właśnie na taką szybką i nieskomplikowaną sałatkę z gruszką w roli głównej. Sałatka z gruszką na rukoli SKŁADNIKI: 100 g rukoli 8 pomidorków koktajlowych 1 gruszka 2 łyżki suszonej żurawiny 4 orzechy włoskie 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 łyżeczki natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Rukole myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i układamy(...)rukoli. Gruszkę obieramy, kroimy na plasterki i układamy między pomidorkami. Całość posypujemy posiekaną drobno suszoną żurawiną oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Oliwę z oliwek mieszamy z natką pietruszki, solą i pieprzem i tym polewamy całą sałatkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkistewii Szczypta sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g jogurtu naturalnego 3 duże łyżki dżemu gruszkowego lub 1/2 gruszki pokrojonej w kostke 1/2 jabłka 3 duże garście żurawiny Przygotowanie: Jajka rozbełtać. Mąkę i proszek przesiać. Dodać stweię, sodę, olej i jogurt. Jabłko pokroić na plasterki, a plasterki jeszcze na pół. Dodać do masy. Nałożyć również dżem(...)gruszke oraz żurawinę. Przełożyć do keksówki. Piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach
Czarnawisienkakażdy ucieszyłby się na widok takiej kanapeczki w towarzystwie filiżanki kawy. No i taka kanapka wygląda bardzo efektownie ;) Potrzebne nam: - 2 croissanty - 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej - pół serka camembert - żurawina do mięs - masło Przygotowanie: Croissanty przekrawamy na pół, pozostawiając kawałek nie przekrojony. Smarujemy obie części masłem. Na dolną część każdego nakładamy 2 plasterki szynki, 4 cienkie plasterki camemberta(...)łyżeczki żurawiny, przykrywamy drugą połówką. Podajemy w towarzystwie kawy lub ulubionego soku. Nie myślcie, że zapomniałam o Tłustym Czwartku - co to, to nie. Zbieram siły na pączki. Oczekujcie nieoczekiwanego. Coś mi się wydaje, że po tym miesiącu potrzebne mi będą ćwiczenia. To niewątpliwie najsłodszy miesiąc od dawna
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: 500-600 g wątróbki z indyka 4 duże cebule oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki czerwonej papryki mielonej 1/2 łyżeczki suszonej bazylii pieprz, sól - do smaku 100 g suszonej żurawiny głęboki talerz z mąką pszenna 2 szklanki lub 1.5 szklanki wody (ja dałam 2 i sos wyszedł taki w sam raz) Przygotowanie: Wątróbkę płuczemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze kawałki(...)rozgrzaną głęboką patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Obtoczone w mące kawałki wątróbki przekładamy na patelnię i smażymy, dodajemy cebulkę. Smażymy. Gdy wątróbka będzie obsmażona, dodajemy do niej wodę i żurawinę. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem. U mnie trwało to około 35-40 minut. Smacznego
ClauditteMissCookingupieczone w domowym piekarniku, najlepiej w rękawie do pieczenia. Wszystkie płyny, oraz aromat pozostają wewnątrz rękawa, a mięso pozostaje soczyste i pełne smaku. Doskonałym dodatkiem do upieczonej piersi będzie żurawina. Ich smaki bardzo dobrze się komponują, a dodatkowo czerwona żurawina bardzo ładnie prezentuje się na każdym talerzu. Mięso indycze można przyrządzić też w postaci roladek. Rozbijamy plastry indyka tłuczkiem
ClauditteMissCookingŚliwki- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Truskawki- (II połowa czerwca) późna odmiana (I połowa września) Winogrona- (II połowa sierpnia, I połowa września) Wiśnie- (II połowa czerwca, lipiec) Żurawina- (I połowa września) Jesień: Borówka- (II połowa września) Czarny bez- (II połowa września, październik) Głóg- (II połowa września, październik) Gruszka- przechowywane w spiżarni (II połowa września, październik, listopad, I połowa(...)połowa września, październik, listopad) Pomarańcze- europejska odmiana (listopad, I połowa grudnia) Róża- (II połowa września) Truskawki- późna odmiana (II połowa września, I połowa października) Winogrona- (II połowa września, październik) Żurawina- (II połowa września, październik, I połowa listopada) Warzywa Zima: Brukselka- (II połowa grudnia, styczeń, luty, I połowa marca,) Burak ćwikłowy- przechowywane w spiżarni (II połowa grudnia,styczeń, luty, I połowa
