majonez - 14247 przepisów (strona:27/950)

Sałatka Leśna polana 730

jajka  3 ogórki konserwowe  60g żółtego sera  1 podwójna pierś z kurczaka  sól, pieprz  przyprawa gyros olej  szczypiorek  koperek  majonez Sposób wykonania: Marchew i ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kosteczkę. Ogórki również pokroić w kosteczkę. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo(...)średnicy ok. 23cm wyłożyć folią spożywczą. Na samym dnie poukładać dość ciasno pieczarki, nóżkami do góry. Następnie posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.  Na to wyłożyć marchewkę. Rozsmarować warstwę majonezu, lekko dogniatając warstwy. Posypać solą i pieprzem.  Następnie wyłożyć kurczaka, kukurydzę oraz ogórki. Ponownie posmarować majonezem oraz doprawić odrobiną soli i pieprzu.  Wysypać drobno posiekane jajka i starty

Cukiernia Pychotki
SAŁATKA LEŚNA + FILMIK 135

grzybów leśnych 1 duża cebula 4-5 ziemniaków 2 marchewki 4-5 ogórki konserwowe 6 jajek mały pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku mały słoiczek majonezu oliwki do dekoracji 3 łyżki oleju 2 szklanki wody(...)grzybki się podpieką. Przekładamy je na talerz aby ostygły. Ogórki kroimy w kostkę a szczypiorek siekamy. Ziemniaki mieszamy z marchewką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy łyżkę majonezem i dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek i ścieramy je na tarce do osobnych miseczek. Na owalny, duży talerz wykładamy ziemniaki z marchewką, formujemy owalny kształt i równomiernie rozkładamy. Na następną

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka grzybowa czy może tort warzywny? 1107

pieczarek 1 puszka groszku konserwowego 1 mała pierś z kurczaka (ok. 400g) 3 średnie marchewki 4 jajka słoik papryki konserwowej (ok. 400g) 200g sera żółtego pęczek szczypiorku pęczek koperku majonez czosnek granulowany sól i pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i smażymy na patelni. Marchewkę i jajka gotujemy.Ser żółty, ugotowaną marchewkę, jajka ścieramy(...)folią spożywczą. Produkty układamy kolejno warstwami: 1 warstwa: pieczarki (główkami do dołu) 2 warstwa: posypujemy koperkiem i szczypiorkiem 3 warstwa: marchewka, dociskamy, delikatnie solimy i pieprzymy i smarujemy cienko majonezem 4 warstwa: groszek konserwowy, dociskamy 5 warstwa: mięso, dociskamy, smarujemy cienko majonezem 6 warstwa: papryka konserwowa, dociskamy 7 warstwa: jajka, dociskamy, solimy i pieprzymy, smarujemy cienko majonezem 8 warstwa

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sos czosnkowy 163

Pizza z majonezem to mój wynalazek z przed ćwierć wieku...  Niestety słyszałem wtedy, że sos do pizzy musi być czerwony! Minęły lata, świat ewaluował i nastąpiła rewolucja w temacie pizzy! Pojawiła się pizza prostokątna, a za nią mój majonez przeskoczyły do poziomu do sosu czosnkowego...      Agnieszka też ma swój tajny przepis na sos czosnkowy(...)kolidował z węglowodanami... 😄 Warto zaznaczyć, że sos można wykorzystywać również do dań białkowych, bo sam w sobie jest neutralny jak już wyżej pisałem... Proste jest piękne Składniki: czosnek śmietana majonez sól i pieprz Przygotowanie: Aby zrobić wystarczy pomieszać w takich samych proporcjach majonez ze śmietaną (np. 2 łyżki śmietany + 2 łyżki majonezu), dodać przeciśnięte przez praskę 3-4 ząbki czosnku

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
SAŁATKA WARSTWOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 360

mną od dawna. Nastał taki czas, że na okrągło jadłabym sałatki. Dzisiejsza smakuje mi bardzo. Sałatka z wędzonym łososiem jest dość lekka, ale pamiętajcie nie przesadźcie z ilością majonezu ( tak jak ja ). Cienkie warstwy w zupełności wystarczą. Może to być całkiem dobra propozycja dania na imprezkę czy też na wigilijny stół :). Polecam z czystym sumieniem bo nie znam osoby której(...)posmakowała. SAŁATKA WARSTWOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 4 jajka 1 czerwona cebula 1 mały słoik pieczarek marynowanych 200 g wędzonego łososia majonez pieprz, sól Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę a łososia w cienkie paseczki. W misce układać kolejno warstwami: białka, sól i pieprz, majonez

