żurawina - 4361 przepisów (strona:106/291)

30 przepisów na listopad 157

dobrego możemy zjeść w tym miesiącu? Czego warto szukać na straganach? Gruszki oraz jabłka , jednak dla mnie zdecydowanie w tym roku królują te drugie, w sałatkach przede wszystkim; żurawina świeża i suszona , świeżą możecie użyć jako dodatek do serów pleśniowych i przygotować pyszny wytrawny w smaku sos, suszoną zaś dodajcie do ulubionej sałatki, np. takiej owocowej, którą zamieściłam w zestawieniu(...)dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Świąteczne kuleczki bakaliowe 180

Uwielbiam bakalie - pod każdą postacią. Jakiś czas temu zakochałam się w żurawinie - to był mój poważny nałóg co prawda zdrowy ale za to jaki kosztowny... raz na jakiś czas łapię niesamowitą ochotę na suszone jabłka - w tym roku już się zabezpieczyłam przed tą chwilą i w lecie nasuszyłam sobie ogromna ilość tych pyszności :-)Rodzynki - oj to jest mój problem(...)masło roślinne 25 dkg. * cukier puder 3/4 szklanki lub zamiennie 3-6 łyżek powideł, jeżeli nie lubicie przesłodzonych * bakalie (orzechy, rodzynki, suszone morele, migdały, śliwki kalifornijskie - u mnie jeszcze żurawina i wiórki kokosowe) Do dzieła!!! Herbatniki drobno pokruszyć - można sobie pomóc np wałkiem. Część odłożyć do obtoczenia. Bakalie - morele, śliwki (te duże po prostu) pokroić na drobniejsze kawałki. Herbatniki połączyć

sierotka maRysia w kuchni
Drożdżówka do odrywania z cynamonem, orzechami i żurawiną 201

szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 7 g drożdży w proszku 5 łyżek masła 2/3 szklanki mleka szczypta soli 2 jajka Składniki na nadzienie: 100 g suszonej żurawiny 100 g orzechów włoskich 3 łyżki cynamonu 3/4 szklanki cukru 5 łyżek masła Do dzieła!!! W mleku rozpuszczamy masło i czekamy aż chwilę ostygnie - ma być letnie. Mieszamy ze sobą mąkę, cukier, drożdże(...)mąką i rozwałkowujemy na długość 60 cm i szerokość 30 cm. Tak powstały prostokąt smarujemy rozpuszczonym masłem (zostawiamy łyżkę do posmarowania po wierzchu), posypujemy cynamonem, cukrem, posiekanymi orzechami i żurawiną. Aby składniki nadzienia nie odpadały delikatnie przycisnęłam je dłonią do ciasta. Tak powstały placek kroimy na podłużne plastry o wymiarach 30 na 10 cm i układamy jeden na drugim - nadzieniem

sierotka maRysia w kuchni
Pumpkin Spice Granola 136

mnie swoją barwą i jesiennym wyglądem, że zasypuję Was jej zdjęciami. Wybaczcie. Składniki (na duży słoik, około 10 porcji): 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki świeżej żurawiny 9-10 suszonych fig, pokrojonych w plasterki 1/2 szklanki prażonych pestek dyni 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki syropu z agawy 3/4 szklanki syropu dyniowo

Mango Papaja
PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW z amarantusem ekspandowanym 134

wpis nie wyczerpał wszystkich jej możliwości. W ciągu roku zdążyłam wypróbować jeszcze inne opcje, dosypując do bazy (czyli suszonych pomidorów w oleju z ziołami) a to sezamu, a to żurawiny, a to namoczonych suszonych jagód goi (wcześniej pisałam o słoneczniku, pestkach dyni i oliwkach). Te różne dodatki to takie drobiazgi, które są bardzo wartościowe odżywczo ale bardzo trudno dać(...)chociaż jego dla odmiany widać, to nikomu nie przeszkadzał, więc na pewno wchodzi w jej skład na stałe. Oprócz amarantusa wmieszałam też 4 łyżki świeżo zmielonego lnu i trochę żurawiny. Teraz, kiedy ze świeżymi pomidorami trzeba już się pożegnać, pasta z pomidorów suszonych będzie u nas baaaardzo często. Tym lepiej więc, że kolejny wartościowy dodatek zyskał w niej fajny nośnik

