cukru pół kostki masła 2 żółtka 2 całe jaja około 2 porządnych łyżek śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia torebka cukru waniliowego Dodatkowo na masę makową masa makowa żurawina suszona i wiśnie suszone Skworcu mieszanka skórek figi suszone opcjonalnie Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 równe części. Powstaną 2 makowce. Obie części rozwałkować na grubość(...)rozsmarować masę makową i posypać posiekaną żurawiną, wiśnią, skórkami,figami. Zwinąć dwa rulony. Zawinąć każdy osobno w papier do pieczenia, nie za ciasno. Piec w 180 stopniach około 45 minut. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniporcje: 1 puszka ananasów w zalewie (w krążkach) 250 ml białego wytrawnego wina 60 g cukru 1/2 cytryny + otarta skórka 2 łyżeczki żelatyny duża garść suszonej żurawiny Sposób przyrządzania: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić. Ananasy osączyć z zalewy, zachowując syrop. Do garnka wlać białe wytrawne(...)wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Cytrynę dobrze wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do wina wraz z zalewą z ananasów, suszoną żurawiną oraz skórką z cytryny. Chwilę gotować i dodać żelatynę. Krążki ananasa ułożyć w pucharkach, zalać galaretką i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychszklanki kaszy gryczanej niepalonej 1 szklanka wody 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko 1 średnia gruszka 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka masła jogurt naturalny żurawina suszona Kaszę zalewamy wodą i odstawiamy, najlepiej na całą noc. Rano zlewamy wodę, dodajemy mleko, cynamon, jajko i blędujemy na gładką masę, z której smażymy placuszki (ja smażyłam bez dodatku(...)kroimy na mniejsze części. Masło rozgrzewamy na patelni wrzucamy gruszkę i cukier. Smażymy aż cukier się rozpuści a gruszka ładnie zarumieni. Przekładamy do placuszków, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, posypujemy żurawiną i pyszne śniadanie gotowe
Cynamonowe szczęścieCytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Gremolata Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Keks Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pomarańczowa babka z czekoladą(...)Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Świeża kukurydza z gremolatą Woda ogórkowo - cytrynowa Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Grzane wino z bakaliami Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniow y Owsianka na mleku z bananem i malinami Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy
Moja smaczna kuchniaszklanka cukru + 1/2 szklanki na karmel 2 czubate łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 2 łyżki likieru kokosowego np. malibu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kandyzowane wiśnie lub suszona żurawina lub świeże borówki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy jednym, dużym kawałkiem papieru do pieczenia (dno i boki). Na małą patelnię(...)przygotowanej tortownicy. Szybko rozprowadzamy go po całej powierzchni dna (kręcąc tortownicą), bo karmel natychmiast zacznie zastygać. Na karmelu układamy plastry ananasa, a pomiędzy układamy wiśnie, suszoną żurawinę lub borówki. Jajka miksujemy, powoli dosypując cukier. Ubijamy ok. 3 minuty i dodajemy śmietanę. Następnie cienką strużką wlewamy olej oraz likier i ubijamy dalej. Na końcu wmiksowujemy mąkę wymiesazną z proszkiem do pieczenia
Poezja smakupszennej 1/4 szklanki cukru trzcinowego ( ewentualnie biały ) 100 g zimnego masła 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 1/2 szklanki mleka 2 łyżki żurawiny suszonej 2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych lub innych orzechów 1 łyżka płatków migdałowych WYKONANIE: Orzechy i żurawinę posiekać na drobniejsze kawałki. W misce połączyć mąkę z cukrem