Pieguskowa Kuchnia
Club sandwich, czyli kanapka klubowa z sadzonym jajkiem 152

club sandwich , czyli kanapka klubowa . Jej podstawą jest chleb tostowy. W środku znajduje się pieczony lub gotowany filet z kurczaka, plasterki soczystego pomidora, chrupiący bekon i sałata. Całość uzupełnia majonez. Kanapka na pewno nie jest fit, ale jest pyszna! Nieszczególnie przepadam za chlebem tostowym (no chyba że jest on zgrillowany z serem w środku ;)) i uważam, że nasze polskie pieczywo(...)Club sandwich , czyli kanapka klubowa z sadzonym jajkiem Składniki: upieczony filet z kurczaka kajzerka 2 plasterki boczku liście sałaty 2 plasterki pomidora 2-3 plasterki awokado 2 łyżeczki majonezu* jajko sadzone Filet z kurczaka kroimy na plasterki. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy boczek. Sałatę myjemy i osuszamy. Przekrojoną kajzerkę możemy przyrumienić na patelce na której smażyliśmy boczek i jajko. Dzięki

PatiGotuje
Prosta surówka z pora z jogurtem 141

ostra, no i jej wykonanie zajmuje chwilę. Ja uwielbiam dodawać sporą ilość jabłek, wtedy   słodycz jabłka  z łagodzi  ostrość pora .  Standardowo chyba większość ludzi dodaje majonez - ja wolę pomieszać majonez z jogurtem. Otrzymuję wtedy trochę lżejszą wersję surówki i mniej tłustą. Składniki - na 2 osoby 1/2 dużego pora - użyłam białej części 1 duże, słodkie jabłko - użyłam(...)championa 1 płaska łyżka majonezu 2 czubate łyżki gęstego jogurtu sól, szczypta cukru Pora oczyścić, opłukać i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół i pokroić na półplasterki o grubości do 2 milimetrów.  Przełożyć do miski. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Dodać do pokrojonego pora i wymieszać. Dodać majonez i jogurt i dokładnie całość wymieszać. Ponieważ

Ze smakiem bez glutenu
KULKI SEROWE 514

Twoich gości... Prawie każdy pyta..."co to jest?":) Polecam:) Składniki: 250 g twardego żółtego sera; 5 jaj ugotowanych na twardo; 2-3 ząbki czosnku; sól i pieprz do smaku; majonez; Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć żółty ser, jajka i obrane ząbki czosnku, wymieszać razem. Do wymieszanych składników dodać sól i pieprz do smaku oraz kilka łyżek majonezu, wszystko razem(...)wymieszać. Majonezu należy dodać tyle, by masa nie była za sucha i nie za rzadka. Masa ma mieć konsystencję, która umożliwi nam formowanie zgrabnych kuleczek. Przygotowaną masę należy podzielić na pięć równych części i rozłożyć do oddzielnych miseczek. KULKI KRABOWE: 1 część powyższej masy; 200 g paluszków krabowych; 1 łyżka majonezu; Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć zamrożone paluszki krabowe

In my kitchen
Sałatka z ziemniakami, jajkami, śledziami, ogórkiem kiszonym i domowym majonezem 168

Wielki Piątek to czas ścisłego postu, kiedy obowiązują pewne zasady. Moją propozycją na dzisiejszy obiad jest postna potrawa.. która smakuje i wygląda obłędnie! Domowy majonez z musztardą francuską,, młode ziemniaczki, koper, ugotowane jajka, kiszone ogórki i śledzie z zalewy to stare, sprawdzone połączenie, które zasmakuje każdemu.  "WIELKANOCNE PRZEPISY Z   SEKO” Składniki na 4 porcje: kilogram małych, młodych(...)ziemniaczków  pęczek koperku  opakowanie filetów śledziowych solonych a’la Matjas 400/800 g (w zalewie) SEKO  3-4 jaja  4-5 ogórków kiszonych  Domowy majonez: 1 żółtko  1 łyżka musztardy francuskiej  szczypta soli i pieprzu  1/2 łyżeczki cukru pudru  100 ml oleju (użyłam z orzechów laskowych) 2-3 łyżki wody  Młode

Mango Papaja
Warstwowa sałatka śledziowa – szuba. Śledzie pod pierzyną 273

rozsmarowujemy po śledziach. Pieprzymy. Pokrywamy warstwę musztardy posiekaną cebulą. Na tą warstwę ścieramy ¼ ziemniaków i lekko przyklepujemy.   Na ziemniaki wysypujemy kiszone ogórki i warstwę wyrównujemy – na ogórki kładziemy majonez wymieszany ze śmietaną w proporcji 2:1 (u mnie na każdą salaterkę to po czubatej łyżce majonezu i czubatej łyżeczce śmietany). Rozsmarowujemy go na ogórkach, od środka do zewnątrz. Pieprzymy(...)tarce o dużych oczkach ścieramy warstwę buraków – przyklepujemy, żeby wlepiły się w majonez i puściły trochę soku. Na buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe ziemniaki, przyklepujemy. Znowu korzystamy z mieszanki majonezu i śmietany – polewamy nią ziemniaki i pieprzymy. Na wierzch, na drobnej tarce, ścieramy ugotowane jajka. Salaterkę przykrywamy folią spożywczą i zamykamy w lodówce. Szuba jest najlepsza dopiero

