przekąskę dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 3 kabanosy wieprzowe, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1/2 słoika selera wiórki, 1 por, 4 ogórki kiszone, 4 jajka , 3,5 łyżki Majonezu Kieleckiego WSP Społem , sól , pieprz . PRZYGOTOWANIE: 1. Kabanosy gotuję kilka minut we wodzie. Wyjmuję i odstawiam do przestudzenia. Kabanosy kroję na mniejsze kawałki. Pora kroję w plasterki. Wrzucam(...)odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Ogórki kiszone także kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie całość mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem. Do przygotowania sałatki użyłam Majonezu Kieleckiego, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM . Majonez ma idealną kremową konsystencję
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: 1 kg małych ziemniaków 60-70 g wędzonego boczku (najlepiej w cienkich plasterkach) 4-5 cebulek dymek (biała część i trochę zielonej) sól płaska łyżka majonezu lub łyżeczka majonezu i łyżeczka jogurtu pieprz czarny młotkowany Przygotowanie: Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody - w zależności od ziemniaków gotowanie potrwa(...)grubości 5 mm. Wrzucamy do boczku i mieszamy. Dodajemy pokrojone na połówki lub ćwiartki jeszcze ciepłe ziemniaki - kawałki nie powinny być mniejsze niż 2,4-3 cm. Mieszamy z majonezem (lub mieszanką majonezu i jogurtu), dużą ilością pieprzu. Może się wydawać, że taka ilość sosu to za mało, ale chodzi tylko o dodanie smaku, sałatka nie powinna pływać w majonezie
Kulinarne Inspiracjepewnością przygotuję ją kolejny raz. SKŁADNIKI: 25 dag fasolki szparagowej, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 słoiczek cebulki marynowanej, 1/2 słoika selera konserwowego wiórki, 3 jajka, 3,5 łyżki Majonezu Kieleckiego WSP SPOŁEM, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolkę szparagową obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Przestudzoną fasolkę kroję na mniejsze kawałki. 2. Kukurydzę, cebulki oraz seler odsączam(...)zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 3. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem. Do przygotowania sałatki użyłam Majonezu Kieleckiego, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM . Majonez ma idealną kremową konsystencję i nie zawiera żadnych substancji konserwujących. To doskonały dodatek do wielu
Tradycyjna kuchnia Kasiświatło"? :) Punkt pierwszy, jajka! Polecam wam dzisiaj pyszne kanapki z łososiem i jajkiem na twardo. Składniki: chleb (u mnie pszenno-żytni domowy) twarożek śmietankowy plastry łososia jajka szczypiorek majonez Do dzieła: Cóż można rzec w sprawie przygotowywania kanapek? Kromki są nierówne ale jeszcze ciepłe i cudownie pachnące. Szczypiorek kroimy drobno, posmarowane twarożkiem pieczywo kładziemy na zielony dywanik, tak, żeby ładnie(...)się przykleił, na to plaster łososia, jajko, majonez i gotowe :). Do kanapek możecie użyć dowolnego, ulubionego pieczywa. Kanapki pięknie wyglądają na ciemnych kromkach :). Łosoś jak najbardziej może być wędzony, smakuje świetnie. A tak, majonez. Majonez wieczna kość niezgody :) Na moich kanapkach pojawia się sporadycznie Hellmann's Light - jeśli nie lubicie majonezu, posmarujcie kromki grubo twarożkiem, to w zupełności wystarczy
Spektrum Smakumuszą być nudne :) Jeśli z obiadu zostanie Wam trochę smażonej lub pieczonej ryby, wykorzystajcie ją do zrobienia fantastycznej kanapki. Mnie zostało trochę pieczonego halibuta, który w połączeniu z majonezem- wasabi, salsą pomidorową i marynowanym imbirem smakuje fantastycznie. Rybne burgery są naprawdę rewelacyjne! SKŁADNIKI 1 ciabatta ( lub inne ulubione pieczywo) 1 kawałek smażonej lub pieczonej ryby ( u mnie halibut, może być(...)każda inna białą ryba - dorada, dorsz, pstrąg, sandacz etc.) 1/2 pomidora 1/2 szalotki 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki wasabi ( moża użyć zwykłego chrzanu i dać go dwa razy więcej) 4 plasterki marynowanego imbiru kilka listków sałaty pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pomidora przekroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Szalotkę drobniutko posiekać i wymieszać
