żurawina - 4361 przepisów (strona:99/291)

Pascha orzechowa 212

mleka (świeżego, nie UHT) 6 jajek 2 laski wanilii 100 g cukru pudru 300 g śmietany 200 g masła 60 g mielonych orzechów włoskich garść suszonej żurawiny garść rodzynek garść kandyzowanej skórki pomarańczowej     Wykonanie: Mleko zagotować z rozciętymi laskami wanilii.  Jajka wymieszać w misce ze śmietaną.  Kiedy mleko zacznie się gotować wyjąć wanilię i wlać mieszankę(...)około 30 minut, żeby dokładnie go odcedzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem.  Dodawać po łyżce ostudzonego twarogu cały czas ucierając.  Do gotowej masy dodać mielone orzechy, żurawinę i rodzynki.  Wymieszać.  Dużą miskę wyłożyć gazą.  Przełożyć gotową masę i dokładnie docisnąć.  Przykryć z wierzchu gazą i przykryć czymś ciężkim.  Odstawić na noc do lodówki

Sto kolorów kuchni
AROMATYCZNY PIERNIK Z ŻURAWINĄ 207

mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki powideł śliwkowych 2 całe jajka u mnie dodatkowo: 100g suszonej żurawiny Wszystkie składniki zmiksować. Dodać suszoną żurawinę. Wymieszać. Blaszkę natłuścić, obsypać mąką, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do temp. 180st. Włozyć ciasto i piec ok. 45- 50 minut.  Po wystudzEniu polać

Walijskie Pichcenie
Czekoladowy budyń z kaszy manny 192

przepis pod linkiem: Czekoladowy pudding z bakaliami. SKŁADNIKI 500 ml mleka 30 g cukru trzcinowego 16 g kakao E. Wedel 60 g kaszy manny cynamon (do smaku) bakalie (rodzynki, żurawina, orzechy itp.) 1 opakowanie sezamków E. Wedel WYKONANIE Do garnuszka wlać mleko, dodać cukier, kakao i kaszę mannę, dobrze wymieszać. Podgrzewać mieszając, aż do zagotowania, po czym doprawić cynamonem. Rodzynki(...)żurawinę (i im podobne) namoczyć w ciepłej wodzie. Wszystkie bakalie pokroić na mniejsze kawałki, sezamki również.  Gotowy budyń można podawać od razu na ciepło lub schłodzony. Przed podaniem posypać bakaliami i sezamkami

Passions hobbies life
Pleśniak i moja pierwsza idealna beza 154

żółtek 250 g masła 1,5 łyżki śmietany 3 łyżeczki kakao lub karobu (dodając karob nie dajemy cukru) do przełożenia: 1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki 1 garść żurawiny i rodzynek beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Z mąki, cukrów, proszku do pieczenia, żółtek, śmietany i masła  zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy(...)dużych oczka i wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozprowadzamy dżemy porzeczkowy.  Warstwę dżemu przykrywamy startym na tarce ciastem ciemnym, które następnie posypujemy żurawiną i rodzynkami.  Na koniec układamy startą 2 część jasnego ciasta.   Wkładamy formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45-50 minut.  Po tym czasie

Bon appetit mon amie
Świąteczne wypieki z Helio. Współpraca. 127

nowość, która doskonale sprawdza się w wielu wypiekach. Unikalna receptura z orzechami ziemnymi, śmietanką i mlekiem polewy i dekoracje do ciast płatki migdałowe rodzynki królewskie orzechy ziemne i włoskie żurawina suszona W paczce znalazłam również piękny kalendarz z przepisami, który będzie dla mnie dodatkową inspiracją. Na blogu będzie pojawiać się wiele pysznych i słodkich przepisów z produktami Helio, które sprawdzą(...)się zarówno na co dzień, jak i na zbliżające się Święta Wielkanocne. Zaglądajcie, więc na blog! A już dziś zapraszam na pierwszy z nich: Waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką

Słodkie okruszki
Zapiekane płatki owsiane z owocami 181

szklanki płatków owsianych (mogą być inne (testowałam żytnie i pszenne),można też mieszać) 2 jabłka pół cytryny cynamon płatki migdałów wiórki kokosowe siemię lniane rodzynki, suszona żurawina, suszone morele lub inne suszone owoce jogurt naturalny lub kefir owoce takie jakie lubicie/macie Przygotowanie Wielkim plusem tego dania jest niewielki nakład pracy jaki jest potrzebny do jego przygotowania. Rozpoczynamy od włączenia piekarnika(...)stopni i nastawienia wody w czajniku. Następnie płatki, siemię lniane, rodzynki, suszone morele i żurawinę (czy co tam chcecie i lubicie) wrzucamy do jednej miseczki i zalewamy wrzątkiem tak, aby wszystkie składniki były przykryte. Powinny szybko wchłonąć wodę. Do naczynia żaroodpornego (w którym będziemy zapiekać naszą owsiankę) ucieramy na tarce na dużych oczkach 2 obrane jabłka, dodajemy sok z połówki

Kulinarna Patilogia
PRZEPYSZNA SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM 1105

Panie ma zaledwie 13 kcal. Rewelacyjny smak, a jaki zapach mmmmmmmm:-)  Składniki: 8 łodyg selera naciowego  250 g sera żółtego twardego np. gouda  200 g suszonej żurawiny  1/2 szklanki włoskich orzechów  1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 części pomelo  łyżka majonezu  1/3 kubeczka jogurtu naturalnego  sól, czarny pieprz  Sposób przyrządzenia:  Łodygi(...)dosyć dużą kostkę. Orzechy sparzyć wrzątkiem, pokroić na drobno. Pomelo obrać z białej skórki, pokroić małe kawałki.Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem pokroić, dodać żurawinę, kukurydzę i sos jogurtowo-majonezowy. Doprawić solą i pieprzem

pieprzny smaczek
Keks z mnóstwem bakalii 166

jajek 2 szklanki mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody  100 g orzechów włoskich Helio 100 g rodzynki królowej Helio 100 g żurawiny suszonej Helio 50 g skórki pomarańczowej Helio Dodatkowo; 50 g skórka pomarańczowa Helio 100 g mix keksowy Helio 100 g polewa i dekoracja biała Helio Przygotowanie:  Rodzynki, żurawinę drobno kroję

Różowa kuchnia
Paluszki z babki piaskowej z gruszką 231

łyżeczka cukru * 1 łyżeczka cynamonu * 1 kostka gorzkiej czekolady *2 łyżki słodzonej bitej śmietany lub creme fraiche z cukrem/wanilią * 4 łyżeczki mocnej herbaty z cytryną Do dekoracji: żurawina, WYKONANIE: Każdy kawałek babki nasączamy 1 łyżeczką herbaty z cytryną a następnie przekrawamy na pół aby powstały 2 kawałki w kształcie prostokąta, frytki. Gruszkę kroimy na pół. Z jednej połówki wykrawamy(...)części. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy nasze gruszki z dodatkiem cukru i cynamonu. Całość układamy na talerzu robiąc kratkę z „frytek” z babki i ozdabiając gruszkami, bitą śmietaną, żurawiną i tartą czekoladą

Mohiella
Nadziewana jaglanka z jagodowymi lodami 143

zarazem szybkie śniadanie. Dlatego tak ucieszyła mnie paczka od firmy SyS, o której wspominałam w tym poście . Jednym z pysznych produktów, jakie znalazłam w paczce była kasza jaglana z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami . Pyszna i zdrowa kompozycja idealna na śniadanie. Dziś chciałabym podzielić się z Wami moją propozycją przygotowania tego dania. Zapraszam Was na nadziewaną jaglankę z jagodowymi lodami(...)zimnymi, naturalnymi lodami. Spróbujcie. Składniki: (na duży pucharek lub 2 mniejsze) 300 ml mleka 1 łyżeczka miodu lipowego około 1/3 łyżeczki cynamonu 1 torebka kaszy jaglanej z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami - Dania Babci Zosi SyS 4 łyżki mrożonych jagód 1/2 banana Przygotowanie: Z opakowania wyciągamy 1 woreczek kaszy jaglanej z dodatkami. Zawartość woreczka przepłukuję pod wodą by pozbyć

Słodkie okruszki
Proste ciastka owsiane – batoniki owsiane 1477

mąki i bez jajek, wystarczy wymieszać ze sobą składniki. Pięknie pachną, są smaczne, pożywne, chrupiące, na jednym nie można poprzestać. Do ciastek możemy dodać ulubionych bakalii, ja dodałam żurawinę. Bardzo polecam… (przepis zmodyfikowany z książki Mary Berry „Cookery Course”).   Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Proste ciastka owsiane(...)Składniki: 220g masła 150g cukru (użyłam jasnego brązowego) 80g naturalnego miodu 350g płatków owsianych 100g poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny)   1. Do garnka przełożyć masło, miód i cukier. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia. 2. Dodać płatki owsiane i bakalie, wymieszać łyżką ( patrz FILM ). Masę przełożyć do blaszki 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. 3. Blaszkę wstawić

Mała Cukierenka
Sałatka z kalarepy, ogórka i selera naciowego 201

zmagają się z nieregularnymi wahaniami cukru - tak jak ja... [źródło: www.smaczny.pl ] Składniki na 1 średnią miskę: 1/2 pęczka selera naciowego 1 ogórek świeży - długi 2 średnie kalarepy 1 garść żurawiny suszonej 1 garść rodzynek 1 garść ziaren słonecznika - uprażyć na patelni 1 mały pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego sol i pieprz - do smaku Łodygi selera umyć i pokroić(...)grubszą kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Ziarna słonecznika uprażyć na złoto na gorącej patelni - w ten sposób oddadzą więcej smaku i aromatu .  Wszystko prze ł ożyć do miski. Dołożyć żurawinę i rodzynki. Przygotować sos z jogurtu i podstawowych przypraw, po czym wymieszać go z resztą produktów w misce.  Całość odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, dla "przegryzienia się

Grunt to przepis!
Jesienny pieczony udziec z indyka 121

imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość wg upodobania, ale składniki wszystkie dla efektu muszą być świeży imbir (kawałek 2 cm) garść rodzynek i suszonej żurawiny oliwa z oliwek Wykonanie: Indyka natrzeć oliwą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę, majeranek i suszony imbir i sok z cytryny (połowa soku na jedną stronę). Następnie wetrzeć cukier waniliowy(...)Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wlać na nie 2 łyżki oliwy). Indyka obłożyć plastrami cebuli, posypać posiekanym czosnkiem i cienkim plastrami imbiru, polać 1 łyżką oliwy. Wrzucić na indyka rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni

Pociąg Do Kuchni
Schab nadziany suszonymi pomidorami i żurawiną 161

Wykombinowałam całkiem smaczne danie na obiad. Trochę pory, mięcho, dodatki i mamy smacznie podane jedzonko :) Składniki : Schab 1.1/2 kg 12 suszonych pomidorków słoiczek żurawiny do mięs i serów Develey por biała i zielona część  2 szklanki rosołu drobiowego  sól do natarcia mięsa Wykonanie: Por myjemy, kroimy na mniejsze części by zmieściły nam się do naczynia żaroodpornego(...)Zalewamy dwiema szklankami rosołu.Schab nacinamy przez całą długość i nadziewamy go na przemian żurawiną i suszonymi pomidorkami. Nacieramy na wierzchu solą. Nadziany schab kładziemy na por zalany rosołem, przykrywam  i wstawiam do pieca. Piekę koło 1.1/2 godziny w 200 stopniach. W czasie pieczenia przekładam schab by równomiernie się piekł

Różowa kuchnia
Baba drożdżowa z żurawiną 125

drożdży -350 ml ciepłego mleka -5 łyżek cukru -1/2 kg mąki pszennej -7 dkg masła -4 żółtka i jedno całe jajko -szczypta soli i wanilii -2-3 garści żurawiny Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Dolewamy 1/2 szklanki mleka. Dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i 4 łyżki cukru ucieramy. Rozczyn wyrósł. Dodajemy go do żółtek(...)mieszamy, dodajemy szczyptę soli, wanilię, 2 szklanki mąki i mieszamy. Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia masła. Dodajemy żurawinę i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: Przekładamy do natłuszczonej formy babowej z kominem o pojemności ok. 2,5 l i odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem

Maminek kulinarny