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Owsiane muffiny. 174

naturalnego 1 jajko 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka przesianej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli 3/4 szklanki sparzonych rodzynek, żurawiny lub drobno posiekanych orzechów (bądź 3/4 szklanki wszystkiego po trochę :D)      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Przygotowujemy foremki, jeśli to konieczne wykładamy papilotkami (ja używam(...)sylikonowych, więc nie muszę). Płatki wsypujemy do miski, zalewamy maślanką, wbijamy jajko, wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy olej, dodajemy rodzynki, żurawinę i orzechy. Na końcu dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczona i solą. Dokładnie mieszamy, napełniamy foremki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 10-15 minut (przed wyjęciem

Rozpustne gotowanie
Muffiny z zieloną herbatą, czekoladą i nutą cytryny 144

mąki pszennej 1,5 łyżki zielonej herbaty matcha (*) 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu cytrynowego 1/3 łyżeczki startej skórki cytrynowej 40g czekolady (użyłam gorzkiej z żurawiną) Polewa: 20 g czekolady (użyłam gorzkiej z żurawiną) 1 łyżeczka masła Masło z cukrem utrzeć do białości. Ciągle miksując - wbijać po jednym jajku. Dodać aromat cytrynowy i wszystkie suche składniki. Po wymieszaniu

Di gotuje
Granola z cynamonem i pomarańczą 151

Mój ulubiony śniadaniowy przysmak w postaci granoli pięknie pachnącej cynamonem, z lekkim posmakiem pomarańczy i chrupiącymi bakaliami, które akurat miałam pod ręką: orzechami laskowymi, nerkowcami, pestkami dyni, słonecznikiem oraz żurawiną. Z resztą wybór bakalii tu nie ma znaczenia- bo niezależnie od tego jakich nie użyjecie, to będzie dobrze- tutaj głównie chodzi o smak i aromat jaki nadaje bakaliom cynamon, skórka(...)dziś się nim zachwycam, zaręczam, że i dla Was ta granola będzie ucztą dla zmysłów! :))) * płatki owsiane- 1 pełna szklanka * mix bakalii- 1 pełna szklanka (nerkowce, orzechy laskowe, żurawina, pestki dyni) * pomarańcza- 1 duża (sok + skórka) * miód- 2 łyżki * olej kokosowy- 2 łyżki * cynamon- 2 łyżeczki Piekarnik nagrzać na 140 stopni (z termoobiegiem). Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i przełożyć

Kraina Miodem Płynąca
Barmbrack – proste irlandzkie ciasto na Halloween 127

daktyli ·          12 śliwek ·          100g rodzynek i/lub żurawiny suszonej ·          100 g skórki kandyzowanej ·          2 garście jagód goji ·          1 jajko / 1 łyżka(...)łyżek miodu Przygotuj: 2 miski (mniejszą i większą) foremkę na keksa 12x21* Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Do mniejszej miski wsypujemy mniejsze bakalie (skórkę, jagody goji, rodzynki, żurawinę), większe natomiast kroimy na cząstki (4-6) i dorzucamy. Wszystko zalewamy herbatą oraz whisky, mieszamy i odstawiamy na 15 minut Do sporej miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy jajko