DefinicjaSmakutrwa nawet 5 minut i uda się każdemu. Jest pyszna w swojej prostocie i idealnie się sprawdza kiedy pojawią się u Nas z wizytą niezapowiedziani goście. Sałatka puszkowa z majonezem SKŁADNIKI: 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki białej 1/3 pora (biała cześć) 3-4 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu kieleckiego 1 łyżeczka musztardy PRZYGOTOWANIE: Otwieramy(...)wszystkie puszki i odlewamy zalewy. Do miski przekładamy groszek, kukurydzę oraz fasolkę i mieszamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę, a pora drobno i dodajemy do warzyw puszkowych. Dodajemy majonez i musztardę i całość mieszamy. Do przygotowania sałatki wykorzystałam majonez kielecki . Jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych majonezów. Ma dość charakterystyczny smak, dzięki niemu sałatka nabrała charakteru i właściwie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiktóra zaopatrzyła nas w super sprzęty umożliwiające zdrowe gotowanie! Dzisiejsze śniadanie przygotowaliśmy przy pomocy blendera* oraz parowaru**. Od kiedy dowiedzieliśmy się, ze blender będzie wyposażony w końcówkę do przygotowywania majonezów i sosów wiedzieliśmy, że w pierwszej kolejności musimy jej użyć! Do tej pory sosy jogurtowe przygotowywaliśmy w większym pojemniku od blendera i efekt nigdy nie był zadowalający, zioła były nierównomiernie(...)pierwszy rzut oka było widać mniejsze i większe kawałki, a tu po dosłownie 10 sekundach otrzymujemy wspaniały kremowy sos! Dosłownie nie możemy doczekać się momentu zrobienia w nim domowego majonezu! Z całą pewnością sprzęt będzie bardzo często przez nas wykorzystywany! Nasze śniadanie to nie tylko sos jogurtowy, ale warzywa i jajka - uwierzycie, że wszystko przygotowaliśmy w parowarze? Stwierdziliśmy
Plate of Joydodać go więcej. Bułeczki ziołowo - chrzanowe SKŁADNIKI: 20 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki 1/2 łyżeczki cukru 1,5 łyżki letniej wody 275 g mąki pszennej 30 g majonezu kieleckiego 1 łyżka chrzanu luksusowego 1 łyżka posiekanego koperku zielona cebulka 125 ml letniej wody 1 łyżka mleka PRZYGOTOWANIE: Drożdże należy pokruszyć i wymieszać z 1,5 łyżki wody(...)cukrem. Odstawić na kwadrans. Mąkę wymieszać z solą, dodać majonez, chrzan, posiekane drobno zioła oraz przygotowane drożdże. Następnie wlewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy wieczkiem lub ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczosnkowy z bitą śmietaną... Puszysty, delikatny. O wyrazistym aromacie czosnku. Z dodatkiem majonezu. Przyprawiony solą, pieprzem i cukrem. Pyszny dodatek! Polecam! Składniki: 150 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 1 - 3 ząbki czosnku; 3 łyżki majonezu; Szczypta białego cukru; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Śmietankę wlać do miski (u mnie od robota kuchennego) i ubić mikserem na sztywno(...)Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Utrzeć w moździerzu z majonezem, szczyptą cukru, soli i pieprzu. Do ubitej śmietany wlać majonez z czosnkiem i przyprawami i delikatnie wymieszać łyżką. Ewentulanie doprawić jeszcze cukrem, solą i pieprzem do smaku. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, lub po schłodzeniu w lodówce (choć wówczas może trochę stracić na puszystości). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ilość czosnku należy
Gospodyni Miejskabyło akurat w lodówce, ciecierzycę, zamoczyłam dzień wcześniej, ale można użyć konserwowej. Wyszło świetnie. Smaki doskonale się komponują. Śledzie, ciecierzyca, marynowane buraczki i marchew, jeszcze jajka , cebulka, majonez, pieprz i mamy pyszną, sytą sałatkę. Jako dodatek, proponuję świeże pieczywo :) (KLIK) Sałatka warstwowa z ciecierzycą i śledziem 6 filetów śledziowych marynowanych cieciorka ugotowana około(...)dobra cena KLIK) pęczek dymki buraczki marynowane wiórki ( 400 g) marchew wiórki marynowana ( 400 g) 5 jajek ugotowanych na twardo majonez 400 g ( użyłam firmowego z KLIK) pieprz świeżo zmielony Przygotowuję wszystkie składniki i układam w misce warstwami. Buraczki i marchew, należy dokładnie odsączyć na sitku. Na spód połowa śledzi, obranych ze skóry
