Dziś kolejna propozycja szybkiej przekąski karnawałowej, imprezowej. Pizzerinki z ciasta francuskiego z serem i szynką z dodatkiem żurawiny i majonezu. Niebanalne połączenie, pysznie jest! Pizzerinki podaję na ciepło lub zimno, z dodatkiem dipów, najczęściej czosnkowego, pomidorowego lub pasty ajvar z pieczonej papryki, pasuje w sam raz do wytrawnej wersji pizzerinek. Opcjonalnie można gotowe pizzerinki posmarować jajkiem i posypać czarnuszką(...)czarnym sezamem. Polecam! Smacznego SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g 1 spora łyżka majonezu kilka łyżeczek żurawiny po kilka plastrów żółtego sera oraz szynki suszony lubczyk, ostra papryka PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyjmuję z lodówki, rozkładam na blacie. Smaruję równomiernie majonezem, na to nakładam w kilku miejscach łyżeczką żurawinę. Układam żółty ser, na niego plastry szynki. Posypuję przyprawami. Zwijam wzdłuż dłuższego
Zasmakuj Kuchnihitem, a przepis na nie znalazł się w kilku pismach i na innych blogach kulinarnych. (około 16 sztuk) 85g masła/margaryny 100g cukru 1 szczypta soli 2 łyżki majonezu (czubate) 1 jajko 165g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 3 łyżki kakao (płaskie) 50g wiórków kokosowych Ponadto: wiórki kokosowe do obtaczania Masło utrzeć z cukrem i szczyptą(...)soli. Ciągle mieszając - wbić jajko, dodać majonez i następnie mąkę uprzednio przesianą z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać wiórki kokosowe. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie z masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w wiórkach kokosowych i ułożyć na blasze
Di gotujeczęsto gości na moim stole. Sałatka smakuje naprawdę rewelacyjnie oraz d oskonale sprawdzi się jako dodatek obiadowy lub samoistna przekąska. Sos czosnkowy podkreśla smak całości, lecz jeśli użyjecie samego majonezu - też będzie pysznie. Polecam! 1 kg pieczarek 200g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 por (biała część; średni) Sos: 4-5 łyżek majonezu 4-5 łyżek jogurtu naturalnego(...)ugotować w osolonej wodzie i po ostudzeniu pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, pora pokroić w krążki, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować sos. Majonez połączyć z jogurtem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Wszystkie składniki wymieszać z sosem oraz ewentualnie doprawić do smaku. Gotową sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce
Di gotujewiejsku . Jak to na wsi bywa , boczek i kury zawsze są w spiżarce Tak więc trudno ich nie połączyć . Taki duet to doskonale zgrane smaki , uzupełnione sosem BBQ i majonezem… Dodatek cukru trzcinowego , nadaje swoje nuty , a całość za sprawą gorącego piekarnika zamienia się w niebiański posiłek Chociaż fakt , żeby go wypocić warto zostać farmerem lub przynajmniej rzucić okiem(...)zdjęciu . Łatwiej jeść i mięso lepiej nasiąknie aromatami . Tak spreparowane mięso pokrywamy z obu stron ostrą i słodką papryką , czosnkiem i solą do smaku . Blaszkę do pieczenia smarujemy majonezem . Układamy na nim skóra do dołu kurczaka i polewamy sosem BBQ, niezbyt mocno . Obracamy skórą do dołu . Wierzch jest już pokryty majonezem , teraz wystarczy posypać całość cukrem trzcinowym i wcześniej przygotowanym
Ogrodnik w podróżykotlecie, mięso jest wtedy takie aromatyczne… Spróbujcie! Praktykowałam nieraz wszelakie przepisy na schabowe, te mniej lub bardziej wyszukane, a to dziś schabowy bez kości zamarynowany w ketchupie, majonezie i musztardzie z dodatkiem czosnku. Pyszny, mówię Wam! Usmażony w chrupiącej panierce dodatkowo. Myślę, że taki obiad w tygodniu to fajny pomysł na oderwanie się od wege dań z kasz, ryżu(...)mnie bez kości, pokrojony w plastry-kotlety 3 jajka 4 ząbki czosnku 10 łyżek oleju sól, pieprz 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy 3 łyżeczki majonezu opcjonalnie panierka: mąka pszenna, bułka tarta, 2 roztrzepane jajka PRZYGOTOWANIE: Na początku robię marynatę: roztrzepane jajka mieszam z mąką ziemniaczaną, drobniutko posiekanymi ząbkami czosnku (zmiażdżony czosnek robi się trochę gorzkawy
