łyżeczki cynamonu - 1 dojrzały banan (z ciemnymi plamkami) - sól himalajska - 100g malin - 1 łyżeczka suszonej żurawiny - 3 połówki orzechów pecan - 1 łyżeczka miodu Wykonanie: - Płatki wsypać na wrzątek, dodać sól i cynamon, gotować przez 8 minut - Pod koniec gotowania dodać żurawinę i pokruszone orzechy - Banana zmiksować z miodem i 1/3 szklanki wody - Maliny dokładnie umyć - Do miski
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki cynamonu - 1 dojrzały banan (z ciemnymi plamkami) - sól himalajska - 1 dojrzała nektarynka - 2 łyżki czarnej porzeczki - 1 łyżeczka suszonej żurawiny - 3 połówki orzechów pecan - 1 łyżeczka miodu Wykonanie: - Płatki wsypać na wrzątek, dodać sól i cynamon, gotować przez 8 minut - Pod koniec gotowania dodać żurawinę i pokruszone orzechy - Banana zmiksować z miodem i 1/3 szklanki wody
Wegańska kuchnia orientalnasól himalajska - 1 łyżeczka suszonej żurawiny - 6 migdałów - 1 łyżeczka miodu Wykonanie: - Płatki wsypać na wrzątek, dodać sól i cynamon, gotować przez 8 minut - Pod koniec gotowania dodać żurawinę i pokruszone migdały - Banana pokroić w plasterki; czereśnie na pół, wyjąć pestki - Do owsianki dodać kakao i miód, wymieszać - Dodać owoce, ponownie wymieszać i przełożyć do miseczki. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaimbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość wg upodobania, ale składniki wszystkie dla efektu muszą być świeży imbir (kawałek 2 cm) garść rodzynek i suszonej żurawiny oliwa z oliwek Wykonanie: Indyka natrzeć oliwą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę, majeranek i suszony imbir i sok z cytryny (połowa soku na jedną stronę). Następnie wetrzeć cukier waniliowy(...)Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wlać na nie 2 łyżki oliwy). Indyka obłożyć plastrami cebuli, posypać posiekanym czosnkiem i cienkim plastrami imbiru, polać 1 łyżką oliwy. Wrzucić na indyka rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni
Pociąg Do Kuchnimyśl zasady dla każdego coś dobrego do grillowania przygotowałam kiełbasę, piersi z kurczaka i indyka, pstrąga oraz sery – camembert i oscypki. To wszystko podane w towarzystwie surówek, hummusu, żurawiny i jak ktoś miał ochotę oczywiście ketchupu i musztardy ;) Przepis na surówkę z czerwonej kapusty znajdziecie tu —>KLIK. Druga natomiast to modyfikacja sałatki z avocado którą też polecam(...)KLIK Tu zamiast avocado dodałam ser feta a dressing to musztarda z oliwą, limonką i szczypiorkiem. Upiekłam także pyszne bułeczki czosnkowe —>KLIK i —>KLIK Domowa żurawina przywieziona prosto z Zakopanego świetnie komponowała się z serami a także z mięsem. Do takiego jedzenia jak najbardziej wskazane zimne piwo ;) Lub lemoniada […] Artykuł Urodziny na świeżym powietrzu pochodzi
Mienta blogSkładniki: suszone pomidory z żurawiną w zalewie (100 g) świeży szpinak (1 garść) Czas przygotowania: 3 min. Liczba porcji: na ok. 10 kromek Przygotowanie: Do suszonych pomidorów z żurawiną i zalewy dodajemy liście szpinaku. Rozdrabniamy wszystko blenderem
Weganka gotujeczuć powiew jesiennego powietrza, a dzisiejsza propozycja na słodkie małe co nieco to pieczone jabłko - czyli zdrowa alternatywa na piątkowy deser. Smacznego! Składniki: 1 jabłko ok. 30 g suszonej żurawiny ok. 30 g ulubionych orzechów 1 łyżka cukru (lub miodu) 1 łyżeczka rozpuszczonego masła 1 łyżka śmietany cynamon Wykonanie: Z umytego jabłka musimy 'ściąć' czubek i ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne(...)Orzechy i żurawinę siekamy, mieszamy z odrobiną cynamonu, cukrem, masłem i śmietaną. Jabłko układamy w naczyniu żaroodpornym, wypełniamy przygotowanym farszem, przykrywamy odkrojoną z jabłka 'czapeczką' i pieczemy do miękkości (ja piekłam ok. 30 min w 180 stopniach). Podajemy gorące
psgotujemystą, więc mogłam zająć dowolny stolik. Z czasem pojawił się w niej tłum ludzi. Nic dziwnego - jedzenie przepyszne. Pierwszy raz jadłam tam camembert w sosie ze świeżych owoców (żurawiny i czerwone porzeczki). Ser był opanierowany czymś twardym. Nie jestem w stanie odtworzyć ani smaku panierki, ani tym bardziej składu. Do sera podano rukolę wymieszaną z gałązkami, które wyglądały i smakowały(...)groszku cukrowego zjadam tylko strączki. Smak sosu, który wtedy jadłam wciąż mam na języku. To było niebo w gębie, naprawdę. Żałuję bardzo, że w mojej okolicy już nie rosną żurawiny, a moje tegoroczne jeszcze za młode, by owocować. Może z czasem... Niemniej przygotowałam camembert, bez panierki co prawda, ale w sosie ze świeżych malin. Rukoli jeszcze nie mam (dopiero posiana
