żurawina - 4361 przepisów (strona:134/291)

Dietetyczne bananowe ciasto z serem 340

keksową o długości 30 cm: 5 dojrzałych bananów 120 gram mąki orkiszowej typ 2000 30 gram mąki kokosowej EKO 2 jaja 200 gram twarogu, u mnie chudy 50 gram żurawiny suszonej 50 gram orzechów włoskich 3-4 łyżki miodu 4 łyżeczki stewii 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej   W jednej misce rozgniatamy banany na papkę, dodajemy(...)oraz miód i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę orkiszową i kokosową wraz z sodą. Do bananów dodajemy jedno jajko, (płynny/rozpuszczony) olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy żurawinę, posiekane orzechy włoskie oraz mąki z sodą. Całość dokładnie mieszamy. Do mieseczki po mące wkładamy twaróg, jajo oraz dodajemy dwie łyżeczki stweii i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia

Mango Papaja
Placuszki z płatków ryżowych 259

espresso też :)) Ach.. no dobra.. Same również, niech będzie ;) Składniki: 45 g płatków ryżowych 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko Garść żurawiny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na czubku łyżeczki soda 1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego Przygotowanie:  Płatki zalać gorącą wodą do ich poziomu i przykryć talerzykiem. W tym czasie do miseczki wsypujemy(...)mąki, jajko, proszek, sodę i cukier - mieszamy. Po 5 minutach wrzucamy płatki ryżowe i żurawinę, ponownie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników lub na zwykłej z odrobinką masła. Placuszki z płatków ryżowych

Czarnawisienka
Sernik jedno-porcjowy jak świąteczny 262

dość szybki deser chociażby dla singli. I zachęcam do wypróbowania, mi bardzo posmakował :) Składniki na jedną porcję: 1 jajko 100 g serka homogenizowanego 2 łyżki budyniu waniliowego/cukru waniliowego Garść żurawiny/rodzynek Przygotowanie: Jajko roztrzepujemy w misce. Dodajemy serek i mieszamy. Wsypujemy budyń lub cukier i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy żurawina albo rodzynkami. Pieczemy przez

Czarnawisienka
Koteczki (koreczki) z serem i orzechami 199

pracy, w trakcie pracy, w szkole, po szkole, przed telewizorem.. wszędzie! Koreczki są idealne na każdą okazję, a te z serem i orzechami. Składniki: Wykałaczki Ser pleśniowy Żurawina Orzechy nerkowca firmy FELIX Opcjonalnie: melon Przygotowanie: Banalnie proste :) Na wykałaczki nabijamy orzech, ser, żurawinę i opcjonalnie melona. Prostota, a smak idealny. Ilość składników - według uznania. Koteczki (koreczki) z serem

Czarnawisienka
Sałatka z dyni i... 227

rozgrzewającej ,aksamitnej zupce czas na sałatkę z dynią. 30 dag oczyszczonej dyni 1/2 szklanki owoców żurawiny 1/2 szklanki moreli suszonych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1 jabłko pokrojone w kostkę sos 4  łyżki soku pomarańczowego 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka łagodnej musztardy 3 plasterki świeżego imbiru Morele namoczyć i następnie pokroić w kostkę(...)powinny się rozpadać! Osączyć i ostudzić. Przygotowanie sosu. Musztardę połączyć z olejem, dodać sok i skórkę pomarańczy, szczyptę soli i imbir i starannie wymieszać. Dynię wymieszać z morelami, żurawiną ,jabłkiem oraz orzechami. Polać sosem, wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Podajemy do drobiu lub pasztetu, ale myślę, że taka bomba, witaminowo energetyczna, obejdzie się też bez towarzystwa