Zasmakuj Kuchnichoć trzeba się nieco pomęczyć, aby zetrzeć i poszatkować wszystkie warzywa. W tej czynności może nas wyręczyć wielofunkcyjny robot kuchenny albo ewentualnie mąż. Jeśli chcecie pozbawić ją kalorii, zamiast majonezu i śmietany zastosujcie jogurt naturalny, choć moim zdaniem nieco straci wtedy na smaku. [embed]https://youtu.be/d2vlyFPKy1A[/embed] Składniki na surówkę barową z białej kapusty: pół średniej główki białej kapusty spora(...)marchew 2 cebule 4-5 ogórków konserwowych mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 12% łyżeczka octu jabłkowego sól do smaku Przygotowanie Kapustę drobno szatkujemy. Cebule kroimy w kostkę. Obraną marchew i ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski. Dodajemy majonez, śmietanę, ocet i sól. Całość mieszamy dokładnie
e-PrzepisyKulinarnepodobnie jak z twarogu to u nas rozwiązanie na szybkie śniadanie lub podwieczorek. Idealne smarowidło na kanapki. Dobra alternatywa dla wędlin i serów na kanapki. Polecam pastę z jajek, majonezu i musztardy z dodatkiem przypraw i świeżo skrojonego szczypioru. SKŁADNIKI: 6 jajek ugotowanych na twardo 1,5 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy ostrej sól, pieprz do smaku świeżo skrojony szczypior(...)PRZYGOTOWANIE: Jajka siekam na mniejsze kawałki, umieszczam w misie blendera, dodaję majonez i musztardę oraz połowę szczypiorku, miksuję prawie na gładko. Robię to pulsacyjnie czuwając nad konsystencją pasty. Dodaję sól i pieprz, próbuję, gdy jest w sam raz dodaję resztę posiekanego szczypioru i miksuję (prawie na gładko) zostawiając niewielkie grudki białka i szczypioru. Smaruję pieczywo, dekoruję szczypiorem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnikurczaka sięga się z przyjemnością. Idealnie pasują do domowych sosów, ketchupu, pieczonych ziemniaczków, najróżniejszych surówek itd. Przepis jest naprawdę prosty. Polecam Wam spróbować takich domowych nuggetsów. Polecam Wam majonezy i inne produkty Kętrzyński Składniki: (na dużą porcję, ilość można zmniejszyć / zwiększyć według potrzeb) 6 pojedynczych piersi z kurczaka Na marynatę: 4 czubate łyżeczki majonezu o smaku czosnkowym Kętrzyński 2 łyżki(...)mnie po około 10-12 łyżek) Dodatkowo: olej do smażenia Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, przekładamy do większej miski i obsypujemy przyprawą do gyrosa. Dodajemy majonez czosnkowy i całość mieszamy (ja robię to ręką), tak aby nasza marynata pokryła mięso. Miskę z mięsem wkładamy do lodówki na godzinę. Do jednej miski wsypujemy: po 14 czubatych łyżek mąki
Słodkie okruszkiśniadanie. Pastę z tuńczyka przygotowuję dość często, powstają wersję z: suszonymi pomidorami ze szczypiorem lub porem papryką pieczoną oliwkami kaparami cukinią podsmażoną i cebulką ze świeżymi pomidorami z samym majonezem i musztardą chrzanem i szczypiorem jogurtem i koperkiem z gotowanymi warzywami, najczęściej marchwią, selerem lub pietruszką. Zazwyczaj jednym z głównych dodatków jest jajko i majonez lub jogurt, bo dzięki(...)pieczywem i koperkiem. Smacznego! SKŁADNIKI: puszka tuńczyka w sosie własnym, 170 g, po odsączeniu 120g 2 duże jaja ugotowane na twardo, u mnie XL łyżka powideł śliwkowych łyżka majonezu opcjonalnie: mała płaska łyżeczka ostrego chrzanu (lub musztardy), u mnie dziś bez sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odsączam. Jaja obieram, siekam w kostkę lub plasterki. Umieszczam wszystkie składniki w blenderze, miksuję
Zasmakuj Kuchnibiałego ryżu – 100g 3 jajka klasa M 140 g szynki (u mnie szynka szefa) pół puszki kukurydzy konserwowej 1 mała papryka czerwona – ok. 140g 2-3 łyżki majonezu 2 czubate łyżki ketchupu 2 duże łodygi szczypiorku do sałatki pół płaskiej łyżeczki przyprawy curry sól i pieprz do smaku pół słoika pieczarek marynowanych – ok. 210g ścięty wierzch(...)odsączyć z zalewy. Szynkę pokroić w kosteczkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kosteczkę. W dużej misce wymieszać ze sobą ryż, jajka, kukurydzę, szynkę, szczypiorek, paprykę, ketchup, majonez, przyprawę curry oraz sól i pieprz do smaku. Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić na cienkie plasterki. Na podłużnym półmisku wyłożyć sałatkę. Wierzch sałatki można delikatnie posmarować majonezem. Układać pokrojone
