drobiowego w proporcjach pół na pół)4 łyżki ( takie z czubkiem) kaszy jaglanej 100 g wątróbki drobiowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 60 g suszonej żurawiny 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 por1 cebulaziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprzpół łyżeczki gałki muszkatołowej 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta 2 jajka(...)ziele angielskie i liścia laurowego, zestawić garnek do ostudzenia, uprzednio wkładając namoczoną bułkę. Po ostudzeniu mielić 3 razy lub użyć do tego blendera - ja tak zrobiłam. Dodać jajka, gałkę, żurawinę i doprawić do smaku. Foremkę natłuścić i obsypać bułką tartą. Nałożyć masę i posypać bułką tartą, dzięki czemu będzie chrupiąca skórka. Piec 1,5 h w 140 stopniach
pieprzny smaczekpracy:Składniki:400 g mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka1 jajko 70 g masła stopionego20 g świeżych drożdżyszczypta soli6 łyżek cukruop. cukru waniliowegoskórka otarta z 1/2 cytrynysuszona żurawina (ja dałam 100g)Wykonanie: Do pojemnika z automatu do chleba wlewamy kolejno: produkty płynne czyli mleko, rozbełtane jajko, stopione masło, sól i cukier z cukrem waniliowym. Następnie produkty sypkie(...)drożdże oraz skórkę z cytryny. Automat zamknąć i nastawić na program podstawowy (basic), średni stopień zrumienienia średni i najmniejszą wagę. Włączyć. Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego wsypać żurawinę. Po zakończeniu pieczenia (cały cykl ok 3.5h) zasygnalizowanego dźwiękiem, wyjąć pojemnik z ciastem i delikatnie odwracając wyłożyć ciasto na kratkę kuchenną. Wystudzić
Walijskie Pichceniewaniliowym. Dodać jajka i dalej miksować. W drugiej misce połączyć suche składniki. Wsypać je partiami do ciasta i wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach). Do gotowego ciasta wrzucić żurawinę, orzechy i czekoladę - wymieszać.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać w lekkich odstępach, kulki wielkości orzecha włoskiego. Ja nakładałam je łyżeczką. Zgnieść palcem, albo widelcem. Piec około
Słodkie PrzyjemnościWychodzi około 50 ciasteczek - przepis własny. Polecam!"Składniki:kostka margaryny5 łyżek cukru waniliowego3/4 szklanki cukru3 łyżeczki proszku do pieczenia3,5 szklanki mąkizmielone orzechy włoskie - duża garśćsuszone czereśnie, wiśnie i żurawina ( ja dawałam większe garstki każdego )listki mięty koktajlowejSposób przygotowania:Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. w drugiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Wsypujemy(...)partiami do maślanej masy i mieszamy do połączenia składników. Żurawinę i inne suszone owoce, razem z listkami mięty wysypujemy na blat, na który następnie wyrzucamy gotowe ciasto. Ciasto przygniatamy a następnie rolujemy, aby utworzyło nam wałek.Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy 20 minut w 180`C.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia
Słodkie Przyjemnościjakiś czas mieszając, szczególnie na początku, aby nic nie przywarło do dna garnka.Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, płatki owsiane, zmielone migdały i orzechy laskowe i mieszamy. Następnie dodajemy żurawinę, sezam i mak i zalewamy to wszystko rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Wszystko starannie mieszamy i przekładamy do kwadratowej brytfanki. Wierzch ugniatamy i posypujemy zmielonymi migdałami.Pieczemy 25 minut w 180`C.Białą
Słodkie Przyjemnościpieczenia Sposób przygotowania:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do malaksera wrzucamy orzechy ziemne i mielimy na drobno. Czynność powtarzamy z każdym z suchych owoców (mielimy żurawinę, morele, brzoskwinie i imbir). Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy suszone drobno posiekane owoce i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rolujemy w długi
