tradycyjnie czasu brak, to czas na przepis z gatunku "szybka kuchnia" :-) Podobną sałatką, choć nie identyczną, poczęstowała mnie kiedyś koleżanka i od tamtej pory połączenie słonej fety i słodkiej żurawiny jest dla mnie po prostu mega pyszne ;-) To do dzieła :-) SKŁADNIKI 1 brokuł 1 opakowanie sera typu feta (270 g) 3 łyżki suszonej żurawiny 3 łyżki orzechów nerkowca
Czary - gary w kuchniduża ich zaleta :-) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka drobnych płatków owsianych 250 g masła 1/2 szklanki gęstego jogurtu Dodatkowo: 4 łyżki suszonej żurawiny 4 łyżki orzechów nerkowca lub inne dodatki, które lubicie lub akurat macie pod ręką Mąkę i płatki wsypujemy do dużej miski lub na stolnicę, a następnie rozcieramy w dłoniach z masłem(...)podzielonym na kawałki aż powstaną wilgotne grudki. Dodajemy jogurt i wybrane dodatki (orzechy, żurawinę, suszone śliwki, rodzynki, migdały - musicie drobno posiekać, łatwo wtedy wgniotą się w ciasto i będzie wygodniej formować ciasteczka). Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Czary - gary w kuchniwiążą wilgoć z bananów... pycha... SKŁADNIKI 2 - 3 dojrzałe banany (w zależności od wielkości) 1 szklanka grubych płatków owsianych 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki słonecznika 1/4 łyżeczki cynamonu Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 - 30 minut, a następnie odsączamy, obieramy ze skórek i drobno siekamy. Na drobniejsze kawałęczki kroimy też rodzynki(...)żurawinę. Na gorącą, suchą patelnię wsypujemy płatki i słonecznik, a następnie chwilę je przesuszamy. Banany rozgniatamy widelcem, a następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy; odstawiamy na ok. 30 minut. Gotową masę ukłądamy łyżką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 18 - 20 minut
Czary - gary w kuchniposypać orzechami. Smacznego :) Obiecane wyniki konkursu: 1. Karolina: 10 kwietnia 2016 o 18:27 (Edytuj) Witam! :) Mój idealny zestaw to konfitura z płatków róży i syrop z żurawiny. Mamma mia, naprawdę powinnam to jakoś uzasadnić?;) Moje kubki smakowe pracują na najwyższych obrotach! Marze, po prostu marzę o wspaniałej pogodzie, słońcu, świeżym powietrzu, cytrynowych muffinach z konfiturą różaną (swoją(...)niż z nadzieniem różanym? Gdyby miało nie być pogody to przenoszę się w zimowe klimaty i nasmażę pączków z konfiturą;), a do tego orzeźwiający (a jakim zdrowym!) sok z żurawiny z dodatkiem listków mięty i bazylii. Dajcie mi jeszcze jakąś dobrą książkę i jestem w raju! :)) Jak to niewiele potrzeba, żeby tam się znaleźć… 2. Sonia: 10 kwietnia
Mała Cukierenkakakao 1 jajko 1-2 łyżki likieru orzechowego/toffi (opcjonalnie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 banan 3 łyżki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 2 łyżki suszonej żurawiny Opcjonalnie: orzeszki płatki migdałowe Margarynę rozpuścić i połączyć z resztą składników. (Margaryna nie musi być ostudzona. Masa będzie dość lepka.) Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch obłożyć plasterkami(...)banana, posypać żurawiną oraz opcjonalnie - orzeszkami i płatkami migdałowymi. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 35-40 minut w 180 stopniach. (Patyczek powinien być suchy, a brzegi lekko zapieczone.) Kroić dopiero po ostudzeniu. Deser przechowywany w lodówce - zmienia konsystencję, ale jest tak samo pyszny jak przechowywany w temperaturze pokojowej