Kulinarne Przebojewersji "na zielono". Przepyszny zielony groszek, cięta fasolka szparagowa, myślę że w sezonie byłoby jeszcze lepiej, pierś z kurczaka, która nie zaburza koloru, bo jest biała, jaja plus domowy majonez , bo takiego tutaj użyłam i jest po prostu bosko! Potrzebujemy: 1 opakowanie 500 g makaronu kokardki Makarony Babuni 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 puszka fasolki szparagowej (lub równowartość(...)świeżej, ugotowanej, pokrojonej na 3 kawałki) 4 ugotowane na twardo jaja 1/2 puszki zielonego groszku 6 łyżek majonezu 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz 2 łyżki oliwy Pierś z kurczaka smażymy z obydwu stron na oliwie lekko oprószając mięso solą i pieprzem. Po obróbce termicznej pierś odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dzielimy ją na włókna, szarpiemy. Makaron gotujemy al dente
MamaOskarkanią nie trafiłam, choć cykoria jest mi dobrze znana. Poczytałam, popytałam, szybko powstały u mnie trzy wersje, które serwuję do mięs: z posiekanym porem z tartą marchewką z majonezem i musztardą. Surówkę, podobnie jak surówka z pora czy surówka z marchewki podaję do pieczonego drobiu i ziemniaków. Tak smakuje najlepiej! POLECAM SKŁADNIKI: 2 cykorie 1 duże jabłko 3 łyżeczki majonezu(...)Jabłko dobrze myję i ścieram na tarce o dużych oczkach – jabłka nie obieram ze skórki, łączę z cykorią, mieszam, dodaję kilka kropel soku z cytryny lub limonki. Dodaję majonez i przyprawiam. Surówka gotowa
Zasmakuj Kuchnimnie idealna lekko ostro-słodka surówka pasuje do pieczonych czy smażonych mięs, szczególnie drobiu. Surówka z pora z dodatkiem jabłek wzbogacona smakiem prawdziwego i pysznego majonezu. Wspaniała do obiadu lub dań z grilla. Podałam ją do smażonego kurczaka w sosie ze słodkiej śmietanki i pieczonych ziemniaków. Obiad w tygodniu idealny! SMACZNEGO Składniki: 2 spore pory, tylko jasna część 3 duże(...)jabłka 4 większe łyżki majonezu sól, świeżo zmielony pieprz oraz cukier puder do smaku Przygotowanie: Pora myję, kroję wzdłuż na pół i siekam w drobne talarki, układam do szklanej większej miski. Jabłka obieram i trę na tarce o dużych oczkach, dodaję do pora, mieszam. Dodaję majonez i przyprawiam do smaku. Odstawiam do przegryzienia składników, podaję jako dodatek do obiadu
Zasmakuj Kuchniprzygotuję. Wszyscy wołają zarówno o dokładkę, jak i o przepis. A przepis jest mega prosty, bo sałatka ma tylko kilka składników. Połączenie paluszków krabowych ze świeżym ogórkiem, porem i majonezem wasabi jest fantastycznym pomysłem. Ja podałam ją na proziakach – podkarpackich, sodowych chlebkach, które zrobiły furorę na festiwalu, w którym brałam udział w Majdanie a Podkarpaciu ( pisałam o nim TUTAJ(...)SAŁATKA: * paluszki krabowe – 200 g * świeży ogórek – ( długi ) – 1 szt * por – 1 szt * mikstura olej HEPA Dr Gaja – ok. 100 ml * majonez – 2 łyżki * chrzan wasabi – do smaku * świeży koper – 1 pęczek * cytryna -1 szt * sól, pieprz +* awokado – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PROZIAKI: Wszystkie składnie dokładnie razem mieszamy – mąki dosypujemy tyle, by utworzyć gładkie
Ostra na Słodkomojemu młodszemu antagoniście Po trzecie i najważniejsze , bo wszystkim smakowała . Składniki na 4 osoby : 4 plastry , możliwie chudej , karkówki , dość grube kawałek selera korzeniowego 2 średniej wielkości cebule gęsty majonez 2 łyżki gęstego jogurtu -najlepiej grecki 4 łyżki ketchupu pikantnego pęczek świeżego tymianku starty żółty ser sól,papryka ostra do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Plastry karkówki, układamy na blaszce(...)pieczenia , dając pod każdą troszkę majonezu , solimy , doprawiamy ostrą papryką . Starty na grubych oczkach ser, mieszamy z jogurtem .Wierzch, każdego kawałka mięsa , smarujemy obficie majonezem, następnie ketchupem ,dzięki temu karkówka ,pozostanie soczysta. Posypujemy startym na grubych oczkach selerem i cebulą – również startą na grubych oczkach . Ponownie solimy , posypujemy świeżym tymiankiem , na koniec ,warstwa startego sera wymieszanego z jogurtem . Wstawiamy
Ogrodnik w podróży