żurawina - 4361 przepisów (strona:79/291)

Chrupiące żytnie ciasteczka z bakaliami 288

ciasteczka goszczą na moim stole przynajmniej raz w tygodniu. Są chrupiące, pożywne, maja mnóstwo zdrowych orzechów, suszoną żurawinę i całą masę płatków zbożowych. Przygotowuję je dla moich Dzieci jako zdrową przekąskę do szkoły, Mężowi pakuję kilka większych ciasteczek w podróż, a ja sama zajadam się nimi przy śniadaniu popijając szklanką zimnego mleka:) Coś wspaniałego! Gorąco polecam!SKŁADNIKI:1,5 szklanki(...)miękkiego masła (użyłam ekologicznego)3/4 szklanki brązowego cukru3 szklanki mieszanych zbóż i bakalii (użyłam płatki żytnie, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, pistacje, orzechy laskowe, płatki migdałowe suszoną żurawinę)1 jajko1/2 łyżeczki sody oczyszczonąszczypta soliWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodaj do niego cukier i ucieraj jeszcze przez 2 minuty. Wbij jajko

Słodko-Słony Świat Ilony
Caprese z kurczakiem i figami 170

soczystych fig. Całość dopełnia słodki sos żurawinowy i chrupkie orzechy włoskie. Gorąco polecam!SKŁADNIKI na 2 porcje:1 filet z piersi kurczaka2 figi2 garści rukoli4 orzechy włoskie3 łyżki żurawiny ze słoika2 łyżki gorącej wody1 gałązka rozmarynu2 łyżeczki skórki otartej z cytrynyoliwa z oliweksól (użyłam himalajskiej)świeżo zmielony pieprzWYKONANIE: Filet z piersi kurczaka obierz z błonek, dokładnie umyj i osusz. Natrzyj(...)poprzeczne plastry gotowy filet.Figi umyj i pokrój również w plasterki.Na rukoli rozłóż naprzemiennie mozzarellę, plaster figi i kurczaka, i tak w kółko do wyczerpania się składników.Do trzech łyżek żurawiny ze słoika dolej 2 łyżki gorącej wody i dobrze zamieszaj, aby powstał gęsty sos. Polej nim sałatkę.Orzechy włoskie rozłup, posiekaj i posyp nimi po wierzchu gotową sałatkę. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Łosoś z sosem żurawinowym i makaronem z pistacjowym pesto 233

obranych pistacji 1 szklanka liści świeżej bazylii 3 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek DODATKOWO: 250 g makaronu np. pappardelle 3/4 szklanki żurawiny ze słoika kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C. Filet z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Przygotuj marynatę(...)opakowaniu. Przygotuj pesto. Wszystkie składniki pesto wrzuć do malaksera i zmiksuj na masę. Ja nigdy nie miksuję na całkowicie gładką masę, gdyż lubię czuć kawałeczki orzechów w potrawie. Żurawinę przełóż do miseczki, dodaj kilka łyżek gorącej wody, rozmieszaj, tak, aby powstał gęsty sos. Ugotowany gorący makaron wymieszaj dokładnie z gotowym pesto. Nałóż na talerz. Pokrój na porcje łososia i ułóż

Słodko-Słony Świat Ilony
Racuszki z kaszy manny z żurawiną 176

dania , które zachwycą nawet tych , którzy z kaszą nie są za pan brat!Tak było i tym razem!Racuszki z manny zrobione na sobotnie , leniwe śniadanie zachwyciły domowników!Dodatek żurawiny tylko dopełnił całość i sprawił , że wszyscy prosili o dokładkę! SKŁADNIKI: - kasza manna – 1 szklanka- cukier – 2 łyżki- woda – ok.1,5 szklanki- mleko(...)rozcieńczonym mleku z wodą , studzimy.Dodajemy utarte z cukrem jajko i odrobinę soli , mieszamy.Formujemy kotleciki.Obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.Podajemy z ulubionym dżemem lub żurawiną

