wizualnych świetnie uzupełnia również smak sałatki. Sałata rzymska długo zachowuje swoją świeżość i nie musimy się martwić, że zwiędnie i będzie brzydko wyglądała na talerzu. Jeśli chodzi o ilość majonezu, to osobiście nie lubię sałatek ociekających majonezem i dodaję go bardzo mało. Sałatka zawiera seler naciowy, który nadaje jej soczystości i świeżości. Polecam ją zarówno na przyjęcie(...)osób) 4 jajka 2 puszki po 185 g tuńczyka w sosie własnym 4 łodygi selera naciowego 1 średnia papryka czerwona pęczek szczypiorku 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku sałata rzymska do podania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować sałatkę z jajek i tuńczyka? Jajka ugotować na twardo (8 - 9 minut) i pokroić w drobną kostkę. Selera
Kuchcik gotujesałatka, którą podaję w formie przystawki lub świątecznej przekąski. Składniki: 40szt krakersów cebulowych 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 5 jajek 120g żółtego sera 2 kiszone ogórki 9 łyżek majonezu 1 pęczek szczypiorku pieprz Wykonanie: 1. Ser i ogórki zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach. Z ogórków odlać powstały sok. Następnie wymieszać ser i ogórki z 4 łyżkami majonezu(...)Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka i żółtka osobno zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do białek dodać 2 łyżki majonezu doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. 3. Drobno posiekać szczypiorek, a tuńczyka odsączyć z sosu, rozgnieść widelcem, doprawić pieprzem i wymieszać z 1 łyżką majonezu. 4. Składanie sałatki: Na talerzu ułożyć z krakersów
Szalona Kuchnia EwelinyWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Lada dzień będziemy przygotowywać ulubione mazurki, babeczki i babki. Na liście przedświątecznych zakupów nie zabraknie z pewnością majonezu do przyrządzenia tradycyjnej sałatki i jajek z tym dodatkiem. A ja proponuję, abyście upiekli także majonezową babkę. Majonez świetnie zastępuje olej czy masło, a ciasto wychodzi niezwykle delikatne i puszyste. Ja wybieram ulubiony Majonez Kielecki, który(...)żadnych niepotrzebnych dodatków. Jego data ważności wynosi jedynie 3 miesiące, a po otwarciu 2 tygodnie, a to świadczy o jego naturalności. Zresztą myślę, że nie muszę Wam przedstawiać najlepszego majonezu na rynku, ponieważ jest to już kultowa marka, dostępna od pokoleń :) Majonezowa babka jest puszysta niczym biszkopt. Upiekłam ją z dodatkiem wiórków kokosowych oraz żurawiny, której smak super się
Mienta blogsłoika ogórków konserwowych, pokrojonych w drobną kosteczkę puszka groszku czerwona cebula, drobno posiekana w kosteczkę 5 jajek ugotowanych na twardo – białka siekamy a żółtka ścieramy na tarce słoik majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy z zalewy i odsączamy, a następnie kroimy je w mniejsze paseczki. W szklanej misce układamy warstwami: ziemniaki, marchew, majonez, buraczki, śledzie, majonez, groszek, cebulka, ogórki(...)majonez, żółtka, białka, sól, pieprz i jeszcze raz majonez. Sałatkę schładzamy przez przynajmniej godzinę w lodówce. Smacznego! Przepis dodaję do akcji „Mama smaka na buraka” na durszlak.pl
Życie ze smakiemwiem jak u Was, ale u mnie już pierwsze przymiarki do świątecznych wypieków. Dziś babka na majonezie. Wykorzystanie majonezu w słodkich wypiekach nie jest nowością, jednak teraz dopiero zebrałam się, aby takową babę upiec. Majonez jest nie wyczuwalny, ale nadaje jej puszystości i lekkości - w końcu to żółtka i olej. Baba pyszna ! Biszkoptowa, bardzo lekka(...)stołu. Będziecie potrzebowali: 5 jaj (białka i żółtka osobno) 120 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 czubate łyżki majonezu. 3 łyżki maku otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny. Foremkę o pojemności 2.5 litra, lub dwie mniejsze wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub kaszą manna, albo mielonymi
