wielkanocną babę drożdżową z rodzynkami znalazłam tutaj . Robiłam ją już 2 razy i zawsze wychodzi idealna. Pulchna i wilgotna. Przepis troszkę zmieniłam, bo do rodzynek dodałam jeszcze żurawinę i jak dla mnie wychodzi jeszcze lepsza:)) Składniki: -80g rodzynek -40g żurawiny -3-3,5 szklanki mąki orkiszowej -5dag drożdży świeżych lub 21g suchych -6 żółtek, roztrzepanych
Smaczne Zdrowełyżeczka skórki otartej z cytryny 150 g masła 42 g drożdży 125 ml letniego mleka Nadzienie: 500 ml mleka 250 g cukru 1 torebka budyniu waniliowego 125 g żurawiny 100 g posiekanych migdałów 250 g wiórków kokosowych 100 g mąki 1 jajko 125 g masła 50 g śmietany 18% Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę na ciasto wraz z cukrem , szczyptą soli(...)mąką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na następne 30 minut do wyrośnięcia. Nadzienie: Ugotować budyń z mleka i 80 g cukru i ostudzić. Żurawinę wraz z migdałami i połową wiórków kokosowych, dodać do budyniu. Tak powstałą masę wykładamy na ciasto drożdżowe. Umyte i pokrojone truskawki układamy na masie. Kruszonka migdałowa Resztę cukru
Słodkości i nie tylkoOtóż jest to odmiana sera podpuszczkowego, produkowanego z niepasteryzowanego mleka krowiego na Podlasiu, a dokładnie w gminie Korycin. Znane są różne jego odmiany, np. na słodko z dodatkiem żurawiny czy na wytrawnie - z czosnkiem niedźwiedzim (rewelacyjny!). Jeśli chcecie się o nim dowiedzieć nieco więcej zapraszam na przykład tu: http://www.ser-korycinski.pl . A ja z tym rewelacyjnie świeżym serem zrobiłam sobie(...)jajem, serem korycińskim i kiełkami z patelni Składniki na 2 porcje: - 1 opakowanie kiełek na patelnię - pół główki sałaty masłowej - 4 rzodkiewki - 4 jaja - 10 dag sera korycińskiego z żurawiną - kilka listków świeżej mięty i gałązek tymianku Dresing: - 20ml miodu - 100ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia - sok z połowy cytryny - 30ml wody - sól, pieprz Jaja myjemy, po czym wkładamy
Sajkofanka smakuNasze ulubione placuszki twarogowe.Podaję je z cukrem pudrem,dżemami lub z ostatnio odkrytą żurawiną staropolską.Są pyszne. Składniki: 750 g twaróg półtłusty 2 szt jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1 łyżeczka esencji waniliowej 3-5 łyżek mąki pszennej olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Twaróg zmielić w maszynce do mięsa.Dodać do twarogu,jajka,cukier(...)mąki i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z dwóch stron na złoto.Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru oleju.Podajemy z cukrem pudrem ,dżemem itp. Ja podałam z żurawiną staropolską.Placuszki lepiej smakują przestudzone
Ala piecze i gotujewiele informacji o winach i dużo smacznych przepisów. Składniki: 2 gruszki 250 ml francuskiego wina różowego CELEBRO 4 łyżki cukru 3 goździki kawałek kory cynamonu kawałek laski wanilii żurawina staropolska Sos karmelowy 200 g cukru 150 ml kremówki Przygotowanie: Gruszki obrać z skórki pozostawiając ogonek, wydrążyć gniazda nasienne. Do wina dodać cukier, goździki, korę cynamonu. Laskę wanilii przeciąć(...)gotować około 10-15 min na lekkim "mruganiu". Gruszki wyjąć i ostudzić. Sos karmelowy: cukier lekko karmelizować dodać śmietanę i mieszać do połączenia składników. Do środka każdej gruszki dodać żurawinę staropolską. Zimny sos przelać na talerzyk, ułożyć gruszki i udekorować listkami mięty. Do deseru podać lampkę francuskiego różowego wina Celebro która podkreśli swym delikatnym, orzeźwiającym