Ostra na Słodko
Drink z liczi i żurawiną 198

świetnie orzeźwi!  SKŁADNIKI:-lód– woda gazowana – 180 ml– czysta wódka – 200 ml– syrop z liczi z puszki – 225 ml– żurawiny w słodkim syropie ( np. Provitus ) – 4 łyżkiSposób przyrządzenia:Do 4 kieliszków wrzucamy lód.Rozlewamy wodę gazowaną.Wlewamy alkohol i syrop z liczi.Do każdej dodajemy po łyżce żurawin wraz z sokiem.Dekorujemy wg uznania

Ostra na Słodko
Lussebullar - szafranowe bułeczki Świętej Łucji 207

drożdży lub 10g suszonych0,5 g nitek szafranu (można w zamian użyć 1 łyżeczki kurkumy)4 łyżki  cukru500 g mąki1/2 łyżeczki soli1 jajko1 łyżeczka kardamonu (opcjonalnie)rodzynki lub żurawina do dekoracjiżółtko roztrzepane z 1 łyżką śmietany do posmarowaniaPrzygotowanie:Masło rozpuść w mleku, pod koniec dodając roztarte w palcach nitki szafranu. Odstaw do przestudzenia. Do miski wsyp mąkę, cukier, sól(...)ślimaka. Bułeczki odstaw na blasze, pokrytej papierem do pieczenia, do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie posmaruj je jajkiem ze śmietaną, a w każdy koniec ślimaczka włóż rodzynkę lub żurawinę, wciskając ją do środka. Piecz 15-20 minut w 180ºC. Wystudź nieco i wcinaj póki ciepłe. :)*Piekąc bułeczki, wzorowałem się na przepisach na ICA.se oraz MojeWypieki.com

Food Square
Rustykalna tarta z jabłkami 152

obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Równomiernie rozłożyć je na schłodzonym cieście, zostawiając 3 cm brzeg, który następnie zawinąć do środka. Posypać żurawiną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piec przez 25-30 minut, aż brzegi ciasta staną się złote. (Można je również posmarować roztrzepanym żółtkiem przed pieczeniem dla lepszego efektu

Food Square
Mission impossible, czyli tort podróżny 160

dalej...? Trzeba przecież dodać jakąś wyraźną smakową nutę. W końcu pomyślałam, że przygotuję warstwę malinową. W sklepie jednak malin nie mieli... Zamiast tego nabyłam mrożoną mieszankę jeżyn, jagód i żurawiny, i przygotowałam mus, oczywiście usztywniony żelatyną. Sprawdził się na medal - ciasto było idealnie słodkie, nie nudne. Pycha!Pozostała rzecz najważniejsza - co zrobić, żeby całość przetransportować bez uszczerbku na urodzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczenie dla dzieci - ciasteczka. I dylematy śpiocha 409

udał się do Pana K., który radośnie obwieścił, że nie potrafi powiedzieć dokładnie, co to, ale dodaje się to do ciast i ciasteczek! Hmpf... Dodałam suszoną żurawinę. Dopiero dwa dni później, po żmudnych poszukiwaniach dowiedziałam się, że to kandyzowana skórka cytrusowa... I tak nie miałam.Zmieniłam więc odrobinę skład bakalii, ale tak naprawdę można dodać wszystko, co się lubi, lecz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb przedświąteczny 203

obowiązku - bo inaczej magia Świąt pryska...Tuż przed Świętami postanowiłam upiec nam bardzo świąteczny chleb. Nieco słodki, w sumie smakuje trochę jak chałka. Pełen suszonych owoców: u mnie śliwki, żurawina, jagody goi, rodzynki i daktyle. Żałuję bardzo, że nie miałam w domu moreli - ślicznie wyglądałyby takie jasne punkciki w upieczonym chlebie. Tak naprawdę możecie dodać, co tylko chcecie - suszone wiśnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
487. Owsianka, goście i domowy chleb. 144

