osuszone mięso, dokładnie wymieszać. Marynować w lodówce przez całą noc. Zamarynowane mięso wyłożyć na blaszkę i piec w 180 stopniach przez około godzinę. Sos: 150 g żurawiny 50 g wiśni 0,75 ml bulionu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie sosu: Suszoną żurawinę, wiśnie oraz wyciśnięty sok z pomarańczy przełożyć do garnuszka
Krakowskie smaki AniDziś nie będzie dokładnie. Proporcje zależą od Waszych indywidualnych upodobań 1/2 szklanki płatków owsianych + 2 łyżki płatków jęczmiennych kilka suszonych brzoskwiń, daktyl, śliwka (i inne ulubione) garstka rodzynek garstka żurawiny 4 łyżki (lub więcej) naturalnego serka homogenizowanego 0% 2 łyżeczki płynnego miodu 1 kiwi Przygotowanie: Serek homogenizowany łączymy z miodem, tworząc "sos". Kiwi obieramy i kroimy w plasterki. W misce(...)łączymy płatki z suszonymi owocami, rodzynkami i żurawiną. Suszone owoce dodajemy w całości lub kroimy na mniejsze kawałki. Mieszankę wykładamy na talerze. Polewamy dowolnie "sosem". Układamy kiwi. Jeśli wolimy tradycyjnie przygotowane płatki możemy je uprzednio przygotować, aby zmiękły. Wystarczy zalać je np. mlekiem owsianym i odstawić na około 30-40 minut lub sporządzić zwykłą owsiankę. Smacznego
Słodkie okruszkiwybierać - kanapka, czy coś na ciepło, zawsze wygra coś na ciepło. Wyjątkiem jest ta ogromniasta ciabata z soczystą polędwiczką, rukolą i żurawiną. Taka kanapa wystarczy dla 2-4 osób, w zależności od stopnia wygłodzenia;) Składniki 1 duża ciabata garść suszonej żurwiny rukola, wybrana sałata (ja użyłam lodowej) kilka suszonych pomidorów w oliwie 1 polędwiczka wieprzowa ocet balsamiczny oliwa(...)całym mięsie. Ciabatę przekroić na pół. Skopić porządnie sosem z pieczenia polędwiczki- to bardzo ważne, bo wtedy pieczywo zrobi się pysznie wilgotne. Na jednej połówce ułożyć sałatę, rukolę, żurawinę, suszone pomidory i pokrojoną w plastry polędwiczkę. Przykryć drugą częścią ciabaty. Całą kanapkę pokroić na 2-4 części
Kulinarne Inspiracjesuper do pracy, w sam raz na małą, słodką przekąskę. Składniki: puszka masy kajmakowej (500g) 80-100g herbatników maślanych 200g płatków owsianych 100g orzechów włoskich 100g żurawiny suszonej 100g rodzynek (opcjonalnie do posypania sezam i gorzka czekolada) Przygotowanie: Herbatniki rozdrobnić w malakserze (tylko bez przesady, nie zrobić z nich mąki:). Orzechy posiekać na mniejsze kawałki(...)można je także użyć malaksera. W rondlu na wolnym ogniu podgrzać masę kajmakową - trzeba mieszać, żeby się nie przypaliła. Do gorącej masy wsypać płatki owsiane, orzechy, rodzynki, żurawinę i rozdrobnione herbatniki. Mieszać całość, aż wszystkie składniki się połączą. Masę rozprowadzić w prostokątnej formie wyłożonej pergaminem. Można polać/posmarować rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać ziarnami sezamu. Schłodzić w lodówce
Kulinarne Inspiracjestaje się suche. Zamiast szynki możecie wykorzystać boczek. Gotowe przepiórki podałem z purée z zielonego groszku. Składniki: 2 przepiórki 4 plastry suszonej szynki dwa plastry czerstwej bagietki garść żurawiny 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku sznurek na purée: 300 g zielonego groszku (użyłem mrożonego) ok. 100 ml śmietany 30 proc. sól(...)pieprz do smaku Sposób przygotowania: Przepiórki umyć i osuszyć. Przygotować farsz: czerstwą bułkę pokroić w drobną kostkę, dodać żurawinę, drobno posiekany czosnek, zioła prowansalskie, szczyptę soli i pieprzu i wszystko wymieszać z oliwą. Gotowym farszem nadziać przepiórki, owinąć je plastrami szynki i obwiązać sznurkiem, by nie spadły w trakcie pieczenia. Piec 35 minut w przykrytym naczyniu żaroodpornym, w temperaturze
W SMAKopakowanie mixu sałat; 1 słoik suszonych pomidorów w oleju; 2 opakowania sera "Błękitny Lazur"; 1 melon "kantalupa" (o pomarańczowym miąższu); kiść winogron czerwonych lub różowych; 100 g suszonej żurawiny; 300 g szynki łososiowej; Sos: 125 ml oliwy z oliwek; 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego; 2 łyżki miodu; 2 łyżki musztardy "Dijon"; sok z połowy cytryny; sól i pieprz według(...)własnego uznania; Wykonanie: W przeźroczystym naczyniu układać warstwami kolejno: mix sałat, pokrojone pomidory, pokrojony w kostkę ser, winogrona przekrojone na pół, kulki melona (lub kostkę); posypać suszoną żurawiną i ułożyć na wierzchu polędwicę zwiniętą w fantazyjne róże. Wszystkie składniki sosu zmiksować. Sos podajemy w sosjerce. Każdy z biesiadników serwuje sobie sałatkę na swój talerzyk i na talerzyku polewa sobie
In my kitchenlekko słodkawa, pachnąca prażonym orzechem... Dla mnie pyszna pokusa:) Składniki: 1/2 małej kapusty pekińskiej; 1/3 świeżego ananasa lub 4 plastry ananasa z puszki; 1/2 szklanki włoskich orzechów; garś suszonej żurawiny; 1 łyżka majonezu; 2-3 łyżki jogurtu naturalnego; 2 łyżki mleka (lub 1 łyżka mleka + 1 łyżka soku z ananasów); sól i pieprz do smaku; Wykonanie: Orzechy posiekać(...)drobno i lekko uprażyć na suchej patelni. Kapustę drobno posiekać, ananasa pokroić w kostkę. Do posiekanej kapusty i pokrojonego ananasa dodać żurawinę i orzechy (1 łyżkę orzechów zostawić do dekoracji), wymieszać. Majonez wymieszać z jogurtem, mlekiem, sokiem, solą i pieprzem. Dodać do surówki, wszystko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć do salaterki i posypać orzechami
In my kitchenpasztet można przełożyć do foremek i upiec wytrawne babeczki. Składniki : 300 ml kaszy jaglanej ok. 200 g mrożonych grzybów 3 jajka cebula ćwierć żółtej papryki duża garść suszonych żurawin łyżeczka czosnku niedźwiedziego pół gałki muszkatołowej kilka liści laurowych sól, pieprz tłuszcz do wysmarowania formy ewentualnie liście jarmużu Kaszę jaglaną opłukać w kilku wodach i ugotować w 2 razy większej ilości(...)pokroić na kawałki. W malakserze zmielić grzyby, cebulę, paprykę i czosnek niedźwiedzi. Wyłożyć do miski. Kaszę zmielić z jajkami. Wyłożyć do miski. Wymieszać masę grzybową z kaszą jaglaną i żurawiną. Zetrzeć do masy ok. pół gałki muszkatołowej. Wymieszać. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyłożyć do keksówki, mocno ugniatając. Na wierzchu ułożyć kilka liści laurowych. Piec
Weekendy w domu i ogrodziesałat, inni z mozzarellą... ja przedstawiam Wam moją wersję na tą pyszną i prostą sałatkę :) Składniki: 3-4 garście świeżego szpinaku, 2-3 suszone pomidory, 1/4 fety, słonecznik łuskany, żurawina suszona. sos: 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Przygotowanie: Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Odrywamy łodygi od liści. Dodajemy pokrojone(...)paseczki suszone pomidory, a fetę w kosteczkę. Posypujemy żurawiną i uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Na koniec polewamy sosem zrobionym z octu balsamicznego, miodu i oliwy z oliwek
