uczcie pierogowej, zachciało nam się czegoś szybkiego w wykonaniu i niemięsnego. Tym razem: Grillowany camembert z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z rukoli *-* SKŁADNIKI: 2 serki camembert (mogą być smakowe) żurawina 6 ziemniaków sól, rozmaryn, tymianek rukola pomidor orzechy włoskie sól, przyprawa do pizzy, oliwa z oliwek Dokładnie umyć ziemniaki, pokroić w ćwiartki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym przyprawić rozmarynem tymiankiem(...)rukole, pokroić pomidora, rozłupać orzechy włoskie. Rozłożyć na talerzu, przyprawić solą i przyprawami, oblać oliwą z oliwek. Ustawić elektryczny grill na 3, opiekać ser camembert do zrumienienia. Podawać z żurawiną :P Szybko i pysznie!!! Smacznego
MarciochaKucharzyziemniaczki 800-900g ziemniaków obranych i pokrojonych 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka soli woreczek foliowy słodki dodatek 2 jabłka 1/2 szklanki żurawiny Sposób przygotowania Ziemniaki umieścić w foliowym woreczku, dodać pozostałe składniki i dokładnie je wymieszać, tak żeby obtoczyły całe ziemniaki. Następnie wysypać je na blachę do pieczenia i piec godzinę(...)temperaturze zmniejszonej do 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę z brytfanki z kurczakiem. W czasie pieczenia obrać jabłka, usunąć pestki i zmielić na przecier. Podgrzewać z żurawinami i odrobiną wody (tylko tyle, żeby jabłka się nie przypalały) przez 10-15 minut na niewielkim ogniu
W kuchni wieczoremkilkanaście minut możemy zrobić smaczny obiad dla całej rodziny. Roladki podałam z ryżem i sosem serowym. SKŁADNIKI: 3 piersi z kurczaka, 2 buraki ćwikłowe, ½ cebuli, 5 dag suszonej żurawiny, 2 łyżki masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Buraki obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Na maśle podsmażam buraki razem z cebulą. Dodaję suszoną żurawinę. Smażę
Tradycyjna kuchnia Kasiżółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę makową: - 2 puszki masy makowej (2X850g) - 200g mielonych migdałów - 100g suszonej żurawiny - 150g orzechów włoskich - skórka pomarańczowa - 4 białka - esencja migdałowa Składniki na masę serową: - 1,5 kg tłustego twarogu - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 150g miękkiego masła(...)przekładamy do garnka z grubym dnem, stawiamy na gaz i mieszając odparowujemy nadmiar płynu (nie ma gotowej masy idealnej). Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, mielone migdały, posiekane orzechy włoskie, suszoną żurawinę (bez namaczania). Gotową masę odstawiamy do wystudzenia. Na drugi dzień. Schłodzone ciasto (porcja – 2/3) wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 34 x 25 cm). Można je zetrzeć
mojewypiekiinietylkoOdstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko i posiekanego kalafiora. Mieszamy i zwilżając ręce zimną wodą wyrabiamy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju do zrumienienia. Sos: -jogurt naturalny -żurawina namoczona w soku z wiśni -ząbek czosnku, przeciśnięty -łyżeczka majonezu -odrobina soli -szczypta pieprzu Odsączoną żurawinę siekamy drobno, łączymy z pozostałymi składnikami. Mieszamy. Udało się, smacznego
