Propozycja na lekkie i zdrowe śniadanko :) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka wody szczypta soli plasterek ananasa pół małego banana 1-2 łyżeczki żurawiny Wykonanie: Do wrzącej wody wsypać owsiankę, szczyptę soli i mieszać dość często, żeby nie przywarła. Dodać pokrojonego ananasa, banana oraz żurawinę. Wymieszać i przełożyć do miseczki , Ps. Zamiast wody można użyć mleko
The Sweet Damselprażymy na małym ogniu . Wsypujemy ksylitol i nadal prażymy, aż uzyskamy ścisłość :) Zostawiamy do ostudzenia. Sos owocowo serowy : truskawki 300 g Serek fruit Almette z Wiśnią i żurawiną 2 szt Wykonanie sosu owocowo serowego : Do pojemnika wkładamy truskawki oraz serek z wiśnią i żurawiną , miksujemy . Po zmiksowaniu powstaje sos . Wykonanie ciasta pierogowego : Do misy
Różowa kuchniaChleb żytnio-orkiszowy na zakwasie Kolejny chleb z serii wypieków na zakwasie żytnim. Chleb żytnio-orkiszowy z dodatkiem żurawiny i nasion, z chrupiącą skórką - delikatny i sycący, podobnie jak żytnio-gryczany. Chleb przetrwał przez tydzień (!) co raczej nie zdarza się w przypadku chleba kupnego. Z tym nie było najmniejszego problemu. Cały czas być świeży, jak po wyjęciu z piekarnika(...)drugi: 330 g mąki orkiszowej 250 ml przegotowanej, letniej wody 1 łyżka soli morskiej 3 łyżki nasion słonecznika 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki suszonej żurawiny + po łyżce czarnuszki i nasion słonecznika na wierzch Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie - jak zrobić? Zakwas na chleb , mąkę żytnią oraz wodę (etap I) umieść w szklanej misie, dokładnie wymieszaj
Moje Qulinariadań - kilka przepisów na pewno znajdziecie już niedługo na moim blogu. ... takie śniadanie, to wspaniały początek dnia Składniki: (na mały słoiczek) 1 średnie soczyste jabłko 3 1/2 łyżki suszonej żurawiny 5 łyżek wody 2 łyżeczki cukru (można pominąć lub użyć mniejszą ilość cukru) Przygotowanie: Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misie blendera. Dodajemy żurawinę. Rozdrabniamy. Przekładamy
Słodkie okruszkiktórzy nie mogą jeść tych składników będą ideale. ... kocyk, zieleń i pyszne słonecznikowo-żurawinowe ciasteczko Składniki: (na mniejszą blaszkę ciasteczek) 1 szklanka łuskanego słonecznika 2 łyżki suszonej żurawiny 4 czubate łyżki cukru pudru 1 jajko Przygotowanie: Do misy blendera wsypujemy słonecznik i żurawinę. Rozdrabniamy. Tak przygotowaną bazę słonecznikowo-żurawinową przekładamy do miski, wbijamy jedno całe jajko, mieszamy łyżką. Dodajemy cukier
Słodkie okruszkipłatków owsianych lub jęczmiennych 1/3 szklanki płatków z migdałów 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 1/4 szlanki miodu 2 łyżki masła klarowanego 1/3 szklanki suszonej żurawiny a ponadto (dla 2 osób): 2 opakowania gęstego jogurtu naturalnego 4 łyżki ulubionego dżemu owoce do dekoracji Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 160 stopni Celsjusza. W misce zmieszać płatki owsiane(...)Piec do czasu, aż zrumienią się na brązowo (potrwa to ok. 20-30 minut). Gotową granolę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blasze do wystygnięcia, po czym mieszamy z żurawiną. Na dno pucharków deserowych wyłożyć połowę jogurtu, a później granolę i dżem. Na to wyłożyć pozostały jogurt, a wierzch udekorować owocami. Ja użyłem do tego agrestu, truskawek i jagód
W SMAKSuszona żurawina dodana do najprostszych placuszków smakuję wybornie! Od dziś jedne z moich ulubionych. Polecam! Składniki: (na około 8 placuszków) 3/4 szkl. płatków owsianych 1 duże jajko 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki oleju 300 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g posiekanej, suszonej żurawiny
Nastoletnie WypiekanieSmaczna przystawka Składniki 2 filety z kurczaka 400 g świeżej żurawiny 200 g cukru 2 łyżki żelatyny 2 łyżki oleju sól ,pieprz Przygotowanie Mięso dokładnie opłukałem , osuszyłem . Natarłem solą i pieprzem , skropiłem olejem , odstawiłem w chłodne miejsce. Żurawiny umyłem , w rondelku zasypałem cukrem , skropiłem wodą , zagotowałem , stale mieszając . Gotowałem do momentu , aż cukier się rozpuści , a owoce rozgotują. Wtedy
