kremówki 250 g serka mascarpone około 270 g musu dyniowego z galaretką pomarańczową kilka ciastek zbożowych z czekoladą mleczną i kakao 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) 50 g suszonej żurawiny Sposób przyrządzania: Ciastka zmiksować blenderem na piasek. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i miód. Przygotować(...)pucharki i wysypać na dno pokruszone ciastka, połowę kremu śmietanowego z mascarpone i połowę musu dyniowego z galaretką pomarańczową. Następnie wyłożyć resztę kremu śmietanowego i musu. Wierzch posypać suszoną żurawiną. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychwłoskie ) garść orzechów laskowych ( może być też mix różnych orzechów ) 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka miodu 2 łyżki dobrego oleju, dodałam olej z orzechów laskowych kilka daktyli łyżka żurawiny Wykonanie: W rondelku podgrzać masło orzechowe, miód i olej - połączyć składniki w jednolitą masę. Orzechy pokroić w mniejsze cząstki, daktyle także pokroić. Płatki owsiane wymieszać z orzechami mielonymi(...)miodowo-orzechową - wymieszać składniki. Płatki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 160 stopniach C około 12-15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone daktyle i żurawinę - piec jeszcze 3-5 minut. Upieczoną granolę pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą przełożyć do szczelnego pojemnika. Smacznego
kolorowotorcikowoSKŁADNIKI: 2 Piersi z kaczki Żurawina (świeża lub w konfiturze) 100 ml czerwonego, wytrawnego wina 2 łyżki miodu Rozmaryn (3 świeże gałązki lub garść suszonego) Sól, pieprz KROK 1: Skórę nakroić w poprzek, uważając aby nie naciąć włókien mięsa. Pierś z kaczki posolić, popieprzyć oraz obficie posypać rozmarynem. Odstawić na ok. 15 minut. KROK 2: Na rozgrzaną patelnię położyć piersi(...)przykryciem ok 5 minut. KROK 4: SOS ŻURAWINOWY : na patelni, na której była smażona kaczka zostawić odrobinę tłuszczu. Wlać wino i na bardzo małym ogniu zredukować jego ilość. Dodać żurawiny (od 4 czubate łyżki). Kaczkę pokroić w grube paski i polać gotowym sosem. Podawać (opcjonalnie z puree ziemniaczanym oraz burakami) SMACZNEGO
smacznieinatematSkładniki / Ingredients: 100 g sera koziego / 100 g goat cheese 5 garści pistacji / 5 handfuls of pistachios 2 garście suszonej żurawiny / 2 handfuls of dried cranberries 350 g mąki / 350 g flour 60 g cukru waniliowego / 60 g vanilla sugar 2 jajka / 2 eggs 5 dojrzałych bananów / 5 ripe bananas 1/3 szklanki oleju / 1/3 cup of oil0(...)ilość: 1 bochenek Najpierw przygotowujemy dodatki, które dodamy do ciasta. Ser kozi kroimy w kostkę (najlepiej, żeby nie był zbyt kremowy). Pistacje (pozbywamy się łupin) siekamy drobno. Żurawinę możemy pokroić lub wrzucić w całości. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, sodę, sól), a mokre składniki ze sobą (jajka, cukier, drobno rozdrobnione banany, olej i aromat). Dodajemy suche
Projekty ze smakiempiersi kaczki ( dwa filety ze skórą) 2 duże kwaśne jabłka 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka masła szczypta rozmarynu szczypta majeranku sól, pieprz ewentualnie 100 g świeżej żurawiny sposób przygotowania Pierś kaczki myjemy, ostrym nożem nacinamy jej skórę w kwadraty (o boku, około dwa, na dwa centymetra), uważając aby nie przeciąć mięsa, będącego pod skórą. Następnie nacieramy mięso solą, pieprzem(...)minut. W tym czasie obieramy jabłka, dzielimy je na niewielkie cząstki i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kacze mięso. Do jabłek dodajemy masło, szczyptę majeranku i żurawinę ( jeżeli takową posiadamy). Całość smażymy przez 4-5 minut i wykładamy na talerze. Na talerze kładziemy również wyjętą z piekarnika pierś kaczki, którą wcześniej kroimy w centymetrowej grubości plastry
Miód i pieprzSmaczna i szybka potrawka dyniowa. Składniki: 70 dag dyni 1 cebula ¾ szklanki orzechów włoskich 2 łyżki masła ¾ szklanki suszonej żurawiny 4 goździki sól do smaku świeża mięta Wykonanie: Dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę, zalać gorącą wodą i rozgotować. Cebulę drobno posiekać, udusić na maśle, wrzucić żurawinę i posiekane orzechy. Następnie lekko posolić, podlać odrobiną wody i poddusić
Tradycyjna Kuchniawersji, wykonuje w swej kuchni nader często. składniki dla trzech osób 1 szklanka ryżu 1 szklanka kefiru 4 łyżki cukru 3 jajka 1 duże kwaśne jabłko 150 g żurawiny ( u mnie świeżej) 2 łyżki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia sposób przygotowania Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy łyżkę cukru i gotujemy aż będzie(...)miękki. Ugotowany ryż studzimy a następnie przesypujemy go do sporej miski. W tym czasie z owoce żurawiny wsypujemy do garnka w którym wcześniej rozgrzaliśmy łyżkę masła. Całość smażymy przez trzy minuty a pod koniec, wsypujemy do owoców trzy łyżki cukru. Następnie przekładamy usmażone owoce, do misy z ugotowanym ryżem. Do miski dokładamy również szklankę kefiru, rozbite jaja i proszek