szarlotkowa owsianka (płatki owsiane ze startym jabłkiem, suszoną żurawiną i daktylami zalane mlekiem, posypana jagodami goji i jabłkiem)Niee, wcale jej prawie nie wywaliłam.. xdDzisiaj to ja przyjmuję gości. Tak więc, wpadam na chwilę i dalej idę ładnie się uśmiechać xd/A przy okazji świąt piekę pierwszy raz w życiu chleb. Co prawda (JESZCZE!) nie na zakwasie(...)smakuje genialnie. I to nie jest tylko moja opinia. :)(pszenno-pełnoziasrnisty chleb z suszoną żurawiną) Chciałam zrobić zdjęcie gdy był jeszcze w całej swojej okazałości(a był ogromny) , ale zanim dorwałam się do aparatu to z wielkiego "bochena" zostało tylko tyle. :P Oficjalnie stwierdzam, że chyba włączyłam mi się "faza" na pieczenie chleba

More food, love and dreams
Bakaliowe jabłka z parowaru 255

się ciapa aż za miękka zrobiła. Najlepiej pod koniec zaglądać często, czy się nie rozwala :)Po wyjęciu jabłek z parowaru, zdejmujemy czapeczki i posypujemy cynamonem.Na koniec dajemy po łyżce żurawiny, czy jakiegoś dżemiku :) i można wcinać :)Jabłko najlepsze jest wtedy, gdy delikatnie odchodzi od skórki i można bez wysiłku zjeść łyżeczką. Ale jak ktoś lubi twardsze, też jest dobre :)Czekam

Parowar Faceta
Sufletowe rozetki z łososia z musem żurawinowo wiśniowym. 170

słodko również, więc dlaczego nie zrobić łososia z pysznym owocowym musem? Zapraszam! 400 g filet z łososia 100 ml śmietana 30% Sól pieprz biały lub czarny 100 g żurawina suszona 80 g wiśnie bez pestek sok z cytryny  cukier kardamon Wykonanie:Żurawinę i wiśnie (np. mrożone) zalewamy odrobiną wody. Gotujemy go miękkości. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku odrobiną kardamonu

Malinowe Pocałunki
Kolejna swojska wędlina ze słodką niespodzianką z szynkowara. 211

dodatków, idealnie skomponowane.  Teraz nie robię nic innego tylko czaruję wyjmując z szynkowara co rusz nowe wędliny.  Składniki:  ok 700 g cienkiego schabu suszone morele suszona żurawina sól ok 1 łyżki przyprawa sułtańska  Wykonanie:Schab docinamy tak, aby zmieścił się nam w szynkowarze. Długim i ostrym nożem nacinamy przez środek mięso. Do powstałej kieszeni wkładamy ścisło(...)morele i żurawinę. Całość zasypujemy przyprawą sułtańską i posypujemy solą. Wkłądamy do szynkowara i odstawiamy na dobę do lodówki. Po tym czasie praskę umieszczamy w garnku wyłożonym np ściereczką z wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem ok 70 min. Gotowe wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia wkładamy do lodówki i po kilku godzinach cieszymy się pysznym schabem z owocami.Gorąco

Malinowe Pocałunki
G... Gołka! 287

śmiesznie brzmi ;p) 1 pomidor 1/2 ogórka zielonego 1/3 cukinii garść sałaty  6 plastrów szynki (jesteśmy mięsożercami ;)) sos vinaigre 1 łyżka oliwy *bagietka Konfitura/sos żurawinowy: 1 szklanka suszonej żurawiny 1,5 szklanki wody 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: 1. Sałatę, warzywa myjemy, kroimy i układamy na talerze. 2. Rozgrzewamy patelnie grillową, grillujemy cukinię, dodajemy(...)spaliły. Mi wystarczyło po około 1,5minuty na każdą stronę. 5. Całość polewamy delikatnie sosem i dodajemy oscypki. Jemy natychmiast! :) Sos żurawinowy: 1. Gotujemy wodę w garnku, dodajemy suszoną żurawinę i czekamy ok. 10minut, aż sos zgęstnieje.  2. Po tym czasie dodajemy cynamon oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy.  3. Czas przygotowania zależy od konsystencji jaką chcecie osiągnąć

Kitchens Alphabet