prezentują i jeszcze bardziej podkreślają świąteczny klimat na stole, zaraz przy pierniku czy makowcu :)))Nadzienie:* biała czekolada- 50 g* mascarpone- 200 g* żelatyna- 2 płaskie łyżeczki* woda- 2 łyżki* żurawina suszona- 1/3 szklankiDodatkowo:* polewa czekoladowa (czekolada gorzka- 70 g, czekolada mleczna- 70 g, olej- 1 łyżka)* wafle- 6 szt.* kolorowa posypkaNadzienie:Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami(...)wrzącej) wody i zostawić do napęcznienia.Mascarpone przełożyć do miski, zmiksować na gładką masę i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce czekolady.Na koniec żelatynę połączyć z masą.Dodać żurawinę i wymieszać.Polewa czekoladowa:Obie czekolady wraz z olejem roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.Składanie:Wafle nadziać masą czekoladową i odstawić do stężenia w lodówce (około 30 min., nadziane
Kraina Miodem PłynącarodzynekZimne masło siekam z mąką oraz proszkiem, dodaję cukier, cukier waniliowy, żółtka i szybko ugniatam kruche ciasto.Zawijam w folięspożywczą i wkładam do lodówki na około 20 minut.Rodzynki i żurawinę sparzam wrzątkiem, orzechy siekam i równieżtraktuję gorącą wodą. Odstawiam na chwilę. Masę makową umieszczamw misce, dodaję odcedzone bakalie i bułkę tartą. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
W kuchni Karmel-itkikości) przekładamy do kielicha blendera- doprawiamy obficie solą, pieprzem i majerankiem i blenderujemy na gładką masę (bądź mielimy, ja niestety nie jestem posiadaczką maszynki do mielenia). Dodajemy suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie pasztet powinien ostygnąć
Mango Papajamiodem. Całość przekładamy na blachę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 15 minut, aż do delikatnego zrumienienia się płatków. Po 15 minutach dosypujemy żurawinę, rodzynki oraz daktyle; mieszamy wszystko i pieczemy jeszcze około 10 minut.Kiedy granola przestygnie przekładamy ją do szczelnie zamkniętego słoika i możemy ją tak przetrzymywać przynajmniej miesiąc
upichcicinternetowy: http://www.grzyby-sklep.pl/ Oto produkty, które otrzymałam:1. Koźlarze suszone2. Podgrzybki suszone 3. Maślaki suszone4. Borówki leśne niskosłodzone5. Koncentrat grzybowy6. Jagody leśne deserowe7. Kurki w zalewie naturalnej8. Maliny deserowe9. Żurawiny leśne niskosłodzone10. Podgrzybki marynowane11. Maślaki zwyczajne marynowane12. Kurki marynowane13. Kurki - danie gotowe14. Podgrzybki - danie gotowe15. Żurawiny leśne dżem - całe owoce16. Borówki leśne dżem - całe owoce17. Jagody leśne dżem - całe owoce18
Szefowa kuchniZdrowe śniadanie nie znaczy nudne śniadanie. A takie jest najbardziej wskazane.Składniki-musli i granola Sante- wymieszałam kilka torebek razem-żurawina suszona Skworcu-Cynamonowy Raj Ziarenkowo-syrop z agawy od Skworcu-płatki kukurydziane-mleko-płatki owsiane błyskawiczne-przyprawa do dań slodkich , u mnie młynek KamisMusli i granolę wymieszałam razem i dodałam płatków owsianych błyskawicznych.Dosypałam na oko żurawiny Skworcu.Doda
Z Kuchni Do Kuchniumiescic w misce i wymieszac z serkiem przy pomocy widelca.Dolozyc maslo rozdrobnione na mniejsze kawalki i wyrobic na gladkie,nielepiace sie ciasto.Wlaczyc piekarnik i nastawic na 180°C.Orzechy z zurawina posiekac nozem.Marcepan podzielic na 12 kawalkow.Jablka obrac,przeciac na pol,a srodki wydrazyc przy pomocy specjalnego nozyka..Kazda polowke jablka opruszyc cynamonem i wypelnic lyzeczka posiekanych orzechow z zurawina
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 100 g masła,500 g mąki,50 g świeżych drożdży,6 żółtek jaj M,300 ml mleka,2 łyżeczki cukru waniliowego,100 g cukru,1 garść suszonej żurawiny,2 łyżki skórki pomarańczowej,2 łyżki oliwy z oliwek. Białka jaj wykorzystałam do zrobienia keksa, przepis tutaj. Przygotowanie: Sekretem babki drożdżowej jest to, aby wszystkie składniki były w temperaturze(...)cukier waniliowy. Mieszamy łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Ciasto nie może być twarde, musi być elastyczne. Po naciśnięciu ciasta powinno wrócić do swojego wcześniejszego kształtu. Na końcu dodajemy żurawinę obtoczoną w mące, skórkę pomarańczową i oliwę. Zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do foremki do babki, wcześniej wysmarowanej masłem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wierzch babki smarujemy roztrzepanym jajkiem (odlałam sobie
