żurawina - 4361 przepisów (strona:70/291)

Urodzinowy Tort Ptysiowy 87

ostudzone. Pierwszą warstwę smarujemy kremem budyniowym, a następnie przykrywamy następnym blatem. Kolejną warstwą są cienko pokrojone plasterki gruszki i kawałeczki skórki pomarańczowej, później ponownie budyń, następnie gruszki z przekrojoną żurawiną.Ostatni blat z wierzchu dekorujemy przekrojoną świeżą żurawiną i kawałkami skórki pomarańczowej. Chłodzimy z szczelnym pojemniku ( u mnie taki do przenoszenia ciast). Smacznego

Słodkie Przyjemności
22 urodziny i Beza Jamiego Olivera 207

cały tydzień! Rozpoczęłam w niedzielę a skończę w sobotę! Baaardzo mnie to cieszy. Co przygotowałam jako mój tort? Oczywiście bezę! Beza według receptury Jamiego Olivera z gruszkami, świeżą żurawiną, czekoladą i orzechami. <3 W sumie nic dodawać nie muszę. Najlepsza jest zaraz po przygotowaniu, więc jeśli przygotowujecie bezę z wyprzedzeniem, zgromadźcie wszystkie składniki i połączcie je w ostatniej chwili(...)ubitej śmietanki i połową sosu czekoladowego. Na wierzchy układamy równo większość gruszek, następnie polewamy ponownie kremówką i czekoladą, posypujemy orzechami, zdobimy puste miejsca resztą gruszek, skórką pomarańczową i świeżą żurawiną.Podajemy natychmiast. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Biscotti pomarańczowo-żurawinowe z migdałami 129

Dziś przepis na Biscotti pomarańczowo-żurawinowe z migdałami."Składniki :100 g czekolady gorzkiejskórka otarta z 1 pomarańczy1 łyżeczka zmielonych goździków1 łyżeczka proszku do pieczenia30 g pokrojonych migdałów40 g zmielonych żurawin 85 g masła2 jajka150 g cukru brązowego350 g mąkiSposób przygotowania:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, goździkami i skórką pomarańczową. Migdały miażdżymy na mniejsze kawałki, żurawinę kroimy na pół(...)Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy migdały, żurawinę i drobno posiekaną gorzką czekoladę. Całość łączymy z mąką. Ciasto rolujemy w długi cienki pasek i w foli wkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut - do zarumieniania.Gdy ciasto zbrązowieje wyjmujemy

Słodkie Przyjemności
Domowe Pieguski 139

grę wchodzą domowe ciasteczka. Na przykład takie, jak te dzisiejsze, które dla Was przygotowałam. Domowe pieguski bez dodatku sztucznych spulchniaczy, za to z dużą ilością czekolady, orzechów i żurawiny! Smak nieziemski, wszystko idealnie dobrane i w odpowiedniej ilości. Mmm! Polecam wszystkim ciasteczkożercom! Zapraszam na Domowe Pieguski!Składniki:200 g masła2 żółtkajajko170 g cukru100 g czekolady gorzkiej30 g mąki kukurydzianejduża garść(...)ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości, nastepnie dodajemy żółtka i jajko i dalej ubijamy.W oddzielnej misce mieszamy obie maki, pokruszone orzechy, żurawinę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę.Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy ekstrakt waniliowy i ucieramy do połaczenia się wszystkich składników.Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówka

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka ze słonecznikiem 105

przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasteczka ze słonecznikiem, które nadają się na drugie śniadanie czy podwieczorek, mają świąteczny aromat i smak, a to za sprawą przyprawy korzennej i żurawiny. Częstujcie się! :)Składniki:200 g masłaszklanka cukru3 jajkasólłyżka miodu1/2 łyżeczki przyprawy korzennejgarść suszonych żurawinmak150 g pestek słonecznikaSposób przygotowaniaDo miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy - ciągle ucierając(...)które układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie lekko je spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym masłem i posypujemy pestkami słonecznika. Wierzch ciasteczek posypujemy makiem i suszoną żurawiną. Wierzch ciasteczek smarujemy ponownie. Roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175`C i pieczemy około 20 minut.Studzimy na kratce.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Malinowo gruszkowe ciasto z żurawiną 172

które nam daje. Wrzesień to okres przejściowy  - jeszcze lato, choć już jesień. Dlatego warto to wykorzystać - letnie maliny, już bardzo słodkie i dojrzałe z drugiej strony gruszki i żurawina pełna jesiennego smaku i zapachu. Dziś wykorzystałam wszystkie te trzy składniki, tworząc pyszne ciasto z ich dodatkiem. Wyszedł majstersztyk! Koniecznie do ciągłego powtarzania w tej czy innej kombinacji. Polecam :)Składniki(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki dosypujemy stopniowo do masy jajecznej.Ciasto przelewamy do okrągłej blaszki, na wierzchu układamy maliny i pokrojone w cienkie paski gruszki. Całość posypujemy suszoną żurawiną i polewamy miodem.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kurczak faszerowany śliwką i żurawiną 109