Krakowskie smaki Anizapiekanego camemberta z czosnkiem i tymiankiem pozwoliły zapomnieć o deszczowej pogodzie. Przepis znaleziony kiedyś wśród wycinków z gazet okazał się prawdziwym odkryciem. Chutney z porzeczek jest właściwie alternatywą popularnej żurawiny. Świetnie pasuje do mięs i serów, u mnie zajął miejsce żurawiny i myślę, że tak już pozostanie. Bardzo Wam polecam. A jeśli przepis nie będzie Wam odpowiadał, możecie złożyć zażalenie
KUCHARNIASkładniki: 1 średni por 2 jabłka 1 łyżkę suszonej żurawiny 1 łyżeczkę soku z limonki i cytryny 1 łyżeczka cukru 3 łyżki jogurtu 1 łyżka śmietany sałatkowej sól pół łyżeczki startego świeżego imbiru Wykonanie: Por przekrawamy na pół następnie kroimy w plasterki, posypujemy solą aby zmiękł. Jabłka obieramy, kroimy w cieniutkie talarki, skrapiamy cytryną. Wszystkie składniki łączymy z sobą dodajemy(...)śmietanę oraz jogurt. Mieszamy razem dodajemy sok z limonki, cukier, imbir oraz żurawinę polewamy sosem surówkę delikatnie mieszamy. Smacznego
kgwjanczeworzeżucha ogrodowa-z działki już mam jak i szczypior z rzodkiewką 4 świeże jajka 1 litr wody 2 łyżki octu 1 łyżeczka soli sól i świeżo mielony czarny pieprz, żurawina,sałata ,zioła,szczypior,rzodkiewka WYKONANIE. . W garnku gotujemy osoloną wodę ,zmniejszamy ogień, by woda nie gotowała się zbyt intensywnie. Dodajemy ocet,mieszamy Jajka wbijamy(...)ścięte lub dłużej, jeśli chcemy, by żółtko było bardziej ścięte. Wyjmujemy jajko z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej. Jajka układamy na salacie, rzeżuszce ogrodowej ,świeżych ziołach .Posypujemy solą ,pieprzem.Dekorujemy żurawiną ...SMACZNEGO
w mojej kuchnimimo że szpinak - jako warzywo ciemnozielone - ma wapnia dużo, wcale tak wiele go w nas nie zostaje z powodu właśnie kwasu szczawiowego. Podobno dużo kwasu szczawiowego ma też żurawina, dlatego łączenie jej np. w jaglance z morelami i figami nie jest takie dobre, jak kiedyś myślałam. Albo morele i żurawina albo figi. Ja też cały czas się uczę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEprzygotowania: 10 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 3,50 zł SKŁADNIKI: 1 miarka płatków owsianych 2 miarki wody 1/2 miarki mleka 2 łyżeczki miodu 1 łyżka suszonej żurawiny 3 suszone śliwki 1/2 świeżego jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu PRZYGOTOWANIE: Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Gotujemy na średnik ogniu, aż płatki zmiękną i zgęstnieją. Dolewamy mleka, mieszamy(...)zestawiamy z ognia. Dodajemy miód i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Doprawiamy cynamonem. Następnie owsiankę przekładamy do miseczki. Posypujemy pokrojonymi suszonymi śliwkami, jabłkami i żurawiną. Smacznego
kulinarnyJaSkładniki: 1 duży brokuł 1 duża czerwona cebula 3 łyżki rodzynek 1 łyżka żurawiny 1 puszka ananasa 1 szczypta soli Sos: 1/2 szklanki majonezu 1 łyżka cukru 2 łyżki octu balsamicznego Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dokładnie mieszając. Wykonanie: Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć wrzątkiem około 2 min, a następnie odcedzić na sicie i drobno posiekać. Cebulę pokroić(...)drobną kosteczkę. Rodzynki namoczyć w wodzie i odsączyć Ananasa pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać żurawinę. Zalać przygotowanym sosem i wymieszać. Schłodzić w lodówce
O kuchni z uczuciempieczenia 2 jajka 250 gram jogurtu (żurawinowego) 50 gram cukru 75 ml oleju 2 łyżeczki kakao dodatki: w przypadku moich muffin cała czekolada posiekana w kostkę, pół szklanki żurawiny. Przygotowanie muffin to bardzo prosta sprawa. 1. Łączymy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia. 2. Łączymy składniki mokre: jaja z cukrem, jogurt, olej. 3. Do składników mokrych dodajemy mąkę(...)Dorzucamy dodatki i mamy gotowe ciasto. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Ja używam silikonowych. Pieczemy w temp. 180 st. przez 30 minut. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, kostkami czekolady, żurawiną, bądź też skórką pomarańczową. ZAPRASZAM
Mój Smak na Życie