wersji wytrawnej;). Tort kanapkowy składa się z kilku warstw pieczywa, które mogą być przełożone: wędzonym łososiem , gravlaxem, śledziem, krewetkami, gotowanymi jajkami, korniszonami i wieloma innymi składnikami. Dodatek majonezu, jogurtu lub serka twarogowego sprawia, że każda z warstw jest kremowa i łatwa do rozsmarowania. Najczęściej tort kanapkowy ma kształt prostokąta, na który składa się kilka kromek chleba tostowego (jego(...)dowolna, ale najłatwiej pokroić go gdy składa się z 3 warstw nadzienia i 4 warstw chleba. Nadzienie nie powinno być zbyt wilgotne, ponieważ chleb tostowy łatwo rozmięka. Majonezu czy jogurt najlepiej dodawać do składników nadzienia tylko tyle, aby się połączyły. Po ułożeniu wszystkich warstw tortu, wierzch i boki posmarować majonezem lub serkiem twarogowym i udekorować. Składniki na tort
Codziennik KuchennyAmpedSense.OptimizeAdSpot('AP'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Podobno każdy dobry kucharz musi potrafić zrobić majonez. Więc przyszła pora aby zaprezentować ten przepis na blogu. Domowy majonez smakuje najlepiej i mamy pewność, że nie zawiera żadnych konserwantów. Taki majonez w smaku nie różni się niczym od tych kupionych. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 1 jajko 1 łyżeczka musztardy(...)ocet. Na koniec dodajemy pomału olej, cały czas miksując pozostałe składniki blenderem. Ważne aby miksować unosząc końcówkę blendera w górę i w dół. Miksujemy wszystko przez kilka sekund i majonez jest gotowy. Miksujemy do czasu, aż powstanie nam gęsta i puszysta mieszanka. Możemy przełożyć go do słoiczka i przechowywać w lodówce przez maksymalnie 4-5 dni. AmpedSense.OptimizeAdSpot('3L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnebardziej chrupiąca panierka, mniej nasiąknięte tłuszczem filety i ładny złoty kolor. Po usmażeniu odsączam nuggetsy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję z miseczką słodkiego sosu chili wymieszanego z majonezem i skropionego sokiem z limonki. Przygotowane w ten sposób nuggetsy zawsze wychodzą takie jak lubię - soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Mogą być doskonałą przekąską na przyjęciu(...)pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/5 łyżeczki chili w proszku 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 szklanki panierki panko lub mąki pszennej 1/3 szklanki mleka SŁODKI MAJONEZ CHILI 4 łyżki słodkiego sosu chili 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z limonki szczypta soli (opcjonalnie) WYKONANIE SOS : W miseczce mieszamy majonez i słodki sos chili. Doprawiamy szczyptą
cool and mintyszczypiorku 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Farsz z łososiem: 5 jajek ugotowanych na twardo 100 g wędzonego łososia 100 g serka śmietankowego Philadelphia 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki do dekoracji Farsz z awokado: 4 jajka 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego(...)mała cebulka szalotka, drobno posiekana dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny lub limonki 1 łyżka majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku 11 sól morska świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie Farsz z mozzarellą
R'n'G Kitchenśrodka i ciasto nie ma siły się podnieść :) Nic to! Może i nie olśniewają wyglądem, ale za to jak brylują smakiem! Tym razem postanowiłam poeksperymentować z dodatkiem Majonezu Kieleckiego , zamiast typowego tłuszczu do ciast. Babki majonezowe piekę regularnie , wychodzą rewelacyjne, czemuż by więc nie użyć majonezu w muffinkach? Eksperyment udał się znakomicie! Majonez nadał babeczkom dużej wilgotności i puszystości(...)szkl. mąki ziemniaczanej 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl. cukru szczypta soli SKŁADNIKI MOKRE: niepełna szkl. mleka 2 łyżki Majonezu Kieleckiego od SPOŁEM KIELCE - czubate 1 jajko aromat waniliowy POZOSTAŁE: szczypta zielonego barwnika spożywczego - na czubek wykałaczki 3 owoce kiwi - małe posypka cukrowa - na wierzch W dużej misce wymieszać suche