Ala piecze i gotujejuż kilka produktów Kamis. Składniki: 6 pałek z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 jabłko 10 cm pora 6 ziemniaków 0,5 cukinii( u mnie większa) 50 g żurawiny Marynata 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy grillowej Kamis 1 cebula 3 ząbki czosnku w łupinach 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis 0,5 łyżeczki(...)skórką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Na blasze rozłożyć warzywa oprószyć solą morską prowansalską, przyprawą do ziemniaków i dodać kilka igiełek rozmarynu. Wymieszać. Posypać żurawiną i ułożyć pałki z marynaty. Cebulę i czosnek z marynaty również dodać do warzyw. Srebrną folią szczelnie przykryć blachę i włożyć do piekarnika na 60 min na 230 st góra-dół
Ala piecze i gotujeSkładniki na nadzienie jab łkowe: 1,5 kg jabłek ( takich, które nie rozsypują się podczas pieczenia) sok z 1 niedużej cytryny 70 g szuszonej żurawiny 40 g masła 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( u mnie mączka ryżowa) Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej(...)nadzienie jabłkowe. Pokrojone na średnie plasterki jabłka mieszamy z sokiem z cytryny. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy cynamon i brązowy cukier, mieszamy. Dodajemy jabłka i żurawinę. Gotujemy, delikatnie mieszając, do odparowania wiekszości soku, około 12 minut. Odkładamy 2 - 3 łyżki soku z patelni, mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy na końcu do jabłek, aby je zagęścić
Mia Cucina Sofietawiśniami, musiałam więc je dobrze spożytkować. Zrobiłam pyszny, nie za słodki deser z wiśniami, serkiem homogenizowanym i chrupiącym musli Fitella, które dostałam do testowania. Użyłam musli z żurawiną, które doskonale komponowało się z wiśniami. Składniki: 250g serka waniliowego homogenizowanego, 300ml wiśni z kompotu, opakowanie musli z żurawiną Fitella, 6 małych bez, 3 kostki gorzkiej czekolady, 6 kandyzowanych wiśni
Z miłości do słodkościrobi i świetnie nadają się do pochrupania w jesienne wieczory:) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki słonecznika, 1/2 szklanki sezamu, 1/4 szklanki pestek dyni, 1/2 szklanki żurawiny, 1/2 szklanki rodzynek, łyżka masła, 4 łyżki miodu, 1/2 szklanki cukru. Przygotowanie Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni, aż staną się złociste. Następnie uprażyć słonecznik, dynię i sezam. Dodać(...)płatków. Dodać rodzynki i żurawinę oraz masło stopione z miodem. Wymieszać. Cukier z dodatkiem odrobiny wody (około 2 łyżek) skarmelizować na suchej patelni. Gdy zrobi się płynny, dodać do podprażonych ziaren. Wymieszać bardzo dokładnie. Masę rozsmarować na kwadratowej blaszce o boku 17cm wyłożonej pergaminem. Pokroić w kwadraty i schłodzić
