Składniki: 300 g polędwiczki wieprzowej,200 g żurawiny do mięs Develey,1 cebula, 3 łyżki masła,1 łyżka miodu Wileńskich, 1/2 szklanki wody,1/3 szklanki czerwonego słodkiego wina,sól,pieprz. Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na maśle podsmażamy polędwiczkę z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Chwilę podsmażamy i zalewamy wodą(...)woda odparuje, dodajemy żurawinę i podlewamy winem. Dusimy, aż wino odparuje i sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy miód do smaku. Przed krojeniem odkładamy polędwiczkę na chwilę na deskę, by odpoczęła. Polędwiczka będzie idealnie krucha. Talerz ułożyłam na płytkach cementowych. Płytki posłużyły mi jako idealne tło pod zdjęcia, cechuje je różnorodność wszelkich wzorów i ręczna robota.Można tworzyć wszelkie kompozycje
Aga w kuchniTost(y?)* z żółtym serem,szynką, jajkiem sadzonym** i szczypiorkiemkeczup, ogórek, pomidor, sałata*z domowego chleba na zakwasie z suszoną żurawiną(nasza miłość z mamą, żurawina musi być obowiązkowo *.* )(chleb opieczony, a następnie usmażony z serem na patelni )** z płynnym żółtkiemMatko, ale duszno :OCzasami sama jestem na siebie zła, za.. za wszystko, własną głupotę przede wszystkim
More food, love and dreamsłyżeczki mioduszczypta soliodrobina wrzątkuKuskus zalałam mlekiem w proporcji 1:2. Posoliłam. Dodałam suszone kawałki kokosa. Zagotowałam. Po ok. 5 min. od zagotowania dodałam łyżeczkę miodu. Wymieszałam. Zdjęłam z ognia.Żurawinę wsypałam do garnuszka. Zalałam wrzątkiem do nieznacznego pokrycia. Ostawiłam na 15 min. do zmiękczenia. Następnie zblendowałam. Dodałam łyżeczkę miodu.Kuskus przełożyłam do miseczki. Na nim umieściłam żurawinowy sosik. Całość zwieńczyłam wiórkami
bastalenanajlepiej użyj miksera; i wyrabiaj mikserem kilka minut, aż do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze. Dodaj roztopiony tłuszcz, i kontynuuj wyrabianie mikserem przez około 5 minut.Dodaj do masy suszone żurawiny i posiekane orzechy włoskie (lub co tam chcesz wg Twojego gustu), i dokładnie wymieszaj, aby rozłożyły się one równomiernie w masie.Przełóż ciasto do dwóch foremek, delikatnie wygładzając od góry
Grahamka, weka i kajzerkamiędzy posiłkami sprawdza się rewelacyjnie. Masz ochotę to do dzieła. Przygotuj:- 2 łyżki miodu- 1 łyżka oliwy z oliwek- 2 łyżki soku z cytryny- szklanka płatków owsianych- 1/3 szklanki żurawiny suszonej- pół szklanki obranego i uprażonego słonecznika- garść uprażonych pinioli lub posiekanych orzechów włoskich- 1 jajko- pół szklanki mąki orkiszowej typ 2000- pół szklanki otrębów zbożowych- pół łyżeczki proszku(...)cały czas mieszaj!Do miski dodaj miód, jajko, sok z cytryny, oliwę z oliwek.Wymieszaj dokładnie trzepaczką. W drugiej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, otręby, proszek do pieczenia, żurawinę i słonecznik z orzeszkami.Teraz stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych.Dobrze wszystko pougniataj.Jeżeli masz wyjdzie za sucha dodaj 1-2 łyżki wody.Włącz piekarnik na 190°Na blachę wyłóż papier do pieczenia
Pasje Jolkimożemy dodać oliwy lub po prostu to pominąć), miód (próbujemy, czy ciasteczka będą dla nas wystarczająco słodkie, jeśli nie to dodajemy więcej według naszego uznania), ziarka, posiekane orzechy oraz żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi akurat skończył się papier i użyłam silikonowej formy do muffinek. Pieczemy w 180st C przez
charlotte gotujeszklanki cukru pudru- 2 łyżki kakao- 3 łyżki wodyDodatkowo:- dżem z czarnej porzeczki (dałam własną konfiturę wieloowocową z kawałkami owoców)- ulubione bakalie, ilość dowolna (ja dałam 70g suszonej żurawiny, 30g rodzynek, 130g włoskich orzechów)- krem do tortów o smaku ajerkoniakowym lub inny dowolny (dałam 1,5 opakowania na 300ml mleka każde, dr O'etkera)- ok.1/2 szklanki wody do nasączenia ciasta(...)szklanki.Wykładamy ok.2/3 masy ajerkoniakowej, rozsmarowujemy.przykrywamy drugą częścią ciasta, nasączamy równomiernie resztą wody, rozsmarowujemy konfiturę lub dżem, na na to wykładamy pozostałą część masy ajerkoniakowej,posypujemy sparzoną i odsączoną żurawiną z rodzynkami oraz rozkruszonymi orzechami (nie parzymy ich).Całość polewamy przestudzoną polewą.Przygotowanie polewy:Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i podgrzewamy mieszając, do rozpuszczenia.Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i wylewamy
