żurawina - 4361 przepisów (strona:86/291)

Serniczek kokosowy z ryżu 111

wiórków kokosowych 1 szklanka mleka w proszku  1 szklanka cukru (lub jakiegoś zdrowego zamiennika) 1 łyżka oleju kokosowego  1 białko jaja kurzego cukier wanilinowy  1/2 puszki żurawiny* *może być też dżem lub inne owoce czerwone-chodzi o przełamanie smaków  Ryż gotujemy zgodnie z przepisemy na opakowaniu, dolewając dodatkowo dwie szklanki mleka i lekko rozgotowując. Do gotującego(...)oraz mleko w proszku. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka. Ugotowany ryż odstawiamy do przestygnięcia, a następnie blendujemy na gładką masę dodając 1 białko jaja. Na podpieczonym spodzie układamy żurawinę wraz z sokiem. Pieczemy przez kolejne 5 minut w tej samej temperaturze, następnie wyjmujemy formę i przelewamy masę "sernikową", wyrównujemy. Pieczemy przez ok. 30 minut do zarumienienia w temp

Kuchnia Ellie
Kruche babeczki z mlecznym kremem 188

Łowicz  125 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 1 szkl cukru pudru 1,5 szkl mleka w proszku 3-4 łyżki spirytusu Dodatkowo: nadzienie cukiernicze malinowe Lauretta morele, żurawina, migdały, pistacje Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolite ciasto. Uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać 2-3 godziny w lodówce. Wylepiać małe(...)foremki do babeczek i piec około 12 minut w 180 stopniach. Przed zrobieniem kremu przygotować dodatki do posypania.  Morele, żurawinę pokroić w drobną kosteczkę. Migdały zblanszować i obrać ze skórki. Do każdej babeczki wycisnąć niewielką ilość nadzienia malinowego. Krem mleczny: Mleko, masło i cukier waniliowy zagotować. Zdjąć z ognia wsypać cukier puder i mieszać aż się rozpuści.  Wsypać

Ala piecze i gotuje
Paszteciki wagonikowe 155

Farsz: 20 g suszonych grzybów, 500 g kiszonej kapusty,  1 cebula, 1 jabłko (np. szara reneta), 2 łyżki oliwy, 3/4 szklanki bulionu, 100 g suszonej żurawiny, sól, pieprz, sos sojowy i cukier - do smaku. Ciasto na paszteciki: 3 żółtka, 100 g masła (bardzo miękkiego), 35 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 250 ml ciepłego mleka, 350 g mąki(...)Dodać kapustę, przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy i cukier. Mieszając smażyć pod przykryciem przez minutę. Dodać grzyby oraz jabłko i dalej smażyć przez minutę. Wlać bulion i zagotować. Dodać żurawinę, przykryć. Gotować przez około 10 minut. Następnie zdjąć pokrywę i gotować przez około 10 minut aż nadmiar płynu wyparuje. Mieszać od czasu do czasu. Odstawić do ostygnięcia. Żółtka i masło

Świat Domowej Kuchni
Indyk pieczony z żurawiną i nutą mięty 133

dość często, zawsze to zdrowsze i smaczniejsze niż sklepowa wędlina. Jest to działka męża, lubi, to niech robi, a co ;-). Teraz robił próbę, upiekła filet z indyka. Dodał trochę żurawiny, suszonej mięty, wędzonej papryki. Indyk wyszedł pyszny i soczysty.  Składniki: około 1 kg fileta z indyka garść suszonej żurawiny 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonej mięty zioła prowansalskie

kruche babeczki
ToRCiK ZiMoWy z nuTką ŻuRawInoWą 202

serka ricotta ● cukier Mus kokosowy: ● 1 op śmietanki kremówki (30/36%) ● 1 łyżka żelatyny  ● cukier ● laska wanilii ● likier kokosowy ● 1 puszka mleka kokosowego Oraz: ● 50 g suszonej żurawiny ● 0,5 kubka soku malinowego/ żurawinowego ● 2 łyżki mąki ● 1 budyń z białą czekoladą  Przygotowanie: ● piekarnik ustawiamy na 180° C; tortownicę wykładamy papierem ● białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z odrobiną cukru(...)wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut ● w międzyczasie śmietanę ubijamy z cukrem, wanilia i likierem. Mleko kokosowe z żelatyną podgrzewamy, nie gotujemy! Dolewamy do śmietany, mieszamy.  ● żurawinę wysypujemy na patelnie i lekko podgrzewamy z sokiem. Przekładamy na sernik. Na ostudzone ciasto wykładamy mus kokosowy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny P.S ● możemy użyć mąki kokosowej

