strony myrecipes , zobaczyłam w Małej Cukierence . Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanka cukru 1 szklanka orzechów (u mnie laskowe z nalewki) 1/2 szklanki rodzynek (u mnie żurawina) 1,5 łyżeczki sody (u mnie proszek do pieczenia) 3 łyżeczki przyprawy do pierników 3 jajka 1 szklanka puree z dyni 2/3 szklanki oleju Wykonanie: Formę keksówkę (u mnie(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę (proszek), przyprawę. Dodać rodzynki (żurawinę) i orzechy i ponownie wymieszać. W drugiej misce wymieszać jajka, dynię i olej. Połączyć zawartość misek. Nie trzeba mieszać zbyt dokładnie, mogą zostać małe grudki. Przelać ciasto do formy i wstawić
Sto kolorów kuchnizaczynamy! Składniki: 1 cebula duża 3 ząbki czosnku 0,5 kg wątróbki drobiowej sól, pieprz tymianek do smaku gałka muszkatołowa mielona do smaku 1/4 szkl. brandy 1/2 kostki masła żurawina do posypania 1. Wątróbkę oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Dodajemy wątróbkę. Podpiekamy cały czas mieszając, aż wątróbka będzie(...)gładką masę i przekładamy do kokilek. Wstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie na patelni topimy resztę masła i odstawiamy do ostygnięcia. Na pastę z wątróbki wykładamy żurawinę i sklarowane masło. Wkładamy na dwie godziny do lodówki. Gotowe
My Culinary Artskładników, co najmniej przez 4-5 godzin. Grilluj wraz z ananasem przez 2,5minuty z każdej strony. Ćwikła z młodych buraczków: - 2 młode buraczki - 3 łyżki chrzanu z żurawiną - 2 łyżki masła - sól, pieprz WYKONANIE: - Młode buraczki obierz, pokrój w kosteczkę, podpraż na maśle z rondelku, dodaj chrzan z żurawiną. Dopraw do smaku. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę
SMYKWKUCHNIłyżeczka oleju * ok. 150 ml zimnej wody * kurkuma na końcu łyżeczki, 1/2 łyżeczki soku z cytryny Mus: * 1/2 ananasa * 1-2 łyżki mąki kokosowej * żurawina * szczypta karobu do posypania Naleśniki przygotowałam wg Pięciu Przemian, czyli dodawałam po kolei i mieszałam/ubijałam lekko trzepaczką: 1. mąka z ciecierzycy, woda (sn) 2. sok z cytryny(...)się oddziela od reszty) na rozgrzaną i posmarowaną lekko olejem (tylko za pierwszym razem) patelnię i trzym a łam chwilę z każdej strony. A potem na łożyłam mus, posypałam żurawiną i kokosem/karobem i utworzyłam 3 wersje naleśników: Danie nie tylko nadaje się na słodkie śniadanie, ale i deser, albo danie obiadowe - polecam:) "Niezawodnie bardzo imponujące, bardzo szanowne i bardzo perspektywiczne
Zdrowa Kuchnia Sowyszkl. oliwy z oliwek, pół łyżeczki curry indyjskiego Kamis, szczypta kurkumy, sól, pieprz, 2 ugotowane marchewki, czerwona cebula, 1 dymka, 1/2 pęczka natki pietruszki, garść płatków migdałowych, garść suszonej żurawiny. Przygotowanie Kuskus zalać ok. 1,5 szkl. wrzątku, przykryć folią i odstawić na godzinę. Następnie dodać masło i zamieszać widelcem. Cebulę posiekać w kosteczkę, marchew również pokroić w kostkę(...)Dymkę posiekać wraz z natką pietruszki, warzywa dodać do kaszy. Dodać żurawinę oraz płatki migdałowe. Przygotować sos. Jogurt zmieszać z oliwą, curry i kurkumą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Doprawić do smaku. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościmłodymi ziemniaczkami... Składniki: 500 g karkówki wieprzowej bez kości, 250 g mieszanego mięsa mielonego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 8 plastrów żółtego sera, 2 50ml pikantnego ketchupu, 250ml żurawiny do mięs (u mnie domowa), sól, pieprz, majeranek, ząbek czosnku, jajko. Przygotowanie Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry - u mnie wyszło 8 plastrów. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć(...)solą, pieprzem i majerankiem. Masę mięsną rozsmarować na plastrach karkówki, ułożyć podsmażone grzyby oraz po plasterku sera. Zrolować i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ketchup zmieszać z żurawiną, sosem polać roladki. Piec ok. godz. w temp. 200st. W połowie pieczenia roladki obrócić na drugą stronę i podlać wytworzonym sosem
