spędzony nad książkami. Babeczki te, należą do jednych z moich ulubionych. Są wilgotne w środku, mają wyrazisty dyniowy, lekko korzenny smak, czuć w nich sporą ilość orzechów, a suszona żurawina jest tu idealnym akcentem. Z przepisu wychodzi 12 babeczek. Jedna (70g) ok. 179kcal. Składniki mokre: - 400g puree z dyni - 3 łyżki masła orzechowego - 3 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu - 2 łyżki(...)oleju rzepakowego Składniki suche: - 130g ekologicznej mąki ryżowej SYMBIO - 70g mielonych orzechów laskowych - 60g siekanych orzechów włoskich - 50g suszonej żurawiny - 1 łyżka babki płesznik lub siemienia lnianego - 1 łyżeczka cynamonu - 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: połówki orzechów włoskich do dekoracji Jeżeli nie mamy mielonych orzechów laskowych to mielimy je na mąkę w młynku
Be Fit Be Strongnajważniejszy jest smak :) Dziś mam dla Was kolejną propozycję jak wykorzystać jabłka i zrobić z nich bardzo ciekawy i prosty deser. Składniki : 2 jabłka 2 łyżki suszonej żurawiny kilka sztuk suszonych moreli sok z 1/2 pomarańczy Przyprawy : cynamon przyprawa do dań słodkich w młynku ( skórka cytrynowa, kardamon, goździki, mięta, kurkuma ) Jabłka myjemy(...)kroimy w ćwiartki, a następnie w plastry. Kawałki jabłek przyprawiamy cynamonem i przyprawą do dań słodkich. Przekładamy je do pojemnika na ryż, dodajemy suszone morele i żurawinę. Polewamy wszystko sokiem z połowy pomarańczy. Pojemnik wkładamy na pierwszy poziom parowaru, zalewamy urządzenie wrzątkiem i włączamy na 8 minut. Po wyłączeniu, przekładamy owoce na talerz. Czekam na wasze komentarze i uwagi
Parowar Facetakubkiem ciepłej herbaty. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru szczypta soli 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 100 g suszonej żurawiny 75 ml oleju kropelka aromatu waniliowego 100 g twarożku W jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej zmiksować mokre. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać szybko widelcem. Dodać żurawinę - wymieszać
Chocolate Muffin Blogklik ] a ja choć myślałam ze się nie uda czasowo upiekłam je i jestem zachwycona. Są puszyste, wilgotne dzięki dyni i przepyszne, mają zjawiskowy kolor kontrastowo współgrający z kolorem żurawiny. Nie miałam rodzynek więc dodałam żurawinę i dobrze się tu sprawdziła, chociażby kolorystycznie. Scones to takie brytyjskie bułeczki bez drożdży a z proszkiem do pieczenia, w środku są puszyste
Moje Małe Czarowanieszklanki) mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 90 g zmiażdżonego awokado ½ szklanki zmiażdżonego banana 6 łyżek miodu żurawina posiekana czekolada deserowa (½ tabliczki) Wykonanie: Mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać awokado, banany i miód, a następnie zagnieść ciasto. Dodać żurawinę i czekoladę i jeszcze raz zagnieść. Z ciasta uformować
Mama Gotujeszklanka pełnoziarnistej), - 0,5 szklanki cukru brązowego(jak ktoś bardzo lubi słodkie to więcej), - 1/3 szklanki oleju, - 3 jajka, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1,5 garści suszonej żurawiny, - 2 łyżki kakao, - 3 łyżeczki cynamonu. Mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia wsypać do jednej miski i wymieszać. W drugiej przygotować mokre składniki (olej, woda/mleko, jajka) i zmiksować. Połączyć składniki(...)mokre z suchymi, zmiksować. Dodać rabarbar i żurawinę, wymieszać. Przelać do foremek (do ok. 3/4 wysokości). Ja podzieliłam masę na 2 części i do połowy dodałam 2 łyżki kakao. Muffiny piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Przepis brał udział w Rabarbarowej akcji
Corner With Recipesłyżki cukru brązowego - szczypta soli - olej do smażenia Farsz: - 250 g serka mascarpone - 140 g serka homogenizowanego np. waniliowego - kilka łyżek cukru pudru - 6 nektarynek - kilka garści suszonej żurawiny Składniki na naleśniki wymieszać ze sobą, najlepiej zmiksować, aż powstanie słynna konsystencja gęstej śmietany ;). Jeśli tak się nie stanie, dodać mąkę albo wodę, w zależności czy konsystencja będzie zbyt wodnista(...)Przygotować farsz: mascarpone z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem zmiksować. Nektarynki pokroić w kostkę. Na połówce naleśnika umieścić krem z mascarpone, na to pokrojoną w kostkę nektarynkę i garść żurawiny. Przepis brał udział w akcji Morelkowo Brzoskwiniowo