Weekendy w domu i ogrodzieNajlepsze owsiane jakie jadłam! Składniki: 2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka żurawiny 2 jajka 1 szklanka masła 1¼ szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem trzcinowym, ekstraktem waniliowym i jajkami przez około 5 minut. W misce(...)wymieszać mąkę pszenną razową wraz z solą, proszkiem i sodą. Dodać cały czas mieszając do utartego masła. Na koniec do ciasta dodać płatki owsiane i żurawinę. Całość wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha i wykładać w odstępach na przygotowaną blachę. Ciastka owsiane piec 13-15 minut aż będą złote. Wyjąć z piekarnika i odczekać około 2 minut przed przełożeniem
Cakes By Kejtpół łyżeczki proszku do pieczenia - pół łyżeczki soli - 75g płatków owsianych - 125g miękkiego masła - 75g brązowego cukru - 100g cukru pudru - 1 duże jajko - pół łyżeczki olejku waniliowego - 75g suszonej żurawiny - 140g białej czekolady startej na tarce na grubych oczkach - 50g drobno posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. Zmiksować(...)masło i cukier (dwa rodzaje) na gładką, jednolitą masę, dodać jajko i olejek. Połączyć obie masy, dodając czekoladę, żurawinę i orzechy. Wstawić do zamrażalnika na 10 - 15 minut. Na papierze formujemy małe placki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st przez około 10 - 15 minut. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Pan i Pani Smith w kuchnipotrawy jest wyrazisty i zaspokoi nie jedno wybredne podniebienie. Składniki: - 50 dag solonych filetów śledziowych - około 15 dag suszonych grzybów - mały koncentrat pomidorowy - 2 czerwone cebule - 1/4 szklanki żurawiny - ziele angielskie - liść laurowy - bulion grzybowy - sól, pieprz - masło Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez 2 - 3 godziny. Odsączamy a następnie kroimy w paski. Grzyby zalewamy ciepłą wodą(...)mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka lub paski. Szklimy na maśle i dodajemy pokrojone grzyby. Całość smażymy kilka minut. Dodajemy liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, żurawinę. Zalewamy bulionem grzybowym i wszystko razem dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia
Pan i Pani Smith w kuchniktórych przepisie jest niewiele składników. UWAGA! Wciąga tak, że można zjeść wszystko naraz. Oczywiście, jeśli się ma jakiegoś pomocnika ;) Składniki (forma o śr. 30 cm): - 6 nektarynek/brzoskwiń* - garść żurawiny - cukier brązowy do posypania - 3/4 szklanki mąki krupczatki - 1/3 szklanki cukru pudru - 75 g masła - płaska łyżeczka sodki albo proszku do pieczenia - 1 jajko - kilka łyżek jogurtu naturalnego Wymieszać mąkę(...)ciasto, aż osiągnie konsystencję plasteliny (dodać ewentualnie więcej jogurtu). Rozwałkować na naleśnik wielkości formy, ułożyć na blaszce. Zrobić dziurki widelcem na całym cieście. Ułożyć pokrojone w cząstki nektarynki. Posypać żurawiną i cukrem brązowym w niewielkiej ilości. Piec w 220 stopniach ok. 30 minut. *najlepiej, aby nektarynki/brzoskwinie były bardzo dojrzałe
Corner With Recipesbiałą) - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżeczki kakao (opcjonalnie) - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru - 0,5 szklanki oleju rzepakowego - garść suszonej żurawiny (opcjonalnie) Płatki owsiane, obrane banany i kiwi posiekać na gładką masę w malakserze. W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao. Dodać jajka, cukier, olej, zmiksować dokładnie. Dodać płatki(...)owocami, wymieszać dokładnie. Ewentualnie dodać żurawinę. Wypełnić papilotki do górnej krawędzi masą. Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach(z termoobiegiem
Corner With Recipesjesień puścił nowe pędy i wykorzystać w nowym sezonowym połączeniu. Dziś proponuję surówkę, którą można wykorzystać do obiadu. Składniki : fenkuł z młodziutką natką 3 marchewki garść suszonych żurawin 1-2 łyżki octu jabłkowy 2-3 łyżki oliwy Z dobrze wypłukanego fenkułu usunąć głąb. Fenkuł przekroić wzdłuż na połówki i pokroić w cienkie piórka. Marchew obrać i zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach. Dodać żurawiny. Można je wcześniej przelać wrzątkiem. Całość polać oliwą i wymieszać. Tuż przed podaniem dodać rozdrobnioną natkę i ocet. Wymieszać
Weekendy w domu i ogrodziecała kaczka duże jabłko ze skórką 2 łyżki żurawiny łyżka suszonego majeranku 2 ząbki czosnku sól i pieprz oliwa z oliwek Kaczkę umyć, osuszyć. Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku wymieszać z oliwa z oliwek. Dodać majeranek, sól i pieprz. Natrzeć kaczkę na zewnątrz i wewnątrz. Jabłko pokroić w ćwiartki, wymieszać z żurawiną i nałożyć do kaczki. Zszyć bawełniana nicią
Atlas Smaków