Kulinarny karnet Christophera
Pory zapiekane z parówkami. 157

sausages. Polecam ten nietuzinkowy sposób podania zwykłych parówek z eleganckim porem . Składniki. 2 duże pory 30 -40 dag pieczarek 1 jabłko kwaskowate 5 parówek 3 łyżki masła 2 łyżki żurawiny suszonej 125 ml śmietanki słodkiej 5 dag ser ementaler 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Wykonanie. Umyte i dobrze oczyszczone pory pokroić w grubsze plastry ,parówki, bez osłonek, również(...)plasterki..Jabłko ,bez skórki w kostkę. Pory smażyć na maśle 3 min ,dodać pieczarki, jabłko i smażyć 5 minut. Dosypać żurawinę i przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek .Zalać śmietaną z ubitym jajkiem i startym serem, ze szczyptą soli i pieprzu. Zapiekać 15 min w temp.190 stopni. Można podawać ,jeśli nie starczy sama zapiekanka

Kulinarny karnet Christophera
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 232

zabraknąć śledzia. 2 filety matiasów w marynacie 1 jabłko 100ml kremówki 50ml kwaśnej śmietany lub jogurtu 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz kajeński, cukier truskawki lub konfitura z żurawin Matiasy wyjąć z zalewy, osuszyć  i zwinąć w ruloniki. Plasterki jabłek skropić cytryną i ułożyć na nich ruloniki śledziowe. Śmietanę kremową ubić, dodać kwaśną śmietanę, cytrynę, sól, pieprz kajeński(...)cukier do smaku. Sosem przykryć śledzie i położyć truskawki lub konfiturę z żurawin. Śledź opiekany. Składniki: 1 kg śledź świeży 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy  6% 2 szklanki wody 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego   Sól, pieprz świeżo mielony Olej do smażenia.   Wykonanie:   Śledzie wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić. Zagotować wodę

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanocne mazurki. 163

250g mąki krupczatki 125g masła 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z cytryny Wierzch. 100g dżemu z czarnej porzeczki 3 łyżki żurawiny suszonej 3 łyżki rodzynek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 50g czekolady białej Wykonanie. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło i posiekać. Dodać cukier, żółtka i szybko(...)zrobić ozdobne wałeczki. Wywałkować prostokąt i przełożyć do foremki. Ułożyć wokół wałeczki. Nakłuć i piec w temp.180stop.15min.Pilnować,aby nie spalić. Na upieczony spód wyłożyć czarną porzeczkę. Rodzynki i żurawinę sparzyć i osuszyć, wyłożyć na dżem. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier i polać nim bakalie. Czekoladę ostrugać w płatki i posypać nimi wierzch mazurka. Mazurek

Kulinarny karnet Christophera
Hi, I am Gavrilla! 262

kilku osób:) Batoniki granola SKŁADNIKI: 4 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki zmielonych migdałów 1 szklanka nasion(len, sezam, słonecznik, dynia) posiekane orzechy włoskie żurawina rodzynki cynamon imbir 3-4 łyżki miodu 1/4 szklanki oleju(lniany, sezamowy lub z pestek winogron) 2 szklanki wody WYKONANIE: 2 szklanki płatków owsianych mielimy na mąkę, 2 bierzemy w normalnej(...)postaci- wsypujemy do miski razem z wiórkami kokosowymi, migdałami i miksem nasion Orzechy włoskie, żurawinę, rodzynki, cynamon i imbir dodajemy według uznania Dodajemy miód, olej i mieszamy(najlepiej ręką) Na koniec dodajemy wodę- u mnie jest to najczęściej około 2 szklanek, ale wszystko zależy od ilości dodatków, więc dolewamy aż do uzyskania kleistej konsystencji Płaską blaszkę z piekarnika wykładamy papierem

peanutbuttermonster
Zdrowe śniadanie - budyń z quinoa (bez glutenu, mleka i jajek) 218

porcje: ziarna quinoa (komosa ryżowa) ugotowane na sypko  1 szklanka budyń bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe (może też być mieszanka mlekozastępcza) 0,5 l płatki migdałowe, żurawina lub inne dozwolone bakalie do posypania Przygotowanie: Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Wymieszać z ugotowanym na miękko quinoa, posypać płatkami migdałów i żurawiną lub innymi bakaliami