Polecam mięsko drobiowe  faszerowane suszoną śliwką i żurawiną. Trochę pomęczymy się  z odfiletowaniem kurczaka, ale później smak wszystko wynagrodzi.SKŁADNIKI1 duży kurczak o 2 kg.małe opakowanie suszonych śliwekmałe opakowanie suszonej żurawiny2 łyżki sosu sojowego1 przyprawa do kurczaka1 łyżka ziół prowansalskichnici do sznurowania mięsaWYKONANIEKurczaka musimy zluzować, czyli uddzielić od kości. Nie zrobiłam zdjęć jak to robić, dlatego odsyłam(...)naczyniu. Z sosu sojowego, przyprawy do kurczaka  i ziół robimy marynatę. Nacieramy mięso i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Na drugi dzień rozkładamy mięso wysypujemy śliwki i żurawinę , rozkładamy równomiernie. Przechodzimy do zwijania rolady. Robimy robimy  to od strony jednej piersi do drugiej. sznurujemy dobrze nicią. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym , nakrywamy i pieczemy

W kuchennym oknie Ewy
Salad. 187

refreshing and healthysalad. Ta łatwa do zrobienia sałatka z roszpunki i szpinaku może być doskonałą kolacją. Świeża roszpunka delikatnie posypana szpinakiem, avocado, czerwoną papryką, serem brie, orzechami włoskim i żurawiną daje doskonały balans świeżej i zdrowej sałatki. We will need:cranberries walnuts spinach lamb's lettuce spinach avocado red pepper brie cheese olive oil Potrzebujemy :żurawinaorzechy włoskieszpinaksałata roszponkaszpinakavokadoczerwona paprykaser(...)wysuszone roszpunkę i szpinak. Posyp talerze obranym avokado, czerwona papryką, i serem. Na patelni podgrzej oliwę wsyp na nią orzechy włoskie i delikatnie podsmaż. Posyp orzechy i żurawinę na sałatki i dopraw oliwą z oliwek

Kulinarna rozmowa
Sałatka Waldorf 225

uszlachetniony właśnie przez te dodatki.   Składniki: -  1 średni seler ok. 300g-  2 jabłka-  cytryna (kilka łyżek soku)-  2-3 łyżki majonezu- ok. ¾ szklanki siekanych orzechów włoskich- 40g suszonej żurawiny- mała kiść winogron Majonez robimy według przepisu.  Orzechy podprażamy na suchej patelni (wydobędziemy w ten sposób aromat), studzimy. Żurawinę zalewamy gorącą wodą. Po ok. 10 minutach odsączamy na sitku(...)orzechy siekamy na kawałki (nie za drobne). Z jabłek wydrążamy ogryzki, nie obieramy ze skórki. Seler obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy żurawinę. Umyte winogrona kroimy w plasterki, dodajemy do sałatki, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Całość mieszamy. Jabłka  ze skórką kroimy w drobną kostkę i dodajemy do selera. Ponownie mieszamy. Dodajemy majonez

mojewypiekiinietylko
Roladka ze schabu z owocami suszonymi z parowaru 241

Kilkanaście dni temu wygrałem w konkursie z HELIO : kalendarz, książkę z przepisami i zestaw produktów z serii Helio Natura : goldenberry miechunkę suszoną, morwę białą suszoną i żurawinę również suszoną :)   W Boże Narodzenie postanowiłem zrobić obiad z wykorzystaniem tych wygranych produktów :)Padło na roladkę ze schabu z suszonymi owocami.Składniki : 4 plastry schabu3 ziemniaki 2 ogórki konserwowe(...)łyżeczki morwy białej suszonej 4 łyżeczki goldenberry miechunki suszonej 4 łyżeczki żurawiny suszonej Przyprawy : papryka ostra czosnek granulowany bazylianatka pietruszki przyprawa do ziemniaków Plastry schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron papryką ostrą, czosnkiem granulowanym i bazylią. Na każdy kawałek mięsa nakładamy po łyżeczce każdego suszonego owocu