Luźna Kuchnia
Świąteczny wianek bezowy cytrynowy z miechunką 146

łyżeczki octu krem 2 jajka 2 żółtka 2 cytryny 4 kopiaste łyżki cukru pudru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka 82% masła dodatki 50g miechunki 10g świeżej żurawiny 200g śmietanki kremówki 36% cukier puder do dekoracji Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Ubijamy je na sztywno z małą szczyptą soli - nie ubijamy zbyt długo by nie przebić białek, wystarczy(...)minut.   Kremówkę ubijamy na sztywno - nie słodzimy, beza nada wystarczającej słodyczy.   Wystudzony wieniec układamy na paterze, nakładamy warstwę bitej śmietany, krem cytrynowy i dekorujemy miechunką oraz żurawiną. Obsypujemy delikatnie cukrem pudrem

Gotowanie i blogowanie
Keks świąteczny | Cwibak 173

pieczenia skórka otarta z połowy pomarańczy 3 łyżki (45 ml) ciemnego rumu szczypta soli 300 – 400 g ulubionych bakalii (u mnie: 100 g rodzynki + mieszanka suszonych wiśni, żurawiny i jagód; 100 g suszonych moreli; 100 g kandyzowanych owoców; 50 – 70 g mieszanych orzechów: włoskich, pekan i laskowych) RADA: Pamiętajcie, aby bakalie (poza orzechami) były dokładnie pokryte mąką, inaczej(...)opadną na dno ciasta. Lukier: 1 szklanka (120 g) cukru pudru 3 – 4 łyżki (ok. 50 ml) soku z pomarańczy Przygotowanie: 1) Rodzynki oraz mieszankę suszonych wiśni, żurawiny i jagód zalać goracą wodą i odstawić na 15 min, następnie dobrze odsączyć, osuszyć i obtoczyć w mące. 2) Suszone morele pokroić w kostę i razem z mieszanką kandyzowanych owoców obtoczyć

Fitsweet.me
Makowiec 198

cukru pudru 4 jajka 4 jabłka (najlepiej kwaśne) 80 g kaszy manny 850 g masy makowej 100 g orzechów włoskich 3 garście dowolnych bakalii (ja dałam garść suszonej żurawiny, rodzynek i płatków migdałowych) szczypta soli lukier: sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 białko jajka cukier puder do ozdobienia ciasta: dowolne bakalie (ja użyłam garści żurawiny, skórki pomarańczowej i płatków migdałowych

Pobite gary Barbary
Bawole oko 145

łyżek cukru 300 g masła 2 łyżki adwokatu Dodatkowo: 1,5 kg jabłek (waga po obraniu) 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka około 7 łyżek cukru pudru suszona żurawina do ozdoby Wymiary formy 33 cm x 24 cm Zaczynamy od marmolady. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy 3 łyżki wody(...)Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego cukier puder i ucieramy, aż powstanie gładki lukier. Na kruche ciasto z marmoladą nakładamy masę, przykrywamy ją biszkoptem, który smarujemy lurem. Całość posypujemy suszoną żurawiną. Smacznego Artykuł Bawole oko pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Rolada schabowa z suszonymi owocami 365

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki:   1kg schabu 300g suszonych moreli 150g suszonej żurawiny   sól pieprz liść laurowy ziele angielskie 250ml bulionu Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do wystygnięcia. Odlewamy wodę i drobno kroimy.      Mięso rozcinamy jak na roladę(...)wiecie jak należy rozciąć mięso obejrzyjcie krótki filmik .   Z obu stron posypujemy solą i pieprzem.   Na całej długości brzegu, od którego będziemy zaczynać zwijać roladę układamy żurawinę. Na pozostałej części umieszczamy morele. Zwijamy ciasno i wiążemy bawełnianym sznurkiem.  Podsmażamy po kilka minut z każdej strony. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem. Dodajemy 3-4 sztuki ziela

Czerwona Porzeczka
Babka piaskowa z makiem 273

Babki kojarzą się bardziej z Wielkanocą niż z Bożym Narodzeniem, ale coś czuję, że babka piaskowa z makiem i lukrem, udekorowana oszronioną żurawiną będzie w naszym domu gwiazdkowym hitem! Przygotowałam ją na bazie przepisu na babkę piaskową cytrynową , dodałam odrobinę mleka i mak oraz esencję migdałową. Jest delikatna puszysta, ale jednocześnie lekko krucha, rozpływa się w ustach, a delikatny aromat(...)upiecze się na złoto. Nie przejmujcie się, jeśli babka popęka z wierzchu - i tak na stole postawicie ja "do góry nogami" Po wystudzeniu polać lukrem królewskim i udekorować żurawiną w cukrze lub ziarenkami granatu

Kulinarne Inspiracje
Pasztet z gęsi 165

pieczona z jabłkami lub na kapuście, a żurek na gęsinie nie ma sobie równych. Ja postawiłam na pasztet - ta wersja domowej wędliny podbije podniebienia wszystkich biesiadników. A do tego żurawina lub ćwikła - będzie pysznie;) Składniki: 2 gęsie udka (ok 1kg) 200g wątróbki z gęsi 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 2 cebule 1 marchew 1 pietruszka 3 liście laurowe(...)muszkatołową i majerankiem, wlać brandy, dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę. Jeśli masa będzie za gęsta, można podlać pozostałym bulionem. Do wyrobionej masy można dodać np. pokrojone śliwki, żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami. 2 keksówki (8x25cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp

Obiad gotowy
Kulinarne prezenty na Święta 2017 170

typu upominki często dajemy naszym Przyjaciołom i Rodzinie. Domowe nalewki i przetwory , zawsze cieszą naszych przyjaciół. Estetycznie zapakowane są miłą odmianę w świecie pełnym komercji. Przygotowanie wykwintnej konfitury z żurawiny na którą przepis podawałam w poście Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów zajmie niewiele czasu, a radość osoby obdarowanej gwarantowana. Prawdziwym świątecznym hitem jest też staropolski piernik

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka owsiane z migdałami 234

łyżki miodu – 1 łyżka wody – 125 g masła lub oleju kokosowego – 1/2 szklanki wiórków kokosowych – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – ok. 80 g rodzynek i żurawiny Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Masło roztopić w rondelku z miodem i łyżką wody. Do miski wsypać pokrojone drobno migdały, orzechy, mąkę oraz sodę oczyszczoną. Dodajemy płatki owsiane(...)wiórki kokosowe, rodzynki i żurawinę. Wszystko mieszamy. Dodajemy masło z miodem i formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów i spłaszczamy delikatnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez ok 15 minut. Artykuł Ciasteczka owsiane z migdałami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Muffiny dyniowe 189

razem postawiłam na muffinki dyniowe. Wyszły mięciutkie i wilgotne. Po prostu rewelacyjne w smaku, smaki jesieni. Składniki: 40 dag puree z dyni 30 dag mąki pszennej 2 garście żurawiny 20 dag cukru (najlepszy będzie trzcinowy) 4 jajka 200 ml oleju 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka imbiru łyżeczka kardamonu Sposób(...)przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy składniki mokre, tj.: puree z dynie, olej i miód. Dokładanie mieszamy. Mąkę łączymy z orzechami, żurawiną, sodą oczyszczoną i przyprawami. Sypkie składniki dodajemy do mokrych. Delikatnie łączymy ze sobą. Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po dwie łyżki masy. Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Pobite gary Barbary