żurawina - 4361 przepisów (strona:66/291)

Pasztet z gęsi z żurawiną 127

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ugotowane mięso z gęsi (korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko), wątróbka z gęsi, 100 gram żurawiny suszonej, 50 ml nalewki żurawinowej, 2 jajka, ½ suchej bułki, tłuszcz z gęsi, sól, pieprz, Żurawinę zalać nalewką i odstawić. Bułkę namoczyć w wodzie. Wątróbkę podsmażyć na tłuszczu gęsim.   Żołądek(...)pokroić w słupki. Resztę mięsa zemleć z żurawinami i odciśniętą bułką. Wymieszać, doprawić do smaku. Dodać jajka, pokrojony żołądek i dokładnie wymieszać. Następnie dodać trochę tłuszczu gęsiego – 4-6 łyżek i wymieszać (ponieważ użyte mięso było chude należy dodać tłuszcz).   Przełożyć do formy „keksówki” (25x10cm). Polać dwiema łyżkami tłuszczu gęsiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

królestwo garów
Pasztet z cielęciny z żurawiną 112

listki laurowe, 2 ząbki czosnku, kilkanaście listków szałwii, 2 cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera   1,5 kg wątróbki z indyka lub kurzej,   200 g żurawiny suszonej, 100 ml żurawinówki,   180 g suchej bułki, 300 g przecieru żurawinowego ze słoika, 10 jajek, 100 ml żurawinówki, gałka muszkatołowa, imbir mielony, sól Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy(...)przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso na półmisek. Wywar przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Żurawinę suszoną zalać 100 ml żurawinówki i zagotować, przykryć, odstawić do ostudzenia. Zemleć mięso razem z wątróbką, odciśniętą bułką i przecierem żurawinowym. Masę mięsną dokładnie wymieszać dodając do niej żurawinę namoczoną

królestwo garów
Dorada pieczona w winie z żurawiną 80

dorada, 150 ml białego półwytrawnego wina 80 g żurawiny suszonej, sok z cytryny, sól, pieprz, Żurawinę zalać winem, odstawić. Doradę oczyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy. Dokładnie umyć, osuszyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Oprószyć solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Podsmażyć(...)stron do zrumienienia (około 5 minut). Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, wlać wino z żurawiną. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 - 40 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa.   zastawa

królestwo garów
pasztety 121

pasztet z cielęciny z żurawiną pasztet z dzika pasztet z gęsi z żurawiną   pasztet z kaczki pasztet z kaczki ze śliwką wędzoną pasztet wieprzowy z grzybami pasztet z zająca pasztet z żurawiną pasztet z wątróbki drobiowej pasztet z wątróbki gęsiej

królestwo garów
Pieczone jabłko w cieście francuskim 126

Weekendowy deser w 30 minut. Świetny pomysł by zaskoczyć.... a roboty naprawdę mało :D SKŁADNIKI ciasto francuskie (pół opakowania XXL) 2 jabłka  cynamon żurawina czekolada  jajko szczypta cukru Jabłka obieramy i drylujemy nie przekrawając ich bo będziemy je faszerować. Ja  używam do jednego żurawinę do drugiego czekoladę. Następnie dokładnie obtaczamy z wierzchu cynamonem .  Jabłka są gotowe(...)rozbełtanym jajkiem ze szczyptą cukru Teraz układamy na blasze z papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200- 210 stopni i wkładamy blachę około 20 minut.   z czekoladą: z żurawiną: My zjedliśmy popijając grzanym winkiem z pomarańczami. A co !!   Smacznego

MarciochaKucharzy
Keks gorzowski 130

keks, bo z jabłkami właśnie, ale dzięki temu wilgotny, a jabłka oprócz smaku dodają mu jeszcze  uroku... Składniki: 7 jabłek landsberskich 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki żurawiny 1 szklanka orzechów włoskich skórki z 1 pomarańczy 6 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki krupczatki 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5  łyżeczki proszku(...)oraz cukier i ubijamy do momenty rozpuszczenia się cukru. Sparzoną skórkę z pomarańczy kroimy w kosteczkę gotujemy z odrobiną wody oraz 1 łyżeczką cukru ok 5 minut. Rodzynki z żurawiną sparzamy.  W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, następnie dodajemy olej, żółtka, jabłka, pokrojone orzechy, oraz rodzynki z żurawiną. Wszystko mieszamy ze sobą

