osób: 100 g Mix sałat 2pomidory 1 młoda Cebula 3 łyżki drobno posiekanego koperku 1 kostka sera typu feta 3 ogórki gruntowe 3 łyżki żurawiny lub borówki Sos Winegret Klasyczny Paladin SOS WINEGRET Sól i pieprz do smaku Przygotowanie : 1. Na dno płaskiego naczynia lub miski kładziemy mix sałat. 2. Pomidory(...)drobno kroję. Posypuję pomidory. 4.Ogórki obieram i kroję w kostkę. Posypuję sałatkę. 5.Ser feta kroję w kostkę. Daję na sałatkę. 6. Na koniec posypuję koprem,żurawiną. 7.Doprawiam solą i pieprzem. 8.Polewam sosem Winegret. Ja już nie mieszałam sałatki. Nabieram z gory na dół. Smacznego
Gotowanie Patkijajka M 200 g margaryny lub masła 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 200 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu szczypta chili opcjonalnie garść żurawiny suszonej 2 łyżki posiekanych orzechów(...)jednym żółtku. Do przygotowanej masy dodajemy na przemian mąkę i zmiksowaną dynie. Bialka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę dodajemy do ciasta i delikatnie łączymyze sobą. Dodajemy żurawinę i posiekane orzechy i wszystko razem mieszamy, Keksówke o wymiarach 25 cm/12 cm smarujemy masłem oprószamy maką wylewamy ciasto do foremki i pieczemy w temperaturze 170 stopni ok 50 minut
Andzia Pichcibułeczki, lekko słodkich pszennych grzanek/tostów lub ziemniaczanego purre. Składniki (3 porcje) -500 g ulubionej wątróbki (u mnie jagnięca) -2 świeże pomarańcze -100 ml soku pomarańczowego -2 garści suszonej żurawiny -3 łyżki miodu -1 mała cebula -2 łyżki oleju -imbir, cynamon, gałka muszkatołowa Przygotowanie Wątrobkę umyć, oczyścić i pokroić w nieduże kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni z grubszym(...)dnem rozgrzać olej. Zeszklić cebulę. Dodać wątróbkę i razem usmażyć. Pomarańcze dokładnie umyć i pokroić w plasterki (razem ze skórką). Wraz z żurawiną i sokiem dodać do wątróbki. Zmniejszyć moc palnika i dusić około 10 minut. Po tym czasie dodać miód i przyprawy korzenne. całosć dokładnie wymieszać i dusić do zredukowania płynu. sos powinien mieć konsystencję syropu. Podawać na ciepło
Zielona Kuchniaowocami smakuje najlepiej. Do ciasta możecie wrzucić inne owoce, np. truskawki, maliny, śliwki, jabłka, gruszki, jagody, lub z nich zrezygnować, podobnie jak z dodatku kakao, wsypać wiórki kokosowe, rodzynki, żurawinę lub posiekane drobno orzechy, migdały. Przepis elastyczny! Ciasto pyszne, dlatego polecam! Ekspresowe ciasto z borówkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 40 minut , do suchego patyczka. Zobacz także: Szybkie ciasto czekoladowe z żurawiną i jabłkami – bez miksera
Zasmakuj Kuchniwyparuje, pozostanie jedynie aromat wina. kaczka (ok. 1,5-2 kg bez wnętrzności) 0,5 kg kwaśnych jabłek 2 łyżki majeranku świeży rozmaryn szklanka czerwonego wina sól pieprz olej żurawina Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem zarówno z zewnątrz jak i od wewnątrz. 2 jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy w grubą kostkę. Jabłkami faszerujemy kaczkę. Zamykamy(...)nasienne. Na 20 minut przed końcem pieczenia wstawiamy do piekarnika jabłka, by się podpiekły. Po 2,5 godzinach pieczenia kaczka jest gotowa. Mięso dzielimy na porcje i podajemy z żurawiną i pieczonymi jabłkami
Dieta bez mlekaPięć przepisów na faszerowany drób: kurczak z wątróbką, z nadzieniem z chleba, z farszem z kaszy, pistacji i żurawiny, kaczka z jabłkami i gęś z kaszą. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić na świąteczny obiad to te dania sprawdzą się doskonale. Pieczony kurczak nadziewany wątróbką Kurczak faszerowany wątróbką to prawdziwy król pieczonego drobiu. Dzięki bogatemu, kremowemu nadzieniu jest soczysty, dość(...)zmienić się w tak smakowity dodatek do pieczystego. Składniki farszu wyglądają skromnie, ale uwierzcie, że danie będzie pięknie wyglądało na świątecznym stole. Zobacz przepis Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną Faszerowany kurczak to najlepszy pomysł na duży niedzielny, świąteczny, rodzinny obiad, kiedy pieczystym trzeba obdzielić kilka osób. Natura obdarzyła kurczaka tylko dwiema nogami, co ogranicza możliwość sprawiedliwego obdzielenia tuszką, kiedy
