zostałam nawrócona na wątróbkowe smaki. Proporcja na sałatkę dla 2-3 osób. - 40 dag wątróbki drobiowej - mąka pszenna - olej + łyżeczka masła do smażenia - 100 gram suszonej żurawiny ( u mnie całe owoce) - 3 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka płaska cukru - 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu - szczypta soli - mała czerwona cebulka - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru(...)sera z niebieską pleśnią - mała kapusta pekińska ( lub ulubiona mieszanka sałat) Żurawinę umieścić w małym rondelku, zalać do równości wodą. Gotować 15-20 minut, aż owoce napęcznieją i staną się miękkie. Zmiksować i jeżeli przeszkadzają nam pesteczki - przetrzeć przez sito. Wystudzić. Dodać sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Cebulkę pokroić w cienkie krążki/piórka. Zalać sokiem z cytryny
kawawszklancekażdy w sezonie letnim lubuje się w ciastach owocowych. Niektórzy cały rok cenią sobie konkretne ciasta. Dla koneserów tradycyjnych smaków polecam proste ciasto - mocno kakaowe z żurawiną, polewą krówkową i solonymi orzeszkami. I nie wspomniałam o najważniejszym - ciasto robi się bez miksera, wystarczy widelec w roli mieszadła. Proporcja na keksówkę 35 x 12 cm - 3 szklanki* mąki pszennej - 3 jajka(...)szklanka kwaśnego dżemu - 2 łyżki miodu - 3/4 szklanki oleju - 4 pełne łyżki ciemnego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody - po 0,5 szklanki suszonej żurawiny i rodzynek Wszystkie składniki wymieszać w misce widelcem do momentu połączenia ( nie rozbijać małych grudek).Dodać bakalie i wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec 55-60 minut
kawawszklanceWami ;-) Składniki: (14-16 szt. batoników) 350 g miąższu z bardzo dojrzałych bananów (zwykle są to 4 średnie banany) 220 g płatków owsianych bez glutenu 100 g suszonej żurawiny 100 g daktyli bez pestek 85 g migdałów 80 g pestek z dyni 80 g pestek słonecznika 50 g nasion chia 50 g sezamu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Prostokątną formę(...)pieczenia o wymiarach dna około 21 x 32 lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle i żurawinę pociąć na małe kawałki. Migdały pociąć w grube paski. Połowę płatków owsianych lekko zmielić - tak by pozostały jednak wyraźne kawałki. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Banany zmiksować w blenderze lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków tak by powstała gładka masa
maniapieczeniaCzas przygotowania: 1h Pozom trudności: łatwe Złoty napar z imbiru (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: korzeń imbiru – 1 szt. woda Dodatki : miód cytryna – 1 szt. pomarańcza – 1 szt. cynamon kardamon żurawiny maliny Sposób przygotowania: Przygotuj obieraczkę do warzyw, tarkę, niewielki garnek, słoiczki z zakrętkami. Duży, soczysty korzeń imbiru obieramy ze skórki. Połowę korzenia ścieramy na tarce o drobnych oczkach, resztę kroimy(...)wlewamy napar i dolewamy gorącej wody. Dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i połowy pomarańczy oraz przyprawiamy do smaku. Opcjonalnie dodajemy maliny (mrożone, świeże lub ze słoiczka) i suszone żurawiny. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-zloty-napar-z-imbiru Anna Mucha: Dżem z włoskich śliwek Czas przygotowania: 3h Pozom trudności: łatwe Dżem z włoskich śliwek (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: śliwki włoskie cukier cynamon Sposób przygotowania
WojnaNaSmaki.plspędzony nad książkami. Babeczki te, należą do jednych z moich ulubionych. Są wilgotne w środku, mają wyrazisty dyniowy, lekko korzenny smak, czuć w nich sporą ilość orzechów, a suszona żurawina jest tu idealnym akcentem. Z przepisu wychodzi 12 babeczek. Jedna (70g) ok. 179kcal. Składniki mokre: - 400g puree z dyni - 3 łyżki masła orzechowego - 3 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu - 2 łyżki(...)oleju rzepakowego Składniki suche: - 130g ekologicznej mąki ryżowej SYMBIO - 70g mielonych orzechów laskowych - 60g siekanych orzechów włoskich - 50g suszonej żurawiny - 1 łyżka babki płesznik lub siemienia lnianego - 1 łyżeczka cynamonu - 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: połówki orzechów włoskich do dekoracji Jeżeli nie mamy mielonych orzechów laskowych to mielimy je na mąkę w młynku
Be Fit Be Strongnajważniejszy jest smak :) Dziś mam dla Was kolejną propozycję jak wykorzystać jabłka i zrobić z nich bardzo ciekawy i prosty deser. Składniki : 2 jabłka 2 łyżki suszonej żurawiny kilka sztuk suszonych moreli sok z 1/2 pomarańczy Przyprawy : cynamon przyprawa do dań słodkich w młynku ( skórka cytrynowa, kardamon, goździki, mięta, kurkuma ) Jabłka myjemy(...)kroimy w ćwiartki, a następnie w plastry. Kawałki jabłek przyprawiamy cynamonem i przyprawą do dań słodkich. Przekładamy je do pojemnika na ryż, dodajemy suszone morele i żurawinę. Polewamy wszystko sokiem z połowy pomarańczy. Pojemnik wkładamy na pierwszy poziom parowaru, zalewamy urządzenie wrzątkiem i włączamy na 8 minut. Po wyłączeniu, przekładamy owoce na talerz. Czekam na wasze komentarze i uwagi