Parowar Faceta
Pasztet z królika - tradycja mojej rodziny 159

jedynie kupujemy mięso od dobrego gospodarza. Pamiętajmy, że to mięso jest bardzo zdrowe. Pomyślcie co jada świnka a co króliczek ? :-P Propozycja podania pasztetu: z rukolą, tureckimi daktylami oraz żurawiną, wszystko polane sosem balsamicznym. Mniam...Już czuję święta :) Składniki:mięso z 1 królika u mnie 1,5 kgpół kilograma surowego boczkupół kilograma słoninypół kilograma drobiowej wątróbkiplus podroby z królikawłoszczyzna(...)rosółprzypalona cebula3- ziele angielskie2 -liście laurowe sól, peiprz2 jajkagałka muszotołowamajeranek suszony2 ząbki czosnkuPropozycja podania pasztetu z:rukola (koszyczek)suszone daktyle (tureckie)żurawina w słoikusos balsamicznyMięso z królika gotujemy. Gdy wypłyną szumowiny (po około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę i ziele angielskie oraz liścia laurowe a także przypaloną cebulę oraz dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Bajaderki, kokosanki i inne pralinki :) 190

pralinek ale czekoladowe serduszka nie udały się a na śliwki w czekoladzie brakło mi czasu :) Zrobiłam kakaowe bajaderki, kokosanki o smaku rafaello oraz pralinki z białej czekolady i żurawiny. Każdą pralinkę układałam w papierowych foremkach do pralinek i zapakowałam w ozdobne pudełko i prezent gotowy!Składniki:kokosanki o smaku rafaello:200 ml kwaśnej śmietany(...)zastąpiłam je suszonymi truskawkami)1 tabliczka białej czekolady3 łyżki śmietanki kremówki ok. 50 g corn fleks (ja wybrałam takie z suszonymi truskawkami)ok. 4 łyżek suszonej żurawiny, posiekanejCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (dno miseczki nie powinno dotykać powierzchni wrzącej wody). Do czekolady dodajemy 3 łyżki śmietanki. Corn flakes i żurawinę dodajemy do czekolady, i dobrze

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą 171

wypiek :-). Nie wyobrażam też sobie świąt Bożego Narodzenia be z świeżutkiego, pachnącego cynamonem, pomarańczą i bakaliami ciasta drożdżowego. Zapraszam więc na świąteczny wieniec drożdżowy, do którego włożyłam również suszoną żurawinę. Mówię Wam, pychota !Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladąCzas przygotowania: 180 minutSkładniki na 12 porcjiSkładnikiCiasto :500 g mąki pszennej 550szczypta soli42 g drożdży110 g cukru100 g roztopionej margaryny Palma(...)omączony blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 50 cm. Całość smarujemy masłem, posypujemy cukrem, morelami, czekolada i żurawiną. Ciasto zwijamy w rulon wdłuż dłuższego boku.Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto formując wieniec. Następnie ciasto nacinamy ostrym nożem co 3 cm, nie rozcinając

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny marcepanowe 237

Muffiny idealne na święta.   Z dodatkiem marcepana i przyprawy do piernika.  Do tego jeszcze żurawina.  Czy może być coś bardziej świątecznego?  Są idealne dla dzieci, które chętniej sięgają po babeczkę niż kawałek ciasta.   Składniki (na 12 sztuk): 250 g mąki 100 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka 90 g oleju(...)mleka 100 g marcepanu 80 g suszonej żurawiny  Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.  Formę wyłożyć papilotkami.  Mąkę, cukier, proszek i przyprawę wymieszać w misce.  W drugiej wymieszać olej, mleko i jajka.  Wlać do suchych składników i wymieszać tylko do połączenia.  Dodać żurawinę i rozdrobniony marcepan (robiłam to palcami).  Wymieszać.  Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek.  Wstawić do piekarnika na około

Sto kolorów kuchni
Ryba po grecku 306

Ryba po grecku jest jedną z głównych potraw wigilijnych w różnych regionach Polski. Podejrzewam, że ile gospodyń domowych tyle przepisów. Do mojego dodałam suszone pomidory i żurawinę. Niby ten sam smak ale z odrobiną słodyczy i finezji. Nie ma co tu dużo pisać, trzeba spróbować. Ryba oczywiście według uznania, ja zdecydowałam się na filety z dorsza. Do dzieła, bo święta(...)dorsza 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 cebule białe 1 pietruszka 1 seler 3 marchewki 250 g suszonych pomidorowych suchych (bez zalewy) garść żurawiny 2 łyżki mąki pszennej olej rzepakowy sól, pieprz, papryka słodka, cytryna 1 liść laurowySposób przyrządzenia: Każdy filet posypać solą i pieprzem z każdej strony

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania