żurawina - 4361 przepisów (strona:128/291)

Masa makowa 167

Składniki:500 g maku50 g masłaszklanka cukrucukier waniliowy2 białkagarść żurawiny suszonejgarść moreli suszonej4 łyżki mioduWykonanie:Mak opłukać i dać do wrzątku. Następnie zostawić na palniku i zmniejszyć ogień. Gotować, aż mak będzie się dało rozetrzeć w palcach. Następnie wyjąć na durszlak wyłożony gazą i odsączyć wodę.Do miski dać masło, cukier,cukier waniliowy, miód podgrzać. Mak wymieszać z żurawiną pokrojoną

Moje pyszne gotowanie
Szarlotka w cieście kruszonkowym 148

wanilinowy* 1 proszek do pieczenia 16 g (4 płaskie łyżeczki)* 250 g margaryny* 5 żółteknadzienie jabłkowe* 1 i 1/2 kg jabłek* 6-8 łyżek cukru* 3-4 łyżki suszonej żurawiny (niekoniecznie)* 1/2 łyżeczki cynamonuSposób wykonanianadzienie jabłkoweJabłka obrać pokroić w kostkę lub poszatkować w słupki, włożyć do garnka i poddusić tak aby pozostały widoczne kawałki owoców, pod koniec dodać żurawinę, cukier

Mix smaku
Sernik z wiaderka na kruszonce 255

opakowanie twarogu sernikowego z wiaderka 1 kg-300 g cukru pudru-7 jajek-100 g masła-3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej-1 cukier waniliowy-1 łyżeczka proszku do pieczenia -żurawina suszona SkworcuNajpierw z podanych składników przygotuj kruszonkę .  I wysyp na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Dociśnij dobrze do dna. Odłóż blachę na bok.Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy(...)pieczenia utrzeć na puszystą masę. Dodać twaróg, połączyć delikatnie mieszając ,ale już nie miksować. Z białek ubic pianę na sztywno.Połączyć ją z masą serową za pomocą łyżki.Przygotować żurawinę suszoną. Mieszać w masę serową.Wyłożyć na kruszonkę.Piec w 180 stopniach około 80- 90 minut. Tak pisze na wiaderku. Ja piekłam godzinę i 10 minut.Wsytarczyło spokojnie.Na wierzch

Z Kuchni Do Kuchni
Szczęśliwego Nowego Roku 2015! Żurawinowy szampan. 161

będą Was inspirować do kulinarych eksperymentów i wzbogacą Waszą kuchnię  o nowe smaki!Przepis na żurawinowego szampana :Polecam szampana w cudnym burgundowym kolorze i o wspaniałym smaku aromatzcynej żurawiny.Do przygotowania szampana użyłam syropu z żurawiny przygotowanego z przepisu zamieszczonego tutaj.Polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z orzechami, grillowanym kurczakiem, żurawiną i serem gorgonzola 334

małą kosteczkę, doprawiamy mieszanką przypraw i grillujemy na patelni grillowej bez tłuszczu. Roszponkę myjemy, osuszamy, orzechu kroimy na mniejsze kawałki, ser tniemy na małą kosteczkę, dodajemy żurawinę, z grillowanego kurczaka. Wszystko polewamy sosem i delikatnie mieszamy.Smacznego

Niezły Młynek
Migdałowy makowiec 194

pieczenia       Masa makowo migdałowa: - 500g suchego maku- 1/2 litra mleka- 200g mielonych migdałów- 6 białek- 200ml słodkiej śmietanki- ok. 50g migdałów w płatkach- 4 łyżki miodu- rodzynki- suszona żurawina- skórka pomarańczowa- esencja migdałowaDodatkowo:- płatki migdałowe do posypania- lukier (cukier puder,sok cytrynowy,wrzątek) Dzień wcześniej szykujemy masę makową. Zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przykrywamy(...)odstawiamy do wystudzenia. Zimny mak trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem. Dodajemy mielone migdały, rozpuszczony miód, cukier puder, esencję migdałową, skórkę pomarańczową – mieszamy. Wsypujemy płatki migdałowe, , rodzynki, żurawinę, wlewamy śmietankę – dokładnie masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Masę makową mamy prawie gotową, więc szykujemy ciasto (ja zrobiłam na drugi dzień i chłodziłam przez godzinę, ale polecam zrobić

mojewypiekiinietylko
Babka cytrynowa z lukrem limonkowym 149

120g mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru do wypieków- sok z 1 cytryny- starta skórka z 1 cytryny- ekstrakt waniliowy- 150g suszonej żurawiny (+ łyżeczka mąki pszennej do oprószenia)- lukier limonkowy (cukier puder + sok wyciśnięty z  limonki) Masło rozpuszczamy (w mikrofali) i pozostawiamy do przestudzenia. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy(...)najniższych obrotach dodajemy stopniowo do masy. Cienkim strumieniem wlewamy letnie masło (dalej ubijając na najniższych obrotach), dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Żurawinę oprószamy łyżeczką mąki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Formę do ciasta (ja piekłam z podwójnej porcji w dwóch foremkach o dł. ok. 30cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą

mojewypiekiinietylko
Wegański makowiec p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 215

ryżowy lub migdałowy)1 duże jabłko (starte lub pokrojone w kosteczkę)2 łyżki zmielonego siemienia lnianego5 łyżek ksylitolu50g daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki)50g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)50g żurawiny, rodzynek, owoców gojiolejek migdałowy lub pomarańczowy garść płatków migdałowych Sposób przygotowania Krok 1Mak zalać wodą i mlekiem. Gotować kilka minut ciągle mieszając. Dodać ksylitol, połowę daktyli i siemię lniane. Wszystko

CoolinarniePL
Piernikowe gryczano-owsiane biscotti z melasą p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 159

Misiek stawia dziś przekąski, częstujcie się Ciasteczka typowe do kawy. Możecie zanieść do pracy i umilić sobie i kolegom dzień  Piernikowe gryczano – owsiane biscotti z

CoolinarniePL
Ciasto z całymi gruszkami o zapachu piernika 202

podekscytowania, a nie ze strachu...?Dzisiaj mam dla Was ciasto. Takie sobie wymyśliłam jeszcze przed Świętami, na przywołanie odpowiedniej atmosfery. Zaczęło się od tego, że poszłam do sklepu po żurawinę, a wróciłam z kilogramem gruszek, które były w wyjątkowo zachęcającej przecenie. Stwierdziłam, że jako substytut żurawiny się nadadzą, bo i dlaczego nie...? Po drodze do domu rozważałam różne możliwości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Owocowy mus na grypę i przeziębienie 226

avocado, obrane i pokrojone jabłka i razem z pigwą i imbirem miksujemy blenderem na jednolitą masę dodając ksylitol do posłodzenia.6/ Zmiksowany mus przekładamy do miski i posypujemy suszoną żurawiną. Warto również zaparzyć sobie do musu herbatkę z czystka który jest jednym z najlepszych ziół na grypę i przeziębienie :)7/ SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Piersi z kaczki w sosie czekoladowo-wiśniowym z prażuchami tymiankowo-szałwiowymi 202

słodkiego czerwonego wina)6 kostek gorzkiej czekolady (dobrego gatunku)2 łyżki miodu naturalnego2 łyżki masła2 gwiazdki anyżu1 pałka cynamonu1/4 skórka pomarańczy2 szczypty chili1 łyżka octu balsamicznego2 garści wiśni (lub żurawina albo porzeczka)Prażoki/Prażuchy:pół kilograma ziemniakówsuszony tymianekświeże listki szałwii (około 5 listków)sól, pieprz1 czubata łyżka mąkiPiersi z kaczki:Piersi myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w kratkę(...)sosu czekoladowego i jeszcze raz ubić trzepaczką. Mięso polać sosem i od razu podawać.Sos:na patelnię wlewamy wino, dodajemy cynamon, skórkę pomarańczy, gwiazdki anyżowe oraz wiśnie albo żurawinę oraz sos balsamiczny. Gdy połowę wina odparuje dodajemy miód i masło. Później dodajemy kostki czekolady i czekamy aż się rozpuści (ciągle mieszając). Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy szczyptę chili. Sos gotowy

Bon Appetit Małgorzaty
Ciastka musli z jagodami goji i orzechami macadamia 163

przeogromny bo aż 60 składników! W końcu zdecydowałam się na: crunchy naturalne, płatki owsiane, ekologiczne jagody goji, orzechy macadamia, orzechy belgijskie, gorzką czekoladę, przenicę w miodzie, jądra pestek moreli, żurawinę, czekoladowe perełki. Wszystko zapakowane w pięknej i praktycznej tubie. Zachęcam do stworzenia własnej mieszanki śniadaniowej. Ja postanowiłam zrobić z nich ciasteczka :)Składniki:7 łyżek sezamu4 łyżki płatków owsianych1 łyżka(...)papier do pieczenia. Pieczemy (a raczej suszymy) w 150 stopniach z termoobiegiem około 15 minut. Aromat z piekarnika był cudowny :) "Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych (np. żurawina)  www.naszekrzewy.pl" "Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl

Bon Appetit Małgorzaty
Nie taki stary piernik z niego ... 191

...ponieważ jest wilgotny i mocno czekoladowy. nawet jeśli troszkę sobie pofolgowaliśmy w święta to pamiętajmy, że świąteczne wypieki są bardzo wartościowe. Zawierają w sobie miód, bakalie

Bon Appetit Małgorzaty
Naturalne antybiotyki w zupie z pieczonego czosnku 178

roślin w naszej kuchni to naturalne antybiotyki. Możemy je dostarczać organizmowi przez cały rok zwiększając w ten sposób jego odporność. Właściwości antybiotyczne ma na przykład czosnek i cebula także żurawina oraz niektóre olejki z ziół. takich jak tymianek, szałwia, eukaliptus czy aloes, a także olejki z sosny, świerku albo jałowca. Czosnek – posiada właściwości wirusobójcze i grzybobójcze, a co najważniejsze(...)Cebula –  działa rozgrzewająco i oczyszczająco, pomaga w pozbyciu się pasożytów i ułatwia metabolizm. Zmniejsza ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, łagodzi nieżyt nosa i zapalenie gardła, najlepszy na przeziębienia.Żurawina -  skutecznie działa w zakażeniach układu moczowego  Zioła:  takie jak tymianek, szałwia, eukaliptus czy aloes, a także olejki z sosny, świerku albo jałowca  także mają

Bon Appetit Małgorzaty