Takie tam pichcenieRosyjska sałatka pachnąca kurczakiem i wędzonymi śliwkami. Tradycyjnie sałatka ta podawana jest jako sałatka warstwowa, przekładana obficie majonezem. W tym przepisie majonez częściowo zastąpiony jest jogurtem naturalnym, a składniki wymieszane, dzięki czemu smaki ładnie się łączą i uzupełniają. 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka 2 marchewki 1 cebula 3 ugotowane jajka 1 puszka groszku 200 g kiszonych ogórków(...)wędzonych śliwek bez pestek (mogą być suszone) ocet winny majonez, jogurt naturalny sól, pieprz Przygotować marynatę z octu winnego i wody w proporcjach 1:1 (np. 50 ml octu winnego i 50 ml wody)/ Dodać sól i pieprz. Cebulę posiekać drobno i zalać marynatą na około 10-15 minut. Mięso podzielić na kawałki. Ogórki pokroić w kosteczkę. Marchewkę ugotować
Trzeci talerzŚwięta Wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z białą kiełbasą, szynkami, pieczeniami, jajami, babami wielkanocnymi, mazurkami. Jednak, co mają powiedzieć wegetarianie i weganie? Nic, po prostu zrobić wegański majonez! Nie jestem weganką, ale rezygnacja z mięsa w jakiś sposób spowodowała, że po części się nią stałam. Po części, żeby nie było! Ryby jem, jajka jem, miodu w życiu(...)Taki już urok i "zawodowe" zboczenie. Reasumując - poniższy nadaje się dla wegan, laktowowegetarian, osób niemogących spożywać jajek bądź uczulonych na jakikolwiek produkt wchodzący w skład tradycyjnego majonezu. Mnie osobiście bardzo przypadł do gustu. Nadaje się na kanapki, do sałatek, do warzywa jako dip lub do jajek, jeśli ktoś pomimo ich jedzenia zdecyduje się
W kuchni Karmel-itkiskładniki: 180 g tuńczyka w oleju 30 g cebuli 70 g sera żółtego 3 jajka 6 łyżek majonezu słodka papryka w proszku pieprz szczypiorek 27 szt solonych krakersów wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy na wzdłuż i oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy z 3 łyżkami majonezu, doprawiamy pieprzem. Żółtka(...)rozdrabniamy widelcem. Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju i dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę oraz doprawiamy sproszkowaną papryką. Ser ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z pozostałym majonezem i doprawiamy pieprzem. Na deseczce rozkładamy warstwę krakersów 9 szt., wykładamy na nie ser z majonezem, warstwę krakersów, tuńczyka, warstwę krakersów, dociskamy. Następnie wykładamy białka z majonezem i żółtka. Całość schładzamy
Domowy Smak Jedzeniakapusty pekińskiej) 2 jajka 300 g mąki pszennej 200-220 ml wody 20 g cieniutkiego pora opcjonalnie wiórki z suszonego tuńczyka: katasuobushi oliwa z oliwek do smażenia Do dekoracji majonez plasterki świeżego, małego pora pokrojonego w cienkie paseczki (2 małe garstki) lub opcjonalnie kiełki soi bądź brokuła Farsz: Jest dowolny i opcjonalny, mogą to być owoce morza: krewetki, kraby, małże(...)kilkunastu minutach przekręcamy na drugą stronę, by obie strony były zarumienione. Po usmażeniu Okonomiyaki jest z zewnątrz zarumieniony a w środku wilgotny. Podawać Okonomiyaki posmarowane sosem i przyozdobione majonezem oraz świeżym porem Sos Okonomiyaki : Zmieszać wszystkie składniki do jednolitej konsystencji. Polewać nim placek, po czym nakładać majonez. Smacznego :) Itadakimasu :) Przykłady różnych Okonomiyaki zrobionych i zjedzonych przez nas. Robiliśmy
KreatywnePinyPogoda rozpieszcza nas pierwszymi promykami wiosennego słońca, święta za pasem, najwyższa pora więc zabrać się za pyszne i roślinne wielkanocne potrawy. Na pierwszy rzut pójdzie majonez, który stanowi bazę do większości dań. Już wcześniej podawałam podobny przepis przy okazji makaronowej sałatki ze świeżymi pomidorami i awokado , ale na wszelki wypadek powtórzę go tutaj wraz ze zdjęciami. Ten majonez robi się(...)błyskawicznie. Ma delikatną i kremową konsystencję, która doskonale komponuje się z innymi wielkanocnymi daniami. Musisz jednak wiedzieć, że smakiem nie przypomina on zwykłego majonezu, ale moim zdaniem wcale nie stanowi to jego wady. Wręcz przeciwnie. Wszystkie składowe przepisu nadają mu niecodziennego charakteru. Bez względu na to, czy jesteś weganem czy też nie, zawsze warto być otwartym na zdrowsze odpowiedniki
Roślinna - blog wegański