żurawina - 4361 przepisów (strona:121/291)

Mazurek kokosowy 217

wiórków kokosowych 150 g cukru pudru 2 jajka sok i skórka z połowy cytryny masa: konfitura malinowa (ekologiczna) 200 g białej czekolady  4 łyżki śmietany kremówki do dekoracji żurawina suszona marcepanowe jajka wykonanie: Jajka ubijamy mikserem razem ze sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Po około 5 minutach ubijania dodajemy wiórki kokosowe i startą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy(...)śmietana podgrzewamy w kąpieli wodnej i bardzo szybko rozprowadzamy na konfiturę. Masa dość szybko zastyga więc trzeba się śpieszyć. Dekoracje układamy zaraz po nałożeniu masy czekoladowej. Ja użyłam suszonej żurawiny i jajeczek marcepanowych, które przekroiłam na cztery

Przysmaki Karolki
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej 177

kaszy gryczanej (suchej) 5 jajek 150 g cukru trzcinowego (w książce 180) 120 g mąki pszennej 150 g masła 150 g czekolady deserowej 50 g posiekanych, suszonych żurawin 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 50 ml śmietanki 30% 100 g czekolady gorzkiej 20 g miękkiego masła Kaszę gotujemy do miękkości (ok. 15 minut) w 400 ml wody. Odstawiamy(...)mieszając aż składniki się połączą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy czekoladę oraz zmiksowaną kaszę. Dodajemy mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy żurawinę. Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut ( do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia po czym przygotowujemy polewę. Śmietankę zagotowujemy, wrzucamy do niej posiekaną czekoladę

Mienta blog
Pasztet z królika z żurawiną 194

soli 1 łyżeczka pieprzu 1 czerstwa pszenna bułka (namoczyć w wodzie i odcisnąć) 2 jajka 50 ml rosołu z królika 2 cebule 4 łyżki oleju rzepakowego 60 g suszonej żurawiny Cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, następnie przestudzić. Mięso oddzielić od kości. Włożyć do misy blendera, dodać wcześniej namoczona bułkę oraz przesmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie zblendować. Dzięki temu(...)pasztet będzie aksamity. Jeśli nie posiadacie blendera, to zmielcie pasztet kilkakrotnie. Dodajcie przyprawy  i wymieszajcie. Jeśli smak będzie wam odpowiadał, dodajcie jajka i grubo siekaną żurawinę (zostawić ok. 1 łyżki i posypać wierzch). Przełożyć do keksówki o wymiarach 11 cm x 26 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pasztet pieczemy w kąpieli wodnej. Keksówkę z pasztetem przekładamy

Delicious Titbits
Mazurek z advocatem i czarną porzeczką 179

łyżka kwaśniej śmietany 18 % 1 żółtko Wypełnienie: 62 ml advocata 62 ml śmietanki 36 %  1 i 3/4 łyżeczki żelatyny odrobina wody Dodatkowo : 2 łyżki dżemu porzeczkowego suszona żurawina migdały Składniki na ciasto umieścić w misce, mikserem lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto. Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto. Rozwałkować na grubość 3-4 mm. Przyłożyć talerzyk o średnicy(...)upieczeniu wyjąć i odstawić do wystudzenia. Na wystudzone ciasto nałożyć cienką warstwę dżemu porzeczkowego. Wylać nadzienie advocatove, wyrównać. Ozdobić np. całymi migdałami i suszoną  żurawiną. Przechowywać w lodówce. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Placuszki z ricotty z żurawiną 198

swoje podałam ze serkiem homogenizowanym i mrożonymi malinkami. składniki: 500 g ricotty 1 szklanka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 jajka 1/2 szklanki mleka 2 garście posiekanej żurawiny 3 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju olej do smażenia Do miski wbić jajka i dodać ricottę, zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)mleko, cukier waniliowy oraz olej. Wszystko dokładnie zmiksować, na końcu dodać żurawinę. Rozgrzać patelnię z odrobinką oleju. Nakładać po łyżce ciasta i lekko rozpłaszczyć formując cienkiego placuszka. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor

Monia miesza i gotuje
Owsiane ciastka bez pieczenia 202

herbatników,  1 i 1/2 szklanki cukru,  6 łyżek wody,  3 czubate łyżki kakao,  czubata szklanka płatków owsianych,  szklanka płatków kukurydzianych,  2 łyżki suszonej żurawiny,  3 łyżki mieszanki nasion Słoneczne Pola Ziaremkowo (słonecznik, sezam, siemię lniane). Wykonanie Masło stopić z dodatkiem wody, kakao i cukru. Zdjąć z ognia. Herbatniki i płatki kukurydziane pokruszyć, wraz(...)nasionami żurawiną i płatkami owsianymi dodać do stopionej masy. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w chłodne miejsce, by masa przestygła. Następnie kłaść łyżką na papier do pieczenia małe porcje tworząc okrągłe ciastka. Odstawić, by ciastka całkiem zastygły. Bardzo delikatnie odklejać je od papieru

Z miłości do słodkości
Tradycyjne zapiekanki z szynką na chlebie z sosem żurawinowym. 155

postawiłem na szybki lunch. Działamy z zapiekankami. Jak je przygotować? -kilka kromek chleba; u mnie sojowo-dyniowy z pestkami dyni -plastry szynki pokrojone -żółty ser posiekany na grubych oczkach -żurawina moczona w syropie wiśniowym -ząbek czosnku -majonez -śmietanka 30% -sól, pieprz Ser łączymy z szynką, umieszczamy na chlebie i zapiekamy w piekarniku około 8 minut w funkcji termoobieg w temperaturze(...)stopni. Posiekaną żurawinę łączymy z czosnkiem, łyżeczką majonezu i śmietanki 30%. Solimy i pieprzymy do smaku

BaRepas
Wielkanoc 2015. Wytrawnie 165

wielkanocne śniadanie, obiad czy kolację. Na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi.   Jajka na groszku Jogurt, curry i żurawina. Ekspresowy sos (bez laktozy, bez glutenu) Mandarynkowy sos do mięs na zimno (pikantny) Szybka sałatka buraczana Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną        Wielkanocna sałatka z kukurydzy i jajka Sałatka z selera Domowy sos tatarski na Wielkanoc

Szybko Tanio Smacznie
Tradycyjne angielskie bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns) 141

zdążyły pojawić się na blogu. Są jednak na tyle dobre, że można je przygotować nie tylko na Wielkanoc. Bułki są lekko słodkie, o aromatycznym zapachu. U mnie z żurawiną i kandyzowaną skórką pomarańczową. Przepis jest trochę zmodyfikowany, a pochodzi z książki "Chleb" Jeffreya Hamelmana. Zgodnie z tym, co podaje autor, bułki najsmaczniejsze jeszcze ciepłe. Gdy wystygną można je odgrzać(...)miękkiego masła 1 średnie jajo 50 g cukru (można dać trochę mniej) ½ łyżeczki soli ½ łyżki mielonego ziela angielskiego cały przygotowany wcześniej zaczyn 100 g suszonych połówek żurawiny lub małych rodzynek (oryginalnie suszone porzeczki) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (drobno pokrojonej) Mąkę wsypać do miski, dodać miękkie masło. Całość wymieszać, aż masa będzie jednolita. Dodać jajo, cukier sól i ziele

Pełny talerz
Świateczny pasztet zapiekany. 194

tłusty. Ja wybrałam różne mięsa niekoniecznie bardzo tłuste, ale następnym razem dopilnuję, żeby boczek był naprawdę tłusty pasztet będzie lepiej się smarował. Zrobiłam dwa rodzaje do jednego dodam trochę żurawiny uwielbiam ją- po prostu! SKŁADNIKI: 1/2 kg. szynki wieprzowej 1 kg. boczku(raczej tłusty) 1 pierś z kurczaka 1 udko kurczaka 1/2 kg. wątróbki drobiowej kawałek wołowiny(u mnie szponder(...)upiekę pasztet w kokilkach i formie prostokątnej. Kokilki i formę smarujemy masłem -na dno kokilek położyłam szynkę, formę wysypać bułką tartą, przekładamy do nich masę(część mieszamy z żurawiną- do dwóch kokilek) ubijając, wierzch polać wywarem i do piekarnika w temp. 170 stopni na około 1 godz., pasztet jest gotowy gdy odchodzi od formy

