Dziś nawet zadebiutował jako dodatek do leniwych pierogów i sprawdził się znakomicie! Składniki: 1 kg rabarbaru 2 szklanki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 2 pomarańcze garść suszonej żurawiny Przygotowanie: Rabarbar dokładnie myjemy i obieramy (choć nie jest to koniecznością). Kroimy na drobniejsze kawałki i wrzucamy do rondla czy głębokiej patelni. Zasypujemy cukrem. Ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy(...)Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żurawinę. Gdy płyn odparuje do pożądanej przez nas konsystencji przekładamy do słoiczków i stawiamy je na dekielkach. Zostawiamy do ostygnięcia
Karczma Honoriettysłodka, nie warto się zasładzać. Dodałam do niej szczyptę kardamonu, ma piękny korzenno-cytrusowy zapach, nada smakowity aromat naszej konfiturze. Składniki: 2 banany 4 kiwi 2 gruszki 2 łyżki żurawiny ze słoiczka 2 łyżki dowolnego miodu (ja użyłam lipowego) łyżka soku z cytryny 4 łyżki przegotowanej wody szczypta kardamonu Wykonanie: Wszystkie owoce umyj, obierz ze skórek, pokrój w drobne kosteczki(...)garnuszku z grubszym dnem ułóż wszystkie owoce, dodaj wodę i żurawinę. Gotuj lekko na średnim ogniu, a gdy zmiękną dodaj miód i sok z cytryny, przypraw kardamonem. Mieszaj często, gotuj bez przykrycia. Nakładaj do wyparzonego i suchego słoiczka. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Moja rada: Jeśli chcesz możesz na koniec przed włożeniem do słoika zmiksować konfiturę na gładką
Zasmakuj Kuchnizwiązku z czym podaję proporcje na tę ilość. W przypadku mniejszej szklanki proponuję zmniejszyć ilość alkoholi do 20 ml każdy. Lista zakupów: Sok pomarańczowy (ok. 140 ml) Sok „Żurawina” (ok. 140 ml) Nie jest to stricte sok żurawinowy, a napój o smaku żurawinowym z Hortexu. 25 ml wódki Bardzo dobrze smakuje również z białym rumem. 25 ml likieru(...)brzoskwiniowego listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Sex on the beach'; listonic_content='Sok pomarańczowy (ok. 140 ml) Sok \\\"Żurawina\\\" (ok. 140 ml) 25 ml wódki 25 ml likieru brzoskwiniowego'; document.write(" "); Na dno szklanki wlewamy wódkę oraz likier brzoskwiniowy. Uzupełniamy szklankę sokiem pomarańczowym oraz żurawinowym, mniej więcej 50/50 każdego. I gotowe! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze
Proste-przepisy.pldiecie... Może te ciasteczka to dobry pomysł na jej "przemycenie" do naszego jadłospisu? Są doskonałą alternatywą dla niezdrowych słodkości i idealnie zaspokajają ochotę na "coś słodkiego". Płatki owsiane i żurawina także nie są obojętne dla naszego organizmu. Ciastka posiadają miękkie wnętrze i przyjemnie chrupiący wierzch. Całość jest idealnie dopasowana smakowo i kusząco pachnie. Zresztą sami spróbujcie! (13-14 sztuk(...)100g kaszy jaglanej z żurawiną i nasionami chia 80g płatków owsianych 100 ml mleka 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru brzozowego (można zastąpić 1 łyżką miodu) Dodatkowo: 2-3 łyżki truskawek liofilizowanych Kaszę ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Do ostudzonej kaszy dodać 1/2 płatków owsianych, mleko, olej, sok z cytryny
Di gotujewięc świetnie pozwalają oszukać głód, a w towarzystwie owocowego koktajlu są świetnym drugim śniadaniem :-) SKŁADNIKI 1 szklanka pełnoziarnistych płatków pszennych 1 szklanka pełnoziarnistych płatków jęczmiennych 2/3 szklanki suszonej żurawiny 3 mocno dojrzałe banany 1/3 łyżeczki cynamonu Płatki wsypujemy na silnie rozgrzaną patelnię i cały czas mieszając prażymy je przez 5 - 6 minut, a następnie przesypujemy do dużej miski. Żurawinę
Czary - gary w kuchniwody 50 gram świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 4 łyżki oleju Farsz: 1 duży oscypek 350 gram mocno uwędzonej kiełbasy 1 cebula czerwona 100 gram suszonej żurawiny ketchup łagodny WOM Parczew 1 jajko Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól oraz olej, drożdże rozrabiamy w letniej wodzie, wlewamy do maki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy bawełnianą(...)wyrośnięcia, powinno podwoić objętość. Oscypka kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, kiełbasę kroimy w pół plastry, obraną cebulę kropimy w pióra, dodajemy suszoną żurawinę, wszystko razem mieszamy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, każdą część wałkujemy na koło, środek smarujemy ketchupem. Układamy porcję farszu, zlepiamy brzegi pierogów, układamy na blasze wyłożonej papierem
Bajeczna KuchniaZdrowe, a w smaku rewelacyjne. Ja będę je na pewno często robić. Przepis znalazłam tutaj - klik . Mnie takie ładne nie wyszły :( Przepis trochę zmodyfikowałam, bo dodałam więcej nasion i żurawinę. Polecam, bo warto zrobić :)) Miłego dnia :)) Składniki: 1,5 kubka płatków owsianych lub jęczmiennych 1,5 kubka orzechów + nasion (np. płatki migdałów, nerkowce, słonecznik, pestki dyni) 1/2 kubka siemienia lnianego(...)kubka suszonych owoców drobno pokrojonych (u mnie żurawina i daktyle) 1 łyżeczka cynamonu 1 stare jabłko 1/4 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny 70 g roztopionego masła 1/2 kubka płynnego miodu lub syropu klonowego Wszystkie składniki wymieszałam w misce i uformować batoniki. Batoniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać 45 minut w temperaturze 160 stopni do momentu
