Składniki: - 1,5 szklanki płatków owsianych - woda - jajko - łyżka masła - rodzynki - suszona żurawina - opcjonalnie miód Przygotowanie: Na początku siekam w drobne kawałki rodzynki i żurawinę. Następnie mieszam wszystkie suche składniki, dodaję jajko, masło i odrobinę wody, aby uformować klejącą masę. Uformowane ciastka wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekę ok. 20 minut w temperaturze 150 ° C. Smacznego
Kuchenne innowacjeoleju) 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 szklanki mąki (u mnie dziś pełnoziarnista orkiszowa) 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon Dodatkowo 1 łyżka konfitury malinowej 1 łyżka suszonej żurawiny Puree miksujemy z masłem (można użyć oleju, ale mi bardziej smakują z masłem) i jogurtem, dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dokładnie mieszamy. Smażymy na złoty kolor(...)polewam je konfiturą malinową mojej mamy i posypuję suszoną żurawiną, ale można je polać jogurtem naturalnym, też będzie pysznie. Ponieważ mam w zwyczaju ograniczać spożywany cukier, a dynia jest dość słodka, nie dodaję go do ciasta, ale jeżeli ktoś lubi bardziej na słodko, to radzę dodać 2 łyżki cukru lub miodu. Dla wszystkich, którzy rano kochają dłużej pospać moja rada
Cynamonowe szczęściewysokości i pieczemy ok 30 minut w 180 st C. Krem 2 łyżki cukru pudru 50 g masła opakowanie kremowego serka Twój Smak z Piątnicy suszona żurawina do dekoracji Ucieramy masło z cukrem na puch i powoli łączymy z serkiem. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Tak przygotowany krem wykładamy na ostudzone babeczki i dekorujemy żurawiną. Smacznego
Cynamonowe szczęścieWymaga trochę pracy, ale naprawdę warto. Ciasto kruche: 2,5 szkl mąki 4 żółtka 1 margaryna 3 łyżki śmietany 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki lub żurawina słoik powideł śliwkowych (mogą być inne, ale te najbardziej tutaj pasują) Mieszamy mąkę z proszkiem, dodajemy żółtka, śmietanę, margarynę i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto klei się do rąk dodajemy jeszcze(...)części, jedną rozwałkowujemy na blaszkę i smarujemy dżemem. Do drugiej dodajemy kakao i zagniatamy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałeczki, do każdego kawałeczka dodajemy rodzynki lub żurawinę i formujemy kulki, które następnie układamy w równych odstępach na dżemie i całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Kremowa pianka 2 galaretki czerwone 4 białka 1 szkl. cukru 1 kostka
Cynamonowe szczęściełyżki płatków owsianych 5 łyżek mąki razowej (u mnie żytnia pełnoziarnista) 1 łyżka siemienia lnianego 1 jajo 1/2 szklanki mleka 1/8 kostki drożdży 1/2 łyżeczki cynamonu gruszka suszona żurawina olej do smażenia Drożdże rozpuszczamy w mleku i mieszamy z mąką, płatkami owsianymi, siemieniem i jajkiem i cynamonem (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć). Odstawiamy ciasto by wyrosło. Gruszkę myjemy , kroimy(...)kroimy w półplasterki. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnie i w każdy placuszek wciskany kawałek gruszki. Smażymy przez chwilę i przekręcamy. Ja zjadłam skropione sokiem malinowym i posypane żurawiną, ale świetnie będą smakować polane jogurtem naturalnym. Moja wersja nie zawiera cukru, ale jeśli ktoś potrzebuje by było słodziej można dodać do ciasta łyżeczkę miodu, cukru lub innego słodzidła
Cynamonowe szczęścieMasa serowa: 80 g masła opakowanie cukru waniliowego 30 g cukru 3 jajka 200 ml mleka kokosowego 350 g sera na serniki tabliczka białej czekolady opcjonalnie suszona żurawina Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrami na puch, dodajemy ser, chłodną czekoladę, mleko kokosowe, żółtka i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i przy(...)pomocy łyżki łączymy delikatnie z masą serową. Ja do swojego serniczka dodałam jeszcze garść suszonej żurawiny. Przekładamy na przygotowany spód. Tortownicę wstawiamy do większego naczynia lub blaszki wypełnionej gorącą wodą i razem wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C. Pieczemy przez godzinę, następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze ok 15-20 minut. Sernik pozostawiamy w piekarniku, by ostygł
Cynamonowe szczęściesurowej, młodej kapusty. Najlepsza jest bowiem kapusta surowa, gdyż podczas gotowania traci wiele cennych składników (np. witaminę C). Składniki: ½ główki młodej kapusty, 1 duża pomarańcza, 2 łyżki suszonej żurawiny, 1 łyżka posiekanych orzechów, 4 łyżki majonezu, posiekany koperek lub natka pietruszki. Wykonanie: Kapustę bardzo drobno posiekać, dodać obraną pokrojoną pomarańczę, żurawinę i orzechy. Wymieszać składniki, polać majonezem, posypać zielenina
Tradycyjna Kuchniaszklanki wiórków kokosowych 1 szklanka ulubionych orzechów ( u mnie migdały, nerkowce i ziemne) 250 ml soku wiśniowego (użyłam domowego) 2 łyżki miodu o delikatnym smaku dodatkowo 1/3 szklanki suszonej żurawiny lub suszonych wiśni 1/3 szklanki suszonych malin 1/3 szklanki kandyzowanego kokosa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Płatki owsiane, żytnie, otręby, orzechy, słonecznik oraz wiórki kokoswe mieszamy w sporej misce(...)ponownie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia granola wtedy stwardnieje, Kandyzowanego kokosa oraz gorzką czekoladkę kroimy w dość drobną kostkę. Gdy granola będzie już wystudzona łączymy ją z czekoladą, kokosem, żurawiną oraz malinami i wspyjemy do szczelnie zamykanego słoiczka. Smacznego