Miód i pieprzKLIK). Wprowadziłam niewielkie zmiany, po oryginał odsyłam do książki :) Porcja dla 2 dorosłych i 1 krasnalka :) 120 g bezglutenowych płatków owsianych 2 duże pomarańcze łyżka miodu cynamonowego garść suszonej żurawiny garść rodzynek duży banan łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Pomarańcze obieramy, filetujemy i kroimy na mniejsze cząsteczki. Połowę miksujemy na gładką masę i przekładamy do garnka. Dodajemy ok. 3/4 szklanki(...)wody oraz płatki owsiane i gotujemy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy żurawinę, rodzynki, pokrojonego banana, miód i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 2 minuty. Smacznego :) Artykuł Pomarańczowa owsianka pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogjuż wycięłam mojego mikroskopijnego selera naciowego to zrobiłam taką oto sałatkę. Smaczna i sycąca ;) Sałatka z selerem naciowym Składniki: seler naciowy kukurydza groszek pierś z kurczaka 2 jajka garść żurawiny 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz kolorowy kilka kropli octu Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i kroimy z drobną kostkę. Filet z kurczaka kroimy w kostkę(...)podsmażamy go na oleju z pestek winogron, tylko z solą i pieprzem. Osuszamy go na papierowym ręczniku i studzimy. Do dużej misy wsypujemy pokrojonego selera, kukurydzę, groszek, żurawinę, pokrojone jajko i kurczaka. Dodajemy majonez i jogurt naturalny, świeżo mieloną sól i pieprz kolorowy oraz kilka kropli octu. Całość mieszamy i możemy zajadać
Lawendowe Niebowykonaniem poradzi sobie każdy. Są smaczne, zdrowe, zawierają białko, błonnik i witaminy. Składniki 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 banan 50 ml mleka lub mleka roślinnego 2 łyżki żurawiny suszonej 2 łyżki jagód goji 2 łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka kardamonu Banana myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze(...)kawałki i blendujemy razem z miodem, mlekiem, cynamonem i kardamonem. Płatki owsiane umieszczamy w misce, dodajemy żurawinę, jagody goji, sezam, siemię lniane i mieszamy. Do suchych składników dodajemy masę bananową i całość dokładnie mieszamy. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Przekładamy na niego masę owsianą i za pomocą łyżki formujemy równy placek w kształcie prostokąta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
My Chcemy Jeśćimbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość wg upodobania, ale składniki wszystkie dla efektu muszą być świeży imbir (kawałek 2 cm) garść rodzynek i suszonej żurawiny oliwa z oliwek Wykonanie: Indyka natrzeć oliwą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę, majeranek i suszony imbir i sok z cytryny (połowa soku na jedną stronę). Następnie wetrzeć cukier waniliowy(...)Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wlać na nie 2 łyżki oliwy). Indyka obłożyć plastrami cebuli, posypać posiekanym czosnkiem i cienkim plastrami imbiru, polać 1 łyżką oliwy. Wrzucić na indyka rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni
Pociąg Do Kuchniaromatyczny. Idealne drugie danie na jesienny i zimowy obiad. Składniki: 6 pałek z kurczaka, opakowanie zupy grzybowej (borowikowej lub pieczarkowej), garść suszonych grzybów, 1 por (jasna część), 2 łyżki żurawiny do mięs, sól, liść laurowy, ziele angielskie, ulubiona przyprawa do kurczaka, olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć w 300 ml zimnej wody. Gdy nasiąkną, dodać do nich zupę grzybową(...)proszku, sól do smaku i dokładnie wymieszać. Dołożyć również pokrojony por i żurawinę. Ponownie wymieszać. Pałki opłukać, osuszyć i oprószyć przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso z wszystkich stron na rumiano. Pałki przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać sosem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość wstawić do nagrzanego do 180 - 190 stopni piekarnika
Nie tylko w kuchniWaszych stołach. W pracę i tworzenie nowych produktów wkładają baaaaaaaaaaaaardzo dużo serca. Ja już doceniłam ich pasję. Sałatkowy rarytas Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym: 8 Skład: morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chili, kapary, ocet, przyprawy Słoiki szklane: zawartość netto 200g Zastosowanie: dodatek do mięs, wędlin, pieczeni, serów Egzotyczne zestawienie słodkich owoców: moreli i żurawiny z oliwkami i kaparami, doprawione ostrą
ClauditteMissCookingsztuk) 150 g słonecznika łuskanego 3 łyżki Smoothy Owocudo Happy od Marwit (kompozycja jabłka i truskawki) 1 jajko 25 g miodu wielokwiatowego 3 suszone morele 14 sztuk suszonej żurawiny * * ilość zależna od ilości ciasteczek Przygotowanie: Do misy blendera wsypujemy 150 g łuskanego słonecznika (1 paczka). Następnie dodajemy 3 suszone morele i 3 łyżki Smoothy Owocudo od Marwit. Całość miksujemy. Powinna(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dla ułatwienia podczas formowania ciasteczek ręce można zwilżyć wodą. Gdy uformujemy wszystkie ciasteczka na środek każdego bardzo delikatnie i lekko układamy (wciskamy) jedną żurawinę. Dzięki temu nasze ciasteczka otrzymują dodatkową naturalną słodycz i ładny wygląd (według mojej pociechy przypominają kwiatuszki). Blachę z ciasteczkami wkładamy na środkowy poziom do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasteczka
Słodkie okruszki