żurawina - 4361 przepisów (strona:133/291)

Śledzik , wtorek 4 -go marca. 240

zabraknąć śledzia. 2 filety matiasów w marynacie 1 jabłko 100ml kremówki 50ml kwaśnej śmietany lub jogurtu 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz kajeński, cukier truskawki lub konfitura z żurawin Matiasy wyjąć z zalewy, osuszyć  i zwinąć w ruloniki. Plasterki jabłek skropić cytryną i ułożyć na nich ruloniki śledziowe. Śmietanę kremową ubić, dodać kwaśną śmietanę, cytrynę, sól, pieprz kajeński(...)cukier do smaku. Sosem przykryć śledzie i położyć truskawki lub konfiturę z żurawin. Śledź opiekany. Składniki: 1 kg śledź świeży 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy  6% 2 szklanki wody 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego   Sól, pieprz świeżo mielony Olej do smażenia.   Wykonanie:   Śledzie wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić. Zagotować wodę

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanocne mazurki. 181

250g mąki krupczatki 125g masła 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z cytryny Wierzch. 100g dżemu z czarnej porzeczki 3 łyżki żurawiny suszonej 3 łyżki rodzynek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 50g czekolady białej Wykonanie. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło i posiekać. Dodać cukier, żółtka i szybko(...)zrobić ozdobne wałeczki. Wywałkować prostokąt i przełożyć do foremki. Ułożyć wokół wałeczki. Nakłuć i piec w temp.180stop.15min.Pilnować,aby nie spalić. Na upieczony spód wyłożyć czarną porzeczkę. Rodzynki i żurawinę sparzyć i osuszyć, wyłożyć na dżem. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier i polać nim bakalie. Czekoladę ostrugać w płatki i posypać nimi wierzch mazurka. Mazurek

Kulinarny karnet Christophera
Hi, I am Gavrilla! 280

kilku osób:) Batoniki granola SKŁADNIKI: 4 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki zmielonych migdałów 1 szklanka nasion(len, sezam, słonecznik, dynia) posiekane orzechy włoskie żurawina rodzynki cynamon imbir 3-4 łyżki miodu 1/4 szklanki oleju(lniany, sezamowy lub z pestek winogron) 2 szklanki wody WYKONANIE: 2 szklanki płatków owsianych mielimy na mąkę, 2 bierzemy w normalnej(...)postaci- wsypujemy do miski razem z wiórkami kokosowymi, migdałami i miksem nasion Orzechy włoskie, żurawinę, rodzynki, cynamon i imbir dodajemy według uznania Dodajemy miód, olej i mieszamy(najlepiej ręką) Na koniec dodajemy wodę- u mnie jest to najczęściej około 2 szklanek, ale wszystko zależy od ilości dodatków, więc dolewamy aż do uzyskania kleistej konsystencji Płaską blaszkę z piekarnika wykładamy papierem

peanutbuttermonster
Zdrowe śniadanie - budyń z quinoa (bez glutenu, mleka i jajek) 238

porcje: ziarna quinoa (komosa ryżowa) ugotowane na sypko  1 szklanka budyń bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe (może też być mieszanka mlekozastępcza) 0,5 l płatki migdałowe, żurawina lub inne dozwolone bakalie do posypania Przygotowanie: Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Wymieszać z ugotowanym na miękko quinoa, posypać płatkami migdałów i żurawiną lub innymi bakaliami

głodny alergik
Zdrowy Przysmak w Każdy Poniedziałek! Nr.3 138

przeczytania  tego postu , który powinien odpowiedzieć na Twoje wszystkie pytania!  W tym tygodniu mam dla Was:  Zdrowe i domowe owsiane batoniki   Składniki: Płatki owsiane Żurawina Migdały Ziarna słonecznika Sezam Miód Masło orzechowe  Masło  Nie podaję żadnych ilości, bo każdy może chce po swojemu je dodać w innych ilościach. Jedni wolą więcej migdałów, inni mniej(...)żurawiny. Jednak jeśli chodzi o zwykłe masło to na 150g masła orzechowego dodałam ok.50g zwykłego masła i 3-4 płaskich łyżek miodu. Płatki wraz ze słonecznikiem  i migdałami prażymy na patelni na suchej patelni. Gdy są gotowe, ściągamy z ognia i dodajemy do nich resztę składników z pierwszej części listy.  W tym czasie miód, masło orzechowe i zwykłe

