oleju lub sosie własnym (może być więcej) 1 torebka ryżu 150 g żółtego sera (może być Gouda) 1 mała cebula 1/2 puszki kukurydzy 3 - 4 jajka 1 słoik gęstego majonezu (300 ml) pieprz sól Wykonanie: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu), odcisnąć wodę i wystudzić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce(...)posiekać bardzo drobno. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dno salaterki wyłożyć ryż, wyrównać, na ryżu równo rozłożyć kukurydzę, a na niej rozsmarować 2 - 3 łyżki majonezu (nie więcej) i posypać szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Następnie wyłożyć warstwę tuńczyka (jeśli jest w kawałeczkach to rozdzielić na mniejsze cząstki), posypać równomiernie cebulą, rozsmarować 2 - 3 łyżki
Kuchcik gotuje650g Olej rzepakowy – 4 łyżki Przyprawa do kurczaka Gyros – 3 czubate łyżeczki 1 puszka ananasa – 340g po odsączeniu 1 puszka kukurydzy- 220g po odsączeniu 3 łyżki majonezu – ok. 70g Wykonanie: Kurczaka oczyścić, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać olej i przyprawę, wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki, by mięso się zamarynowało. Na patelni (już(...)usmażyć kurczaka. Pod koniec smażenia przykryć, by nieco się podusił i był soczysty. Ananasa odsączyć, pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez i wymieszać. Smacznego! Cała sałatka (4 porcje) z majonezem ma 1972 kcal. 1 porcja – ma 493 kcal. Jeśli majonez zastąpimy jogurtem greckim, to cała sałatka będzie miała
Kulinarne PrzebojeSurówka Colesław jak z KFC... Chrupkość drobno startej, białej kapusty. Soczystość wiórków marchewki. Ostrość kawałeczków białej cebuli. Połączone delikatnie słodkim sosem na bazie majonezu. Pyszna, amerykańska klasyka. Polecam! Składniki: 8 szklanek startej na tarce o dużych oczkach białej kapusty; 1 duża marchewka; 2 małe cebule. Sos: 1/3 szklanki cukru pudru; 1/2 łyżeczki soli; 1/8 łyżeczki pieprzu; 1/2 szklanki majonezu(...)wiórki). Dodać do miski z kapustą. Wymieszać. Cebule obrać. Drobno posiekać. Dodać do kapusty z marchewką. Wymieszać. Przygotować sos. Do miseczki/szejkera do sosów wsypać cukier puder, sól, pieprz. Wlać majonez, mleko, ocet winny i sok z cytryny. Sos dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji. Do miski z kapustą, marchewką i cebulą wlać sos i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną surówkę wstawić
Gospodyni Miejskaznajomej , która genialnie gotuje i piecze:) Sałatka warstwowa z serem i szynką Składniki: 15 dkg sera gouda 20 dkg szynki drobiowej 1 cebula 6 jaj kukurydz - puszka majonez lub jogurt grecki ketchup pieprz Sposób przygotowania: Ugotować jajka,uszykować naczynie o płaskim dnie. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( zostawić troszkę), nałożyć majonez , ketchup i posypać pieprzem(...)Kolejna warstwa, szynka również starta i posiekana drobno cebula , majonez, ketchup , pieprz. Następna warstwa jajko pokrojone w drobną kostkę, majonez, ketchup, pieprz i ostatnia warstwa kukurydza , majonez , ketchup , pieprz i na to zetrzeć na drobnej tarce resztę sera. Smacznego!! Mam nadzieję, że ktoś z Was skusi się na jej przygotowanie i da znać czy też znika tak szybko
Cukier&Puderniecodziennym wydaniu, bo zrobiony z ... kanapek, a dokładnie chleba tostowego przekładanego całą masą pysznych rozmaitości: wędzonym łososiem, jajkiem, rukolą, szynką, świeżym ogórkiem, a także kremowym serkiem śmietankowym oraz majonezem i odrobiną ostrej musztardy. Całość smakuje obłędnie, jestem przekonana, że ten tort stanie się numerem jeden na Waszej imprezie Sylwestrowej! Tort jest bardzo podzielny, świetnie się kroi i bardzo wygodnie(...)resztek pieczeni z obiadu. Cokolwiek tylko przyjdzie Wam do głowy! Chleb zawsze możecie zamienić na żytni lub inny ulubiony, każdą zaś jego warstwę przełożyć smakowym serkiem lub posmarować tylko majonezem albo - w zdrowszej wersji - domowym pesto. Ten tort wykorzystacie na każdą okazję w ciagu roku, posmakuje także dzieciom!:) Poniżej podaję przykładową wersję tortu. Ilość i rodzaj składników zależy tylko