Z miłości do słodkościpodeszwy i nieprzyjemnym zapachu, co zostało usmażone z dużą ilością cebuli. Okazało się, że niesłusznie - wątróbki mogą być przygotowane smacznie i z fantazją. Dzisiaj zapraszam na wątróbki drobiowe z żurawiną, pomidorami i serem camembert w cieście francuskim. Do przygotowania dania potrzebowałem: 500 gram wątróbek drobiowych (najlepiej gęsich, lecz mogą być kurze), 1 płatu ciasta francuskiego, 200 gram sera camembert(...)gram pomidorów koktajlowych, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, suszonej żurawiny, 100 ml białego wytrawnego wina, tymianku, rozmarynu, oregano, sosu sojowego, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy, 1 jajka, ostrej musztardy. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania farszu. W tym celu obrałem z łupin i pokroiłem w dość cienkie plastry 3 szalotki oraz drobno posiekałem 3 ząbki czosnku. Wątróbki drobiowe po ich dokładnym
Wyprawy kulinarneauuuć! Odpaliłam Wielospecjalistyczną Przychodnię Google i czytam. A tu... brać. Nie można. Sik żółty. Mleko żółte. Odciągaj. Nie trzeba odciągać . Trzecie auuuć! I zonk! Ostatecznie l eczę się żurawiną, popijam herbatką i wygrzewam. Total leniuch. Auuuć :P Stwórca natomiast dietę sobie wymyślił. W sumie to głodówkę ogłosił. Obraził się na swój brzuszek. A co za tym idzie na lodówkę(...)teraz miałam jakby powód do ich wykonania. Moja słabość do chomikowania kalafiorów potwierdziła to. Poza tym musiałam zużyć fetę, notabene też upchniętą w czeluści lodówki. Leniwie, bo leniwie, nafaszerowana żurawiną zabrałam się za leniwe. Z delikatną nutką kalafiora. Z podsmażonymi pieczarkami z cebulą w sosie pieczeniowym z prażoną cebulką. Pyszne! Stwórca pochwalił ;) połowa kalafiora szklanka mąki pszennej (plus do podsypania
bastalenabezmleczny. Bez dodatku cukru. Ciasto można przygotować w piekarniku lub na patelni. Składniki : 3 jajka 3 łyżki mąki ryżowej szczypta soli po garści różnych bakali (rodzynki, żurawina, suszone morele, orzechy włoskie, migdały, daktyle) mały banan na wierzch: garść moreli, sok jabłkowy lub pomarańczowy, bakalie do dekoracji np. migdały, żurawina, Sprawdź przepis na mazurka
w kuchni i w ogrodziebezmleczny. Bez dodatku cukru. Ciasto można przygotować w piekarniku lub na patelni. Składniki : 3 jajka 3 łyżki mąki ryżowej szczypta soli po garści różnych bakali (rodzynki, żurawina, suszone morele, orzechy włoskie, migdały, daktyle) mały banan na wierzch: garść moreli, sok jabłkowy lub pomarańczowy, bakalie do dekoracji np. migdały, żurawina, Ciasto : Z białek jaj i soli ubijamy pianę