głodny alergik
Zdrowy Przysmak w Każdy Poniedziałek! Nr.3 119

przeczytania  tego postu , który powinien odpowiedzieć na Twoje wszystkie pytania!  W tym tygodniu mam dla Was:  Zdrowe i domowe owsiane batoniki   Składniki: Płatki owsiane Żurawina Migdały Ziarna słonecznika Sezam Miód Masło orzechowe  Masło  Nie podaję żadnych ilości, bo każdy może chce po swojemu je dodać w innych ilościach. Jedni wolą więcej migdałów, inni mniej(...)żurawiny. Jednak jeśli chodzi o zwykłe masło to na 150g masła orzechowego dodałam ok.50g zwykłego masła i 3-4 płaskich łyżek miodu. Płatki wraz ze słonecznikiem  i migdałami prażymy na patelni na suchej patelni. Gdy są gotowe, ściągamy z ognia i dodajemy do nich resztę składników z pierwszej części listy.  W tym czasie miód, masło orzechowe i zwykłe

Chocolate Stop Tempting
Bigos domowy 201

pół. 20-30 dag boczku wędzonego 1/2 kg mięsa, karkówka , antrykot, szynka, golonka 10-15 dag słoniny 20-30 dag dobrej wiejskiej kiełbasy garść suszonych grzybów łyżka suszonej żurawiny 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe 1 koncentrat pomidorowy kilka listków liścia laurowego kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek, tymianek, bazylia po łyżeczce(...)smaku gałązka rozmarynu Kiszoną kapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny ok godziny. Białą kapustę kroimy , gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty w dużym rondlu, podlewamy winem, dodajemy pod smażone mięso, ew. kość z mięsa do wygotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos powinien dusić się razem

Apetyczna babeczka
Zielona Owsianka Szpinakowa i niespodziewany kolorek w kuchni 114

uwagę przykuł biedny banan, który spędził w zamrażarce trochę... czasu oraz leżący obok szpinak. Tak właśnie powstał dzisiejszy, zielony słoiczek ^^ ~ Owsianka szpinakowa z jogurtem naturalnym, otrębami i żurawiną ~ Składniki: 100g szpinaku (u mnie mrożony) banan 150g jogurtu naturalnego miód/cukier/stewia łyżeczka otrębów owsianych żurawina Płatki wsypujemy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem, miksujemy i gotujemy aż do zgęstnienia. Następnie dodajemy

Kuchenny Skrawek Nieba
Grillowany indyk z grillowaną cukinią 165

radę :) Składniki: 1 podwójna pierś indyka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka miodu, 5 łyżek oliwy z oliwek, pieprz czarny Kamis Specialite, sól morska Kamis Specialite, 1 cukinia, 3 łyżeczki żurawiny do mięs. Przygotowanie:     Pierś indyka kroimy na kotlety i leciutko rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Przygotowujemy marynatę z miodu, wyciśniętego czosnku, oliwy z oliwek oraz przypraw. Każdy kotlecik(...)odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Indyka grillujemy na grillu (u mnie elektryczny). Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i grillujemy plasterki z każdej strony ok. 2 minutki. Podajemy z żurawiną do mięs

Aga w kuchni
Sałatka z kukurydzą 153

Składniki: 1/2 kolby kukurydzy, 3 garście rukoli, 1/2 marchewki, 2 plasterki żółtego sera, 1/4 zielonego ogórka, 1/3 ugotowanego buraka, mała garść suszonej żurawiny, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz Specialite Kamis, sól morska Specialite Kamis. Przygotowanie:      Rukolę układamy(...)wąskie słupki -specjalną obieraczką. Mieszamy. Układamy paski ugotowanego buraka, wąskie paski żółtego sera, kawałki zielonego ogórka. Ugotowaną kolbę kukurydzy kroimy w plastry - o grubości 2 ziarenek. Sałatkę posypujemy suszoną żurawiną i polewamy sosem vinegret. Sos przygotowujemy z wymienionych składników i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do przegryzienia się

Aga w kuchni