żurawina - 4361 przepisów (strona:82/291)

Keks świąteczny | Cwibak 208

pieczenia skórka otarta z połowy pomarańczy 3 łyżki (45 ml) ciemnego rumu szczypta soli 300 – 400 g ulubionych bakalii (u mnie: 100 g rodzynki + mieszanka suszonych wiśni, żurawiny i jagód; 100 g suszonych moreli; 100 g kandyzowanych owoców; 50 – 70 g mieszanych orzechów: włoskich, pekan i laskowych) RADA: Pamiętajcie, aby bakalie (poza orzechami) były dokładnie pokryte mąką, inaczej(...)opadną na dno ciasta. Lukier: 1 szklanka (120 g) cukru pudru 3 – 4 łyżki (ok. 50 ml) soku z pomarańczy Przygotowanie: 1) Rodzynki oraz mieszankę suszonych wiśni, żurawiny i jagód zalać goracą wodą i odstawić na 15 min, następnie dobrze odsączyć, osuszyć i obtoczyć w mące. 2) Suszone morele pokroić w kostę i razem z mieszanką kandyzowanych owoców obtoczyć

Fitsweet.me
Makowiec 229

cukru pudru 4 jajka 4 jabłka (najlepiej kwaśne) 80 g kaszy manny 850 g masy makowej 100 g orzechów włoskich 3 garście dowolnych bakalii (ja dałam garść suszonej żurawiny, rodzynek i płatków migdałowych) szczypta soli lukier: sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 białko jajka cukier puder do ozdobienia ciasta: dowolne bakalie (ja użyłam garści żurawiny, skórki pomarańczowej i płatków migdałowych

Pobite gary Barbary
Bawole oko 181

łyżek cukru 300 g masła 2 łyżki adwokatu Dodatkowo: 1,5 kg jabłek (waga po obraniu) 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka około 7 łyżek cukru pudru suszona żurawina do ozdoby Wymiary formy 33 cm x 24 cm Zaczynamy od marmolady. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy 3 łyżki wody(...)Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego cukier puder i ucieramy, aż powstanie gładki lukier. Na kruche ciasto z marmoladą nakładamy masę, przykrywamy ją biszkoptem, który smarujemy lurem. Całość posypujemy suszoną żurawiną. Smacznego Artykuł Bawole oko pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Rolada schabowa z suszonymi owocami 398

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki:   1kg schabu 300g suszonych moreli 150g suszonej żurawiny   sól pieprz liść laurowy ziele angielskie 250ml bulionu Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do wystygnięcia. Odlewamy wodę i drobno kroimy.      Mięso rozcinamy jak na roladę(...)wiecie jak należy rozciąć mięso obejrzyjcie krótki filmik .   Z obu stron posypujemy solą i pieprzem.   Na całej długości brzegu, od którego będziemy zaczynać zwijać roladę układamy żurawinę. Na pozostałej części umieszczamy morele. Zwijamy ciasno i wiążemy bawełnianym sznurkiem.  Podsmażamy po kilka minut z każdej strony. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem. Dodajemy 3-4 sztuki ziela

Czerwona Porzeczka
Babka piaskowa z makiem 305

Babki kojarzą się bardziej z Wielkanocą niż z Bożym Narodzeniem, ale coś czuję, że babka piaskowa z makiem i lukrem, udekorowana oszronioną żurawiną będzie w naszym domu gwiazdkowym hitem! Przygotowałam ją na bazie przepisu na babkę piaskową cytrynową , dodałam odrobinę mleka i mak oraz esencję migdałową. Jest delikatna puszysta, ale jednocześnie lekko krucha, rozpływa się w ustach, a delikatny aromat(...)upiecze się na złoto. Nie przejmujcie się, jeśli babka popęka z wierzchu - i tak na stole postawicie ja "do góry nogami" Po wystudzeniu polać lukrem królewskim i udekorować żurawiną w cukrze lub ziarenkami granatu