Bazując na smaku
Sernikowa lasagne z dynią i żurawiną 175

Składniki: 9 płatów lasagne 50 dag obranej i pokrojonej w kostkę dyni 10 dag suszonej żurawiny 50 dag mielonego twarogu   pół kostki masła opakowanie budyniu waniliowego 2 jajka 5 łyżek cukru   łyżka miodu   łyżka soku z cytryny   kardamon, mielone goździki, imbir masło do smażenia i wysmarowania formy Sposó b przygotowania: Dynię wrzucamy na patelnię i smażymy(...)maśle. Gdy dynia zmięknie dodajemy miód, przyprawy i mieszamy. Chwilę jeszcze smażymy, żeby przyprawy uwolniły swój aromat. Żurawinę sparzamy wrzątkiem. Dodajemy do dyni. Płaty lasagne gotujemy po 3 -5 minut. Wyciągamy i hartujemy w zimnej wodzie. Pół kostki masła ucieramy z cukrem na puch. cały czas miksując  dodajemy sok z cytryny, jajka i budyń. Powoli dokładamy twaróg. Naczynie żaroodporne

Pobite gary Barbary
SMAŻONY SER CAMEMBERT Z ŻURAWINĄ 157

tostów - pod wpływem wysokiej temperatury camembert topi się. I właśnie taki topiony ser polecam jako przekąskę albo przystawkę. Składniki: ( 4 porcje ) ser camembert jajko tarta bułka sól pieprz żurawina Ser obtoczyłam w roztrzepanym jajku. A następnie w tartej bułce.   Smażyłam na patelni dodając niewielką ilość oliwy. Podawałam z żurawiną.   Smacznego

potrawyregionalne
PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI 119

soczysta i pięknie przypieczona. Składniki: kaczka o wadze 2 kg. 1 łyżka majeranku 1 łyżka estragonu słodka czerwona papryka sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 2 jabłka słoiczek żurawiny kładzione kluseczki Kaczkę rozmroziłam. Ułożyłam ją w żaroodpornym naczyniu. Natarłam ją oliwą z oliwek, nasoliłam i posypałam ziołami. Odstawiłam kaczkę na noc do lodówki aby przeszła przyprawami. Do jej środka(...)piekłam dwie godziny w temperaturze 180 stopni. Pokroiłam kaczkę na porcje. Podawałam ją z kładzionymi kluseczkam i , które podsmażyłam na tłuszczu wytopionym podczas pieczenia się kaczki. Do tego żurawiny i pyszny obiad można już zjeść. Smacznego!     Polecam również: PIECZONA KACZKA W GLAZURZE ŻURAWINOWO IMBIROWEJ

potrawyregionalne
BATONY BA! OD BAKALLAND 261

święta. Batoniki Ba! występują również w innych smakach: banan i podlewa czekoladowa baton będący połączeniem energetycznego banana z czekoladą jabłko, rodzynki  – kompozycja słodkich rodzynek i aromatycznych jabłek żurawina i pomarańcza  -  oryginalna propozycja, która intryguje połączeniem słodkiej żurawiny i aromatycznej pomarańczy. Z polewą o smaku białej czekolady Smacznego podgryzania

potrawyregionalne
Bezglutenowe (dyniowe) muffinki z otrąb 118

płatków jaglanych (50g) ·          garść (20g) jagód goji ·          garść (35g) suszonej żurawiny ·          1 dojrzały banan pokrojony w kostkę ·          2-4 łyżek syropu z agawy/klonowego/miodu(...)360g pulpy dyniowej – upieczonej dyni)*** Przygotuj: miskę foremkę na muffinki Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Do sporej miski wsypujemy otręby, jagody goji, żurawinę, banana i len wymieszany z wodą. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy. Zalewamy herbatą  i mieszamy. (Dodajemy pulpę dyniową i dokładnie mieszamy). Pieczemy 30-35 minut, sprawdzając co jakiś czas czy babeczki się nie przypiekają. Smacznego

Bazując na smaku
buraczki z majonezem i żurawiną 147

bardzo smaczne, a do tego bardziej wykwintne. Na elegancki obiad będą w sam raz.  Składniki: słoiczek buraczków (400 g) 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 łyżki żurawiny do mięs ( ze słoika) cukier sól pieprz Majonez wymieszać z chrzanem i żurawiną. Dodać do buraczków i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli trzeba można dodać trochę cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania