jabłek czy jabłka pieczone. Kiedyś dość często robiła je moja babcia, a dziś sobie przypomniałam o tym deserze, trochę zmieniłam, trochę dodałam i zaserwowałam :) Składniki: jabłka, miód, żurawina, masło, olej rzepakowy. Przygotowanie: Jabłka umyć, odciąć półcentymetrowy kawałek z góry jabłka robiąc czapeczkę. Z jabłka wydrążyć ogryzek robiąc tym samym miejsce na nadzienie. W zagłębieniu wkładamy łyżeczkę miodu kawałek masła(...)kilka żurawin. Jabłka przykrywamy czapeczką i układamy na blaszce (ja użyłam keksówki) lub w innym naczyniu które można włożyć do piekarnika, którą smarujemy wcześniej olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości
Państwo Wojtczuk gotująszklanki mąki żytniej razowej, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu (+ po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, kardamonu, goździków), 1/4 szklanki brązowego cukru, 40 g suszonej żurawiny, , 40 g rodzynek, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 jajka, 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 1/4 szklanki miodu, 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, 3 średnie dojrzałe banany. Forma keksowa(...)nagrzać do 165 stopni. Obydwie mąki przesiać do dużej miski i dodać wszystko co pozostało na sitku (otręby). Dodać sól, sodę, cynamon, gałkę, kardamon i goździki. Wymieszać, dodać cukier, żurawinę, rodzynki, orzechy i znów wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, dodać oliwę, miód, jogurt. Wymieszać rózgą na jednolitą masę, następnie dodać rozgniecione widelcem banany i wymieszać łyżką. Połączyć
Państwo Wojtczuk gotująkroimy, dodajemy do kurczaka. Myjemy łodygi selera naciowego. Jeśli są starsze, pozbywamy się z selera zewnętrznych twardych włókien. Łodygi kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski. Wrzucamy też żurawinę suszoną – szukajcie takiej w całości, bez dodatkowego cukru i utrwalaczy koloru – zachowuje więcej swoich cennych właściwości. Bekon wysmażamy na suchej patelni na chrupko, ściągamy na papierowy ręcznik i odsączamy dokładnie(...)dorosłych osób – warto zrobić więcej. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka z wolnego wybiegu: usmażone, ugotowane a już najlepiej – wg TEGO PRZEPISU 3 spore łodygi selera naciowego 50g suszonej żurawiny wielkoowocowej 40g bekonu 1 cebulka szalotka DRESSING RANCZERSKI DO SAŁATKI 2 pełne łyżki stołowe (z górką!) ulubionego majonezu 2 pełne łyżki stołowe (z górką!) śmietany 12-18% albo jogurtu greckiego
Karo in the Kitchenmąki z płaskurki (może być rownież owsiana, pszenna, itp.) do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodka papryka, czosnek niedźwiedzi opcjonalnie, ale podkręca fajnie smak: mała garść suszonej żurawiny. olej Wykonanie: Fasolę moczyć w dużej ilości zimnej wody ok. 8-12 godzin (nie dłużej, aby nie rozpoczął się proces fermentacji). Odlać, opłukać na sicie. Dodać świeżej wody, na wysokość(...)zblendować, aby nie zrobiła się papka. Do rozgniecionej fasoli dodać drobno posiekane szalotki, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną w kostkę cukinię, natkę pietruszki oraz bardzo drobno pokrojoną suszoną żurawinę. Dodać rozkłócone jajko, wymieszać całość. Na koniec wsypać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać. Formować kotlety dowolnej wielkości. Dobrze rozgrzać patelnię grillową i rozprowadzić po całości, pędzelkiem silikonowym, niewielką ilość oleju
gutfutplasterki szynki parmeńskiej 1 awokado kapusta pekińska 200g papryka 50g dodatki: żurawina kurkuma suszona pokrzywa sos: 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Składniki pozwalają na przygotowanie porcji dla 2 osób. Przygotowanie: Kapustę pekińską oraz paprykę pokroić w drobne paski. Plasterki szynki parmeńskiej zrolować i pokroić w 1 cm rurki. Awokado(...)przełożyć miąższ do sałatki, zostawiając w dłoni wydrążoną skórę. Sos przygotować najlepiej dzień wcześniej, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce do połączenia składników. Sałatkę polać sosem oraz udekorować dodatkami: żurawina, kurkuma oraz suszona pokrzywa. Spróbuj także innych sałatek z awokado: Sałatka awokado z siemieniem Sałatka awokado z kumkwatem
Pij soki wyciskaneDzisiaj proponujemy alternatywę dla żurawiny, która w połączeniu z camembertem stanowią klasyczny duet. Zamiast żurawiny postanowiliśmy wykorzystać owoc granatu, który również charakteryzuje się nutą goryczki. Okazało się, że to połączenie to istny strzał w dziesiątkę. W towarzystwie lekkiej sałatki ser może stanowić dobrą alternatywę dla mięsa zarówno na lunch, obiad, czy szybką wczesną kolację. Granat, który zawiera
Kuchnia od dwojgakostki stopionego masła - 1/4 sparzonych wrzątkiem daktyli - 3 łyżki miodu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 3 łyżki kakao - 2 szczypty kardamonu - 3 szczypty cynamonu - 3 łyżki sparzonej wrzątkiem żurawiny - 2 łyżki masła orzechowego - 1 cukier waniliowy Wykonanie: Daktyle i żurawinę zmiksuj blenderem. Masło stop w rondelku dodaj wszystkie pozostałe składniki, masę ugnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. W dłoniach
SMYKWKUCHNISałatka awokado z kumkwatem 1 awokado 1 kumkwat w słodkim syropie kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g dodatki: żurawina kurkuma pestki prażonej dyni suszona pokrzywa sos: 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora pokroić(...)miąższ do sałatki. Owoc kumkwatu umieścić na środku sałatki. Sos przygotować najlepiej dzień wcześniej, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce do połączenia składników. Sałatkę polać sosem oraz udekorować dodatkami: żurawina, kurkuma, pestki prażonej dyni, pokrzywa
Pij soki wyciskanepesce ne beneficerà acquistando delicatezza e aroma. La ricetta è ideale per gli amanti del pesce. Buon appetito! SKŁADNIKI 2 dorady 2 pomarańcze 2 limonki 50 g suszonej żurawiny 4 goździki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru świeży rozmaryn s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 2 orate 2 arance 2 lime(...)cynamonem i imbirem. Dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy oliwą. Rybę przekładamy do formy, po czym polewamy przygotowanym sosem. Wierzch ryby obkładamy plastrami pomarańczy, żurawiną, 2-3 gałązkami rozmarynu. Na koniec całość spryskujemy odrobiną oliwy. Rybę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. **** PREPARAZIONE Pulite le orate
La grande e la piccola cuocakażdy dzień tygodnia z produktów, które z reguły są łatwo dostępne w domu :) Składniki na szybki pożywny deser (1 porcja): 1/2 dużego jogurtu naturalnego 6 łyżeczek płatków 1/2 garści żurawiny 1/2 garści rodzynek kostka czekolady Na dno miseczki nałożyć połowę jogurtu naturalnego i zasypać płatkami. Na nie nałożyć kolejną warstwę jogurtu. Wierzch posypać rodzynkami i żurawiną, ozdobić kostką czekolady
Karola gotujegram miękkiego masła do ciasta dodatkowo: 200 gram miękkiego masła Masa makowa: 2 szklanki zmielonego maku, który gotujemy w mleku do miękkości 2 jajka 250 gram pigwy (lub żurawiny) - z kompotu/ nalewki lub świeżej* 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki amaretto 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej roztrzepano jajko(...)skarmelizować w syropie cukrowym (w proporcjach 1:1 jeśli chodzi o ilości cukru i wody) do miękkości, aż stanie się słodka. Możemy użyć zamiast pigwy starte jabłko, gruszkę lub żurawinę świeżą, którą również należy karmelizować w syropie cukrowym o takich samych proporcjach. Jeśli korzystasz z pigwy z nalewki lub z kompotu należy ją tylko drobno posiekać. Przygotowuję rozczyn: mieszam
Mango Papajajest swoisty recykling resztek kurczaka pieczonego, konkretnie udek. Powstała chrupiąca sałatka, z orzechami, żurawiną i jabłkiem, pachnąca bazylią, i cytryną. Dodatek liści cykorii zwiększa walory jej smakowe i estetyczne. Polecam na karnawałowe imprezy ostatkowe. Składniki: • 3-4 kolby cykorii • 2 pieczone udka z kurczaka • 1 duże jabłko • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 2 łyżki(...)suszonej żurawiny • 10 listków bazylii • sok z 1/2 cytryny Sos • 3 łyżki majonezu • 2 łyżki śmietany kwaśnej • 1 łyżeczka musztardy • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Kurczaka pokroić w kostkę, jabłko obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. • Orzechy i liście bazylii posiekać. • Połączyć wszystkie składniki sałatki. • Wymieszać składniki sosu
To co kochampianki, chociaż trudniej je dostać, bo najczęściej spotykam w sklepie kolorowe. Składniki: • 2 łodygi rabarbaru • 2 jabłka • 2 banany • 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego • 3 łyżki suszonej żurawiny • 3 łyżki płatków migdałowych • 2 opakowania białych pianek marshmallows Wykonanie: • Rabarbar obrać z włókien, pokroić na 2 cm kawałki. • Jabłka ze skórką pokroić w kostkę, banany(...)jabłka zasypać cukrem, odstawić na 30 minut, po czym odlać powstały sok. • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno wyłożyć rabarbar z jabłkami, posypać żurawiną i płatkami migdałowymi. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 10 minut. • Po tym czasie wyjąć z piekarnika, położyć na wierzchu plasterki bananów
To co kochambrązowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka domowej przyprawy do dań z dyni 1 garść pestek dyni 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki orzechów laskowych posiekanych 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki nasion chia Sposób wykonania: Puree i przyprawę do dań z dyni spokojnie możemy przygotować wcześniej. Ja swój zapas przyprawy przechowuję w szklanym słoiczku, a puree przygotowuję dzień wcześniej(...)miski wykładam puree z dyni, wsypuję cynamon, przyprawę do dań z dyni, cukier, wlewam miód i olej kokosowy. Wszystko razem mieszam i do tej mieszanki wsypuję płatki owsiane, ziarna, żurawinę, nasiona i pokrojone na kawałki orzechy. Wszystko razem mieszam i wykładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ugniatam i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 40 minut
Blondynka GotujeJagielnik z polewą daktylowo - kokosową Składniki: 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 10 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego agawa/sok malinowy rodzynki/ żurawina Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam agawę, sok malinowy, olej(...)kokosowy i zblendowałam na gładko. Rodzynki i żurawinę zalałam wrzątkiem, następnie dodałam do ciasta. Całą masę dokładnie wymieszałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 45 min, temp. 180°C. Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 minut. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao i zblendowałam na gładko. Czekoladę przełożyła
nietadieta