Słodko-Słony Świat Ilonypieczonym mięsem. Coś pysznego! Składniki : * pół słoika pieczarek marynowanych Orzech * szczypiorek * 2 jajka * 4 ziemniaki * 2 marchewki * 2 kiszone ogórki * 200g sera żółtego np goudy * mały słoiczek majonezu * mała śmietana 18% * sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Jajka, ziemniaki oraz marchewkę ugotować. Wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce. Szczypiorek(...)posiekać. Śmietanę połączyć z majonezem, przyprawić. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć pieczarki, posypać koperkiem. Ułożyć marchewkę, trochę sosu z majonezem. Kolejna warstwa ziemniaki oraz ogórki. Troszkę sosu z majonezem. Na górę jajko oraz ser żółty. Całość posmarować majonezem. Odstawić do lodówki. Wyłożyć tak by pieczarki były u góry. Sałatka idealnie pasuje do mięs pieczonych
Magiczne Życie Martyobejść) sprawia, że seler wchodzi na wyżyny smakowe, uszlachetniony właśnie przez te dodatki. Składniki: - 1 średni seler ok. 300g - 2 jabłka - cytryna (kilka łyżek soku) - 2-3 łyżki majonezu - ok. ¾ szklanki siekanych orzechów włoskich - 40g suszonej żurawiny - mała kiść winogron Majonez robimy według przepisu. Orzechy podprażamy na suchej patelni (wydobędziemy w ten sposób aromat), studzimy. Żurawinę zalewamy gorącą(...)żurawinę. Umyte winogrona kroimy w plasterki, dodajemy do sałatki, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Całość mieszamy. Jabłka ze skórką kroimy w drobną kostkę i dodajemy do selera. Ponownie mieszamy. Dodajemy majonez i mieszamy po raz kolejny i ostatni. Moja sałatka nie wymagała doprawiania, zrobił to… domowy majonez. Oprócz selera, orzechów włoskich i jabłek podstawą mojej sałatki jest właśnie domowy majonez. Może
mojewypiekiinietylkosię nie rozwalało w trakcie rolowania sushi. A teraz zdradzę Wam mój mały sekret: znajomi i Rodzina najczęściej zajadają się u mnie sushi z ... pastą z grillowanego kurczaka z majonezem!!! ABSOLUTNĄ KATASTROFĄ jest dodawanie do sushi pasty z grilowanego kurczaka z majonezem. Ale... mam to szczerze powiedziawszy gdzieś, ponieważ sushi w tej wersji smakuje mi najbardziej. Mało tego, sama(...)NADZIENIA" SUSHI np.: świeża ryba (np. łosoś albo tuńczyk) wędzony łosoś (GRZECH !!!) świeży ogórek avokado paluszki krabowe krewetki papryka serek kremowy np. Philadelphia (GRZECH !!!) pasta z grilowanego kurczaka z majonezem (TOTALNA ZBRODNIA!!!) * WYKONANIE: RYŻ: Ryż najpierw należy dokładnie wypłukać . W tym celu wrzuć go do miski i zalej zimną wodą. Delikatnie, okrężnymi ruchami mieszaj ryż, wypłukując przy tym biały osad
Słodko-Słony Świat IlonySnack Wrap to jedna z popularniejszych mini przekąsek w restauracji McDonald. Soczysty, chrupiący kawałek kurczaka z kawałkami żółtego sera, sałatą lodową, ketchupem, sosem kanapkowym na wzór majonezu, a wszystko w mini tortilli - smaczny kąsek, któremu ciężko się oprzeć. Mini tortillki z wspomnianymi składnikami możemy przygotować samodzielnie w domu. Domowe Snack Wrapy są równie smaczne, a przy tym mamy(...)tartej 2 łyżki mąki pszennej mąka do obtaczania mąka jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia tortille (gotowe lub z tego przepisu )* sałata lodowa ketchup majonez śmietana 18% (opcjonalnie) ok. 100 g żółtego sera Domowe Snack Wrap z McDonald's - Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy. Umyte mięso
Słodka Stronapieczarkami i selerem... Ziemniaki i jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę. Półksiężyce z ogórków konserwowych i plasterki pieczarek. Wiórki selera konserwowego i drobno posiekany szczypiorek. A całość oblepiona majonezem i oprószona przyprawą do ziemniaków. Pycha! Składniki: 5 dużych ziemniaków; 300 g pieczarek; 4 jaja; 4 ogórki konserwowe; Słoik selera konserwowego (około 150 g); Pęczek szczypiorku; Majonez; Łyżka masła(...)pokroić na drobniejsze kawałki. Ogórki pokroić w półplasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Do miski wrzucić pokrojone ziemniaki, jajka, podsmażone pieczarki, posiekany seler, pokrojone ogórki i połowę posiekanego szczypiorku. Dodać majonez i wymieszać. Przyprawić przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem. Sałatkę przełożyć do salaterki, po wierzchu oprószyć przyprawą do ziemniaków i resztą posiekanego szczypiorku i wstawić do lodówki na minimum 30 minut