Aga w kuchniryżowego) 2 łyżeczki mąki jaglanej 2,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 200ml śmietanki kremówki 30%tł 4 łyżeczki melona 2 kulki winogrona 1/3 mandarynki dokładnie obranej suszona żurawina płatki migdałów Przygotowanie: 1/ Układamy dookoła talerza 3 łyżeczki melona żółtego, połówki winogrona i plasterki mandarynki. 2/ Wlewamy śmietankę do małego garnka, dodajemy cukier waniliowy oraz ugotowany makaron. Doprowadzamy do wrzenia(...)następnie zagęszczamy przesypaną przez sito mąką jaglaną. 3/ Makaron dajemy na środek talerza, kładziemy na niego płatki migdałów i żurawinę. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnamocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% fix do śmietany (opcjonalnie) ok. 200-300 g dowolnych bakalii (np. orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy ziemne, migdały, rodzynki, suszone morele, śliwki, żurawina) Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i jej środek wykładamy ciastem tworząc kształt(...)wierzchni. Za pomocą pozostałego kajmaku (ok. 150 g - lub mniej) tworzymy dekoracje. Całość przystrajamy dowolnymi orzechami, np. laskowe, włoskie, ziemne, migdały oraz bakaliami (np. suszone morele, śliwki, rodzynki, żurawina). Moje posty
Słodka Stronatyle by wszystkie mąki razem miały masę 550 g łyżeczka soli pół łyżeczki cukru garść ciasta chlebowego z poprzedniego razu (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas) garść suszonej żurawiny przefiltrowana woda W sobotę wieczorem łączę drewnianą łyżką mąki, sól, cukier, ciasto z chleba sprzed tygodnia. Dolewam tyle wody, by ciasto miało taką konsystencję, którą mogę wyrabiać z niewielkim wysiłkiem(...)łyżką. Gdy pojawią się pęcherze powietrza w masie, dodaję żurawinę. Całość mieszam, przykrywam wilgotną ściereczkę i odstawiam do wyrośnięcia na noc. chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie tuż po wyrobieniu ciasta chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie po wyrośnięciu W niedzielę rano : sporą garść ciasta odkładam na następny raz i wkładam do lodówki. Resztę ciasta przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
Weekendy w domu i ogrodziegorzkawo-pieprzny posmak) pół łyżeczki soli pół szklanki cukru szklanka wody 1/3 szklanki oleju bez wyraźnego smaku i zapachu (u mnie rzepakowy) łyżka octu esencja waniliowa garść suszonej żurawiny garść suszonych jagód goji Żurawinę i jagody goji zalać wrzątkiem i odsączyć po kilku minutach. Wymieszać suche składniki, a potem dodać mokre. Szybko wyrobić ciasto mikserem (nie za długo, by ciasto
Weekendy w domu i ogrodzieczosnek Pierś pokroić na kawałki, roztłuc młotkiem i posypać przyprawami. Odłożyć do lodówki, by mięso przeszło smakiem przypraw. Surówka : pół selera korzeniowego 100 g jogurtu greckiego duża garść suszonych żurawin Seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać żurawinę oraz jogurt. Wymieszać i odstawić na czas smażenia kotletów. Można ewentualnie lekko posłodzić. Latem pokropić starty seler sokiem z cytryny, lekko
Weekendy w domu i ogrodziepół szklanki pęczaku 2 suszone podgrzybki 2 szklanki wody 2 liście laurowe 200 g surowej szynki 2 łodygi selera naciowego pół czerwonej papryki mała cebula papryczka chili łyżka suszonych żurawin 2 czubate łyżki rozdrobnionych mielonych kurek ząbek czosnku sól, pieprz olej Pęczak wypłukać w kilku wodach, a następnie gotować do miękkości z liśćmi laurowymi i rozdrobnionymi suszonymi podgrzybkami. Cebulę(...)Mięso zmielić z chili, selerem, papryką i cebulą. Rozgrzać olej na patelni. Podsmażyć kurki, by nabrały mocniejszego aromatu. Dorzucić mięso z warzywami. Podsmażyć. Do pęczaku ugotowanego al dente dodać żurawiny oraz mięso z kurkami. Gotować jeszcze ok. 8 minut pod przykryciem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tartym czosnkiem
Weekendy w domu i ogrodzie