kgwjanczewo
Domowe musli 162

drugie - fajnie zrobić je samemu, a po trzecie - to takie proste!   Podstawą są płatki owsiane górskie, a do smaku dodałam moje ulubione pestki słonecznika, rodzynki i suszoną żurawinę. Chciałam, aby cała słodycz mojego musli pochodziła z suszonych owoców.  Poza tym w moim musli znalazły się jeszcze ziarna sezamu i płatki migdałowe (miałam jakieś resztki w szafce, więc(...)dlatego zdecydowałam, że nie zrobię typowych crunchy, a zwykłe sypkie musli. Zadbałam jednak by było rumiane i chrupiące. Składniki: 4 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka rodzynek 1 szklanka żurawiny 1 szklanka pestek słonecznika 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki sezamu 1 szklanka wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Płatki owsiane, pestki słonecznika, sezam i migdały

Kulinarne Inspiracje
Sernik z żurawiną na 1 urodziny bloga 179

miną rok od pojawienia się pierwszego wpisu na tym blogu. Dziękuje za ponad 2500 tysiąca komentarzy i 80 000 tysięcy odwiedzin . Klasycznie prezentują prosty i smaczny sernik z suszoną żurawiną. Idealny na niedzielne popołudnie z rodziną. :) Składniki: 500g twarogu chudego zmielonego 2 razy 2 jajka 1/2 opakowania budyniu śmietanowego  4 łyżki cukru trzcinowego  garść suszonej żurawiny Sposób przygotowania(...)Następnie dodajemy budyń i ponownie miksujemy. Białka dodajemy do masy i dokładnie, ale szybko mieszamy łyżką lub silikonową szpatułką. Przekładamy do natłuszczonego naczynia lub blaszki. Na wierzch wtykamy suszoną żurawinę. Sernik pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu sernik powinien być jeszcze w piekarniku przez ok. 10-15 minut. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Pieczeń "mielonka" z fasoli i grzybów 136

liście laurowe łyżeczka lub dwie suszonego cząbru 3 jajka pojemnik (jak po margarynie) grzybów mrożonych (użyłam mieszanki podgrzybków, borowików i koźlarzy) 2 suszone podgrzybki marchew śliwki suszone garść suszonej żurawiny gałka muszkatołowa (ok. 1/4) sól, pieprz kilka liści jarmużu i kapusty toskańskiej cavolo nero (ja mam swój jarmuż zielony i fioletowy i swoją cavolo nero, dlatego ich użyłam. Myślę(...)gotować fasoli do miękkości, bo będzie miksowana i pieczona jeszcze. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. 3. Zagotować mrożone grzyby z dwoma suszonymi. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. 4. Zalać żurawinę i śliwki wrzątkiem, żeby nieco napęczniały. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. 5. Keksówkę wyłożyć liśćmi jarmużu i kapusty. To sposób podpatrzony w jednym z programów Jamiego Olivera. 6. Osobno

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb na zakwasie ŻYRAFA 183

żołędziowej 180 g pszennej mąki razowej 100 g mąki żytniej 180 g mąki pszennej 2x pół łyżeczki soli 2x pół łyżeczki cukru garść ciasta z poprzedniego wypieku garść suszonych żurawin garść płatków owsianych łuskany słonecznik woda W sobotę wieczorem : W jednym garnku zarobić ciasto z mąki żołędziowej i mąki razowej z solą, cukrem, połową ciasta sprzed tygodnia i wodą(...)koniec wyrabiania dodać żurawiny i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję, którą łatwo wyrabia się drewnianą łyżką. W drugim garnku zarobić ciasto z mąki żytniej i pszennej z solą, cukrem, połową ciasta sprzed tygodnia i wodą. Pod koniec wyrabiania dodać płatki owsiane. Garnki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykryć wilgotnymi ściereczkami. W niedzielę rano : Garść ciasta pszenno-żytniego przełożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka z selera w buraczkowych miseczkach 142

buraczki  nadziewane selerową surówką to doskonała przystawka  do dań mięsnych.  Szczególne  świetnie pasuje do wielkanocnego obiadu. Dodatek  do surówki  suszonych owoców gojii lub żurawiny  stanowi fajny akcent   smakowy i dekoracyjny.   Odrobina  kiełków buraka podkreśla  naturalny i wiosenny  charakter przystawki. Składniki: /4 porcje/ 4 buraki ćwikłowe 1 seler(...)/korzeń/ sok z 1 cytryny 1 łyżka chrzanu 2 łyzki majonezu cukier/do smaku sól /do smaku pieprz/ do smaku 2 łyżki owoców gojii lub żurawiny kiełki buraków/do dekoracji Wykonanie: -Buraki ugotować wraz ze skórką, wystudzić  i obrać. -Każdy burak przekroić na pół,  delikatnie wydrążyć  trochę miąższu ze  środka / miąższ wykorzystać do ćwikły /, delikatnie