Niedzielny kucharzpani Renaty Czelny -Kawa książka jest na zdjęciu . składniki na spód 200 g herbatników petitków 90 g masła 1 łyżka esencji waniliowej wierzch ciasta 300 g borówek ( ja mam żurawinę ) 1 limonka masa serowa 1 kg sera tłustego twarogu zmielonego 5 jajek 1 budyń waniliowy 1 szklanka kryształu 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżka śmietany kremówki 1 limonka wykonanie spód(...)masy. Dodać stopioną białą czekoladę, śmietanę, budyń i esencje. Na koniec zetrzeć skórkę z jednej limonki. Całość zmiksować na najmniejszych obrotach i masę przełożyć do tortownicy . Na wierzch wyłożyć żurawinę i pozostałą część czekolady białej 1/3 którą pokroić w kostkę i posypać wierzch, a na końcu posypać startą limonką .piec 160 st ok 75 min. Pani Renata jest autorką bloga
Moje WyrobyPrzepis z bardzo starej książki " Domowe ciasta i ciasteczka ". Długo zwlekałem z jego realizacją i żałuję, bo ciasto wyszło bardzo dobre. Od siebie dodałem suszoną żurawinę i polewę owsianą :) Składniki : Ciasto : - 200 g płatków owsianych, - 2 szklanki mleka, - 100 g masła, - 3/4 szklanki mąki pszennej, - 1/2 szklanki cukru, - cukier waniliowy, - 2 duże jajka, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 2 garście(...)suszonej żurawiny. Polewa : - łyżka masła, - 1/2 szklanki cukru, - 2 czubate łyżki kakao, - 10 łyżek mleka, - 1,5 szklanki płatków owsianych. Wykonanie : W przepisie było żeby płatki zalać mlekiem i moczyć przez 3 godziny. Ja ugotowałem płatki na mleku. Masło utrzeć z cukrami i żółtkami. Stopniowo miksując dodać przestudzone płatki, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Gdy masa jest jednolita
Przepisy Mikołajaporcję): 5 łyżek płatków owsianych 200 ml mleka 2 łyżki syropu klonowego szczypta soli 150 gramów liczi łyżka masła orzechowego kilka malin i żurawiny 1/3 łyżeczki mielonych goździków Zalej płatki mlekiem i gotuj z dodatkiem masła orzechowego, goździków i soli do momentu aż rozgotujesz płatki i całość nieco zgęstnieje. Liczi posiekaj drobno. Łyżkę syropu(...)klonowego wmieszaj w płatki razem z owocami. Przełóż owsiankę do miseczki i udekoruj malinami, żurawiną a wierzch polej łyżką syropu klonowego. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaspotykamy się z bliskimi i przyjaciółmi. Składniki: 1 opakowanie krakersów 1 opakowanie serka ricotta (300 gram) pieprz czosnkowy zioła prowansalskie opcjonalnie jogurt naturalny 1 ogórek zielony 1 pomidor suszona żurawina natka pietruszki do ozdoby Serek ricotta dajemy do miseczki, dodajemy do niego pieprz czosnkowy i zioła prowansalskie i mieszamy, jeżeli za gęsty dodajemy odrobinę jogurtu naturalnego. Serek przekładamy do rękawa(...)cukierniczego i wyciskamy go dekoracyjnie na krakersy. Ogórek obieramy i kroimy go i pomidor w drobną kostkę. Na serku układamy po kawałeczku ogórka i pomidora, a w środek dajemy żurawinę suszoną, ozdabiamy natką pietruszki. Przekąska gotowa do podania. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkiplacki. Krem podziej na 2 części. Na pierwszy placek wyłóż 1/2 kremu i rozsmaruj. Połóż 2 placek i znów rozsmaruj 1/2 kremu. Na wierzchu możesz rozsypać orzechy włoskie, żurawinę, płatki migdałów i przyprószyć je cukrem pudrem. Składniki KREM 125 g kremowego serka np. Philadelphia, Twój Smak 50 g masła 100 g cukru pudru (lub mniej) do dekoracji: orzechy włoskie(...)garść żurawiny, garść płatków migdałów
Eat me! Fit me!połowa kuleczek znika zanim zdążą się porządnie schłodzić. Praliny 2 szklanki mąki migdałowej- zblendowanych migdałów (200g.) 4 łyżki miodu 1 łyżeczka soku z limonki garść żurawiny suszonej wiórki kokosowe Przygotowanie: do miski wrzucam migdały, miód, żurawinę i sok z limonki mieszam wszystko ręką i formuję kuleczki obtaczam w wiórkach kokosowych wstawiam na 1-2 godziny do lodówki. SMACZNEGO
Upiecz sobie babeczkęprzepis na keksówkę o długości 16 cm 200 g ryżu 850 ml mleka laska wanilii szczypta cynamonu cejlońskiego 3 jajka 2 łyżki cukru kokosowego/trzcinowego lub innego dowolnego + rodzynki, suszona żurawina Do rondelka przelej mleko, dodaj laskę wanili i gotuj na wolnym ogniu do czasu aż zacznie wrzeć. Do wrzącego mleka dodaj ryż. Zmniejsz ogień i całość gotuj do czasu(...)ryż stanie się miękki. Pod koniec gotowania dodaj rodzynki i suszoną żurawinę oraz wyjmij laskę wanilii. Po ugotowaniu ryż odstaw do przestygnięcia na ok. 30 minut. W misce ubij jajka z cukrem na puszysta masę. Do masy jajecznej dodaj ryż, całość dokładnie wymieszaj. Keksówkę wysmaruj masłem lub olejem kokosowym. Przelej do niej masę ryżową, wyrównaj wierzch. Ciasto piecz
365 dni dookoła kuchni