Corner With Recipesłyżeczki imbiru - 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej - 2 x 1/3 szklanki mleka/wody - 1,5 szklanki puree z dyni* - 3/4 szklanki cukru - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 2 jajka - garść suszonej żurawiny Wymieszać wszystkie suche składniki (od mąki do gałki muszkatołowej). Puree z dyni wymieszać z 1/3 szklanki mleka/wody. W osobnej misce utrzeć (na małych obrotach) cukier z olejem, po 3 minutach wbić(...)jajka i ubić. Do mokrych składników dodawać suche składniki partiami i mieszać. Dodać 1/3 szklanki mleka/wody, wymieszać. Dodać puree dyni wymieszane z mlekiem/wodą i żurawinę, ostatni raz dokładnie wymieszać. Piec ok. 20 minut w 200 °C. * Jak zrobić puree? Dynię pokroić w kostkę, nie musi być drobna. Gotować kilka minut na parze, aż zmięknie. Potem wystarczy ugnieść dokładnie
Corner With Recipesporcja): - 0,5 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych) - 0,5 szklanki wody - 0,5 szklanki soku pomarańczowego ( u mnie własnoręcznie wyciśnięty) -1 pomarańcza pokrojona w kostkę - garść suszonej żurawiny Płatki namoczyć przez noc w wodzie. Następnego dnia dodać sok pomarańczowy, gotować na małym ogniu ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać kawałki pomarańczy i żurawinę, gotować jeszcze
Corner With Recipesszklanka startej cukinii - 2 szklanki mąki ( 1 pełnoziarnistej, 1 tortowej/krupczatki) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - kilka kropel ekstraktu waniliowego - 2 łyżki cynamonu - garść suszonej żurawiny Zmiksuj cukier, jajka, olej, wodę i ekstrakt. Dodaj suche składniki (mąkę, proszek, sodkę, cynamon), wymieszaj. Do tego dodaj marchewkę, cukinię i żurawinę, ponownie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przełóż masę
Corner With Recipescynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - szczypta soli - 2 jajka - 2 bardzo dojrzałe banany + kilka łyżek cukru brązowego - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 1 szklanka dyniowego puree - 2 garści suszonej żurawiny W jednej misce wymieszaj suche składniki. W drugiej ubij jajka, dodaj olej, rozgniecione banany, puree i cukier. Zmiksuj wszystko dokładnie, w razie potrzeby rozgnieć jeszcze banany. Do suchych składników dodaj(...)mokre, dokładnie wymieszaj. Dodaj żurawinę i ponownie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, foremkę wyłóż papierem do pieczenia i do niej wlej ciasto. Piecz ok. 50 minut
Corner With RecipesSkładniki na około 30 ciasteczek: 1 i 1/3 szk mąki pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 80 g miękkiego masła pół szkl cukru pudru jajko pół szk żurawiny 40 g białej czekolady 1 łyżka ekstraktu z wanilli Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodaj jajko i ekstrakt i zmiksować. Do miski przesiać mąkę, sodę i szczyptę soli. Powoli(...)przesypywać do masy i miskować dalej, na końcu dodać pokrojoną czekoladę i żurawinę. Zagnieść kulę i włożyc do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wykroi ciasteczka, piec w 180 stopniach przed około 10-12 min w zależności od grubości ciasteczek. Przepis ze strony Czekoladą utkane
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2 porcje: ser kozi w roladzie rukola 1/4 granata 3 łyżki żurawiny ze słoiczka 1 łyżka octu balsamicznego garść płatków migdałowych oliwa z oliwy sól, pieprz do smaku Rucole ułożyć na talerzu wraz z wyłuskanymi owocami granata. Żurawinę połączyć z octem balsamicznym i wyłożyć na talerz. Ser kozi pokroić w plastry każdy posmarować oliwą i obłożyć płatkami migdałowymi
Moja Galeria Smakuszkoły. Składniki na 6 dużych batoników: przepis zmodyfikowany z Gotuję, bo lubię 80 g płatków owsianych 70 g płatków pszennych 30 g płatków migdałowych 75 g suszonej żurawiny 1/2 szklanki poppingu z amarantusa 25 g wiórków kokosowych 40 g pestek dyni 55 g masła 100 ml miodu 15 g brązowego cukru Płatki owsiane i pszenne połączyć z wiórkami kokosowymi(...)blaszkę i piec w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut. W połowie czasu wymieszać, żeby się za bardzo nie spiekły. Po podpieczeniu, przesypać do miski i połączyć z żurawiną, migdałami i amarantusem. Dokładnie wymieszać. W rondelku połączyć masło, miód i cukier brązowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty. Masa będzie się pienić. Po tym czasie wlać
Moja Galeria SmakuDietetyczne ciasteczka z płatków owsianych, płatków migdałowych, żurawiny i wiórek kokosowych. Bez dodatku mąki pszennej i cukru. Dosłodzone jedynie miodem. Są kruche i delikatne, rozpadają się w ustach. Myślę, że wszyscy dbający o linię, a nie mogący odmówić sobie czegoś słodkiego będą zadowoleni ;) Składniki na około 20 ciasteczek: przepis pochodzi z Kwestii Smaku 1/2 szklanki mielonych płatków migdałowych(...)szklanki mąki ryżowej 1/3 szklanki wiórek kokosowych 1 szklanka płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 30 g suszonej żurawiny 125 g masła 3 łyżki miodu W rondelku rozpuścić masło z miodem i 1 łyżką wody. W miseczce wymieszać wszystkie suche składniki. Wlać do nich roztopione masło. Wymieszać. Uformować kuleczki (trzeba je dobrze ścisnąć w ręce, żeby trzymały kształt
Moja Galeria Smaku