kruche babeczkimąki krupczatki 1,5 szklanki oleju rzepakowego 5 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 650 ml śmietany 30% 2 galaretki agrestowe 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy żurawina lub owoce granatu Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, nadal miksując dodajemy olej, a następnie przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wszystko(...)galaretka połączyła się z pianą. Następnie wrzucamy wcześniej pokrojoną w kosteczkę drugą galaretkę, mieszamy całość drewnianą łyżką. masę wykładamy na ciasto, posypujemy skruszonym wcześniej ciastem i na wierzchu układamy żurawinę lub granat. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki
kruche babeczkiłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3/4 szklanki maślanki 1/2 szklanki mleka 60 g roztopionego masła 2 jajka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka suszonej żurawiny (śmiało może być więcej) Składniki suche mieszamy w jednej misce, masło roztapiamy i studzimy. Składniki mokre mieszamy w drugiej misce. Do mokrych dajemy suche, mieszamy, dodajemy żurawinę. Masę nakładamy do papilotek
kruche babeczkimniejsze porcje: 2,5 szklanki mleka 2% 1,5 szklanki płatki owsiane błyskawiczne u mnie Halina 3 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 jabłka orzechy nerkowce żurawina rodzynki Mleko gotujemy, jak zacznie się gotować zmniejszamy ogień i wsypujemy do mleka płatki, gotujemy do momentu, aż się nam zagęści (co jakiś czas mieszamy), a płatki będą miękkie, dodajemy miód, cynamon(...)Owsiankę przelewamy do miseczek, dodajemy pokrojone jabłko, orzechy, żurawinę i rodzynki. Pyszności
kruche babeczki150ml oleju, 2 jajka, 2 łyżki dżemu, 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika, 50g rodzynek, 50g żurawiny, 1 tabliczka mlecznej czekolady, do dekoracji wiórki cytrynowe Sempre z Cukieteria.pl . PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę mieszam z cukrem, kakao, sodą i przyprawą korzenną. Kefir miksuję z olejem, jajkami i dżemem(...)przerywając miksowania stopniowo dodaję suche składniki. Na końcu do masy dodaję rodzynki i żurawinę. Mieszam. 2. Masę wykładam na tortownicę o średnicy 26cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 60 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladę rozsmarowuję na cieście. Wierzch ciasta posypuję
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżeczki soli (zależy jak bardzo słone mięso lubicie) szczypta chili 2 łyżki masła Kuskus: 1/2 szklanki kuskusu 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 łyżeczki curry szczypta cynamonu 1 łyżka suszonej żurawiny szczypta soli Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy w środku i na zewnątrz zmieszanymi ze sobą przyprawami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie(...)kurczaka masłem i wstawiamy do wyłączonego już piekarnika na 15 - 20 minut. Kuskus mieszamy z curry, cynamonem, solą i zalewamy gorącym mlekiem kokosowym. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Żurawinę drobno siekamy, dodajemy do kuskusu i dokładnie mieszamy. Kurczaka podajemy z kuskusem i surówką
Czary - gary w kuchnisię na takie połączenie i miałam obawy czy nam posmakuje, ale niepotrzebnie. Składniki: 1 opakowanie dowolnej mieszanki sałat 1 mała, słodka pomarańcza 1/2 sera sałatkowego półtłustego 2 garści suszonej żurawiny ok 10 sztuk pomidorków koktajlowych ok 3 łyżki sosu balsamicznego o smaku pomarańczowym Sposób przygotowania: Mieszankę sałat przekładamy do szerokiego ale płaskiego naczynia, na wierzch układamy pomidorki koktajlowe przekrojone(...)pół, cząsteczki pomarańczy- bez białej błony, żurawinę oraz pokrojony w kostkę ser. Delikatnie mieszamy i polewamy po wierzchu sosem balsamicznym. Sałatkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem. Jeśli chcemy- możemy przygotować ją wcześniej, ale nie mieszać- zrobić to dopiero przed podaniem i wtedy polać sosem. Sałatkę możemy ewentualnie doprawić pieprzem
Kuchnia w czekoladzieSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przygotowana wg przepisu na opakowaniu do posypania wiórki czekolady lub crumble Wykon: Kilka godz. wcześniej przygotować galaretkę. Crumble: 4 łyżki płatków owsianych górskich 1 garść orzechów laskowych 1 łyżka żurawiny suszonej słodzonej 1 łyżeczka cukru brązowego Na patelnię wrzucić płatki, żurawinę i orzechy-mogą być w łusce-posiekać i dodać do płatków, na to posypać łyżeczkę cukru brązowego i smażyć
Kubki smaku