Słodkie Przyjemnościsuszonymi owocami. Proste i smaczne, skusicie się? " Składniki:350 g czekolady mlecznejszklanka ryżu preparowanego6 suszonych moreli1/3 szklanki suszonej żurawinySposób przygotowania:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali. Żurawinę i ryż wrzucamy do blendera i lekko kruszymy, dodajemy drobno pokrojone morele i mieszamy. Wszystko wsypujemy do rozpuszczonej czekolady i mieszamy.Całość przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia
Słodkie Przyjemnościkuchennego z końcówką to wyrabiania ciasta i wsypać mąkę i proszek do pieczenia - można to również robić ręcznie, ale to dłużej trwa :)Do gotowego ciasta wrzucamy pokruszone fistaszki i żurawinę i dalej wyrabiamy.Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rolujemy. Gotowe ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.Po tym czasie ciasto kroimy
Słodkie Przyjemnościkawałeczki, im mniejsze tym będą smaczniejsze.Do wysokiego naczynia/kieliszka przekładamy po 3-4 łyżki śmietanki, wyrównujemy (w razie potrzeby czyścimy brzegi naczynia), następnie dolewamy połowę musu ananasowego, na wierzch wysypujemy żurawinę, tak aby zakryła powierzchnie, a następnie dekorujemy kawałkami krówki waniliowej.Podajemy schłodzone.Smacznego
Słodkie Przyjemnościjajka i białka, dodajemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie dolewamy olej i dalej miksujemy.W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodajemy żurawinę, pokrojone na Male kawałki migdały i orzechy laskowe. Mieszamy, następnie dodajemy partiami do masy jajecznej i lekko mieszamy.Ciasto przelewamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy
Słodkie Przyjemnościmniejsze kawałki.Do miseczek wrzucamy po jednym plasterku melona, dodajemy kilka cząstek jabłka i kiwi, po jednej części banana.Całość posypujemy zmiażdżonymi i pokrojonymi na drobno orzechami i żurawiną.Do oddzielnej miski wlewamy jogurt, dodajemy łyżkę cukru waniliowego oraz ekstrakt waniliowy - mieszamy, wstawimy do lodówki na około 30 minut.Owoce podajemy polane dipem, bądź osobno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościwstawiamy do rondelka ze wrzącą wodą i podgrzewamy około 3 minut. Po tym czasie, masę kajmakową przelewamy do miski, dodajemy połamany ryż preparowany, płatki owsiane i płatki śniadaniowe oraz żurawinę.Orzechy miażdżymy, a następnie kroimy na drobno. Dodajemy do masy kajmakowej i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasteczka rozkładamy na tacy, każde z nich smarujemy około 1 łyżeczką przygotowanej masy
Słodkie Przyjemnościsię nie połączyły. Na wierzch musu truskawkowego nakładamy po gałce lodów waniliowych a następnie posypujemy orzechami( orzechy wrzucamy na lnianą ściereczkę, zakręcamy a następnie miażdżymy młotkiem do mięsa ) i żurawiną.Podajemy na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościkroimy na cienkie plasterki, które następnie kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka przekładamy do salaterki, następnie owoce lekko skraplamy sokiem z cytryny. Dodajemy orzechy włoskie pokrojone na drobno, żurawinę, pół łyżeczki kardamonu i szczyptę cynamonu. Całość mieszamy i przekładamy na ciasto, które następnie wąsko zwijamy, tak aby z żadnej strony nie wypadał farsz. Boki zlepiamy i całość przekładamy
Słodkie Przyjemnościcukrem, następnie dodajemy jajko i mieszamy. Gdy masa się połączy dodajemy ekstrakt pomarańczowy i sok z połówki cytryny. Mieszamy - łopatką albo mikserem. Mąkę mieszamy razem z suszoną żurawiną a następnie wsypujemy do masy maślanej.Wiórki kokosowe wrzucamy na patelnie i lekko prażymy - do złotego koloru, następnie wysypujemy je na folię spożywczą.Gotową masę przekładamy na folię spożywczą i zawijamy
Słodkie Przyjemności