Di gotujemleka ryżowego 60 g mąki kokosowej 2 laski wanilii 4 łyżki oleju kokosowego (nierafinowanego) 2 łyżki syropu klonowego 20 g skórki pomarańczowej 45 g mieszanki suszonych wiśni i żurawin 15 g orzechów pekan 15 g zblanszowanych migdałów szczypta gałki muszkotołowej szczypta soli żurawina i płatki różane do ozdoby (opcjonalnie) Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i wrzątku. Gotujemy
Mienta blogmleko ciepłe 250 ml ksylitol( cukier brzozowy lub zwykły cukier) 50 g Kłos-Pol 45 g drożdży świeżych masło miękkie 75 g szczypta soli jajko 1 szt Dodatkowo: żurawina suszona 100 g jajko do posmarowania chałek Krok 1 Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i szczyptę soli. Wlewamy ciepłe mleko i wbijamy jajko , mieszamy(...)rozpuszczenia drożdży i cukru. Krok 2 Do misy wsypujemy przesianą mąkę i wlewamy składniki mokre,dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło oraz żurawinę . Wyrabiamy ciasto koło 10-15 minut. Krok 3 Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczka na 2 godziny. Krok 4 Ciasto pięknie wyrosło, dzielimy je na 6 części i robimy wałeczki. Wyjdą nam dwie chałki . Robimy " warkocze
Różowa kuchniaużyłam z orzeszków ziemnych; może być dowolny lub roztopione masło) 1/3 szklanki cukru brzozowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Delecta) Dodatkowo: 1/3 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych) 1/3 szklanki suszonej żurawiny Płatki, jajko, olej, cukier brzozowy i mąkę z proszkiem do pieczenia - umieścić w misce i dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią). Całość połączyć z orzeszkami i żurawiną. Z masy formować kulki (wielkości
Di gotujeserowa: 500 g twarogu, 2 jajka, ½ szkl. cukru, 3 łyżki wiórek kokosowych, 1 budyń waniliowy, 1 łyżeczka przyprawy do sernika Skworcu ¼ szkl. oleju, 2 łyżki kremówki Dodatkowo: suszona żurawina WYKONANIE Murzynek: Masło rozpuszczamy razem z cukrem, mlekiem i kakao. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzoną masę przelewamy do miski, dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia a na końcu(...)wyłożoną pergaminem. Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy zmielony twaróg, kremówkę, budyń, przyprawę do sernika, olej i kokos. Tak przygotowaną masę delikatnie wykładamy na ciasto murzynkowe. Wierzch posypujemy żurawiną. Pieczemy ok 50 min.w 180 stopniach. Przyprawę do sernika znajdziecie w sklepie internetowym www.skworcu.com.pl
słodki bratekwęglowodanów . SKŁADNIKI: 3 wafle o smaku karmelowym GoodFood 1 jabłko- 180g (waga po obraniu i wydrążeniu) 1 łyżka migdałów lub płatków migdałowych- 15g 1 łyżka żurawiny suszonej- 12g kilka listków świeżej mięty PRZYGOTOWANIE: Obrane i wydrążone jabłko pokroić w kostkę Wrzucić do garnka, zalać odrobiną wody i gotować na małym ogniu, aż zmięknie Migdały (jeśli są w skórce(...)zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut, a następnie obrać) posiekać drobno i dodać pod koniec gotowania do jabłka Jabłka zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną miętę i żurawinę Podawać z waflami karmelowymi Smacznego! www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
peanutbuttermonsterwyjątkową pozycją książkową. Polecam Wam gorąco tę powieść. I ciasteczka. Obie rzeczy znakomite. Składniki na 20 sztuk: • 50 g kandyzowanych wiśni • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej • 100 g suszonej żurawiny • 200 g migdałów w słupkach • 50 g mąki pszennej • 120 g masła • 120 g cukru • 50 ml śmietany kremówki 30% Dodatkowo: • 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Sposób przygotowania(...)prawie zupełnie się rozpuszczą (cukier będzie trochę wyczuwalny). Zdjąć z palnika, wlać śmietanę kremówkę, odstawić, aż lekko przestygnie. 2. Do misy włożyć posiekane na grubsze kawałki wiśnie, skórkę pomarańczową, żurawinę, migdały i mąkę pszenną. Delikatnie wymieszać. 3. Do bakalii dodać przestudzone masło z cukrem, wymieszać do połączenia. 4. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Układać ciasteczka na blasze
