żurawina - 4361 przepisów (strona:106/291)

Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia 152

pasztet od razu zrobić w kilku wariantach smakowych. Nadają się tu grubo posiekane orzechy – włoskie, laskowe, pistacje. Potłuczony i rozdrobniony zielony pieprz z zalewy. Oliwki, kapary, suszone pomidory. Żurawina wielkoowocowa.   Przekładamy pasztet do kokilek, do małych miseczek lub do słoika typu weck. Ta ilość wypełni trzy standardowe ramekiny o średnicy wewnętrznej 8cm. Wierzch pasztetu wygładzamy kładąc na niego kawałek(...)łyżki posiekanych orzechów – włoskich, laskowych, pistacji 2- 3 suszone pomidory z oleju, posiekane 1 łyżka kaparów, posiekanych 1 łyżka oliwek, posiekanych 1 łyżka pasty pomidorowej 1-2 łyżki suszonej żurawiny, posiekanej 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy, rozdrobnionego 1 łyżka świeżej szałwii

Karo in the Kitchen
Śniadaniowa komosanka (komosa ryżowa) z karmelizowanymi gruszkami i migdałami 109

średnie porcje lub 1 bardzo dużą 60g komosy ryżowej (1/3 szklanki) 320ml wody (1 i 1/3 szklanki) 80ml mleka kokosowego (1/3 szklanki) + po 1 łyżce na porcję 20g suszonej żurawiny 20g daktyli (3 daktyle) 1-2 łyżeczki stewii z erytrytolem 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu szczypta imbiru Na karmelizowane gruszki: 1 gruszka 1,5 łyżeczki stewii z erytrytolem* 30g migdałów *można(...)ryżową przemyć i wsypać do garnka. Zalać szklanką wody i gotować aż do jej wyparowania. Po tym czasie dolewamy 1/3 szklanki mleka kokosowego i resztę wody. Dodajemy posiekane daktyle, żurawinę i przyprawy. Gotujemy, aż komosa zrobi się w miarę gęsta (ok. 13-15 minut). Gruszkę kroimy w dowolny kształt – można w kostkę, można w paski, jak Wam wygodniej! Wstawiamy patelnię

Fill The Bowl
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i żurawiną 134

przyrządzona kiełbasę podaję zawsze śniadanie Wielkanocne,ale polecam również jako danie obiadowe. Składniki: 5 białych kiełbas surowych 2 cebule 1 duże kwaśne jabłko Garść suszonej żurawiny 1 łyżka majeranku 0,5 łyżki kminku 0,5 łyżeczki ostrej papryki Sól Olej Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w krążki i przesmażamy na oleju .Smażymy do momentu aż cebula będzie szklista.Dodajemy obrane i pokrojone(...)mniejsze kawałki jabłko,suszoną żurawinę , majeranek,kminek,ostrą paprykę i doprawiamy do smaku solą.Smażymy jeszcze przez chwilę.Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową cebuli ,kiełbasę nakłuwamy wykałaczką ,układamy w naczyniu i wykładamy pozostałą cebulę .Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Polędwiczki po góralsku 170

Polecam polędwiczki zapiekane z oscypkiem podane z konfiturą z żurawiny.Często to danie robię gdy wracam z urlopu z Zakopanego z dużym zapasem oscypków. Składniki: Polędwiczka wieprzowa 1 serek typu oscypek Marynata: 3 łyżeczki marynaty staropolskiej 1 łyżeczka musztardy 80 ml. oleju Dodatkowo: konfitura z żurawiny Sposób przygotowania: Składniki marynaty łączymy z ze sobą.Polędwiczkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy

Bajeczna Kuchnia
pierś gęsi w śliwkowo żurawinowym sosie 110

mięso będzie delikatne, miękkie i soczyste. składniki dla czterech osób 1 kg piersi gęsi  1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz szczypta rozmarynu sos do gęsi 70 g świeżej żurawiny 3-4 łyżki powideł śliwkowych sposób przygotowania Pierś gęsi myjemy, ostrym nożem nacinamy jej skórę w kwadraty (o boku, około dwa, na dwa centymetra), uważając aby nie przeciąć mięsa, będącego(...)smażenia i wkładamy do piekarnika (bez przykrycia) na dwadzieścia pięć minut. W tym czasie  na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy gęsie mięso ( pozostawiamy wytopiony tłuszcz), wrzucamy owoce żurawiny i dodajemy śliwkową konfiturę . Całość smażymy przez dziesięć minut i wykładamy sos na talerze. Na sos kładziemy  wyjętą z piekarnika pierś gęsi, którą wcześniej kroimy w centymetrowej grubości plastry, jeszcze

Miód i pieprz
Murzynek na mleku z powidłami 203

szklanka  ksylitolu fińskiego Kłos - Pol 1 kopiasta łyżeczka sody 1 szklanka mleka 2  łyżki  błonnika kakaowego Kłos- Pol spirytus lub wódka 2 nakrętki    Dodatkowo: żurawina 2 garście cukier puder do posypania murzynka   Wykonanie: Proste przygotowanie ciasta powinno was zachęcić . Do wysokiego garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier . Zagotowujemy, wsypujemy błonnik kakaowy i spirytus ( ewentualnie(...)zapominamy o powidłach. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy. Wymieszane dokładnie ciasto przekładamy do okrągłego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą ( połowę ciasta). Wsypujemy żurawinę na całej powierzchni i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około godziny. Po wyjęciu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem podajemy do zjedzenia

Różowa kuchnia
Rolada makowa - makowiec bezglutenowy 132

skórka otarta z cytryny, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka rumu, szczypta soli, nadzienie: 200 g maku mielonego niebieskiego (mielonego), 2 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 100 g żurawiny suszonej, 50 ml sherry lub miodu pitnego trójniaka, skórka z 1/2 cytryny – cienko obrana, 2 łyżki  brandy waniliowego * nadzienie: zagotować 200 ml wody lub mleka ze skórką cytrynową, żurawiną

królestwo garów
Domowa granola 170

owsiane górskie i żytnie) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki suszonej żurawiny  3 łyżki nasion chia 4-5 łyżek miodu szczypta soli cynamon do oprószenia Domowa granola - jak zrobić? Większe kawałki orzechów posiekać, ale niezbyt drobno (nerkowce łatwo przepołowić w rękach(...)piekarnika, piec około 25-30 minut do lekkiego zarumienienia. Co kilka minut granolę można przemieszać, by piekła się równomiernie. Po upieczeniu granolę wystudzić, wymieszać z żurawiną, przechowywać w zamkniętym słoiku. Zjadać z jogurtem naturalnym, mlekiem, kefirem! Smacznego

Moje Qulinaria
Nocna owsianka z chia, cynamonowymi ziarenkami, owocami i żurawiną 136

Składniki: 6 1/2 łyżki płatków owsianych górskich 1/2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka miodu 1/2 szklanki mleka około 1 1/3 łyżki ziarenek "Cynamonowy Raj" 3 łyżeczki jagód * 1 łyżeczka żurawiny * jagody można zastąpić innymi małymi owocami Przygotowanie: Wieczorem mieszamy w miseczce płatki owsiane górskie, nasiona chia, miód i mleko. Miseczkę przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na noc do lodówki. Rano wyciągamy(...)naszą owsiankę z lodówki. Jeśli lubimy cieplejsze śniadania możemy ją lekko podgrzać np. w mikrofalówce. Na wierzch owsianki sypiemy cynamonowe ziarenka. Układamy suszoną żurawinę oraz ulubione owoce (u mnie jagody, które zamroziłam w sezonie i zostawiłam na takie okazje). Podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Konfitura z żurawiny 102

Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na pyszną konfiturę z żurawiny. Zrobiłam ją z pół kilograma owoców, więc nie poddawałam jej pasteryzacji, lecz zużyłam całość do dwóch wypieków, które zaprezentuję niedługo. Natomiast słoiczek takiej pysznej konfitury może być pysznym prezentem mikołajkowym... Inspiracja  Składniki: 500 g żurawiny, świeżej lub mrożonej 1 laska cynamonu kilka goździków 200 g cukru pół szklanki wody