Chocolate Stop Tempting
Bigos domowy 219

pół. 20-30 dag boczku wędzonego 1/2 kg mięsa, karkówka , antrykot, szynka, golonka 10-15 dag słoniny 20-30 dag dobrej wiejskiej kiełbasy garść suszonych grzybów łyżka suszonej żurawiny 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe 1 koncentrat pomidorowy kilka listków liścia laurowego kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek, tymianek, bazylia po łyżeczce(...)smaku gałązka rozmarynu Kiszoną kapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny ok godziny. Białą kapustę kroimy , gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty w dużym rondlu, podlewamy winem, dodajemy pod smażone mięso, ew. kość z mięsa do wygotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos powinien dusić się razem

Apetyczna babeczka
Zielona Owsianka Szpinakowa i niespodziewany kolorek w kuchni 132

uwagę przykuł biedny banan, który spędził w zamrażarce trochę... czasu oraz leżący obok szpinak. Tak właśnie powstał dzisiejszy, zielony słoiczek ^^ ~ Owsianka szpinakowa z jogurtem naturalnym, otrębami i żurawiną ~ Składniki: 100g szpinaku (u mnie mrożony) banan 150g jogurtu naturalnego miód/cukier/stewia łyżeczka otrębów owsianych żurawina Płatki wsypujemy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem, miksujemy i gotujemy aż do zgęstnienia. Następnie dodajemy

Kuchenny Skrawek Nieba
Grillowany indyk z grillowaną cukinią 178

radę :) Składniki: 1 podwójna pierś indyka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka miodu, 5 łyżek oliwy z oliwek, pieprz czarny Kamis Specialite, sól morska Kamis Specialite, 1 cukinia, 3 łyżeczki żurawiny do mięs. Przygotowanie:     Pierś indyka kroimy na kotlety i leciutko rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Przygotowujemy marynatę z miodu, wyciśniętego czosnku, oliwy z oliwek oraz przypraw. Każdy kotlecik(...)odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Indyka grillujemy na grillu (u mnie elektryczny). Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i grillujemy plasterki z każdej strony ok. 2 minutki. Podajemy z żurawiną do mięs

Aga w kuchni
Sałatka z kukurydzą 168

Składniki: 1/2 kolby kukurydzy, 3 garście rukoli, 1/2 marchewki, 2 plasterki żółtego sera, 1/4 zielonego ogórka, 1/3 ugotowanego buraka, mała garść suszonej żurawiny, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz Specialite Kamis, sól morska Specialite Kamis. Przygotowanie:      Rukolę układamy(...)wąskie słupki -specjalną obieraczką. Mieszamy. Układamy paski ugotowanego buraka, wąskie paski żółtego sera, kawałki zielonego ogórka. Ugotowaną kolbę kukurydzy kroimy w plastry - o grubości 2 ziarenek. Sałatkę posypujemy suszoną żurawiną i polewamy sosem vinegret. Sos przygotowujemy z wymienionych składników i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do przegryzienia się

Aga w kuchni
Sałatka z burakami i płatkami migdałowymi 200

Składniki: 2 garście rukoli, 4 plasterki ugotowanego buraka, 1 plasterek sera pleśniowego, do pospania: płatki migdałów i suszona żurawina. sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy musztardy z wędzoną papryką Kamis, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz czarny Kamis, sól morska Kamis. Przygotowanie:      Na talerzu(...)układamy na sałacie. Następnie sałatkę polewamy sosem vinegret. Sos przygotowujemy z wymienionych składników i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Na koniec posypujemy sałatkę płatkami migdałowymi oraz suszoną żurawiną