W mojej kuchnipyszna. Gorąco polecam na wszystkie okazje. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało. Składniki: Ciasto bakaliowe: • 8 jajek • 3/4 szklanki cukru • 10 dag posiekanych orzechów włoskich • 10 dag rodzynek (zastąpiłam żurawiną) • 10 dag wiórek kokosowych • 1 łyżka mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: • 1 puszka brzoskwiń • 2 budynie waniliowe bez cukru • 1 łyżka mąki pszennej • 250 dag masła(...)łyżeczek • 1 kieliszek spirytusu lub wódki Ponadto: • 3 opakowania ciastek "Delicji" z pomarańczową galaretką • 2 galaretki brzoskwiniowe Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasto bakaliowe: orzechy posiekać, odważyć wiórki i żurawinę. 2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. 3. Dodać żółtka i delikatnie zmiksować na małych obrotach miksera. 4. Na masę jajeczną przesiać mąkę i proszek
W mojej kuchniPolewa: 60g masła/margaryny 4 łyżki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao Dodatkowo: ok 4-5 paczek herbatników Opcjonalnie: bakalie, owoce (u mnie banan i suszona żurawina) Blaszkę wyłożyć papierem i ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Z 1/2 litra mleka odrobinę odlać i rozrobić w nim kaszę z kakao. Resztę zagotować z cukrami i masłem. Do gotującego się(...)lodówki, aby odrobinę się ociepliło, około 30 minut wcześniej.) Dodatkowo dodałam do masy jasnej kilka kropel aromatu śmietankowego i na drugiej warstwie herbatników ułożyłam plasterki banana oraz suszoną żurawinę. Korzystałam z dwóch rodzajów herbatników: pełnoziarnistych maślanych i kakaowo-maślanych. (*) Kostka masła = 200g Kostka margaryny = 250g
Di gotujemąki pszennej - 3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej - 1/2 szklanki płatków owsianych - 3/4 szklanki mleka - 2 łyżki cukru trzcinowego brązowego - 3 łyżki miodu - 1/3 szklanki oleju - 2 jajka - 3/4 szklanki żurawiny suszonej - 1/2 szklanki orzechów włoskich posiekanych - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka cynamonu i przyprawy do piernika - 2,5 łyżeczki kakao - szczypta soli WYKONANIE(...)owsiane, sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i kakao, wymieszać. Jajka zmiksować z mlekiem olejem i miodem. Wlać miksturę do suchych składników,dodać orzechy i żurawinę,wymieszać. Wyłożoną papilotkami formę do babeczek napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok.25 min w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni. Babeczki wyjąć i wystudzić, posypać wedle uznania np.płatkami owsianymi
Fit & Healthy LifeDoskonałe na podwieczorek z kulką lodów, u mnie malinowych. Ciekawy smak deserowi dodaje aromatyczny cukier malinowy. SKŁADNIKI 2 duże mało słodkie jabłka, 1 łyżeczka żurawiny, 1 płaska łyżeczka cukru malinowego, Kruszonka: 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych, 2 łyżki cukru cynamonowego , 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki Dodatkowo: masło do wysmarowania kokilek WYKONANIE Żaroodporne kokilki(...)smarujemy masłem. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem malinowym i żurawiną. Wkładamy jabłka do kokilek. Z podanych składników palcami wyrabiamy kruszonkę, posypujemy nią jabłka. Zapiekamy 20-25 min w 180 stopniach. Podajemy z kulką lodów. Do deseru użyłam cukru cynamonowego oraz malinowego, który nadał całemu daniu niezwykłego smaku. Produkty te możecie kupić TUTAJ
słodki bratek