Parowar Facetakubkiem ciepłej herbaty. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru szczypta soli 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 100 g suszonej żurawiny 75 ml oleju kropelka aromatu waniliowego 100 g twarożku W jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej zmiksować mokre. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać szybko widelcem. Dodać żurawinę - wymieszać
Chocolate Muffin Blogklik ] a ja choć myślałam ze się nie uda czasowo upiekłam je i jestem zachwycona. Są puszyste, wilgotne dzięki dyni i przepyszne, mają zjawiskowy kolor kontrastowo współgrający z kolorem żurawiny. Nie miałam rodzynek więc dodałam żurawinę i dobrze się tu sprawdziła, chociażby kolorystycznie. Scones to takie brytyjskie bułeczki bez drożdży a z proszkiem do pieczenia, w środku są puszyste
Moje Małe Czarowanieszklanki) mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 90 g zmiażdżonego awokado ½ szklanki zmiażdżonego banana 6 łyżek miodu żurawina posiekana czekolada deserowa (½ tabliczki) Wykonanie: Mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać awokado, banany i miód, a następnie zagnieść ciasto. Dodać żurawinę i czekoladę i jeszcze raz zagnieść. Z ciasta uformować
Mama Gotujeszklanka pełnoziarnistej), - 0,5 szklanki cukru brązowego(jak ktoś bardzo lubi słodkie to więcej), - 1/3 szklanki oleju, - 3 jajka, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1,5 garści suszonej żurawiny, - 2 łyżki kakao, - 3 łyżeczki cynamonu. Mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia wsypać do jednej miski i wymieszać. W drugiej przygotować mokre składniki (olej, woda/mleko, jajka) i zmiksować. Połączyć składniki(...)mokre z suchymi, zmiksować. Dodać rabarbar i żurawinę, wymieszać. Przelać do foremek (do ok. 3/4 wysokości). Ja podzieliłam masę na 2 części i do połowy dodałam 2 łyżki kakao. Muffiny piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Przepis brał udział w Rabarbarowej akcji
Corner With Recipesłyżki cukru brązowego - szczypta soli - olej do smażenia Farsz: - 250 g serka mascarpone - 140 g serka homogenizowanego np. waniliowego - kilka łyżek cukru pudru - 6 nektarynek - kilka garści suszonej żurawiny Składniki na naleśniki wymieszać ze sobą, najlepiej zmiksować, aż powstanie słynna konsystencja gęstej śmietany ;). Jeśli tak się nie stanie, dodać mąkę albo wodę, w zależności czy konsystencja będzie zbyt wodnista(...)Przygotować farsz: mascarpone z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem zmiksować. Nektarynki pokroić w kostkę. Na połówce naleśnika umieścić krem z mascarpone, na to pokrojoną w kostkę nektarynkę i garść żurawiny. Przepis brał udział w akcji Morelkowo Brzoskwiniowo
Corner With Recipesłyżeczki imbiru - 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej - 2 x 1/3 szklanki mleka/wody - 1,5 szklanki puree z dyni* - 3/4 szklanki cukru - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 2 jajka - garść suszonej żurawiny Wymieszać wszystkie suche składniki (od mąki do gałki muszkatołowej). Puree z dyni wymieszać z 1/3 szklanki mleka/wody. W osobnej misce utrzeć (na małych obrotach) cukier z olejem, po 3 minutach wbić(...)jajka i ubić. Do mokrych składników dodawać suche składniki partiami i mieszać. Dodać 1/3 szklanki mleka/wody, wymieszać. Dodać puree dyni wymieszane z mlekiem/wodą i żurawinę, ostatni raz dokładnie wymieszać. Piec ok. 20 minut w 200 °C. * Jak zrobić puree? Dynię pokroić w kostkę, nie musi być drobna. Gotować kilka minut na parze, aż zmięknie. Potem wystarczy ugnieść dokładnie
Corner With Recipesporcja): - 0,5 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych) - 0,5 szklanki wody - 0,5 szklanki soku pomarańczowego ( u mnie własnoręcznie wyciśnięty) -1 pomarańcza pokrojona w kostkę - garść suszonej żurawiny Płatki namoczyć przez noc w wodzie. Następnego dnia dodać sok pomarańczowy, gotować na małym ogniu ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać kawałki pomarańczy i żurawinę, gotować jeszcze
Corner With Recipesszklanka startej cukinii - 2 szklanki mąki ( 1 pełnoziarnistej, 1 tortowej/krupczatki) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - kilka kropel ekstraktu waniliowego - 2 łyżki cynamonu - garść suszonej żurawiny Zmiksuj cukier, jajka, olej, wodę i ekstrakt. Dodaj suche składniki (mąkę, proszek, sodkę, cynamon), wymieszaj. Do tego dodaj marchewkę, cukinię i żurawinę, ponownie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przełóż masę
Corner With Recipescynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - szczypta soli - 2 jajka - 2 bardzo dojrzałe banany + kilka łyżek cukru brązowego - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 1 szklanka dyniowego puree - 2 garści suszonej żurawiny W jednej misce wymieszaj suche składniki. W drugiej ubij jajka, dodaj olej, rozgniecione banany, puree i cukier. Zmiksuj wszystko dokładnie, w razie potrzeby rozgnieć jeszcze banany. Do suchych składników dodaj(...)mokre, dokładnie wymieszaj. Dodaj żurawinę i ponownie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, foremkę wyłóż papierem do pieczenia i do niej wlej ciasto. Piecz ok. 50 minut
Corner With Recipes