żurawina - 4361 przepisów (strona:103/291)

ekspresowe ciastka francuskie z nadzieniem makowym 181

składniki: 320 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat) 300 g gotowej masy makowej 8 kandyzowanych żurawin 8 łyżeczek dżemu żurawinowego dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania cukier puder, do oprószenia wykonanie: Na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto francuskie. Odstawiamy na chwilę aby „nabrało” temperatury temperatury pokojowej, wtedy nie skurczy się podczas pieczenia. Przy(...)środek każdego wyciętego kawałka wykładamy po 1 łyżce masy makowej i po 1 łyżeczce dżemu żurawinowego. Przeciwległe rogi ciastek złączamy, sklejamy na środku. Na samym środku przyklejamy żurawinę. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Pieczemy w 180 – 200 st. C przez około 15 – 20 min. lub do zarumienienia

Domowy Smak Jedzenia
Tort makowy z kremem kajmakowym na drugie urodziny bloga! 179

śmietanki kremówki 30-36%  200 g masy kajmakowej 150 g dżemu żurawinowego Dekoracja: 100 ml śmietanki kremówki 30-36%  3 łyżki cukru 50 g suszonej żurawiny Przygotowanie:  Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu. Do misy z ciastem biszkoptowym wsypujemy mak, dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników. Po tym ciasto przekładamy(...)kremem wg. upodobania. Ja zazwyczaj zostawiam nie równe brzegi, bo tak mi torty lepiej się prezentują. Pozostałą kremówkę do dekoracji ubijamy z cukrem na krem i dekorujemy nią oraz żurawiną wierzch tortu. Tort wstawiamy na co najmniej 6 godz do lodówki. Tort makowy z kremem kajmakowym jest gotowy! Serwujemy!  :) Smacznego! Jak i mówiłem już

Kuchnia Łukasza
Śledzie w marynacie pomidorowej z żurawiną 156

Składniki: 500 g śledzi ze słonej zalewy 4 cebule 100 g żurawiny suszonej 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Śledzie płuczemy pod wodą, moczymy przez godzinę, ponownie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w krążki i szklimy na oleju, dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy(...)cytryny i żurawinę. Mieszamy, chwilę dusimy, studzimy. Śledzie i marynatę układamy warstwami w słoiku, zamykamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin

Smakowity Blog Kulinarny
Klopsiki z karpia z miętą i żurawiną 118

przepis to chyba największe moje odkrycie tego roku. Mdły karp w formie niesamowicie smacznych pulpecików z dodatkiem mięty, żurawiny, kaszy bulgur oraz moreli. Jest to zdecydowanie najsmaczniejsze danie z karpia jakie jadłam do tej pory. Składniki (na około 10-12 niewielkich pulpecików): 300 gram filetów z karpia bez skóry i ości garść suszonej żurawiny 2-3 suszone morele 1/3 pęczka

Mango Papaja
Koktajl ze szpinaku , ananasa, mango z syropami daktylowym i żurawinowym 119

właściwości prozdrowotne stosowany jest przy: - łagodzeniu bólu gardła oraz kaszlu, - schorzeniach na tle nerwicowym, - problemach sercowo-naczyniowych i  niewłaściwej przemianie materii. Jest zatem niesamowicie zdrowy. Dodatek syropu z żurawiny wzbogaci całość. Ogródek Dziadunia używa tylko sprawdzonych składników do produkcji swoich syropów. Produkt otrzymany jest z soku z żurawiny oraz cukru trzcinowego nierafinowanego. Wyrób utrwalony termicznie metodą delikatnej pasteryzacji

Z Kuchni Do Kuchni
Chrupiąca kaczka z żurawiną! Świąteczny obiad! 266

Chrupiąca i soczysta pierś z kaczki podana z żurawiną. Idealny przepis na świąteczny obiad czy też przystawkę. Kaczka wydawać się może trudnym mięsem do obróki, ale uwierzcie mi jeśli bedziecie trzymać się kilku podstawowych zasad, zawsze zrobicie ją tak jak należy, skóka pozostanie chrupiąca, mięso będzie miękkie i soczyste i lekko różowe w środku. Taka właśnie jest idelana. Ja swoją(...)zredukuje. Powinno go ubyć co najmniej 60- 70%. Pozostanie sama esencja i smak, to co potrzebujemy. Kaczkę wykładamy na talerz i ukośnie kroimy, polewamy sosem. Podajemy z konfiturą z żurawiny. Kaczkę możemy jeść na gorąco i na zimno! Smacznego! Dajcie znać co sądzicie o takiej propozycji? Buziaki! Pięknego dnia

SMYKWKUCHNI
Tarta z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami i żurawiną 142

dużą tarte o średnicy 28 cm lub 4 małe tartaletki lub 12 malutkich babeczek): Farsz: 500 gram kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Ciasto(...)gotuję w dużym garnku przez 45 minut. Następnie ponownie odcedzam. Na oliwie z oliwek smażę drobno posiekaną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Dodaję suszoną żurawinę, posiekane grzyby i ugotowaną kapustę. Dodaje cydr oraz bulion. Gotuję całość przez 5-6 minut, następnie wlewam wodę z gotowania grzybów i całość duszę jeszcze 30- 35 minut, na średnim ogniu

Mango Papaja
Pierogi z makiem i bakaliami 158

wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Farsz: 2 puszki masy makowej szklanka rodzynek szklanka orzechów włoskich pół szklanki śliwek wędzonych dwie łyżki miodu pół szklanki suszonych moreli pół szklanki suszonej żurawiny pół szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy cynamon, gałka muszkatołowa Orzechy siekamy, śliwki kroimy na drobne kawałki, morele na cienkie paski. Dodajemy do masy makowej. Dodajemy żurawinę, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy

ladykitchen
Piernik Młodej gospodyni z żurawiną i marmoladą z pigwy! 192

tradycyjną a wykonujemy go tak jak żyjemy czyli szybko sprawnie i bez bólu, w nagrodę przepysznie! Najsmaczniejszy piernik na Święta Bożego Narodzenia! Zapraszam! PIERNIK MŁODEJ GOSPODYNI: Piernik przekładaniec z żurawiną i skórką pomarańczową! - 300 g mąki gryczanej - 300 g mąki pszennej - 250 g cukru - 250 g miodu - 2 jajka - 55 g margaryny - 50 g utartych w moździerzu przypraw do piernika(...)cynamonu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu - paczka skórki pomarańczowej - 1/2 szklanki żurawiny świeżej - 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki czubate kakao PONADTO: - polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady - polewa z białej czekolady DO PRZEŁOŻENIA: - marmolada z pigwy (ewentualnie możecie użyć taką jaką lubicie) WYKONANIE: W garnuszku zagotuj mleko z miodem, margaryną, cukrem, kakao i przyprawami do piernika. Masę przestudź. Powinna

SMYKWKUCHNI
Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną i kolendrą 121

końcu to oni tą zabawę organizowali ;) Składniki na około 12 sztuk: 200g filetu z łososia 1 por (biała część) 1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki (Makarony Polskie) 5 łyżek suszonej żurawiny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 pęczek świeżej kolendry (1/2 krzaczka) około 50ml śmietany 30% żelatyna sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: Por drobno siekamy, wrzucamy(...)żelatyny. Filet z łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą i pieprzem i gotujemy na parze około 10-13 minut. Studzimy. Dno silikonowych foremek na muffinki wypełniamy pokrojoną żurawiną suszoną. Pokrywamy je warstwą musu porowego (2-3 łyżeczki). Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa stężała. Do blendera lub rozdrabniacza przekładamy kawałki ugotowanego łososia, dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli

Kolorowy Przepisownik
Czekoladowe ciasto na śniadanie z serka wiejskiego 148

pełnoziarnistej -> 10-15-g kakao -> ½ łyżeczki proszku do pieczenia -> Kilka kropli ekstraktu z wanilii/ cukier waniliowy -> 50ml mleka -> Pasek czekolady -> Garść orzechów, suszona żurawina Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 180C. W tym czasie do większej miski przekładamy serek wiejski, wbijamy jajko, zalewamy mlekiem. Całość podsypujemy mąką wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao, ekstrakt wanilii(...)oraz posiekane orzechy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, aby ciasto nie przywarło. Masę przelewamy do formy, wierzch obsypujemy suszoną żurawiną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut. Polecam podanie z dodatkiem dżemu

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Konfitura z żurawiny 185

już zabawki edukacyjne kupione, tyle tam tego, że nie wiedziałam na co się zdecydować, ale wreszcie się udało, więc mogę iść znowu odwiedzić dzidziusia hehe ;) Składniki: 750 g świeżej żurawiny 1 duże jabłko lub 2 mniejsze sok i skórka otarta z 1 cytryny 275 g cukru 3/4 szklanki wody Żurawinę umyć, przebrać, osuszyć i wymieszać z sokiem i skórką

Domowa cukiernia Ewy
Nalewka żurawinowa 179

jest wprawdzie po 2-3 tygodniach, ale już po tygodniu smakuje świetnie. Delikatnie kwaśny smak przełamany miodową słodyczą, pychotka :) Ma piękny, intensywnie czerwony kolor. Polecam! Składniki: 2 szklanki świeżej żurawiny 1,5 szklanki miodu 3/4 szklanki wody 1,5 szklanki spirytusu Żurawinę umyć i osuszyć. Zalać spirytusem i odstawić na 4-6 dni. Potrząsać od czasu do czasu. Po upływie

Domowa cukiernia Ewy
Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami 165

masła (pół kostki) 40 g świeżych drożdży (mniej niż pół kostki) 1 małe lub średnie jajko 3 pełne łyżki miodu 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g żurawiny (użyłam Bakalland) 50 g rodzynków (użyłam Bakalland) 50 g suszonych moreli (użyłam Bakalland) 50 g suszonej wiśni lub śliwek (użyłam wiśni Bakalland) 50 g płatków migdałowych (użyłam Bakalland) 1 łyżeczka cynamonu(...)masła (pół kostki) 40 g świeżych drożdży (mniej niż pół kostki) 1 małe lub średnie jajko 3 pełne łyżki miodu 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g żurawiny (użyłam Bakalland) 50 g rodzynków (użyłam Bakalland) 50 g suszonych moreli (użyłam Bakalland) 50 g suszonej wiśni lub śliwek (użyłam wiśni Bakalland) 50 g płatków migdałowych (użyłam Bakalland) 1 łyżeczka cynamonu

Poezja smaku
Cynamonki z kremem a 'la nutella.Jaglanym! 115

wyszperałam takie cuda ! Niesamowicie pyszne, zdrowe i pachnące Cynamonki! Zrobiłam je i ...nie żałuję, że się rozeszły błyskawicznie, choć przyznam , połowę udało mi się zamrozić! Składniki około szklanki żurawiny 100 g migdałów  Symbio płatki migdałów 2 łyżeczki cynamonu Ciasto 3 szklanki mąki z migdałów  Symbio 3 szklanki mąki kokosowej  Symbio 50 g drożdży świeżych szklanka mleka(...)wydaje Ci się za gęsty- dolej mleka. Stolnice posyp maką. Ciasto podziel na 2 części. Wałkuj placek na grubość ok. 1 cm. Każdy placek smaruj schłodzonym kremem i posyp żurawiną oraz siekanymi migdałami, posyp cynamonem. Zwiń w roladę. Krój w plasterki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmaruj rozmąconym jajem i posyp płatkami migdałów. Piecz około

Z Kuchni Do Kuchni