minut Składniki: Kilka liście szczawiu Kilka listków sałaty masłowej Pół pomidora malinowego 30-50g łososia wędzonego na zimno Kilka listków świeżej mięty Łyżka płatków migdałowych Kilkanaście owoców suszonej żurawiny Sos: Wymieszać:4 porcje oleju ryżowego, 1 porcje soku z cytryny, odrobinę cukru, soli i pieprzu Przygotowanie: 1/ Rwiemy na mniejsze kawałki umytą sałatę i szczaw, dodajemy pokrojone w kostkę(...)pomidory, listki mięty, kawałki łososia, płatki migdałowe oraz suszoną żurawinę. Lekko mieszamy 2/ Polewamy wszystko sosem i gotowe. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnapokojowej, 65 g cukru, 2 jajka - oddzielnie żółtka i białka, 90 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 ml mleka 2 - 3 jabłka, 1 pomarańcza, garść suszonej żurawiny, szczypta cynamonu, 50 g cukru + 2 łyżeczki, cukier waniliowy (opcjonalnie), 50 g płatków migdałowych Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Miksujemy masło z cukrem na kremową masę, następnie dodajemy(...)Jabłka obrać i pokroić na większe kawałki, u mnie plastry krojone z połówki jabłka. Obrać pomarańczę, pozbawić ją skórki i błonek (wyfiletować). Owoce ułożyć na cieście, całość posypać suszoną żurawiną. Ubijamy pianę z białek na sztywno, stopniowo dodajemy pozostały cukier dalej ubijając. Można dodać jeszcze cukier waniliowy. Wyłożyć pianę na wierz tarty, całość posypać płatkami migdałowymi. Włożyć
Plate of Joyziaren dyni 70 g ziaren słonecznika skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy 100 g miodu 2 łyżki oleju 75 g suszonych moreli 75 g suszonej żurawiny Płatki, siemię i ziarenka wymieszać w dużej misce. Skórkę i sok pomarańczowy lekko podgrzać z miodem i olejem, aż całość dobrze się połączy. Wlać do płatków, dokładnie wymieszać. Całość rozłożyć(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C. przez 30 minut, 3-4 razy w tym czasie mieszając. Przestudzić. Morele posiekać, dodać do płatków razem z żurawiną, wymieszać. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! A ja już obmyślam kolejne połączenie smaków, bo w słoju zaczynam widzieć
Pożeraczka, czyli raz adobrzezrodził się w mojej głowie po otrzymaniu od znajomych kilku kilogramów jabłek. Co tu zrobić, aby ich nie zmarnować? Poszperałam w google i oto powstał chutney z jabłek i żurawiny. To świetny dodatek do różnych mięs i serów, nawet grilowanych warzyw. Przepis znalazłam na blogu gotujębo, jednak zmodyfikowałam go do własnych potrzeb. Składniki: 2 kg jabłek (gatunek dość słodki(...)twardy) 20 dkg żurawiny suszonej 2 duże czerwone cebule 1 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 150 ml octu jabłkowego 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego kolorowego pieprzu słoiki Jabłka kroimy w kostkę różnej wielkości, cebulę w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gdy chutney zacznie się gotować, zmniejszamy
tojestpyszne.blogspot.comPrzed snem jeszcze szybciutko wrzucam pomysł na posiłek po treningowy lub lekką kolację :) Idealne połączenie białego sera i jogurtu z suszoną śliwką, żurawiną oraz orzechami włoskimi. Jako że mam słabość do słonecznika, nie mogłam się powstrzymać przed dodaniem go również tutaj. Zdrowego nigdy za wiele! Składniki : 4 łyżki twarożku 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka orzechów włoskich 3 śliwki suszone kilka(...)żurawin suszonych 1 łyżeczka nasion słonecznika Twarożek mieszamy z jogurtem, dodajemy posiekane orzechy oraz resztę rozdrobnionych składników. Mieszamy. Podajemy od razu. Smacznego
Chocolate Muffin Blogkukurydzianych 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny twarożek kawałki melona suszona żurawina Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa(...)drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Dwie łyżeczki jogurtu wymieszać z trzema łyżkami twarożku. Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z serkiem, kawałkami melona i suszoną żurawiną. Smacznego
Chocolate Muffin Blogwody 5 jajek 150 g cukru trzcinowego 120 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 150 g czekolady gorzkiej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 25 g posiekanej suszonej śliwki 25 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Kaszę gotujemy do miękkości pod przykryciem, na małym ogniu ok 20 minut. Pozostawiamy do ostudzenia. Wystudzoną kaszę mielimy blenderem(...)dodajemy cukier, nadal miksując. Następnie w trzech turach dodajemy masę czekoladową i miksujemy. Dodajemy kaszę i ponownie miksujemy, aby rozbić grudki. Wsypujemy mąkę i łączymy szpatułką. Dodajemy orzechy oraz żurawinę i mieszamy. Formę 30 x 11 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką pszenną. Przelewamy ciasto i wyrównujemy. Piec 50-60 minut z termoobiegiem w 180*C. Wyjąc, pozostawić do ostudzenia
Chocolate Muffin BlogSkładniki: (na 2 l granoli) 400 g płatków owsianych 100 g orzechów nerkowca 40 g chipsów kokosowych 50 g miodu 200 ml soku jabłkowego bez cukru 75 g suszonej żurawiny 75 g suszonych moreli Orzechy grubo posiekać, chipsy kokosowe lekko połamać. Wymieszać w dużej misce z płatkami owsianymi. Sok jabłkowy lekko podgrzać z miodem, żeby składniki się połączyły. Zalać płatki(...)dokładnie wymieszać. Równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 30 minut, 3-4 razy mieszając w trakcie pieczenia. Przestudzić, dodać żurawinę i posiekane morele, wymieszać. Przechowywać z szczelnym słoiku do 2 tygodni. Smacznego! A na zdjęciu mój cudowny słój, który mnie w końcu zmotywował do upieczenia pierwszej granoli. Znalazłam go w Netto