Kuchnia Beaty
Budyń jaglany - szybki i prosty! :) 119

nieco inaczej :) A dokładnie zblendowałam ją na gładką masę, która przypominała budyń! Wyszło pysznie! Składniki (1 porcja): 30 kaszy jaglanej słodkiej Fresano 250 ml mleka stewia wg upodobań suszona żurawina Fresano  duża truskawka  Zagotuj mleko. Dodaj kaszę i gotuj do miękkości, około 15-20 minut. Przełóż do malaksera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przed podaniem ułóż(...)wierzchu suszoną żurawinę i dodaj truskawkę

Zdrowie na języku :P
Sałatka wielkanocna PTASIE GNIAZDO 335

przepiórczych jajek 3,5 łyżeczki majonezu Łyżka drobno pokrojonego szczypiorku 3 rzodkiewki 2 garście świeżej roszponki Garść kukurydzy  Pół puszki tuńczyka w kawałkach w oleju Kiełki rzeżuchy Suszona żurawina Przygotowanie: 1/ Układamy warstwowo w dużym kieliszku na wino (500-750ml): Roszponka, następnie plasterki rzodkiewki, roszponka, kukurydza, roszponka, tuńczyk, roszponka, obrane jajka przepiórcze (gotujemy 1 min w mocno osolonej(...)wodzie). 2/ Na jajka nakładamy szczypiorkowy majonez, dookoła posypujemy kiełkami rzeżuchy oraz żurawiną. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Kurki wiedeńskie - mini serniczki 156

białego-twarogowego-mielonego 50 g miękkiego masła 1 jajko 70 g cukru 1/3 opakowania cukru waniliowego pół opakowania budyniu śmietankowego  łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% suszona żurawina 10-20 g cukier puder do posypania Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, nadal miksując dodać żółtko. Dodać masę serową do masy maślanej. Ubijać  mikserem, by masy(...)pianę do miski z masą i drewnianą łyżką za pomocą kilku ruchów wymieszać na jednolitą masę. Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami. Nakładać łyżkę masy,włożyć po 2-3 suszone żurawiny i przykryć całość kolejną łyżką masy. Piec:  60-80 min w temperaturze 130-140 stopni. Po upieczeniu ostudzić w temperaturze pokojowej. Następnie włożyć na około 2 do 3 godzin

KreatywnePiny
Mazurek z musem pomarańczowym i kremem limonkowym 166

żółtko szczypta soli Mus pomarańczowy: 1 bardzo duża pomarańcza, bądź dwie średniej wielkości- miąższ i odrobina startej skórki 50-110 g cukru sok z 1/2 cytryny 2 garstki żurawiny suszonej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej na 1 łyżkę wody 1 łyżeczka żelatyny na łyżkę wody- zalać żelatynę by napuchła. woda około 40-80 ml Krem limonkowy: 300 g serka twarogowego kanapkowego(...)błonek ponieważ  mus będzie wtedy za gorzki Uwaga: Jeśli konsystencja będzie za gęsta dodaj odrobinę wody Ostudzony mus nakładać na zimne ciasto. Na wierzch musu położyć posiekaną żurawinę. Następnie włożyć ciasto do lodówki i przyszykować krem limonkowy. Krem limonkowy: 1 Zmieszaj wszystkie składniki mikserem. 2. Nakładaj na ostudzony mus. Dekoracja: Dekorować startą skórką z limonki, jajeczkami z migdałem obtoczonymi

KreatywnePiny
Pianka Bonduelle z zielonego groszku 177

jedną porcję- wartość kcal jest szacunkowa w zależności od wielkości jaj, i ilości dodatków, jakich użyjecie by stworzyć potrawę (owoce- czy będą to suszone owoce goji czy np. żurawina- mają one inną wartość kaloryczną, śmietana, czy jogurt naturalny, ilość musu jaki położycie do potrawy etc.) Składniki: (na 2-3 porcje w zależności od wielkości kokilek) 400 g groszku zielonego Bonduelle(...)marki Piątnica ponieważ ma gęstą konsystencję i nie ma potrzeby jej ubijać 2 jajka pół łyżeczki octu winnego odrobina masła- do wysmarowania kokilek Dekoracja: suszone owoce goji- opcjonalnie suszona żurawina, bądź inne suszone owoce drobno zmielony pieprz cayenne mus groszkowy- w przygotowaniu jest instrukcja jak go wykonać 1-2 łyżki śmietany 36% (firmy Piątnica-jeśli nie możecie znaleźć

KreatywnePiny