Aga w kuchni
Ciasteczka owsiane 185

Składniki: 400 g owsianych płatków górskich Kupiec, ok. 6 suszonych morel, ok. 5 suszonych śliwek, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1 garść żurawiny, 1 garść orzechów włoskich, 1 kostka masła, 1 łyżka kakao. Przygotowanie:       W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy płatki i wcześniej sparzone suszone owoce- morele i śliwki(...)pokrojone w kostkę), żurawinę i orzechy włoskie. Mieszamy dokładnie. Z połowy masy za pomocą łyżki nakładamy na blaszkę kuleczki. Do drugiej połowy dodajemy kakao i ponownie nakładamy na blaszkę przy pomocy łyżki. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 175 stopni

Aga w kuchni
Babka piaskowa z bakaliami. 196

prawdę dobra. Krucha, słodka i pyszna, właśnie taka jaka powinna być. Składniki: 200 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jaja szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki żurawiny 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki orzechów 0,5 szklanki suszonych moreli puszka masy kajmakowej (dekoracja) Przygotowanie:  Morele, żurawinę i rodzynki myjemy pod zimną wodą, a następnie zalewamy

Kuchnia Łukasza
Kilka słów o wygranej Pszczółce 129

rodzynek... a te rodzynkę w czekoladzie zjadłam. Sama, całą paczkę, bo nie mogłam uwierzyć, że je właśnie sobie podjadam... Polecam... genialne połączenie supermiękkiej rodzyneczki z czekoladą!  Choco Cranberries Żurawina w Czekoladzie to kolejna propozycja Bakalii oblewanych czekoladą. Po udanym debiucie Choco Nuts- Orzechów oblewanych mleczną czekoladą fabryka postanowiła, i naprawdę uczyniła dobrze, rozszerzyć rodzinę "Choco" o kolejne produkty(...)takim stala się żurawina w czekoladzie. Nie dość, że zdrowa to jeszcze pyszna. Takie połączenie rozweseli niejednego smutaska... Są tak misternie wykonane i dopracowane sztuka po sztuce, że czasem miałam wrażenie, że były i są robione ręcznie...sztuka po sztuce... A teraz czas na...dzieciaki ! I nie tylko... Moja mama też ich sobie niezle podjadła! Jogusie ! To przepyszne cukierki łączące

Z Kuchni Do Kuchni
Schab z szynkowaru 208

soli peklowej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki  Skworcu 1/4 łyżeczki chili 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki majeranku  Skworcu Opcjonalnie do podania: Chrzan z żurawiną ETERNO Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszałam w miseczce. Schab umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Natarłam mieszanką przypraw. Na koniec wtarłam czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowane mięso włożyłam(...)usunęłam worek i efekt możecie zobaczyć na zdjęciach. Mięsko super, wokół galaretka (bez potrzeby użycia żelatyny). Mój sposób podania: Dla mnie połączeniem idealnym dla tego schaby jest chrzan z żurawiną Eterno. Dla mnie to była fantastyczna niespodzianka smakowa. Warto spróbować takiego połączenia. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Szwajcarska czekolada :) 199

łyżek) mąki pszennej 0,5 kg dobrej jakości twarogu 300 gr karmelu. Jeśli ktoś nie umie, lub boi się robić – puszka masy kajmakowej też może być garść orzechów, suszonej żurawiny, dwie łyżki czekolady posiekanej mały słoiczek konfitury wiśniowej Pracę dzielimy na etapy 1. nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu 2. rozpuszczamy czekoladę z masłem, studzimy(...)mąki 5. powstałą masę wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15 minut 6. ser łączymy z kajmakiem i dwoma jajkami. Dodajemy jedną łyżkę mąki, orzechy i suszoną żurawinę. 7. obniżamy temperaturę do 160 stopni 8. wyciągamy ciasto czekoladowe, „płaszczymy” powstałe wybrzuszenia na cieście 9. na ciepłe ciasto wylewamy masę serową 10. łyżką wykładamy konfiturę wiśniową na masę serową

ladykitchen