Pożeraczka, czyli raz adobrzełakomstwo, to ta propozycja jest dla Was. Składniki: 400 g płatków owsianych ( najlepiej górskich ) 200 g płatków jęczmiennych 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki dobrego oleju roślinnego 100 g żurawiny 50 g ziaren słonecznika garść dowolnych orzechów ( u mnie nerkowce ) Wykonanie: Czekoladę połamać. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Do miski włożyć połamaną czekoladę oraz wlać dwie(...)Wlać rozpuszczoną czekoladę - całość dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć płatki w czekoladzie. Piec w 160 stopniach C przez 12-15 minut. Po tym czasie dodać żurawinę i piec jeszcze 5-7 minut. Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcie. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego
kolorowotorcikowogórskich 5 łyżek kakao 4 łyżki miodu 1/3 szkl. cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szkl. oleju sok z połowy cytryny 8 łyżek siemienia lnianego 100 g rodzynek 200 g żurawiny suszonej PRZYGOTOWANIE Kakao, miód, cukier, sól, olej i sok z połowy cytryny wymieszać dokładnie i podgrzać na małym ogniu. Masa będzie dość gęsta. Płatki wymieszać z siemieniem lnianym, a następnie(...)150º piekarnika na ok. 40 min. Koniecznie, trzeba podczas pieczenia zaglądać do piekarnika i mieszać granolę, tak by się nie przypaliła. Po wyjęciu z piekarnika wymieszać z rodzynkami i żurawiną. Przełożyć do pojemnika, przechowywać w suchym miejscu
zabawa smakiemtłoczonego soku z jabłek) 1 starte ze skórą jabłko 1 łyżka syropu klonowego (ew. miodu/syropu z agawy) 1/2 banana sok z 1/2 cytryny garść siekanych lub mielonych migdałów garść żurawiny suszonej garść pestek granatu (lub innych dowolnych owoców sezonowych) można również pokusić się o jogurt Dzień wcześniej płatki i migdały zalewamy wodą oraz syropem klonowym i odstawiamy w chłodne miejsce(...)lodówka). Następnego dnia rano do płatków dodajemy starte jabłko i sok z cytryny . Wszystko mieszamy i wykładamy do 2 miseczek. Na wierzch dodajemy pokrojonego na kawałki banana , suszoną żurawinę i pestki granatu . Następnie wcinamy i możemy z pełnym brzuchem lecieć do pracy lub na zajęcia
Food Squareboczku wędzonego w plastrach 15 dag pokrojonego w kostkę boczku (lub boczku z szynką) pół piersi z kurczaka 2 cebule 2 jaja 0,5 szklanki bułki tartej garść żurawiny suszonej garść słonecznika 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz papryczka chilli ( opcjonalnie ) Przygotowanie : Drobno pokrojoną cebulkę razem z chilli podsmażam lekko na oliwie. Plastrami boczku obkładam dosyć dokładnie formę "keksówkę(...)Mięso mielone razem z pozostałymi składnikami czyli pokrojonym w kosteczkę boczkiem z szynką, podsmażoną cebulką z papryczką, jajami, bułką tartą, żurawiną, słonecznikiem i sokiem z cytryny przekładam do misy i wyrabiam doprawiając do smaku solą i pieprzem. Połowę masy przekładam do keksówki i dosyć dokładnie uciskam aby pozbyć się maksymalnie powietrza z masy. Na tą masę układam w dwóch rzędach
Mechanik w kuchninasze rodziny szczęśliwymi nie możemy zapomnieć o sobie! Mamy potrzeby, pragnienia i marzenia. Jedna z tych potrzeb to samobadanie piersi (...)" Składniki dla 4 osób: 1 szklanka świeżych lub mrożonych żurawin 3 szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kaszy manny Do miski wsypać żurawinę, wlać 1/3 szklanki wody. Owoce rozgnieść dokładnie widelcem. Sok przecedzić, przecierając resztki owoców przez sitko
Pełny talerzciastek: 100 g masła 1 ½ szklanki płatków owsianych 1 szklanka drobnej mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki przyprawy korzennej lub cynamonu ½ szklanki cukru trzcinowego ½ szklanki suszonych żurawin 80 g pokrojonej gorzkiej czekolady 70% kakao 2 łyżki miodu 1 jajo Masło stopić. Odstawić do ostudzenia. Płatki owsiane wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i cukrem. Dodać(...)jajo, masło i mód połączyć wszystko razem. Na koniec wsypać żurawinę i czekoladę, dokładnie wymieszać. Z masy formować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć, rozłożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Piec w 170°C przez około 15 minut. Zostawić na blasze do wystudzenia. Smacznego
Pełny talerzkaszy gryczanej (ugotowanej) 180 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukry wanilinowego 120 g mąki pszennej tortowej 150 g masła 150 g czekolady deserowej 50 g suszonych żurawin, posiekanych 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g orzechów ziemnych solonych (zamieniłam na orzechy włoskie) Polewa: Rozpuszczona tabliczka czekolady Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotuje na małym ogniu, około 20-25 minut(...)cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodaję czekoladę z masłem oraz kaszę. Następnie wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie mieszam. Na końcu dodaję żurawinę i orzechy. Ciasto przekładam do blaszki i piekę w temperaturze 200 stopni ( w przypadku termoobiegu 180 stopni), około 40 minut. Kolejny raz robiąc ciasto, aby zakłócić smak kaszy, dodałabym powideł
Pause Gotowanie!