bardzo gorącym oleju na złoty kolor do momentu, aż ser lekko pęknie, bo to oznacza, że w środku jest już płynny. Odsączyć chwilę na ręczniku papierowym i podawać z żurawiną lub dżemem z czarnej porzeczki… pycha! Smacznego Post Ser pieczony pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpewno skorzystacie z tego przepisu na muffiny czekoladowe, bo wyszły wilgotne i puszyste. Przepis na te czekoladowe muffiny z cukinią znalazłam u Kasi. Dodałam do nich rodzynki i żurawinę, ale za to dla urozmaicenia udekorowałam je kremem zrobionym z serka kremowego i rozpuszczonej czekolady. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z cukinią jak np. https://ugotujmyto.pl/ciasto-cukiniowe/, https://ugotujmyto.pl/roladki-z-serem-i-cukinia/,(...)proszku do pieczeniaszczypta soli2 czubate łyżki słodkiego kakao2 jajka1/3 szklanki oleju rzepakowego100 g startej, młodej cukinii (jeszcze przed odciśnięciem z wody)pełna garść kropelek czekoladowych (u mnie rodzynki i żurawina)1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.2. Cukinię opłukać, zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody.3. W jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej wymieszać mokre składniki trzepaczką
UgotujmyTo.plmąki szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 50 g margaryny 50 g cukru 1 jajko 1 żółtko 50 g krokantu z orzechów laskowych kilka sztuk suszonej żurawiny kilka sztuk kandyzowanej skórki pomarańczowejCzasami w bardzo prosty sposób można połączyć coś pożytecznego z czymś smacznym. Tym razem będą to ciasteczka, które mogą posłużyć jako serwetniki na świątecznym stole. Mąkę przesiać z proszkiem(...)pomocą szablonu wyciąć 6 kurek (fot.1). Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Kurki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem a następnie ozdobić krokantem, żurawiną (z której robimy grzebień) oraz skórką pomarańczową (z której robimy dzióbek) (fot.2). Piec 10-15 minut. Studzić na kratce
Świat Ciastaliści sałaty lodowej1-2 łyżki majonezu2 grube plastry ok 4-5 mm szynki wędzonej gruby plaster ok. 4-5 mm kiełbasy Krakowskiej 1-2 łyżeczki konfitury z żurawiny, najlepiej domowejpapryka świeża żółtapapryka konserwowa czerwona2 grube plastry sera bundza, domowej roboty jeśli to możliwe, może być grilowany lub świeży2 plastry tłustego boczku, dobrze wysmażonegomasłoKolejność składania kanapki:Pierwsza połowa pieczywa- masło - sałata(...)lodowa - szynka wędzona - papryka świeża żółta - bundz - sałata - boczek - papryka marynowana czerwona - kiełbasa Krakowska - sałata - bundz - żurawina - sałata - szynka wędzona - masło i pieczywo
Apetyczna babeczkaKochani dzisiaj w klimacie nadchodzących Świąt, proponuje Wam przygotowanie pyszny i bardzo prosty w wykonaniu strudel z ciasta filo, z jabłkami, rodzynkami, syropem różanym, żurawiną, posiekanymi migdałami, kardamonem, cynamonem i miodem! Cóż tu dużej gadać!Pychota!SKŁADNIKI:- 3 arkusze ciasta filo- 4 jabłka - kardamon, cynamon- 2 łyżki miodu- żurawina suszona- syrop różany około 1,5 łyżki- rodzynki - migdały
SMYKWKUCHNIprzyprawy korzennej- PRZEPIS1,5 szklanki wodyPRZYGOTOWANIE:100g płatków zmielić, pozostałe w normalnej postaci wsypać do miskiMigdały, orzechy włoskie i fistaszki rozdrobnić w blenderze i dodać do płatkówDodać pestki dyni, żurawinę, miód/syrop z agawy oraz przyprawę korzennąWlać szklankę wody i wymieszać całość rękąDodawać wody do uzyskania gęstej, kleistej masyMasę wykładać na blachę z papierem do pieczenia używając foremekPierniczki piec około
peanutbuttermonsterzainspirowało mnie do przygotowania smakołyków w nieco bardziej świątecznym, korzennym wydaniu. Ciasteczka smakują naprawdę wyjątkowo za sprawą użytych produktów... Składniki: 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej 60 g suszonej żurawiny 1 szklanka mąki 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki kakao 1 szklanka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko(...)orzechy, płatki owsiane, sól, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Masło stopić. Wymieszać z jajkiem, konfiturą i miodem, Wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać. Dodać pokrojoną czekoladę i żurawinę, ponownie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładać masę zachowując odstępy (ciasteczka urosną). Ja formowałam małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i spłaszczałam. Piec przez 15 minut
Czerwień i błękitjajka -2 szt sól -szczypta cukier-100 g MASA MAKOWA 350 g masy makowej DODATKOWO białko jaja -1 szt do posmarowania gwiazdy żurawina kilka szt tłuszcz do blachy PRZYGOTOWANIE: Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, mieszać do rozpuszczenia się drożdży(...)sumie było 16 części. Przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę. Lekko na środku w koło naciąć nożem, ułożyć w koło suszoną żurawinę. Następnie brać po dwa kawałki i skręcić je w przeciwnych kierunkach 2-3 razy. Białko roztrzepać , posmarować nim gwiazdę. Piec w 180 stop przez 35 minut
Kuchnia DanusiDzisiaj niesamowicie proste w przygotowaniu, bardzo zdrowe ciastka owsiane bez mąki, cukru, za to z migdałami miodem i żurawiną. Oczywiście w waszych ciasteczkach, mogą się pojawiać Wasze ulubione dodatki, jak orzechy czy rodzynki. Ja dodałam kwaśną żurawinę, bo u nas w domu oprócz mnie nikt rodzynek nie je. Składniki: 1...Bomba błonnikowa, czyli owsiane ciasteczka bez cukru i mąki
Nie Bo Piekłomąki pszennej-3/4 szklanki cukru pudru-3/4 kostki margaryny-3 jajka-łyżeczka proszku do pieczenie-6 łyżek mleka-aromat rumowy-bakalie ( orzechy, rodzynki, suszone śliwki i morele,żurawiny ) Orzechy, suszone śliwki i morele kroimy ( każdego solidną garść).Dokładamy rodzynki i żurawiny.Oprószamy mąką i mieszamy. Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy margarynę, miksujemy.Następnie dodajemy
Maminek kulinarnyszklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Drobno kroimy kapustę kiszoną i szatkujemy czerwoną kapustę. Obie kapusty dodajemy do cebuli i smażymy wszystko razem kilka minut. Do kapusty dodajemy żurawinę i podlewamy szklanką wody. Dusimy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 10 minut. W misce mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnysiekamy i prażymy na suchej patelni. Kurczaka kroimy w plasterki. Jabłko kroimy w dużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. W misce mieszamy roszponkę z pokrojonym jabłkiem, pokruszonym serem, żurawiną i kiełkami. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i posypujemy orzechami. Przygotowujemy sos: w soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli, dodajemy musztardę, pieprz. Wlewamy saszetkę oleju Kujawskiego z czosnkiem
Smakowity Blog KulinarnyBajaderki...Ciastka z odzysku.Ciężkie, wilgotne i pyszne.Miłe wspomnienie dziecięcych lat.Proszę się częstować!Składniki:500g ciasteczek zbożowych;100g rodzynek;100g suszonej żurawiny;200g powideł śliwkowych;100ml mleka;100g margaryny;125g białego cukru;4 łyżeczki kakao3 krople aromatu migdałowego;50g płatków migdałowych do posypania. Polewa czekoladowa:100g gorzkiej czekolady;100ml mleka;15g cukru;15g margaryny. Sposób przygotowania(...)rondelku podgrzać mleko. Rozpuścić w nim margarynę. Dodać cukier, rodzynki, żurawinę, kakao i aromat migdałowy. Dobrze wymieszać.Ciastka rozkruszyć na miał. Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.W międzyczasie przygtować polewę. Do rondelka wlać mleko i wsypać połamaną na kostki czekoladę. Gotować, aż do całkowitego ropuszczenia się czekolady. Zestawić z ognia dodać cukier i margarynę. Mieszać
Gospodyni Miejskaminut + chłodzeniePorcje: 18 Składniki:200 g Newelli klasycznej,1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,2 banany,1/2 szklanki orzechów pekan,7 łyżek wiórków kokosowych,5 łyżek suszonej żurawiny,1 łyżka siemienia lnianego,1 łyżeczka cynamonu,1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,szczypta kardamonu,wysokiej jakości kakao do obtoczenia,do smaku syrop z agawy, ksylitol lub stewia.Przygotowanie:Siemię lniane podprażyć(...)patelni, wystudzić, zmielić w młynku do kawy.Newellę, kasze jaglaną, banany, orzechy pekan, żurawinę, siemię lniane, cynamon i kardamon zmiksować na gładką masę, ewentualnie dosłodzić agawą, ksylitolem lub stewią. Połowę masy wymieszać z 4 łyżkami wiórków kokosowych, uformować kulki, obtoczyć w pozostałych wiórkach.Drugą połowę masy wymieszać z ekstraktem waniliowym, uformować kulki, obtoczyć w kakao. odstawić do lodówki
SzczyptaSmaQ