Kulinarne Inspiracje
Pasztet z gęsi 204

pieczona z jabłkami lub na kapuście, a żurek na gęsinie nie ma sobie równych. Ja postawiłam na pasztet - ta wersja domowej wędliny podbije podniebienia wszystkich biesiadników. A do tego żurawina lub ćwikła - będzie pysznie;) Składniki: 2 gęsie udka (ok 1kg) 200g wątróbki z gęsi 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 2 cebule 1 marchew 1 pietruszka 3 liście laurowe(...)muszkatołową i majerankiem, wlać brandy, dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę. Jeśli masa będzie za gęsta, można podlać pozostałym bulionem. Do wyrobionej masy można dodać np. pokrojone śliwki, żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami. 2 keksówki (8x25cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp

Obiad gotowy
Kulinarne prezenty na Święta 2017 201

typu upominki często dajemy naszym Przyjaciołom i Rodzinie. Domowe nalewki i przetwory , zawsze cieszą naszych przyjaciół. Estetycznie zapakowane są miłą odmianę w świecie pełnym komercji. Przygotowanie wykwintnej konfitury z żurawiny na którą przepis podawałam w poście Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów zajmie niewiele czasu, a radość osoby obdarowanej gwarantowana. Prawdziwym świątecznym hitem jest też staropolski piernik

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka owsiane z migdałami 280

łyżki miodu – 1 łyżka wody – 125 g masła lub oleju kokosowego – 1/2 szklanki wiórków kokosowych – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – ok. 80 g rodzynek i żurawiny Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Masło roztopić w rondelku z miodem i łyżką wody. Do miski wsypać pokrojone drobno migdały, orzechy, mąkę oraz sodę oczyszczoną. Dodajemy płatki owsiane(...)wiórki kokosowe, rodzynki i żurawinę. Wszystko mieszamy. Dodajemy masło z miodem i formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów i spłaszczamy delikatnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez ok 15 minut. Artykuł Ciasteczka owsiane z migdałami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Muffiny dyniowe 219

razem postawiłam na muffinki dyniowe. Wyszły mięciutkie i wilgotne. Po prostu rewelacyjne w smaku, smaki jesieni. Składniki: 40 dag puree z dyni 30 dag mąki pszennej 2 garście żurawiny 20 dag cukru (najlepszy będzie trzcinowy) 4 jajka 200 ml oleju 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka imbiru łyżeczka kardamonu Sposób(...)przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy składniki mokre, tj.: puree z dynie, olej i miód. Dokładanie mieszamy. Mąkę łączymy z orzechami, żurawiną, sodą oczyszczoną i przyprawami. Sypkie składniki dodajemy do mokrych. Delikatnie łączymy ze sobą. Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po dwie łyżki masy. Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Pobite gary Barbary
Sernikowe placuszki z jabłkami 205

białego mielonego twarogu (lub zwykłego w kostkach) 2 duże jabłka- najlepiej bardzo kwaśne 8 dag cukru (najlepszy będzie trzcinowy) 15 dag mąki pszennej 3 jajka (rozmiar "L") 2 garście żurawiny (lub rodzynek) tłuszcz do smażenia (ja użyłam masła) Sposób przygotowania: Jeśli używamy zwykłego twarogu to przepuszczamy go przez praskę. Jajka ubijamy z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Stopniowo(...)dodajemy twaróg i mąkę pszenną- cały czas miksując. Dodajemy żurawinę, dokładnie mieszamy łyżką. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po dwie łyżki masy, formujemy owalne placuszki. Smażymy je z każdej strony na złocisty kolor. Sernikowe placki podajemy na ciepło. Placuszki przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Wspaniale smakują także

Pobite gary Barbary
Jaglane śniadanie z bakaliowymi kulkami mocy 217

mleka kokosowego 1  łyżka ciemnego kakao szczypta soli Bakaliowe kule: 20 dag chudego serka twarogowego 10 dag płatków Corn Flakes kakao i miód Lubella 5 dag suszonej żurawiny 5 dag mielonych orzechów włoskich 1 łyżka syropu trzcinowego lub klonowego Pokruszone płatki Corn Flakes kakao i miód do obtoczenia Białe winogrona do posypania Melisa do dekoracji Sposób przygotowania: Jaglane śniadanie(...)zaczynamy od przygotowania kul: Płatki przesypujemy do malaksera, mielimy , dodajemy zmielone orzechy oraz żurawinę i twarożek , słodzimy syropem, mielimy-masa będzie gęsta. Porcje nabieramy łyżeczką , formujemy w dłoniach kule, obtaczamy w pokruszonych płatkach kakao i miód, układamy na talerzyku, schładzamy w lodówce na czas przygotowania kaszy.     Kaszę jaglaną wsypać do suchego garnka z grubym dnem, postawić na kuchence

Wanilia i Kardamon
Śledzie z żurawiną 187

Super prosty przepis na szybką i pyszną sałatkę śledziową "do słoika". Śledzie z żurawiną i porem, to idealna propozycja na każdą okazję. Tak przygotowywanego śledzia można jeść od razu po zrobieniu. Najlepiej smakuje jednak po kilku godzinach leżakowania w lodówce. Żurawina mięknie i wręcz rozpływa się w ustach, zaś por i śledź nadają całości charakteru. Taka sałatka śledziowa jest również

AniaGotuje.pl
Ciastka amarantuski z żurawiną 151

słodki. Przyrządzenie tych ciastek zajmuje tylko chwilę. Koniecznie spróbujcie. Składniki: na dwie porcje 160 g bardzo przejrzałego banana ( po obraniu ) 30 g amarantusa ( ziarno ekspandowane ) 25 g suszonej żurawiny ¼ łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: Banana wkładamy do miski i rozdrabniamy dokładnie widelcem. Żurawinę kroimy na mniejsze kawałki i razem z amarantusem dodajemy do banana. Na koniec wsypujemy sodę oczyszczoną. Wszystko razem

Smaki Ewy
Ciasto jogurtowe 176

razem tematem akcji są Słodkości na jogurcie. Ja zrobiłam ciasto , tak na szybko..pomysł na nie znalazłam  tutaj , u mnie dodatkowo są jeszcze :suszona skórka pomarańczowa, suszona żurawina i posypka czekoladowa. Razem ze mną udział wzięły..cdn. 400g jogurtu naturalnego 1 szkl. cukru 2 szkl.mąki 2 jaja 1 opakowanie proszku do pieczenia (ja dałam 2 łyżeczki) skórka otarta(...)cytryny suszona żurawina i skórka pomarańczowa posypka czekoladowa Jogurt utrzeć z cukrem, dodać jaja, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę z cytryny i dodatki .Wszystko dokładnie wymieszać. Formę do keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.Przelać do foremki ciasto Piec w temperaturze 180'C przez 45 minut.(do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić

Moje domowe kucharzenie
Szybkie jaglane ciasto 173

szklanki napoju ryżowego; - 1,5 szklanki wody; - 1 budyń waniliowy bez cukru; - 2 jaja; - 3 łyżki mąki kukurydzianej; - 1 łyżeczka sody oczyszczonej; - 2 łyżki oleju kokosowego; - garść żurawiny; - garść orzechów brazylijskich; - 1 łyżka nasion chia. Sposób przygotowania: - do garnka wlej wodę i napój ryżowy, dodaj erytrol i miód, gotuj na wolnym ogniu dosypując kaszę jaglaną - całość gotuj ok.20 minut(...)całkowitego wchłonięcia; - do lekko ostudzonej kaszy dodaj budyń, wbij jaja, mąkę kukurydzianą, sodę oczyszczoną oraz nasiona chia - całość zblenduj; - do masy dodaj garść żurawiny oraz posiekanych orzechów brazylijskich - całość wymieszaj; - masę przełóż do okrągłej formy (wysmarowanej olejem kokosowym) i piecz 45 minut w 170 stopniach, aż ciasto się zarumieni. UWAGA! Zniżka 5% na produkty Agnex dla Moich czytelników na hasło

MintTaste