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbanalnie prostego przepisu nie można tu nic zepsuć... będę pełna podziwu dla każdego komu się spartaczenie jednak uda, bo naprawdę niełatwa to sztuka... Jest NADZWYCZAJNIE smaczne, puszyste i wilgotne - majonezu w ogóle tu nie czuć i nikt, kto babki posmakował nie śmie przypuszczać, że jest on jej głównym składnikiem Do ukręcenia TYLKO w 15 minut - prostota przygotowania jest wprost porażająca(...)DŁUGO zachowuje świeżość - nie tracąc nic na smaku, puszystości i miękkości Jak zwykle wykorzystałam tu majonez typu "krzak" - czyli najtańszy, wyjątkowo nędznej jakości, w sumie najgorszy, jaki tylko mogłam znaleźć w sklepie - wyjątkowo się sprawdza w tym wypieku. Taki słoiczek majonezu "do zadań specjalnych" skrzętnie chowam potem w lodówce i używam do kilku następnych babek - bo do innych celów spożywczych
Grunt to przepis!Bardzo łatwe, szybkie danie z piersi kurczaka. Kotlety smażone w majonezie. Są wilgotne, puszyste i mega smaczne. Niewiele pracy i mamy szybkie danie mięsne. Podałam z ziemniakami pure oraz z surówką z kapusty pekińskiej. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce Mięsa. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Z góry bardzo(...)dziękuję. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 5 łyżek majonezu bułka tarta do panierowania sól pieprz olej do smażenia Każdą z piersi pokroić na niezbyt cienkie kotlety. Delikatnie rozbić. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem. Posmarować kotlet grubo majonezem, przyłożyć do bułki tartej i nasmarować drugą stronę kotleta majonezem i obtoczyć w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano
O kuchni z uczuciemkurczaka 1 duża czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 puszka konserwowej kukurydzy 400g świeżego brokułu 3 kiszone ogórki 6 jajek ugotowanych na twardo 250g żółtego sera przyprawa do kurczaka majonez sól pieprz cukier masło klarowane Wykonanie: 1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie(...)kukurydzę odsączyć z zalewy. 5. Paprykę, czerwoną cebulę, ogórki kiszone i żółty ser pokroić w kostkę. 6. Sałatkę układać warstwami w dużej misce: kukurydza, ryż, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, kawałki fileta z kurczaka, żółty ser, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, papryka, kiszony ogórek, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, jajka, brokuł i cebula (można również wymieszać wszystkie składniki
Szalona Kuchnia EwelinyMajonez wegański znaleziony u Marty Dymek a tutaj tylko zmodyfikowany na moje potrzeby. Majonez jest zrobiony z aquafaby czyli wody z gotowania ciecierzycy. Wydaje się niemożliwe ze woda da się zamienić na majonez ale tak jest, uwierzcie mi na słowo i zabierajcie się za kręcenie majonezu. Najfajniejsze w nim to, że nie da się go popsuć tak jak tradycyjny(...)zważy się podczas kręcenia a smakuje obłędnie. Majonez wegański paprykowo - łososiowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki na 10 szt Czas przygotowania: 2,5 h szarpana wołowina (przepis) maślane bułki do burgerów (przepis) Coleslaw 1/4 główki czerwonej kapusty 1 marchewka 4-5 łyżek majonezu 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka octu winnego z białego wina 1/4 szklanki maślanki sól pieprz Dodatkowo ogórki kiszone kilka łyżek majonezu ewentualnie ketchup Przygotowanie: 1. Szarpaną wołowinę przygotować(...)według przepisu 2. Bułki przygotować według przepisu 3. Colesław - kapustę bardzo drobno szatkujemy na mandolinie, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, majonez mieszamy z maślanką,octem i syropem klonowym, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy kapustę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do czasu użycia 4. Upieczone bułki przekrawamy, lekko grillujemy w piekarniku, smarujemy majonezem, nakładamy porcję mięsa