prawdziwe jedzenieorzechami , wyglądające podobnie jak z tego przepisu nadziewane musem czekoladowym. Jako masę na mus postanowiłam wykorzystać serek mascarpone,, śmietankę 36 %, mleczną i gorzką czekoladę oraz orzechy ziemne i żurawinę. Nie wygadałam się przed gośćmi, że tartaletki były przygotowane z gotowej mieszanki, a oni się nie poznali i bardzo chwalili ich smak i kruchość ciasteczek. Więc wszyscy byli zadowoleni. Na przyszłość(...)łyżkami serka mascarpone (ubijamy) i rozpuszczonej czekolady (50 g mlecznej i 50 g gorzkiej czekolady). Mus nakładamy do środka tartaletek. Tartaletki posypujemy siekanymi orzeszkami ziemnymi i kawałeczkami suszonej żurawiny. Zalecam schłodzić je w lodówce. Na stronie www.delektuJEMY.pl można znaleźć dodatkowe inspiracje na przygotowanie tart na 1001 sposobów, w opakowaniu tarty również znajduje się książeczka z przepisami na tarty. The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmakaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania. Składniki: 200 g suchego maku mielonego 1/4 kostki masła 1/3-1/2 szklanki miodu bakalie (rodzynki,skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, żurawina, migdały siekane) 2 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oleju Przygotowanie masy makowej Ułatwiając sobie prace wykorzystałam już zmielony mak, oszczędziłam wiec sporo czasu(...)się, osolonej wody. Mieszamy i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski odcedzamy, jeszcze ciepłe mieszamy z masą makową. Posypujemy kluski z makiem połówkami orzechów włoskich i żurawiną. Smacznego. The post Jak zrobić Kluski z makiem? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsałatkę owocową z bakaliami. Sałatka z kurczakiem i ananasem jest warta polecenia. Smacznego! Składniki: 2 plastry świeżego ananasa kawałek piersi pieczonego kurczaka 1 łyżeczka majonezu Winiary czarny pieprz żurawina suszona orzechy włoskie Przygotowanie: Mix sałat z torebki rozrzucamy na talerzu. Z ananasa odkrawamy 2 plastry, z których usuwamy skórkę i kroimy ananasa w kostkę, rozrzucamy na sałacie, sok (2 łyżki(...)który wyciekł z ananasa mieszamy z 1 łyżeczką majonezu i pieprzem, polewamy sosem sałatę. Z kurczaka usuwamy skórę i kroimy go w paseczki. Całość mieszamy. Posypujemy sałatkę suszoną żurawiną i włoskimi orzechami. Taka sałatka będzie doskonałym rozwiązaniem po świątecznym nadmiarze ciężkich potraw. Sałatkę z kurczakiem i ananasem jemy ze smakiem Smacznego! The post Sałatka z kurczakiem i ananasem appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżka cukru z prawdziwą wanilią 5-6 łyżek kaszy manny 5 łyżek oleju opcjonalnie: 10 kostek gorzkiej czekolady 12 łyżeczek mleka sojowego dekoracyjne ażurki z czekolady deserowej suszona żurawina Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy syrop z agawy, cukier z wanilią i olej. Mieszamy, po czym całość zagotowujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wrzucamy kaszę(...)kostek czekolady w rondelku dodajemy mleko sojowe, rozpuszczamy je w kąpieli wodnej. Mieszamy, mieszamy, aż polewa będzie płynna. Polewamy nią wyjęte z lodówki stefanki, posypujemy żurawiną, dekorujemy ażurkami. Smacznego
Weganizm infantylnySzybka przekąska dla zabieganych. Sprawdzi się również na przyjęciach. Ser kozi można zastąpić innym pleśniowym - z pewnością będzie równie smacznie. Składniki: bagietka pełnoziarnista ser kozi żurawina lub dżem z brusznicy świeży tymianek Piekarnik nastawić na funkcję grill i temperaturę 180 stopni C. Bagietkę pokroić na kromki, które rozłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Na każdą nałożyć dosyć gruby plaster(...)sera koziego, a na wierzch po 3 gałązki świeżego tymianku. Oprószyć pieprzem i piec na złoty kolor. Po wyjęciu tostów z piekarnika na każdy nałożyć po pół łyżeczki żurawiny lub dżemu z czerwonej borówki
wyzwania kuchenne