Gospodyni MiejskaSałatka porowa z marynowanymi pieczarkami... Plasterki marynowanych pieczarek i porów. Pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe. Ziarna słodkiej kukurydzy. Kosteczki szynki i wiórki jajek. A całość oblepiona majonezem. Pychota! Składniki: 200 g szynki konserwowej; 200 g pieczarek marynowanych (waga netto, po odsączeniu); 6 średnich ogórków konserwowych; 2 białe części porów; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu(...)ugotowanych na twardo; 200 g majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pory umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki, położyć na sicie i sparzyć wrzątkiem (obficie polać dużą ilością gorącej, zagotowanej wody). Ostudzić, osuszyć z wody, przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do porów. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Pieczarki
Gospodyni MiejskaDziś pomysł na prostą warstwową sałatkę, która na każdej imprezie robi furorę. Dla fanów śledziowych nowości pozycja obowiązkowa! Składniki: - 800 g matiasów - 5 marchewek - 5 ziemniaków - 4 cebule - majonez - kostka rosołowa (można zastąpić solą) - pieprz Zanim zabierzemy się za komponowanie naszego gwoździa wieczoru, w ruch idą dwa garnki - w jednym będziemy gotować ziemniaki w mundurkach, w drugim zaś obrane całe(...)traktujemy cebulę. Gdy ziemniaki będą ugotowane, obieramy je ze skórki, marchewkę studzimy. Teraz przygotowujemy tarkę, gdyż pierwszą warstwą naszej sałatki będzie potarta marchewka. Na niej rozsmarowujemy pierwszą warstwę majonezu. To dość trudna sztuka, ale wykonalna ;) Następnie w misce ląduje warstwa potartych ziemniaków, a na nich kolejna porcja majonezu. Teraz pora na nasze śledzie. Całość będzie stanowiła jedną
Kulinarne zapędy Kokosapokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać ze śmietaną. Polać pokrojone w paski śledzie, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Śledziowa wieża. Składniki: 1 ugotowany ziemniak w łupinie, 1 łyżka majonezu 1 śledź matias w oleju pokrojony w paski ½ cebulki drobno pokrojone Świeżo zmielony pieprz 1 mały ogórek kiszony pokrojony w kostkę 1 mała papryka konserwowa Wykonanie: Ziemniak obrać, pokroić(...)talarki, rozłożyć ściśle w ausztycherze ( obręczy). Docisnąć łyżką i na ziemniakach rozsmarować majonez. Następnie go góry, warstwami. Śledź pokrojony w paski, cebulkę, cebulkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, ogórki i na wierzch paprykę. Cebulka odbierze oliwę ze śledzia i nie trzeba jej niczym doprawiać. Śledź pod pierzynką. Sałatka ta najlepiej prezentuje się w wysokim okrągłym naczyniu. Wszystko układamy warstwami. 1. Ziemniaki
Kulinarny karnet Christopheraniezastąpiony dodatek do wielu dań, który bardzo łatwo i szybko można przygotować w domu. Domowy najlepszy, bo można doprawić po swojemu. składniki: 200 g jogurtu naturalnego 100 g majonezu, użyłam majonezu Kieleckiego 2 ząbki czosnku sól ziołowa do smaku Do miski przełożyć jogurt naturalny. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu wymieszanego(...)majonezem. Całość doprawić do smaku solą ziołową. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut aby smaki się przegryzły. Dodatkowo sos można wzbogacić dużą ilością posiekanego koperku. Można dać też takie same proporcje majonezu i jogurtu, ja wolę tą wersję bo jest delikatniejsza. Jogurt dajemy zwykły naturalny lub gęsty, im gęściejszy tym gęściejszy sos uzyskamy
Monia miesza i gotujewędlinę surową suszoną . Ten schab gotowałam 2 razy po 5 minut (od zagotowania), ale odstęp pomiędzy gotowaniem musi wynieść minimum 6 godzin, jednym ze składników używanym podczas gotowania jest majonez Winiary. Schab gotowany (domowa wędlina) 1 kg schabu, 2 litry wody, 4 łyżek soli, 6 ziaren jałowca, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ząbki czosnku, 1,5 łyżki(...)majonezu ja zawsze daję Winiary, 1,5 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego. Mieszamy wodę ze wszystkim składnikami. Wkładamy do zimnego płynu schab, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, wyłączamy, studzimy w wywarze, ja zostawiłam na noc schab w wywarze. Na drugi dzień znów go zagotowujemy, gotujemy ponownie 5 minut, studzimy zostawiając w wywarze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię