bardzo pyszne. Można je przygotować dosłownie w 10 minut. Do deseru użyłam wspaniałych produktów , które otrzymałam od HELIO . Użyłam rodzynek sułtańskich , suszonych moreli i żurawiny suszonej , które pochodzą z serii HELIO natura . Zapewniam, że na taki deser każdy łasuch się skusi. Zapraszam:) Składniki: 8 małych bananów 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 4 łyżki rodzynek(...)kilka sztuk suszonych moreli 4 łyżki żurawiny suszonej cynamon mielony według uznania Wykonanie: 1. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści, następnie dodajemy obrane banany, smażymy na małym ogniu, aż banany się lekko zrumienią, banany podczas smażenia często obracamy. 2. Pod koniec smażenia do bananów dodajemy bakalie i przesmażamy dosłownie kilka chwil, bakalie wtedy lekko napęcznieją
Izabelawkuchniszklanka cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka 100 g roztopionej i wystudzonej margaryny lub masła 2 roztrzepane jajka 2 szklanki mąki szczypta soli 7 - 8 dużych śliwek garść żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek - opcjonalnie\ bułka tarta lub mąka do wysypania blaszki KRUSZONKA: 100 g mąki 50 g cukru 60 g zimnego masła Wszystkie składniki po kolei wrzucamy do miski. Ważne(...)przypalaniu się góry. Później wstawiamy ciasto na środek i tak pieczemy do końca. Nasza dzisiejsza drożdżówka została upieczona z podwójnej porcji składników, a do środka dorzuciliśmy sporą garść suszonej żurawiny. Smacznego
Kuchnia od dwojgajajka - 40 g mąki kukurydzianej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżeczki słodziku/cukru - 3 łyżeczki kakao Dodatki - 2-3 łyżki masła orzechowego 100% - 50 rodzynek - 50 g żurawiny - 50 g orzeszków ziemnych lub innych - 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy(...)mnie wymiary 24 x 24 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25 min. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Rodzynki i żurawinę namaczamy w gorącej wodzie około 10 minut. Orzeszki drobno siekamy. Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu masłem orzechowym. Następnie wykładamy odsączonymi bakaliami oraz orzeszkami. Całość polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą
Health-Fit-Lifemożna przygotować z dowolnych owoców, sami regulujecie ilość cukru i innych dodatków, tak więc do dzieła... SKŁADNIKI: 500g mieszanki owoców: borówka, maliny, tarte 2 jabłka, 2 nektarynki migdały, rodzynki, żurawina cukier cukier waniliowy KRUSZONKA: 50/50g mąki pszennej i krupczatki 75g zimnego masła 75g cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagniatamy do powstania "grudek". WYKONANIE: owoce świeże: borówka(...)jabłka i suszone : rodzynki , żurawina mieszamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy( ja bez cukru lekko kwaskowy smak dla mnie super), wsypujemy do kokilek, kładziemy kawałki nektarynki, maliny i posypujemy posiekanymi migdałami, następnie pokrywamy kruszonką, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20-25 minut do zrumienienia kruszonki
Kuchnia Beatykażdego dnia, zaczynając od śniadania, a na kolacji kończąc. Zdjęcia, jakie tu widzisz, zrobiłam pierwszej porcji. W tej chwili pożeramy już drugą ;) Do mojej pasty użyłam suszonych pomidorów z żurawiną - chciałam przełamać kwaskowy smak (może dlatego dzieciom bardziej "podeszła";)). Ale mogą to być dowolne pomidory z oleju - z ziołami, nawet z pestkami dyni (tych pestek jest w słoikach na tyle(...)Ciebie za dużo, to możesz też kilka minut pasteryzować i przechować "na potem". Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów Składniki: 1 szkl. ziaren słonecznika 1 słoik suszonych pomidorów z żurawiną (z oleju) 1 średnia cebula 1 gałązka świeżej bazylii* 1 łyżka soku z limonki lub cytryny sól do smaku pieprz czarny i pieprz biały do smaku Sposób przygotowania: Ziarna słonecznika
Kolorowy PrzepisownikZdrowe batoniki na szybką przekąskę bez dodatku cukru, z syropem klonowym, orzechami i żurawiną. SKŁADNIKI 1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych, ½ szkl. zbóż ekspandowanych, ½ szkl. mieszanki studenckiej (żurawina, orzechy) ½ łyżeczki cynamonu, 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki syropu klonowego WYKONANIE Banana rozgniatamy, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy, dokładnie przyklepujemy na grubość około 1 cm. Pieczemy
słodki bratekSKŁADNIKI na 1 porcję : 🍴2 jajka 🍴2 łyżki mąki np. pszennej 🍴szczypta soli 🍴1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 🍴1 łyżeczka masła 🍴2 łyżki domowego dżemu np. truskawkowego 🍴1 łyżeczka żurawiny suszonej PRZYGOTOWANIE: Jajka rozbijam i rozdzielam w jednej misce białka w drugiej żółtka. Białka z dodatkiem cukru ubijam mikserem na sztywną pianę. Następnie dodaję żółtka i nadal ubijam, dodaję(...)oraz mąkę. Cały czas ubijam. Międzyczasie patelnię rozgrzewam, dodaję łyżeczkę masła i rozpuszczam. Wylewam masę jajeczną. Smażę z obu stron na złoto. Przekładam na talerz, smaruję dżemem i posypuję żurawiną
Gotowanie PatkiSkładniki: 125 g schłodzonego mascarpone 2 – 2 i 1/3 łyżki sosu czekoladowego (jak do lodów) 1 ciastko francuskie lub 2-3 małe herbatniki wiórki kokosowe * 5-6 suszonych żurawin * listki świeżej mięty *te i inne dodatki możecie nabyć w eSłoneczko Przygotowanie: Mascarpone przekładamy do miski, wlewamy sos czekoladowy (doradzam najpierw mniejszą ilość, spróbować i najwyżej dolać więcej) i dokładnie(...)całość mieszamy (ja robię to widelcem). Na dno pucharka kruszymy 1 ciastko francuskie (lub herbatniki), wykładamy nasz ekspresowy krem czekoladowy. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i drobniej pokrojoną suszoną żurawiną. Zdobimy listkami świeżej mięty. Podajemy od razu. Szybko, czekoladowo, smacznie S macznego
Słodkie okruszkiprzepisu wychodzi ok. 16 ciasteczek. Składniki: 150 g płatków owsianych (górskich) 4 banany (najlepiej dojrzałe) 40 g suszonej żurawiny (mogą być również rodzynki) 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cynamonu Przepis: Banany obieramy i dokładnie rozgniatamy. Następnie do bananowej masy dodajemy płatki owsiane, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną drobno żurawinę oraz czekoladę. Na koniec
Emcia Pichcidzisiaj na śniadanie. Banalnie proste, gotowe w 5 min i oczywiście zdrowe :) Każdy może przygotować owsiankę ze swoimi ulubionymi składnikami. To moja propozycja. SKŁADNIKI Płatki owsiane błyskawiczne Garść żurawiny Pół jabłka Cynamon Miód Płatki przygotowuję według przepisu na opakowaniu (ja gotuję płatki na wodzie). W trakcie gotowania dodaję żurawinę i pokrojone w kosteczkę jabłko
Zdrowo i kolorowochlebek za każdym razem będzie smakował inaczej. Składniki na 1 keksówkę: 4 banany 1,5 szkl. mąki owsianej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka oleju kokosowego Opcjonalnie: suszona żurawina, orzechy, gorzka czekolada Przygotowanie: Wszystko oprócz żurawiny miksujemy. Przekładamy do silikonowej keksówki lub metalowej wysmarowanej olejem kokosowym i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 50-60 min. w 180 stopniach
Czarnawisienkaszkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru brązowego, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 100 g masła, 1 jajko, 70 g gorzkiej posiekanej czekolady, 80 g posiekanych orzeszków ziemnych, 50 g suszonej żurawiny WYKONANIE Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, ucieramy na chwilę. Dodajemy po kolei płatki, sodę oczyszczoną, mąki, a na końcu czekoladę, orzeszki i żurawinę. Mieszamy składniki, lepimy kulki
słodki bratekDoskonały domowy chlebek z marchewką, słonecznikiem, żurawiną, płatkami owsianymi. To taki chlebek rozmaitości gdzie główną rolę odgrywa utarta marchew. Przepis na 1 chleb 25x11 i 10 bułek. Kilogram mąki, paczka proszku, dwie marchewki, łyżka soli, dwie szklanki wody. Opcjonalnie można dodać po garści słonecznika, żurawiny, płatków owsianych. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dosypujemy sól i dodajemy pozostałe składniki
chleba naszegomenu Wielkanocnego, obok jajek i domowych wędlin. A te pasztety na Wielkanoc są bardzo smaczne. Pasztet najlepszy, wieprzowo- wołowy Pasztet drobiowy z wiśniami Pasztet wieprzowy Pasztet z wątróbek z żurawiną Gęsi pasztet z żurawiną Pasztet z wątróbek z morelami pâté z galaretką z jabłek Pâté z masłem i pietruszką The post Pasztety na Wielkanoc appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgram mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży 1 jajko 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/4 szklanki cukru szczypta szafranu 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki żurawiny suszonej Lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny ulubiona posypka Mleko i olej podgrzewam delikatnie. Mąkę przesiewam, mieszam z drożdżami, szafranem i cukrem(...)Dodaję mleko z olejem i jajko. Mieszam ciasto na gładką, jednolitą masę. Dodaję żurawinę i odstawiam ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Formę do ciasta smaruję tłuszczem i nakładam wyrośnięte ciasto drożdżowe, które ponownie odstawiam do wyrośnięcia. Potrwa to około 30 minut, w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyrośniętą babkę piekę przez 45 minut, jeśli ciasto umieściłam
Mango Papaja