łyżki otrębów pszennych Sante 100 g wiórków kokosowych 70 g sezamu 70 g ziaren słonecznika 4 łyżki oleju rzepakowego 2/3 szklanki skondensowanego mleka słodzonego 40 g suszonej żurawiny 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cynamonu Wykonanie: Mleko skondensowane lekko podgrzewamy, aby było rzadkie. Do dużej miski wsypujemy wszystkie płatki, otręby, zarodki, wiórki i ziarna sezamu i słonecznika. Dodajemy(...)Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni i pieczemy przez 60 minut, raz na jakiś czas mieszamy, żeby płatki się nie przypaliły. Po wyjęciu z piekarnika do granoli dodajemy żurawinę i mieszamy. Gdy płatki wystygną przesypujemy je do szklanego suchego słoika
Kulinarne przygody Gatitynieco, pasuje na deser, małą przekąskę dla dużych i małych łasuchów. Składniki: 2 banany 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki dżemu z wiśni łyżka soku z limonki kilka owoców żurawiny łyżka cukru trzcinowego Wykonanie: Banany myjemy przekrawamy wzdłuż. Każdą połówkę banana skropić sokiem z limonki. Jogurt mieszamy z dżemem wiśniowym. Wyłożone na półmisku banany polewamy owocowym sosem jogurtowym, posypujemy suszoną(...)żurawiną oraz cukrem trzcinowym. Smacznego
kgwjanczewotwarogowym z dodatkiem owoców egzotycznych. Kasza jaglana z twarogiem Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej; 1 szklanka wody; 50 g sera twarogowego półtłustego; 20 g serka Bieluch; 15 g żurawiny suszonej; 1 kiwi; 50 g ananasa; cynamon. Zaczynamy. Opłukaną kaszę gotuję na wodzie wraz z cynamonem według zasad, o których wspominałam we wcześniejszych postach(...)Następnie gotową kaszę łączę z żurawiną i odstawiam by lekko przestygła. Po 10 minutach dodaję twaróg z Bieluchem, mieszam, przekładam w dwie miseczki i "dekoruję" owocami. Na koniec śmiało można posypać cynamonem. Naprawdę dobrze się komponuje ! Smacznego. Miłego dnia
Życie na widelcukostkę kotlety drobiowe. Zostawiamy na małym ogniu do momentu, aż płyn odparuje i utworzy się gęsty sos. Mieszamy co kilka minut. Sos: -łyżka majonezu -łyżka jogurtu naturalnego -posiekana drobno żurawina, lub łyżeczka powideł z żurawiną -ząbek czosnku zgnieciony -kolendra w ziarnach z pieprzem zgnieciona w moździerzu -opcjonalnie szczypta curry Wszystkie składniki dobrze wymieszać i odstawić
BaRepasdesery, dodajcie do niego więcej cukru. Kisiel można również dosłodzić już po ugotowaniu. Domowy kisiel żurawinowy Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla dwóch osób Składniki: 2 szklanki mrożonej żurawiny 1 szklanka wody 7 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wody Wykonanie: Żurawinę wsypujemy do garnka zalewamy ją 1 szklanką wody. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy
Kulinarne przygody Gatityśniadanie do pracy, lunch czy kolację. Składniki: (1 porcja) 1 bułka z dynią 3 plasterki roladki z piersi kurczaka nadziewanej pesto z orzechów nerkowca papryka do dekoracji łyżeczka żurawiny (opcjonalnie) masło do posmarowania kanapek garść rukoli sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Bułkę posmarować masłem. Ułożyć umytą rukolę. Na rukolę położyć plastry pieczonej roladki z piersi kurczaka. Udekorować papryką(...)Zamiast papryki można dać łyżeczkę żurawiny. Przyprawić . The post Kanapka z pieczoną roladką z piersi kurczaka nadziewana pesto z orzechów nerkowca appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjanaturalnego serka homogenizowanego 500 ml mleka 1 g szafranu (dałam tyle co miałam, czyli aż 0,12 g :) ) 130 g cukru 0,5 łyżeczki soli 950 g mąki żurawina do ozdoby 1 jajko (lub 1 białko lub 1 żółtko – w zależności co mamy akurat do zużycia) Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć do dużej miski. Masło rozpuścić w rondlu, wlać mleko(...)Wałeczek skręcamy delikatnie wokół własnej osi i zwijamy w literkę S, kładąc na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odpowiednich odstępach. Na każdej bułeczce ułożyć po dwie żurawiny. Przykryć ściereczką. To samo zrobić z resztą ciasta. Przykryte bułeczki odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik to 220°C (grzałka góra-dół). Gotowe bułeczki posmarować rozbełtanym
Moja Delicjajest dość eleganckim daniem. W tym wydaniu polecam ją osobą, które lubią mięso w wersji słodkawej. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 cebula 1 szklanka bulionu 100 g żurawiny 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki masła sól, pieprz, rozmaryn Przygotowanie: Dwie łyżki masła rozgrzewamy w garnku. Polędwiczkę przyprawiamy rozmarynem, solą oraz pieprzem i zrumieniamy na maśle ze wszystkich(...)polędwiczkę około 15-17 minut. W tym czasie rozpuszczamy na małej patelni pozostałą łyżkę masła, wrzucamy cebule pokrojoną w pół piórka i podsmażamy około 3-5 minut. Dodajemy bulion, żurawinę, ocet i mieszamy. Wytworzony w pieczeniu sos z polędwiczki dodajemy do sosu żurawinowo - cebulowego i gotujemy aż zgęstnieje, około 6 minut. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Mięso kroimy
Symfonia smakowaSkładniki: 1 szklanka płatków owsianych 1/4 kostki masła 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody 2/3 szklanki mąki 1 łyżka wody 1 łyżka pokrojonej żurawiny kilka orzechów włoskich połamanych na mniejsze części Sposób przygotowania: 1. Masło roztopić i ostudzić. 2. Płatki, sodę, mąkę, żurawinę i orzechy wymieszać ze sobą. Dodać pozostałe składniki i wszystko połączyć. 3. Z wyrobionej masy
A Ty Smakuj Mniebiałka , 14,1g tłuszczu , 32,5g węglowodanów oraz 3,5g błonnika . SKŁADNIKI: 150g kaszy jaglanej- waga przed ugotowaniem 40g mielonych migdałów 50g masła orzechowego Myprotein 2 małe jajka 30g żurawiny suszonej 30g miodu cynamon PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić Do kaszy dodać jajka, migdały, masło, miód i dokładnie wymieszać lub zmiksować Dodać żurawinę i cynamon
peanutbuttermonsterszklanki wody cukier wanilinowy (1 opakowanie) 5 czubatych łyżek kakao 3 szklanki mleka w proszku (400 g) 100 g herbatników (1 opakowanie) 100 g suszonych śliwek 100 g suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Masło rozpuścić w rondlu, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz kakao i gotować chwilę na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać wodę, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia(...)czym zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Do ostudzonej masy porcjami, cały czas mieszając, dodawać mleko w proszku. Następnie wsypać pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki, żurawinę i pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia (np. keksówki). Lekko ugnieść, by masa szczelnie wypełniła formę i wstawić na kilka godzin do lodówki
W SMAKniedziele tylko je podgrzać. Nie tracą smaku. Są mięciutkie i pyszne :) Roladki drobiowe można podawać z kluskami, ziemniakami, frytkami, ryżem, kaszą etc. Składniki: Podwójny filet z kurczaka Ok. 100g żurawiny Kilka plasterków żółtego sera np. goudy Zioła prowansalskie Sól Pieprz 3 – 5 łyżek oleju do smażenia Dodatkowo: Bawełniane nici do zawinięcia roladek Sos: Wywar z roladek 1 łyżka mąki ½ szklanki(...)zimnej wody Filet z kurczaka kroimy na kilka mniejszych filecików, po czym oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, a następnie na środek każdego filecika kładziemy nieduży plasterek sera i żurawinę. Na koniec rolujemy i owijamy bawełnianą nitką, by roladka się nie rozpadła. Do rondla lub patelni z pokrywą, wlewamy olej i gdy będzie ciepły wkładamy roladki i podsmażamy z każdej
Smakowy Rajzmiksować to wszystko razem. Zdrowy kop energii gwarantowany ;) Inspiracją był przepis z blogu Moje Wypieki . Składniki 300g mieszanki płatków zbożowych z orzechami (można użyć również płatków owsianych) 50g suszonej żurawiny 100g masła 75ml płynnego miodu 70g cukru Dodatkowo 100g gorzkiej czekolady 50ml śmietanki 30% 50g słonych orzeszków - pokruszonych Sposób przygotowania W dużej misce wymieszać płatki z cukrem i żurawiną
pink envelopetego jeszcze bazylia dodała świeżego aromatu. Całość dania świetnie wpasowała się w ostatnie ciepłe dni. Składniki 1 duża gruszka 1 łyżka soku z cytryny 1/3 camembert suszona żurawina świeża bazylia sól, pieprz Sposób przygotowania Gruszki umyć i osuszyć. Przekroić na pół i wydrążyć łyżką środek, skropić sokiem z cytryny. Rozgrzać grillowaną patelnię i smażyć na średnim ogniu do czasu(...)będą miękkie (lub można nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec bez przykrycia ok. 30 min). Wydrążone środki wypełnić suszoną żurawiną i przykryć plasterkiem sera camembert. Podsmażyć jeszcze przez chwilę by ser się rozpuścił. Przyprawić solą, pieprzem i świeżą bazylią
pink envelopechyba przede wszystkim hihi!) Składniki: 3 dojrzałe banany 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki oliwy 1 garść suszonej żurawiny 2 paski gorzkiej czekolady Przygotowanie: Jajko roztrzepać, połączyć z rozgniecionymi bananami i zblenderować. Dosypać mąkę sodę i proszek do pieczenia. Dodać oliwę. wszystko dokładnie wymieszać. PCzekolade pokroić na drobne kawałki(...)dodać razem z żurawiną do ciasta. Piec ok. 30 min w 180 stopniach
Czarnawisienka