Zakamarki mojej kuchni
Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną 267

Pasztet robiłam wielokrotnie. Tym razem postanowiłam dodać do przepisu żurawinę. Pasztet wyszedł wyjątkowo dobry z nutą słodyczy. Składniki: 30 dag wątróbki z kurczaka (w tym przypadku jest to mięso wcześniej upieczone i zamrożone) 40 dag łopatki wieprzowej 30 dag brzuszka 1/2 kg mięsa z kurczaka (pierś z kurczaka, udko) 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 2 cebule 3 jajka(...)liście laurowe 3-4 ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól 1 gałka muszkatołowa 2 garście suszonej żurawiny ok. 150 ml wywaru z gotowanej wieprzowiny z warzywami Potrzebne będą 2 foremki prostokątne, wysmarowane margaryną i obsypane bułką tartą. Wykonanie: Wątróbkę dusimy na patelni z cebulą. Doprawiamy solą. We wrzątku gotujemy pokrojoną w kawałki łopatkę i brzuch (dodajemy ziele angielskie, liście laurowe

tojestpyszne.blogspot.com
Bananowe ciasteczka z żurawiną 143

smak wynagradza ich brzydotę ;) Nie przejmujcie się, jeśli Wasze ciasteczka będą blade - również należą do tych, które za bardzo nie lubią się rumienić. 'bananowe ciasteczka z żurawiną'* Składniki (na 20-30szt ciasteczek): - 2 szklanki mąki pszennej - 100 g miękkiego masła - 3/4 - 1 szklanka cukru (w zależności od słodkości bananów) - 1 jajko - 2 szt miękkich, dużych bananów - 1 łyżeczka sody(...)oczyszczonej - szczypta soli - 1 łyżeczka cynamonu - suszona żurawina Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać rozkłócone jajko, powoli, aby masło nie zważyło się podczas ucierania. Ucierać do uzyskania gładkiej i puszystej masy. W miseczce wymieszać banany z sodą. Soda spowoduje, że banany zaczną się pienić, dzięki czemu nasze ciastka będą puszyste i urosną. Masę bananową dodać do masła

CookYourself
współpraca - Bacówka - towary tradycyjne 162

produkty, które zdobyły prestiżowe nagrody i wyróżnienia (Perła 2012, Medal Targów "Smaki Reginów" 2012, Doceń polskie 2012 i wiele wiele innych). Były to: - pasztet z dziczyzny, - pasztet odświętny z żurawiną, - swoja ze słoja, - szynka długodojrzewająca - Brawuś z kómory, - zadek po pańsku, - parówki cielęce (cysorskie paluszki cielęce), - pierogi swojskie. Wędliny i garmażerka produkowane są we własnej masarni Bacówki , w miejscowości Rajbot(...)umywają. W smaku wyrazisty, doskonale komponuje się z czerwonym, wytrawnym winem. Pasztet został doprawiony świeżymi ziołami i suszonymi grzybami i można to wyczuć w smaku. * pasztet odświętny z żurawiną - coś pysznego, dla miłośników słodkich pasztetów. Aromatyczne połączenie kawałków mięsa z żurawiną. Mój faworyt wśród pasztetów! Pasztetem tym zachwycała się cała moja rodzina. Przepyszny. * swoja ze słoja - tradycyjna kiełbasa zamknięta

CookYourself
Omlet cesarski, Kaiserschmarrn 113

można dodać do niego, co tylko zechcecie : w sezonie świeże owoce, poza sezonem: wszystko co Wam podpadnie pod ręką. U nas ostatnio był w wersji z suszoną żurawiną. 'omlet cesarski, Kaiserschmarrn' Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 4 jajka (osobno żółtko i białko) - 4-5 łyżek cukru - 1 szklanka mleka - garść suszonej żurawiny/rodzynek - szczypta soli - cukier puder - masło(...)konfitura (opcjonalnie)   Białko ubić ze szczyptą soli na sztywno. W drugiej misce, utrzeć mąkę z żółtkami, mlekiem i cukrem. Delikatnie dodać ubite białka. Pod koniec mieszania, dodać posiekaną żurawinę. Na patelnię rozpuścić 1 łyżkę masła. Dodać połowę masy na omlet. Gdy ciasto nabierze brązowego koloru na brzegach, przewracamy. Nie przejmujcie się jak omlet, podczas przewracania Wam się połamie

CookYourself

Proponowane wyszukiwania