BaRepasjajka -> 200g mąki pełnoziarnistej -> 150g płatków owsianych -> 60g masła -> 16g cukru waniliowego -> 60g miodu -> 50g orzechów ( włoskie, laskowe, migdały) -> 50g żurawiny -> 1 łyżka kakaa Wykonanie: Płatki owsiane miksujemy na mąkę przy użyciu blendera. Mieszankę orzechów dokładnie siekamy podobnie robimy z żurawiną. Przekładamy do jednej miski dodajemy pozostałe składniki i dokładnie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!osuszone mięso, dokładnie wymieszać. Marynować w lodówce przez całą noc. Zamarynowane mięso wyłożyć na blaszkę i piec w 180 stopniach przez około godzinę. Sos: 150 g żurawiny 50 g wiśni 0,75 ml bulionu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie sosu: Suszoną żurawinę, wiśnie oraz wyciśnięty sok z pomarańczy przełożyć do garnuszka
Krakowskie smaki AniDziś nie będzie dokładnie. Proporcje zależą od Waszych indywidualnych upodobań 1/2 szklanki płatków owsianych + 2 łyżki płatków jęczmiennych kilka suszonych brzoskwiń, daktyl, śliwka (i inne ulubione) garstka rodzynek garstka żurawiny 4 łyżki (lub więcej) naturalnego serka homogenizowanego 0% 2 łyżeczki płynnego miodu 1 kiwi Przygotowanie: Serek homogenizowany łączymy z miodem, tworząc "sos". Kiwi obieramy i kroimy w plasterki. W misce(...)łączymy płatki z suszonymi owocami, rodzynkami i żurawiną. Suszone owoce dodajemy w całości lub kroimy na mniejsze kawałki. Mieszankę wykładamy na talerze. Polewamy dowolnie "sosem". Układamy kiwi. Jeśli wolimy tradycyjnie przygotowane płatki możemy je uprzednio przygotować, aby zmiękły. Wystarczy zalać je np. mlekiem owsianym i odstawić na około 30-40 minut lub sporządzić zwykłą owsiankę. Smacznego
Słodkie okruszkiwybierać - kanapka, czy coś na ciepło, zawsze wygra coś na ciepło. Wyjątkiem jest ta ogromniasta ciabata z soczystą polędwiczką, rukolą i żurawiną. Taka kanapa wystarczy dla 2-4 osób, w zależności od stopnia wygłodzenia;) Składniki 1 duża ciabata garść suszonej żurwiny rukola, wybrana sałata (ja użyłam lodowej) kilka suszonych pomidorów w oliwie 1 polędwiczka wieprzowa ocet balsamiczny oliwa(...)całym mięsie. Ciabatę przekroić na pół. Skopić porządnie sosem z pieczenia polędwiczki- to bardzo ważne, bo wtedy pieczywo zrobi się pysznie wilgotne. Na jednej połówce ułożyć sałatę, rukolę, żurawinę, suszone pomidory i pokrojoną w plastry polędwiczkę. Przykryć drugą częścią ciabaty. Całą kanapkę pokroić na 2-4 części
Kulinarne Inspiracjesuper do pracy, w sam raz na małą, słodką przekąskę. Składniki: puszka masy kajmakowej (500g) 80-100g herbatników maślanych 200g płatków owsianych 100g orzechów włoskich 100g żurawiny suszonej 100g rodzynek (opcjonalnie do posypania sezam i gorzka czekolada) Przygotowanie: Herbatniki rozdrobnić w malakserze (tylko bez przesady, nie zrobić z nich mąki:). Orzechy posiekać na mniejsze kawałki(...)można je także użyć malaksera. W rondlu na wolnym ogniu podgrzać masę kajmakową - trzeba mieszać, żeby się nie przypaliła. Do gorącej masy wsypać płatki owsiane, orzechy, rodzynki, żurawinę i rozdrobnione herbatniki. Mieszać całość, aż wszystkie składniki się połączą. Masę rozprowadzić w prostokątnej formie wyłożonej pergaminem. Można polać/posmarować rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać ziarnami sezamu. Schłodzić w lodówce
Kulinarne Inspiracjestaje się suche. Zamiast szynki możecie wykorzystać boczek. Gotowe przepiórki podałem z purée z zielonego groszku. Składniki: 2 przepiórki 4 plastry suszonej szynki dwa plastry czerstwej bagietki garść żurawiny 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku sznurek na purée: 300 g zielonego groszku (użyłem mrożonego) ok. 100 ml śmietany 30 proc. sól(...)pieprz do smaku Sposób przygotowania: Przepiórki umyć i osuszyć. Przygotować farsz: czerstwą bułkę pokroić w drobną kostkę, dodać żurawinę, drobno posiekany czosnek, zioła prowansalskie, szczyptę soli i pieprzu i wszystko wymieszać z oliwą. Gotowym farszem nadziać przepiórki, owinąć je plastrami szynki i obwiązać sznurkiem, by nie spadły w trakcie pieczenia. Piec 35 minut w przykrytym naczyniu żaroodpornym, w temperaturze