Aga w kuchnigram gotowej masy makowej z bakaliami i "miodem"6 jaj6 łyżek kaszy manny2 duże jabłka3 łyżki miodusok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskichgarść posiekanych migdałówgarść rodzynekgarść suszonej żurawiny szczypta solioliwa z oliwek lub masło do wysmarowania formyMakowca udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą (3 kostki gorzkiej czekolady+3 łyżki mleka 1,5%) i posypałam płatkami migdałów. Białka ubiłam na sztywną(...)wymieszałam z sokiem z cytryny. Do jabłek dodałam również miód (jeśli jest skrystalizowany rozpuszczamy go w garnuszku i odrobinę studzimy). Masę makową mieszam z posiekanymi orzechami włoskimi, migdałami, żurawiną oraz rodzynkami. Do masy makowej dodaję również kaszę manną i całość dokładnie mieszam. Następnie mieszamy masę makową z jabłkami i całość, łyżka po łyżce mieszamy z ubitymi żółtkami (do ubitych żółtek
Mango Papajabardzo gorącym oleju na złoty kolor do momentu, aż ser lekko pęknie, bo to oznacza, że w środku jest już płynny. Odsączyć chwilę na ręczniku papierowym i podawać z żurawiną lub dżemem z czarnej porzeczki… pycha! Smacznego Post Ser pieczony pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpewno skorzystacie z tego przepisu na muffiny czekoladowe, bo wyszły wilgotne i puszyste. Przepis na te czekoladowe muffiny z cukinią znalazłam u Kasi. Dodałam do nich rodzynki i żurawinę, ale za to dla urozmaicenia udekorowałam je kremem zrobionym z serka kremowego i rozpuszczonej czekolady. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z cukinią jak np. https://ugotujmyto.pl/ciasto-cukiniowe/, https://ugotujmyto.pl/roladki-z-serem-i-cukinia/,(...)proszku do pieczeniaszczypta soli2 czubate łyżki słodkiego kakao2 jajka1/3 szklanki oleju rzepakowego100 g startej, młodej cukinii (jeszcze przed odciśnięciem z wody)pełna garść kropelek czekoladowych (u mnie rodzynki i żurawina)1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.2. Cukinię opłukać, zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody.3. W jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej wymieszać mokre składniki trzepaczką
UgotujmyTo.plmąki szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 50 g margaryny 50 g cukru 1 jajko 1 żółtko 50 g krokantu z orzechów laskowych kilka sztuk suszonej żurawiny kilka sztuk kandyzowanej skórki pomarańczowejCzasami w bardzo prosty sposób można połączyć coś pożytecznego z czymś smacznym. Tym razem będą to ciasteczka, które mogą posłużyć jako serwetniki na świątecznym stole. Mąkę przesiać z proszkiem(...)pomocą szablonu wyciąć 6 kurek (fot.1). Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Kurki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem a następnie ozdobić krokantem, żurawiną (z której robimy grzebień) oraz skórką pomarańczową (z której robimy dzióbek) (fot.2). Piec 10-15 minut. Studzić na kratce
Świat Ciastaliści sałaty lodowej1-2 łyżki majonezu2 grube plastry ok 4-5 mm szynki wędzonej gruby plaster ok. 4-5 mm kiełbasy Krakowskiej 1-2 łyżeczki konfitury z żurawiny, najlepiej domowejpapryka świeża żółtapapryka konserwowa czerwona2 grube plastry sera bundza, domowej roboty jeśli to możliwe, może być grilowany lub świeży2 plastry tłustego boczku, dobrze wysmażonegomasłoKolejność składania kanapki:Pierwsza połowa pieczywa- masło - sałata(...)lodowa - szynka wędzona - papryka świeża żółta - bundz - sałata - boczek - papryka marynowana czerwona - kiełbasa Krakowska - sałata - bundz - żurawina - sałata - szynka wędzona - masło i pieczywo
Apetyczna babeczkaKochani dzisiaj w klimacie nadchodzących Świąt, proponuje Wam przygotowanie pyszny i bardzo prosty w wykonaniu strudel z ciasta filo, z jabłkami, rodzynkami, syropem różanym, żurawiną, posiekanymi migdałami, kardamonem, cynamonem i miodem! Cóż tu dużej gadać!Pychota!SKŁADNIKI:- 3 arkusze ciasta filo- 4 jabłka - kardamon, cynamon- 2 łyżki miodu- żurawina suszona- syrop różany około 1,5 łyżki- rodzynki - migdały
SMYKWKUCHNI