Karo in the Kitchen
Babka majonezowa 207

Świąt wielkanocnych bez babki- u mnie nie ma Świąt bez babko majonezowej :) Majonez zastępuje dodatek oleju czy masła w babce i jest niewyczuwalny (chyba, że dodacie majonez o ostrzejszym smaku- ja używam i polecam majonez Winiary) Składniki: 90 g mąki pszennej, 90 g mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki majonezu (u mnie Winiary), 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)duże jajka. Przygotowanie:  Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier i pojedynczo żółtka. Stopniowo dodajemy majonez i ubijamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy porcjami mąki i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką lub krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do babki (u mnie silikonowa), jeśli macie blaszaną to musicie

Aga w kuchni
Domowy majonez na oleju rzepakowym 132

Wielkanoc tuż tuż, nie może więc zabraknąć na stole domowego majonezu. Jest o niebo lepszy od tego sklepowego, w dodatku przygotowany samodzielnie smakuje zawsze lepiej! Wystarczy ręczny blender lub mikser i kilka prostych składników. Tym razem zrobiłam majonez na oleju rzepakowym, otrzymałam piękny kolor, który zachwyca oko. Nie dodałam octu, a sok z cytryny, dzięki czemu majonez jest delikatniejszy(...)smaku. Domowy majonez Składniki: 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku 350 ml oleju rzepakowego Ważne, aby składniki miały temperaturę pokojową. Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko. Dodajemy musztardę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Miksujemy nieustannie. Stopniowo wlewamy olej rzepakowy. Miksujemy do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Majonez domowy przechowujemy w słoiczku

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z ogórkiem, jajkiem i domowym majonezem 144

Zbliżająca się dużymi krokami Wielkanoc inspiruje mnie do tworzenia świątecznych przepisów. Dzisiaj na śniadanie przygotowałam prostą i orzeźwiającą sałatkę z domowej roboty majonezem. Palce lizać! Chrupiacy ogórek z koperkiem, jajko na twardo i najlepszy na świecie domowej roboty majonez za oleju rzepakowym. Idealna sałatka nie tylko na wyjątkowe okazje! Sałatka z ogórkiem, jajkiem i domowym majonezem Składniki: 1/2 zielonego ogórka(...)jajka ugotowane na twardo 2 łyżki posiekanego koperku domowej roboty majonez, przepis Przygotowanie: Ogórka ze skórą, kroimy na cienkie półplasterki. Przekładamy do miseczki. Dodajemy koperek i sól. Mieszamy. Odstawiamy na kwadrans. Z ogórka odlewamy wodę. Plasterki układamy na talerzu. Na wierzchu układamy ćwiartki jajek na twardo. Na każde jajko nakładamy domowej roboty majonez. Dekorujemy koperkiem

Moja smaczna kuchnia
Sosy do jaj oraz wędlin wielkanocnych 133

Obowiązkowym elementem Wielkanocy jest jajko, dlatego robi się je i podaje na różne sposoby. Najczęściej są gotowane na twardo i podawane z majonezem i szczypiorkiem albo faszerowane różnymi pastami. Dobrze jest mieć oprócz ciekawego farszu coś jeszcze, co je lekko urozmaici, dlatego proponuję 3 proste sosy, które sprawdzą się także jako dodatek do świątecznych wędlin.  1) Sos chrzanowy Składniki(...)szkl śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki chrzanu sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki mieszamy i doparawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja wierzch posypałam dodatkowo kiełkami. 2) Sos tuńczykowy Składniki: 1 puszka tuńczyka 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki oliwy sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki miksujemy razem

Bon appetit mon amie
PRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ 655

połówkach jajek. Półmisek dekorujemy zieleniną, układamy jajka, całość posypujemy utartymi żółtkami jak złotym deszczem. Podajemy lekko przechłodzone nie później niż 30 minut po przygotowaniu. 2)JAJKA FASZEROWANE W MAJONEZIE SKŁADNIKI: 10 jajek ugotowanych na twardo puszka pasztetu z drobiu lub królika (20dag) 3 łyżki gęstej śmietany 25 dag małych pieczarek 2 czerwone cebule 2 łyżki oliwy 2 łyżki keczupu szklanka(...)majonezu 1/2 szklanki śmietany musztarda sól cukier pieprz zielenina, pomidor, ogórek orzechy włoskie itp. do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na oliwie, gdy się zeszkli, dodajemy cienko pokrojone pieczarki i, często mieszając, podsmażamy, aż puszczony przez grzyby sok wyparuje. Odstawiamy do wychłodzenia. Pasztet rozcieramy

Moja Książka Kucharska