Z miłości do słodkościaromatyczna natka pietruszki. I pyszna surówka gotowa w kilka minut... Składniki: 1/4 kapusty włoskiej, łyżka octu jabłkowego, 1,5 łyżeczki cukru, 2 łyżki rodzynek (użyłam Kresto), 2 łyżki żurawiny, 1/2 pęczka natki pietruszki, 100g wędzonego boczku, sól, pieprz, 2 łyżki soku jabłkowego. Przygotowanie Kapustę umyć i drobno poszatkować. Ocet zagotować z cukrem oraz odrobiną soli i pieprzu(...)Mieszanką zalać rodzynki oraz żurawinę. Odstawić na 5 minut. Natkę pietruszki, opłukać i posiekać, wraz z rodzynkami dodać do kapusty. Skropić sokiem z jabłek. Boczek pokroić w cienkie paseczki, zrumienić. Posypać nim surówkę. Doprawić do smaku. Odstawić na 2 godziny, by kapusta nieco zmiękła i przeszła smakiem dodatków
Z miłości do słodkościdrożdże zaczęły pracować. Ciasto: 215 g mąki pszennej chlebowej, jajko, 50g brązowego cukru, 20g tartych migdałów, łyżeczka soli, 50g masła, 50 g suszonej żurawiny, jajko z mlekiem do posmarowania, ziarna do posypania. Masło stopić, ostudzić i dodać jajko. Dodać do wyrośniętego zaczynu. Wsypać przesianą mąkę, migdały, sól oraz cukier. Na koniec(...)dodać żurawinę. Wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto przez około 5 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto "odgazować" uderzając w nie pięścią. Uformować 10 bułeczek, ułożyć na blasze, przykryć i odstawić na godzinę. Posmarować rozkłóconym jajkiem zmieszanym z mlekiem. Posypać dowolnymi ziarnami. Piec około 20 minut w temp. 210st. Ostudzić
Z miłości do słodkościtego dobrze sie obrabia. Nie rwie sie, nie kruszy, jest na tyle elastyczne, ze mozna sobie pozwolic na robienie waleczkow, kuleczek itp. Wypelnienie moich mazurkow to tym razem zurawina z jablkiem i miodem. Pomysl zaczerpniety do Dorotus z blogu Moje Wypieki . Mam tylko nadzieje, ze mazurki beda smakowaly tak samo dobrze jak wygladaja :) Ciasto: przepis i wyknianie Masa: 1 szklanka(...)suszonej zurawiny 3/4 jablka 1 lyzka miodu 0,5 szklanki wody wykonanie: Obrane i pokrojone w kostke jablko wrzucamy do garnuszka wraz z zurawina, miodem i woda. Gotujemy do chwili jak zrobi sie packa. Miksujemy blenderem i gdy masa przestygnie dekorujamy nia mazurki. Do ozdobienia uzylam rodzynek, kandyzowanej skorki pomaranczy i platki migdalowe. Ten wpis bierze udział w Konkursie
Przysmaki Karolkisiebie gdy gotowe buleczki wyciagam z pieca i juz nie moge sie doczekac by ich sprobowac. Za kazdym razem smakuja wspaniale. Nic dziwnego, przeciez sa moje :) Mleczne buleczki z zurawina skladniki: 250g maki pszennej ok 75g letniego mleka 1 lyzeczka drozdzy instant 1 lyzka cukru 1 jajko 50g rozpuszczonego masla 30g suszonej zurawiny Malgosia pisze, ze oryginalne ciasto nie zawiera(...)soli. Ja dodalem od siebie mala lyzeczke za rada Malgosi. glazura: 1 zoltko szczypta soli wykonanie: Wszytskie skladniki poza zurawina laczymy ze soba. Wyrabiamy ciasto. Ma odchodzic od dloni lub od miski. Ciasto powinno byc miekkie, ale nie lepkie. Dadajemy zurawine i ponownie wyrabiamy. Miske z ciastem przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy w cieple miejsce na 2,5 godziny
Przysmaki KarolkiObgotowane gruszki podaję jako przekąski i jako dodatek do wielu potraw. Najczęściej podawałam je z żurawiną . Tym razem postanowiłam sprawdzić inny wariant . Nie do końca wiedziałam jakiego smaku szukam. To było raczej przeczucie niż wiedza. Potrzebowałam czegoś do smażonego dorsza o cytrynowym posmaku. Wiedziałam więc , że gruszka też musi być z cytrynową nutą i że żurawina nie pasuje . Zastanawiałam się
Buniabaje w kuchni