Czerwień i błękit
Rogale Świętomarcińskie 146

masła do wałkowania      Nadzienie z białego maku:   250 g białego maku 250 g miodu lipowego Kłos- Pol  50 g migdałów 40 g żurawiny suszonej  morele 100 g orzechy laskowe 50 g migdały 50 g 40 g masła 2 jaja   Lukier:   200 g cukru pudru sok z połowy pomarańcza(...)wlałam do maku ( tyle by zakryło go) . Zostawiłam pod przykryciem na 25 minut . Mak doszedł do siebie( sparzył  się ) . Zmieliłam mak trzykrotnie razem z migdałami , orzechami ,morelą i żurawiną  . W garnku rozpuściłam masło i dodałam do niego miód. zalałam przygotowany farsz , wymieszałam . Wbiłam dwa jaja i wymieszałam masę do połączenia składników . Masa powinna być zwarta i elastyczna

Różowa kuchnia
ROTE GRUTZE czyli kisiel z czerwonych owoców z winem 123

duży słoik wiśni drylowanych /ok 750 g 1/3 szklanki suszonej żurawiny- mogą być też powidła 1/3 szklanki rodzynek 200 ml wytrawnego czerwonego wina 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 500 ml soku z drylowanych wiśni 1 łyżka przyprawy do grzańca sok i skórka z połowy pomarańczy 1/4 łyżeczki chilli  kwaśna śmietana Połowę wina mieszamy z mąką ziemniaczaną. Resztę wina wlewamy(...)garnka, dodajemy sok wiśniowy,  przyprawę korzenną, sok i skórkę z pomarańczy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Wiśnie, żurawinę i rodzynki wkładamy do garnka, gotujemy w soku przez ok. 2 min ( ja dodałam jeszcze owoc granatu ale tylko dlatego, że był w domu) Wlewamy wino wymieszane z mąką ziemniaczaną, chilli i dokładnie mieszamy. Kisiel przekładamy

KuchcikoweLove
Ciasteczka owsiane 122

Składniki otręby owsiane, 1/2 szklanki otręby owsiane granulowane, smakowe, 1/2 szklanki płatki owsiane, 1 szklanka mus jabłkowy, 1.5 szklanki żurawina suszona, 2 łyżki wiórki kokosowe, 2 łyżki jajko, 1 sztuka olej, 3 łyżki aromat migdałowy, 1 łyżeczka Przygotowanie Mieszamy wszystkie suche składniki w misce. W drugim naczyniu mieszamy mus jabłkowy z aromatem, olejem i jajkiem. Łączymy zawartość obu naczyń(...)dokładnie mieszamy. Zamiast żurawiny możemy użyć rodzynek, a zamiast kokosu płatków migdałowych, lub siemienia lnianego. Jeśli masa będzie za rzadka dodajemy odrobinę otrębów.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy lepimy kulki. Ja używałam do tego 2 łyżek, którymi robiłam "łezki". Wykładamy na blachę i lekko spłaszczamy. Odstępy mogą być małe, ciastka nie rosną. Pieczemy 25 minut w temperaturze

Gotowanie moimi oczami
Prosta surówka z selera 124

Składniki seler, 1 mała sztuka jabłko, 1 sztuka żurawina, 2-3 łyżki jogurt naturalny, 200g sól, pieprz Przygotowanie Seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy żurawinę i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem

Gotowanie moimi oczami
Batoniki marchewkowe 111

Składniki marchewka, 500g płatki owsiane, 200g maka pszenna, 160g orzeszki ziemne niesolone, 100g pestki dyni, 50g pestki słonecznika, 100g sezam, 50g rodzynki, 50g żurawina suszona, 50g miód płynny, 200ml jajka, 4 szt olej, 200ml Przygotowanie Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. W dużej misce mieszamy mąkę, płatki, startą marchewkę, orzeszki ziemne, sezam, pestki dyni i słonecznika oraz rodzynki i żurawinę

Gotowanie moimi oczami

Proponowane wyszukiwania