Smaczny i prosty deser z ciasta kruchego - tartaletki, czyli małe babeczki. Najlepiej smakują z bitą śmietaną, galaretką czy (jak w mojej wersji) z pysznym kremem budyniowo-czekoladowym i żurawiną. Świetnie sprawdzają się na stole z karnawałowymi przekąskami. Składniki (na 6 babeczek): kruche ciasto -70 g miękkiego masła -150 g mąki pszennej -ok. 3 łyżek cukru pudru (30 g) - żółtko - szczypta(...)nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 12-15 minut do złotego koloru. Gotowe babeczki ostudzić, wyłożyć z foremek, napełnić kremem budyniowym i ozdobić suszoną żurawiną. Smacznego
Kuchnia Elliecoś co zabierzecie do pracy i z pewnością nie będzie obojętne dla Waszego zdrowia. Zrobimy pyszny baton z gotowanego orkiszu i żurawiny ze szczyptą cynamonu!. Orkisz to ogrom witamin z grupy B, witamina PP, kwas krzemowy i oczywiście białko i błonnik. Nasz baton będzie miękki i wilgotny - zaopatrzcie się w folię spożywczą by opakować batony :). Do dzieła! i zapraszam
Kuchnia PROzdrowotnaskładniki* 235 g mąki pszennej* 1 jajko* 50 g margaryny* 50 g smalcu* 25 g rodzynek* 25 g żurawiny suszonej* 35 g cukru* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej* 1/4 łyżeczki cynamonu* 2 łyżki mleka* cukier puder do posypaniaSposób wykonaniaMąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wybić jajko,dodać margarynę, smalec, cynamon(...)mleko, 35 g cukru (chociaż smaczne są też w wersjibez cukru w cieście, a jedynie posypane), zagnieść ciasto, pod koniec dodać rodzynkii żurawinę.Ciasto rozwałkować na ok. 5 mm i przy pomocy okrągłej foremki, szklanki lub foremki w innym kształcie wycinać ciastka. Ciasteczek o podanej średnicyz tych składników wychodzi ok.25 sztuk
Mix smakuzbyt suche dodajemy wywaru ( u nas było to około 8 łyżek). Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przekładamy do około 1/3 wysokości keksówek. Następnie układamy suszone śliwki i żurawinę, wykładamy pozostałe mięso. Pieczemy około 70 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie patyczek powinien być suchy. Pasztet przed jedzeniem należy ostudzić na kratce i schłodzić w lodówce. Smacznego
Kolizje Smakówwinogrona dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, po czym delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem.2. Mini mozzarellę razem z pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii nadziewamy na wykałaczki - powstaną koreczki :)3. Żurawinę przekładamy do małej kokilki. 4. Sery kroimy w mniejsze kawałki.5. Układamy wszystkie składniki antipasto na drewnianej desce lub na dużym talerzu.Podajemy z pieczywem pokrojonym na małe kromeczki.Idealne na sylwestrową przekąskę
W kuchni Katieciasteczka goszczą na moim stole przynajmniej raz w tygodniu. Są chrupiące, pożywne, maja mnóstwo zdrowych orzechów, suszoną żurawinę i całą masę płatków zbożowych. Przygotowuję je dla moich Dzieci jako zdrową przekąskę do szkoły, Mężowi pakuję kilka większych ciasteczek w podróż, a ja sama zajadam się nimi przy śniadaniu popijając szklanką zimnego mleka:) Coś wspaniałego! Gorąco polecam!SKŁADNIKI:1,5 szklanki(...)miękkiego masła (użyłam ekologicznego)3/4 szklanki brązowego cukru3 szklanki mieszanych zbóż i bakalii (użyłam płatki żytnie, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, pistacje, orzechy laskowe, płatki migdałowe suszoną żurawinę)1 jajko1/2 łyżeczki sody oczyszczonąszczypta soliWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodaj do niego cukier i ucieraj jeszcze przez 2 minuty. Wbij jajko
Słodko-Słony Świat Ilonysoczystych fig. Całość dopełnia słodki sos żurawinowy i chrupkie orzechy włoskie. Gorąco polecam!SKŁADNIKI na 2 porcje:1 filet z piersi kurczaka2 figi2 garści rukoli4 orzechy włoskie3 łyżki żurawiny ze słoika2 łyżki gorącej wody1 gałązka rozmarynu2 łyżeczki skórki otartej z cytrynyoliwa z oliweksól (użyłam himalajskiej)świeżo zmielony pieprzWYKONANIE: Filet z piersi kurczaka obierz z błonek, dokładnie umyj i osusz. Natrzyj(...)poprzeczne plastry gotowy filet.Figi umyj i pokrój również w plasterki.Na rukoli rozłóż naprzemiennie mozzarellę, plaster figi i kurczaka, i tak w kółko do wyczerpania się składników.Do trzech łyżek żurawiny ze słoika dolej 2 łyżki gorącej wody i dobrze zamieszaj, aby powstał gęsty sos. Polej nim sałatkę.Orzechy włoskie rozłup, posiekaj i posyp nimi po wierzchu gotową sałatkę. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyobranych pistacji 1 szklanka liści świeżej bazylii 3 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek DODATKOWO: 250 g makaronu np. pappardelle 3/4 szklanki żurawiny ze słoika kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C. Filet z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Przygotuj marynatę(...)opakowaniu. Przygotuj pesto. Wszystkie składniki pesto wrzuć do malaksera i zmiksuj na masę. Ja nigdy nie miksuję na całkowicie gładką masę, gdyż lubię czuć kawałeczki orzechów w potrawie. Żurawinę przełóż do miseczki, dodaj kilka łyżek gorącej wody, rozmieszaj, tak, aby powstał gęsty sos. Ugotowany gorący makaron wymieszaj dokładnie z gotowym pesto. Nałóż na talerz. Pokrój na porcje łososia i ułóż
Słodko-Słony Świat Ilonydania , które zachwycą nawet tych , którzy z kaszą nie są za pan brat!Tak było i tym razem!Racuszki z manny zrobione na sobotnie , leniwe śniadanie zachwyciły domowników!Dodatek żurawiny tylko dopełnił całość i sprawił , że wszyscy prosili o dokładkę! SKŁADNIKI: - kasza manna – 1 szklanka- cukier – 2 łyżki- woda – ok.1,5 szklanki- mleko(...)rozcieńczonym mleku z wodą , studzimy.Dodajemy utarte z cukrem jajko i odrobinę soli , mieszamy.Formujemy kotleciki.Obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.Podajemy z ulubionym dżemem lub żurawiną
Ostra na Słodkoświetnie orzeźwi! SKŁADNIKI:-lód– woda gazowana – 180 ml– czysta wódka – 200 ml– syrop z liczi z puszki – 225 ml– żurawiny w słodkim syropie ( np. Provitus ) – 4 łyżkiSposób przyrządzenia:Do 4 kieliszków wrzucamy lód.Rozlewamy wodę gazowaną.Wlewamy alkohol i syrop z liczi.Do każdej dodajemy po łyżce żurawin wraz z sokiem.Dekorujemy wg uznania
Ostra na Słodkodrożdży lub 10g suszonych0,5 g nitek szafranu (można w zamian użyć 1 łyżeczki kurkumy)4 łyżki cukru500 g mąki1/2 łyżeczki soli1 jajko1 łyżeczka kardamonu (opcjonalnie)rodzynki lub żurawina do dekoracjiżółtko roztrzepane z 1 łyżką śmietany do posmarowaniaPrzygotowanie:Masło rozpuść w mleku, pod koniec dodając roztarte w palcach nitki szafranu. Odstaw do przestudzenia. Do miski wsyp mąkę, cukier, sól(...)ślimaka. Bułeczki odstaw na blasze, pokrytej papierem do pieczenia, do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie posmaruj je jajkiem ze śmietaną, a w każdy koniec ślimaczka włóż rodzynkę lub żurawinę, wciskając ją do środka. Piecz 15-20 minut w 180ºC. Wystudź nieco i wcinaj póki ciepłe. :)*Piekąc bułeczki, wzorowałem się na przepisach na ICA.se oraz MojeWypieki.com
Food Squareobrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Równomiernie rozłożyć je na schłodzonym cieście, zostawiając 3 cm brzeg, który następnie zawinąć do środka. Posypać żurawiną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piec przez 25-30 minut, aż brzegi ciasta staną się złote. (Można je również posmarować roztrzepanym żółtkiem przed pieczeniem dla lepszego efektu
Food Squaredalej...? Trzeba przecież dodać jakąś wyraźną smakową nutę. W końcu pomyślałam, że przygotuję warstwę malinową. W sklepie jednak malin nie mieli... Zamiast tego nabyłam mrożoną mieszankę jeżyn, jagód i żurawiny, i przygotowałam mus, oczywiście usztywniony żelatyną. Sprawdził się na medal - ciasto było idealnie słodkie, nie nudne. Pycha!Pozostała rzecz najważniejsza - co zrobić, żeby całość przetransportować bez uszczerbku na urodzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeudał się do Pana K., który radośnie obwieścił, że nie potrafi powiedzieć dokładnie, co to, ale dodaje się to do ciast i ciasteczek! Hmpf... Dodałam suszoną żurawinę. Dopiero dwa dni później, po żmudnych poszukiwaniach dowiedziałam się, że to kandyzowana skórka cytrusowa... I tak nie miałam.Zmieniłam więc odrobinę skład bakalii, ale tak naprawdę można dodać wszystko, co się lubi, lecz
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobowiązku - bo inaczej magia Świąt pryska...Tuż przed Świętami postanowiłam upiec nam bardzo świąteczny chleb. Nieco słodki, w sumie smakuje trochę jak chałka. Pełen suszonych owoców: u mnie śliwki, żurawina, jagody goi, rodzynki i daktyle. Żałuję bardzo, że nie miałam w domu moreli - ślicznie wyglądałyby takie jasne punkciki w upieczonym chlebie. Tak naprawdę możecie dodać, co tylko chcecie - suszone wiśnie
Pożeraczka, czyli raz adobrze