W SMAKopakowanie mixu sałat; 1 słoik suszonych pomidorów w oleju; 2 opakowania sera "Błękitny Lazur"; 1 melon "kantalupa" (o pomarańczowym miąższu); kiść winogron czerwonych lub różowych; 100 g suszonej żurawiny; 300 g szynki łososiowej; Sos: 125 ml oliwy z oliwek; 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego; 2 łyżki miodu; 2 łyżki musztardy "Dijon"; sok z połowy cytryny; sól i pieprz według(...)własnego uznania; Wykonanie: W przeźroczystym naczyniu układać warstwami kolejno: mix sałat, pokrojone pomidory, pokrojony w kostkę ser, winogrona przekrojone na pół, kulki melona (lub kostkę); posypać suszoną żurawiną i ułożyć na wierzchu polędwicę zwiniętą w fantazyjne róże. Wszystkie składniki sosu zmiksować. Sos podajemy w sosjerce. Każdy z biesiadników serwuje sobie sałatkę na swój talerzyk i na talerzyku polewa sobie
In my kitchenlekko słodkawa, pachnąca prażonym orzechem... Dla mnie pyszna pokusa:) Składniki: 1/2 małej kapusty pekińskiej; 1/3 świeżego ananasa lub 4 plastry ananasa z puszki; 1/2 szklanki włoskich orzechów; garś suszonej żurawiny; 1 łyżka majonezu; 2-3 łyżki jogurtu naturalnego; 2 łyżki mleka (lub 1 łyżka mleka + 1 łyżka soku z ananasów); sól i pieprz do smaku; Wykonanie: Orzechy posiekać(...)drobno i lekko uprażyć na suchej patelni. Kapustę drobno posiekać, ananasa pokroić w kostkę. Do posiekanej kapusty i pokrojonego ananasa dodać żurawinę i orzechy (1 łyżkę orzechów zostawić do dekoracji), wymieszać. Majonez wymieszać z jogurtem, mlekiem, sokiem, solą i pieprzem. Dodać do surówki, wszystko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć do salaterki i posypać orzechami
In my kitchenpasztet można przełożyć do foremek i upiec wytrawne babeczki. Składniki : 300 ml kaszy jaglanej ok. 200 g mrożonych grzybów 3 jajka cebula ćwierć żółtej papryki duża garść suszonych żurawin łyżeczka czosnku niedźwiedziego pół gałki muszkatołowej kilka liści laurowych sól, pieprz tłuszcz do wysmarowania formy ewentualnie liście jarmużu Kaszę jaglaną opłukać w kilku wodach i ugotować w 2 razy większej ilości(...)pokroić na kawałki. W malakserze zmielić grzyby, cebulę, paprykę i czosnek niedźwiedzi. Wyłożyć do miski. Kaszę zmielić z jajkami. Wyłożyć do miski. Wymieszać masę grzybową z kaszą jaglaną i żurawiną. Zetrzeć do masy ok. pół gałki muszkatołowej. Wymieszać. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyłożyć do keksówki, mocno ugniatając. Na wierzchu ułożyć kilka liści laurowych. Piec
Weekendy w domu i ogrodziesałat, inni z mozzarellą... ja przedstawiam Wam moją wersję na tą pyszną i prostą sałatkę :) Składniki: 3-4 garście świeżego szpinaku, 2-3 suszone pomidory, 1/4 fety, słonecznik łuskany, żurawina suszona. sos: 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Przygotowanie: Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Odrywamy łodygi od liści. Dodajemy pokrojone(...)paseczki suszone pomidory, a fetę w kosteczkę. Posypujemy żurawiną i uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Na koniec polewamy sosem zrobionym z octu balsamicznego, miodu i oliwy z oliwek
Aga w kuchni