DefinicjaSmakumasła (ok. 2/3kostki) 200g cukru (szklanka) 2 jajka 150g mąki (szklanka) pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka zmielonego cynamonu pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej 2 jabłka do wypieków 150g żurawiny (szklanka) Wykonanie ciasta: W misce (większej) utrzeć masło z cukrem (na jasnożółtą kremową masę), dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. W drugiej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, gałkę(...)muszkatołową i cynamon. Dodawać tę mieszankę po trochu do masy maślano-jajecznej. na końcu wsypać jabłka pokrojone w kostkę i żurawinę. Wlać ciasto do tortownicy o średnicy 23-24cm (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia). Składniki na kruszonkę: 50g brązowego cukru 30g mąki 30g wiórków kokosowych 3 łyżki posiekanego masła (ok. 30g) Wykonanie kruszonki: Wymieszać cukier, mąkę i wiórki kokosowe
Mania Wypiekaniaszukających przepisów bez laktozy dla fanów bakalii Składniki: 2 kopiate szklanki płatków owsianych 4 łyżki brązowego cukru 2 jajka 150g margaryny bezlaktozowej 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki żurawiny 2 łyżki sezamu łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub kilka kropel olejku cytrynowego/pomarańczowego Wykonanie: Płatki owsiane, sezam, żurawinę, wiórki kokosowe i cukier wymieszać w misce. Margarynę roztopić. Gorącą margarynę wlać do miski
Mania Wypiekaniadietetyczna przy modyfikacji sosu. Robię ją bardzo często i prezentowałam również kiedyś na blogu. Jednak dzisiaj w wersji light z małym zmianami. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1 opakowanie żurawiny 3 łyżki słonecznika 2 łyżki płatków migdałowych 4-5 gałązek selera naciowego przyprawa do kurczaka z ziołami Sos light 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1/2 łyżeczki curry 2 ząbki(...)była cienka. Grillujemy z obu stron ok 10-15 min. W tym czasie seler płuczemy i kroimy na drobne kawałki w kostkę. Wsypujemy do miski. Dodajemy żurawinę. Słonecznik i płatki migdałowe prażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy do pozostałych składników. Grillowanego kurczaka kroimy w drobna kostkę, dodajemy do sałatki. Składniki sosu łączymy ze sobą i dobrze mieszamy. Polewamy sałatkę , mieszamy
W kuchennym oknie EwySama się dziwię, że wyszły takie dobre, bo przepis na nie powstał dość spontanicznie, po tym jak mój wzrok padł na granulowane otręby i suszoną żurawinę. Żurawinę dodałam do masy truflowej, a granulowane otręby wykorzystałam do obtoczenia trufli. Dodatkowo do masy truflowej dałam jeszcze otręby owsiane. Czytaj więcej
Wiem co jemSkładniki: 1,2 kg jabłek 1 galaretka o smaku kiwi płaska łyżka żelatyny 125 g serka śmietankowego kanapkowego (typu „Twój smak”) 1 łyżka płynnego miodu lipowego do przystrojenia suszona żurawina Wykonanie: Jabłka umyłam, obrałam, podzieliłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce o dużych oczkach. Podlałam niewielką ilością wody i dusiłam, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka(...)całkowitego stężenia. Serek utarłam z miodem na puszystą masę, przełożyłam do strzykawki cukierniczej z tylką w kształcie gwiazdki. Stężałą galaretkę wyłożyłam na talerzyki, ozdobiłam utartym serkiem i suszoną żurawiną
Kuchenne zapiski Edytypodałam z gałką orzechowych lodów, ale ten dodatek, chociaż bardzo pasuje, nie jest konieczny :) Składniki: 3 jabłka o wadze ok. 30 dag każde (takie były moje) 4 łyżeczki żurawiny ze słoiczka 1 łyżeczka miodu szczypta przyprawy do piernika po łyżeczce rodzynek i posiekanych orzechów laskowych Wykonanie: Jabłka umyłam, przekroiłam na pół. Z każdej połówki łyżeczką usunęłam gniazdo nasienne. Jeśli mamy(...)skórkę nacinamy w połowie jabłka dookoła. Wtedy w trakcie pieczenia skórka nie pęknie w przypadkowy sposób. Ułożyłam połówki na blaszce i do czterech sztuk nałożyłam w zagłębienia po łyżeczce żurawin, a do dwóch miód wymieszany z przyprawą do piernika i bakaliami. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 30 minut w temperaturze 180-190°C. Generalnie czas pieczenia zależy
Kuchenne zapiski Edytyłyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki świeżo otartej gałki muszkatołowej łyżka oleju 1 cebula 3 małe liście laurowe 5 kuleczek ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek bulwy selera suszona żurawina suszone śliwki kalifornijskie tłuszcz do wysmarowania foremek Wykonanie: Karkówkę i boczek opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w większe kawałki. Boczek wrzuciłam do rozgrzanego suchego rondla, a kiedy wytopiło się z nieco troszkę(...)keksówki i 3 foremki babeczkowe o pojemności 250 ml. Do masy którą umieściłam w keksówkach dodałam śliwki suszone, zaś masę umieszczoną w foremkach babeczkowych wymieszałam z suszoną żurawiną. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem: babeczki – 40 minut, keksówki – 65 minut. Oba pasztety smakowały wyśmienicie
Kuchenne zapiski Edyty