Grunt to przepis!sera, 1 duża pierś z kurczaka (ok. 300g) sól, pieprz, czosnek papryka słodka (do doprawienia kurczaka do smaku) oliwa z oliwek do smażenia pęczek szczypiorku i koperku kilka łyżek majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Leśna polana – Wykonanie: Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, a następnie obrać z łupin i pokroić w kosteczkę. Ogórki również pokroić(...)średnicy 23-24 cm wyłożyć folią spożywczą. Na samym dnie poukładać dość ciasno pieczarki, nóżkami do góry. Następnie posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Na to wyłożyć marchewkę. Rozsmarować warstwę majonezu, lekko dogniatając warstwy. Posypać solą i pieprzem. Następnie wyłożyć kurczaka, kukurydzę oraz ogórki. Ponownie posmarować majonezem oraz doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wysypać drobno posiekane jajka i starty ser, lekko
Kulinarne PrzebojeŚwięta coraz bliżej, więc temat jak najbardziej na czasie. Nie musimy przecież jadać jajek tylko z majonezem. Smacznym urozmaiceniem mogą być sosy na bazie majonezu z domieszką jogurtu). Te tradycyjne wielkanocne przysmaki będą jeszcze bardziej efektowne dzięki naczyniom firmy Glasmark - polskiej rodzinnej firmy z wieloletnią tradycją w produkcji i zdobieniu wyrobów ze szkła i ceramiki. To właśnie w internetowym(...)zdjęciach trójdzielną salaterkę Poniżej kilka propozycji na wielkanocne sosy do jajek - mam nadzieję, że wam zasmakują :) Sos chrzanowy 4 łyżki chrzanu 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku Sos pikantny 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 drobno posiekana papryczka chili
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszczelnie owinięte plastikowymi foliami- pozbawione są smaku, o tyle ziemniaki i por dostępne są o każdej porze roku. Pięknie zapieczony wierzch, który widzisz na zdjęciu powstał dzięki użyciu wegańskiego majonezu – możesz użyć kupnego, ale moim zdaniem najsmaczniejszy i zdecydowanie mniej kosztowny będzie ten, który przygotujesz sobie w domu: 1 szklankę mleka sojowego, 2 łyżki octu jabłkowego oraz 3 łyżeczki musztardy(...)ubijaj stopniowo dolewając cieniutkim strumieniem ¾ szklanki oleju rzepakowego dobrej jakości – możesz to zrobić przy użyciu blendera (ja miksowałam swój majonez jakieś 5 minut aż uzyskał pożądaną konsystencję). Taki majonez rozłożony na wierzchu zapiekanki po wyjęciu z piekarnika zamienia się w pyszną chrupiącą skorupkę, dzięki której zapomnisz o istnieniu sera. Składniki: 4 średnie pory 1 łyżka wegańskiej margaryny/2 łyżki oleju
Roślinna - blog wegańskiKilka dni temu otrzymałam od firmy Folwark paczkę z produktami do testowania. Dziękuję :) Paczuszka zawiera trzy sosy i dwa opakowania majonezu. Majonezowy sos chrzanowy Delikatny, kremowy sos chrzanowy na bazie majonezu i śmietany. Wyśmienity do pieczonych mięs, wędlin, pasztetów, jaj i potraw grillowanych. Pozycja niemal obowiązkowa na tradycyjnym, polskim stole. Remulada duńska Remulada duńska – Skarb(...)sezamu i wyraźną słodką nutą. Może służyć jako marynata do ryb, mięs na grilla lub jako dodatek do dań z ryżem. Doskonały jako dip. Majonez kremowy Majonez – legendarny, podstawowy sos w każdej kuchni na całym świecie. Produkowany jest według oryginalnej receptury. Aksamitna, kremowa konsystencja i doskonale skomponowany smak sprawiają
Kuchnia z widokiem na ogródOstatnio zgłębiam tajniki jak zrobić dobry sos holenderski. Sos holenderski to gęsty sos na żółtkach i maśle, który konsystencją przypomina majonez. Pewnie myślicie po co sobie zadawać trud i taki sos przyrządzić, jeśli majonez ma się pod ręką. Ponieważ ja robię majonez na moje potrzeby, więc nie widzę powodu dla którego miałabym zrezygnować z posiadania umiejętności w przyrządzaniu sosu holenderskiego(...)pozór łatwy sos holenderski czasami może się jednak nie udać. Podobnie jak w domowym majonezie ubijamy żółtka ale zamiast oleju dodajemy rozpuszczone masło. Poza tym sos przyrządzamy podgrzewając stopniowo na parze. Cała sztuka robienia sosu polega na tym, aby zmiksowane żółtka i stopione masło miały tę samą temperaturę. Jeśli nie to masło się zetnie. Za trzecim razem sos mi się