Smaczne Zdroweprezentują się w przezroczystych słoikach.Ja wykorzystałam nieduże słoiki kupione w Ikei (jedna porcja starczy na przygotowanie 6 babeczek), w środku znalazły się dwa rodzaje mieszanek:Babeczki musli z żurawiną i orzechami nerkowca:1 szklanka mąki50 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniapłatki owsianeorzechy nerkowca i żurawinaBabeczki musli z suszonym kokosem i mango1 szklanka mąki50 g cukru2 łyżeczki
Ciastkozercyzapachem, ale ja lubię położyć je na parapecie czy w garderobie.Pigwa na turecką modłę to wspaniały deser ,ale i dodatek do mięs. Składniki.1 pigwa1 łyżka rodzynek1 łyżka żurawiny suszonej1 łyżeczka masła1 łyżeczka miodu1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie.Umytą, osuszoną całą pigwę piec około 1h, aż zmięknie.Przygotować nadzienie.Wymieszać rodzynki, suszoną żurawinę z łyżeczką masła, miodu i cynamonem.Wyjąć
Kulinarny karnet Christopheramanną. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy nasz pasztet przez 180 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, w tym czasie nasz pasztet zrobi się rumiany i stały. Gotowy pasztet podajemy z żurawiną. Smacznego
Mentor Smakujadłam, kocham ten przepis za to, że nie muszę mielić sera, a smak jest wyśmienity. Lekko wilgotny, pod bezowo - kokosową pierzynką, na kruchym spodzie, a do tego garść żurawiny, wiśni lub innych bakali, (wiśnie mile widziane z posmakiem wiśniówki :).Składniki na ciasto:2 szklanki mąki krupczatki1/2 szklanki cukru kryształu2 łyżeczki proszku do pieczenia1 jajo1 żółtko2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany1/2(...)warstwą ciasta. Składniki na masę serową:1,4 kg dobrego wiejskiego twarogu 1/2 litra mleka1 budyń waniliowy lub śmietankowy3 żółtka1 jajo1 szklanka cukru1 cukier waniliowy żurawina, wiśnia lub inne bakalie1. Wszystkie składniki oprócz bakali umieszczamy w blenderze i miksujemy kilka minut, aż masa będzie zupełnie gładka. Na koniec dodajemy bakalie i łączymy z masą serową. Jeśli
Apetyczna babeczkajajka 100 g białej czekolady 1 szklanka płatków jaglanych pół szklanki płatków migdałowych ok 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli pół szklanki żurawiny skórka starta z cytryny 1 łyżka soku z cytryny Masło stopić razem z połamaną na kosteczki czekoladą (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce) i ostudzić. Płatki migdałowe pokruszyć w dłoniach i delikatnie(...)skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Jajka zmiksować z rozpuszczoną czekoladą, skórką i sokiem z cytryny. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, płatki migdałowe, jaglane i żurawinę. Dodać do masy jajecznej i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić ok. 2 godzin w lodówce. Po tym czasie odrywać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować kulki i delikatnie
Czerwień i błękitnauki człowiek robi się głody i czasem musi zrobić sobie przerwę na małe co nieco. A oto moja mała przekąska: ~ Sałatka owocowa z cynamonem ~ Składniki: gruszka duża śliwka świeża żurawina +cynamon, miód Gruszkę oraz śliwkę kroimy w kosteczkę i mieszamy z żurawiną cynamonem i (jeśli owoce są kwaśne) miodem
Kuchenny Skrawek Niebawszystkiemu i podać śniadanko. Inne niż zwykle. Śniadanko pełne zdrowia i dobrego samopoczucia. Śniadanie pozytywne i tryskające energią. Składniki -jabłka -gruszki -mleko sojowe Alpro -masło orzechowe Primavika -otręby z żurawiną Sante -jogurt naturalny - niekoniecznie Do blendera włóż obrane jabłka i gruszki. Dodaj masla orzechowego Primavika z dodatkiem kokosu- doskonałe połączenie i słodki smak sprawią , że nie będziesz potrzebować cukru dodatkowo(...)Zmiksuj wszystko. Dodawaj powoli mleka sojowego Alpro . I miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Wylej do miseczek. Na środek nasyp otręby z żurawiną Sante. Dołóż po kulce masla orzechowego Primavika i udekoruj gruszką! Syte i wyjątkowe śniadanie gotowe ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniniby dlaczego na śniadanie mamy jeść byle co??? To najważniejszy posiłek dnia. Tak więc dzisiaj pierwsza zdrowa propozycja na dobry początek dnia;)Składniki; jogurt naturalny mały, musli, banan, żurawina, Wykonanie; Jogurt wlej do miseczki. Posypy musli i dekoruj bananem i żurawina;) Smacznego
Anioły w kuchni