R'n'G Kitchenbanany 4 połówki brzoskwiń z puszki 2 łyżeczki sody łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki płatków migdałowych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej sól 3 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl suszonej żurawiny Przygotowanie Olej miksujemy z odrobiną soli ,cukrem i skórką pomarańczową. W trakcie miksowania dodajemy jajka. Przesianą mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy z masą jajeczną(...)Żurawinę sparzamy i razem z drobno posiekanymi bananami ,brzoskwiniami ,płatkami migdałowymi i cynamonem dodajemy do ciasta ,mieszamy i przekładamy do dużej keksówki. Ciasto pieczemy przez 60-65 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury
R'n'G KitchenJestem w niebie! ;-) Piękny, cudowny, przepyszny z naszych polskich jagód, bogaty w witaminy i antyoksydanty, na wspaniałym kruchym spodzie przygotowanym z otrębów granulowanych z żurawiną marki Kupiec. Bo coś słodkiego też może być zdrowe! ;-) Jest to idealna kompozycja na deser w tak upalne dni, nie za słodki, zimny, lekko kwaskowaty, rozpływający się w ustach. Wystarczy kawałeczek a człowiek zakochuje się(...)pamięci... Serdecznie Zapraszam! SKŁADNIKI: na spód: - opakowanie otrębów granulowanych o smaku żurawiny - 4 czubate łyżki masła lub oleju kokosowego Wykonanie spodu: W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Wylep dno tortownicy masą. Masa jagodowa: -500 jagód polskich - 350 ml mleka kokosowego wraz ze śmietanką - kilka ziarenek wanilii - 2 opakowania galaretki cytrynowej - ksylitol lub cukier
SMYKWKUCHNIuczelnie, do pracy, czy też jako przekąska między posiłkami. Wyszły 22 kosteczki, z czego jedna ma 75kcal (25g). Składniki: - 80g migdałów - 70g sezamu - 70g wiórków kokosowych - 30g żurawiny suszonej - 30g daktyli suszonych - 30g lnu mielonego - szklanka mleka sojowego (może być tez i zwykłe) - łyżka ksylitolu (można pominąć, gdyż od suszonych owoców są słodkie) Migdały, żurawinę i daktyle rozdrabniamy
Be Fit Be StrongSkładniki: 1 główka młodej kapusty 1 duża cebula 2 marchewki 200 g szynki wędzonej 2 łyżki masła 1 łyżka żurawiny suszonej 2 łyżki dowolnego tłuszczu 1 łyżka sosu ajwar 1 listek laurowy 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżkę octu winnego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę szatkujemy, sparzamy wrzącą wodą odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka dodajemy tłuszcz, startą marchewkę(...)obieramy kroimy w półksiężyce podsmażamy na maśle. Szynkę kroimy w kostkę dodajemy do podsmażonej cebuli, smażyć razem około 10 minut. Przekładamy do gotującej się kapusty, dodajemy opłukaną żurawinę, sos paprykowo-pomodorowy oraz pieprz ziołowy. Pod koniec gotowania doprawiamy octem winnym solą oraz pieprzem. Podajemy na gorąco z dowolnym pieczywem lub ziemniakami. Smacznego
kgwjanczewoSkładniki: - 1,5 szklanki płatków owsianych - woda - jajko - łyżka masła - rodzynki - suszona żurawina - opcjonalnie miód Przygotowanie: Na początku siekam w drobne kawałki rodzynki i żurawinę. Następnie mieszam wszystkie suche składniki, dodaję jajko, masło i odrobinę wody, aby uformować klejącą masę. Uformowane ciastka wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekę ok. 20 minut w temperaturze 150 ° C. Smacznego
Kuchenne innowacjeoleju) 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 szklanki mąki (u mnie dziś pełnoziarnista orkiszowa) 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon Dodatkowo 1 łyżka konfitury malinowej 1 łyżka suszonej żurawiny Puree miksujemy z masłem (można użyć oleju, ale mi bardziej smakują z masłem) i jogurtem, dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dokładnie mieszamy. Smażymy na złoty kolor(...)polewam je konfiturą malinową mojej mamy i posypuję suszoną żurawiną, ale można je polać jogurtem naturalnym, też będzie pysznie. Ponieważ mam w zwyczaju ograniczać spożywany cukier, a dynia jest dość słodka, nie dodaję go do ciasta, ale jeżeli ktoś lubi bardziej na słodko, to radzę dodać 2 łyżki cukru lub miodu. Dla wszystkich, którzy rano kochają dłużej pospać moja rada
Cynamonowe szczęściewysokości i pieczemy ok 30 minut w 180 st C. Krem 2 łyżki cukru pudru 50 g masła opakowanie kremowego serka Twój Smak z Piątnicy suszona żurawina do dekoracji Ucieramy masło z cukrem na puch i powoli łączymy z serkiem. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Tak przygotowany krem wykładamy na ostudzone babeczki i dekorujemy żurawiną. Smacznego
Cynamonowe szczęście