Słodki KompromisAquafaba to inaczej woda z ciecierzycy. Jest ona takim wynalazkiem że ubija się na sztywno tak jak białko a także idealnie ubija się na majonez. Majonez tak ubity jest gęsty, znacznie zdrowszy od tradycyjnego i dlatego mimo iż nie jestem weganką ten majonez znacznie bardziej mi odpowiada. Klika minut miksowania i majonez gotowy. Potrzebne będą tylko odpowiednie składniki, które zakupicie(...)sklepach ze zdrową żywnością, lub w sklepie Vegepack. Przepis znalazłam u Marty Dymek. Majonez wegański z aquafaby. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDROBNYCH OCZKACH 5 MAŁYCH ZIEMNIAKÓW-UGOTOWANE I STARTE NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH 5 MAŁYCH BURAKÓW-- LUB MAŁY SŁOICZEK GOTOWYCH-UGOTOWAĆ I ZETRZEĆ 2 CEBULE-SPARZYĆ I DROBNO POSIEKAĆ MAJONEZ SÓL,PIEPRZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W SZKLANEJ MISCE UKŁADAĆ WARSTWOWO: -ŚLEDZIE -NA NIE MAJONEZ -STARTE ZIEMNIAKI -MAJONEZ -PIEPRZYMY -STARTE BURACZKI - fasola -MAJONEZ -PIEPRZYMY -STARTE JAJKA -MAJONEZ Przystroić jak kto lubi i wstawić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiporcje : łodyga brokuła (często zostaje nam po gotowaniu różyczek brokuła, które są zdecydowanie bardziej popularne) 2 średnie marchewki (ok. 350g) 40g płatków migdałowych pęczek natki pietruszki 40g majonezu light (czubata łyżka) łyżka białego octu winnego sól i pieprz do smaku Łodygę brokuła cienko obrać ze skórki, pokroić w plasterki i wrzucić do misy blendera z końcówką do rozdrabniania. Utrzeć(...)mikserze na purre. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Migdały uprażyć na suchej patelni na brązowo (nie przypalić). Majonez utrzeć z octem w małej miseczce. Posiekać 2 łyżki natki pietruszki. W dużej misce wymieszać tartą marchewkę z puree z łodygi brokuła, prażonymi migdałami, natką pietruszki i sosem. Sprawdzić smak, po czym doprawić szczyptą soli i odrobiną świeżo
Dietologzupek chińskich (u mnie: kurczak lekko pikantny) 1 puszka cieciorki 1 filet z kurczaka mały słoik papryki konserwowej 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros 4 łyżki majonezu sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą kebab-gyros(...)razem z przyprawami, które tam się znajdują (poza olejami, które wyrzucamy). Dodajemy usmażonego fileta z kurczaka, odsączoną cieciorkę z puszki, paprykę konserwową oraz szczypiorek. Mieszamy i na końcu dodajemy majonez. Dokładnie wszystko mieszamy i wkładamy do lodówki na min. 1 godz., aby makaron spęczniał. Po tym czasie, sałatkę wyciągamy z lodówki, musimy ją jeszcze raz przemieszać i gdy jest taka
Kuchnia MagdaLenytortu pszenna drożdżówka podwójna porcja, tutaj przepis Nadzienie z krabowych paluszków 1 opakowanie krabowych paluszków, ok. 250 g 3 łyżki utartego chrzanu 2 łyżki pokrojonego kopru 200 g majonezu 200 g twarożku typu greckiego sól do smaku Nadzienie krewetkowe 300 g gotowanych krewetek 200 g majonezu 200 g twarożku typu greckiego 3 łyżki kopru sól i pieprz do smaku Nadzienie(...)warzywne pęczek rzodkiewek 20 cm pora 100 g majonezu 150 g greckiego jogurtu sól i kajeński pieprz do smaku Dekoracja 200 g wędzonego łososia jarmuż pomidorki koktajlowe świeży ogórek świeży koper Upiecz drożdżowy spód według przepisu w linku z podwójnej porcji. Użyj foremki o jak największej średnicy, najlepiej 30 cm. Moja forma była mniejsza i dlatego tort był wysoki. Odetnij
codojedzenia