codojedzeniaBrokuły to warzywa posiadające wyjątkowe właściwości zdrowotne. Zawierają wiele cennych witamin i wartości odżywczych. Tym razem wykorzystałam je do przygotowania pysznej sałatki. Połączenie brokuła z pieczarkami, kurczakiem i majonezem Roleski jest połączeniem doskonałym. Warto przygotować tę sałatkę. SKŁADNIKI: 250g pieczarek, 1/2 brokuła, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 4 jajka, 3 łyżki Majonezu Tradycyjnego ROLESKI , oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)piersi kurczaka kroję w kostkę i smażę 10 minut na oliwie. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Gotową sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Majonez Tradycyjny, który otrzymałam do testowania od firmy ROLESKI . Majonez ma doskonałą, kremową konsystencję
Tradycyjna kuchnia Kasiobala się mity, że kuchnia wegańska jest mdła, nijaka i schematyczna! Na warsztatach własnoręcznie przyrządziliśmy i co najważniejsze wspólnie zjedliśmy (!) : korzenne boczniaki a'la śledzie majonez wegański kartoffelsalat z domowym majonezem, cebulą i ogórkami kiszonymi smalec z białej fasoli pasztet z zielonej soczewicy ze śliwką i majerankiem tofurnik kutia z kaszą jaglaną witariańskie kuleczki piernikowe Każdy uczestnik został(...)nauczyłam czegoś nowego :) Potrawy jakie Ewa nam zaproponowała miały ciekawy skład i stanowiły bardzo intrygujące odpowiedniki tych bardziej tradycyjnych dań mięsnych czy warzywnych. Zafascynowały mnie zwłaszcza wegańskie zamienniki majonezu czy domowego smalcu - tak banalnie proste do przygotowania, jeśli tylko zna się na nie sposób :) Wiele z prezentowanych dań pozostawiło na moich kubkach smakowych permanentne wrażenie i wyjątkowo zgrabnie
Grunt to przepis!takie osoby, które najpierw je obierają, a dopiero potem gotuję. Wodę, oczywiście, wylewają wraz ze smakiem i wartościami odżywczymi. Takie sałatki są raczej dość mdłe i smaku dodają im majonez i przyprawy. Lepiej ugotować niedzielny rosół z podwójną ilością warzyw, a potem je wystudzić i skroić. Polecam Wam ten sposób na smaczną sałatkę jarzynową. Składniki: 4 gotowane marchewki(...)gotowane pietruszki średni kawałek gotowanego selera ok. 10 cm jasnej części świeżego pora 1 mała czerwona papryka (słodka) 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku majonez sól i pieprz do smaku natka pietruszki Warzywa pokroić w kostkę. Pora dokładnie wypłukać i posiekać. Paprykę opłukać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć na sicie, lekko przepłukać. Natkę
Codzienna kuchnia niecodziennasłoik marchewki konserwowej krojonej ( 250 g) 6 filetów śledzia marynowanego 1 puszka groszku konserwowego ( 400 g) 1 por 1 słoik ogórków korniszonów ( 500 g) majonez (pikantny) + jogurt lub śmietana -wymieszać sól i pieprz do smaku Marchew i groszek odcedzam, każdy osobno. Z filetów ściągam skórę i kroję w kostkę. Por myję i kroję drobniutko(...)Korniszony kroję w kosteczkę. Jeśli robię tradycyjną sałatkę, to wszystkie składniki mieszam w misce z majonezem, doprawiam i gotowe. Jednak warstwowa wygląda bardziej apetycznie. W pucharku układam kolejno, marchew, groszek, majonez, lekko oprószam pieprzem i solą. Kolejno idą śledzie znowu majonez i przyprawiam. Teraz por, ogórki, śledzie i majonez. Na wierzchu dekoruję marchewką i groszkiem. pyszne śledzie można kupić tutaj
Takie tam pichcenieŚwietna propozycja na imprezową sałatkę, którą możecie zaskoczyć swoich gości również podczas nadchodzącego Sylwestra :) Sałatka z tuńczykiem, cebulą, żółtym serem, papryką, jajkami, szczypiorkiem i majonezem podana na krakersach - smakuje fantastycznie, a kremowe warstwy fajnie przeplatają się z pysznymi krakersami. Sałatka najlepiej smakuje kiedy postoi kilka godzin w lodówce i smaki odpowiednio się przegryzą, a krakersy lekko zmiękną. Dawkujcie tylko(...)sosie własnym (użyłam niecałych dwóch puszek) 0,5 cebuli 50 g żółtego sera (użyłam około 70-80 g) 0,5 czerwonej papryki 3 ugotowane na twardo jajka 6 łyżek majonezu mały pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do niego posiekaną w drobną kosteczkę paprykę oraz 3 łyżki majonezu, odrobinę pieprzu
Słodko-Słony Świat Ilony