść widelcem lub zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę.  Dodać majonez, koperek, koncentrat i wymieszać. Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 słoik pasty. Majonez

Gospodyni Miejska