kolorowotorcikowoKolejne, tym razem owocowe Maminkowe zapiekanki. Składniki: -40 dkg ugotowanych ziemniaków -20 dkg twarogu -2 jajka -garść suszonej żurawiny -1/2 szklanki mąki kukurydzianej -6 połówek brzoskwiń z puszki -6 łyżeczek smażonych wiśni lub czereśni -bułka tarta do posypania foremek Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki zgniatamy gnieciuchem. Gnieciuchem zgniatamy też twaróg. Do miski z ziemniakami dodajemy twaróg, jedno jajko(...)oraz dodatkowo 1/2 jajka roztrzepanego (druga połowa zostanie do smarowania). Wstępnie wyrabiamy masę, dodajemy 1/2 szklanki mąki kukurydzianej a na koniec posiekana żurawinę. Wyrabiamy masę i dzielimy na 6 części. Z masy formujemy placki i wypełniamy nimi kamionkowe foremki, wcześniej natłuszczone i posypane bułką tartą. W osuszone połówki brzoskwiń nakładamy wiśnie, układamy je w foremkach, zawijamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem
Maminek kulinarnyKoszt przygotowania: 6,00 zł SKŁADNIKI: 1 szklanka Quinoa (biała komosa ryżowa) 2 szklanki wody 2 łyżeczki oleju kokosowego virgin 1 świeża gruszki 2 łyżeczki płatków kokosowych 2 łyżeczki żurawiny PRZYGOTOWANIE: Komosę ryżową płuczemy pod zimną wodą na gęstym sitku. Jeśli nie posiadacie sitka, możecie płukać komosę w miseczce. Należy zmieniać wodę 3-4 razy. Komosy nie moczymy. Wypłukaną komosę(...)małym ogniu przez 15 min. Ugotowaną komosę należy przemieszać. Ziarenka powinny być chrupiące. Komosę przekładamy do miseczki. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Dodajemy pokrojoną gruszkę, płatki kokosowe i żurawinę. Smacznego
kulinarnyJabigos nie tylko w święta Składniki • 2 kg kapusty kiszonej • 80 dag mięsa z karczku • 50 dag dobrej kiełbasy • 2 cebule • 2 marchewki • 1/3 szklanki suszonych grzybów • 1/2 szkl żurawiny suszonej • 2 duże ząbki czosnku • 2 łyżki miodu płynnego • 2 marchewki • 3 łyżki smalcu • 1 słoik przecieru pomidorowego mały • garść suszonych pomidorów • przyprawy • majeranek • swoją przyprawa uniwersalna przepis w mojej(...)przyprawę uniwersalną .Smażyć aż odparuje woda i mięso się troszkę zrumieni 2. • Na dno dużego garnka dać resztę smalcu wyłożyć część kiszonej kapusty drugą warstwę dać podsmażone mięso żurawiną suszone pomidory grzyby przykryć resztą kapusty Na górę kapusty wlać miód i rozsypać pokrojoną w grube plastry marchewkę zalać wszystko przecierem pomidorowym i wodą w której moczyły
W królestwie smaków Beatysuchej kaszki kukurydzianej 1 łyżka mielonego złocistego siemienia lnianego 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 4 duże jajka szczypta soli 5 dag suszonej żurawiny 5 dag rodzynek 10 dag łuskanych orzechów laskowych 40 dag jabłek startych na dużych oczkach sok z cytryny mąka kukurydziana i masło do tortownicy WYKONANIE: Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć(...)ogniu gotować do całkowitego wchłonięcia płynu (ok. 15-20 minut – trzeba pilnować). Odstawić do wystudzenia. Orzechy laskowe uprażyć na patelni i otrzeć ze skórki w ściereczce, grubo posiekać. Suszoną żurawinę i rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na dużych oczkach i od razu skropić sokiem z cytryny. Kaszkę kukurydzianą, siemię i proszek do pieczenia wymieszać
Kuchenne zapiski EdytyBasi) 2 g świeżych drożdży Ciasto: 300g mąki (tej co i do zaczynu) + do podsypywania 1 płaska łyżeczka soli 3g drożdży 240ml przegotowanej, ciepłej wody (ale nie gorącej) 80g żurawiny lub rodzynek 1 duża łyżka ciemnego kakao np. Wedel 6 kostek czekolady karmelowej 1 batonik Pierrot (mleczny z orzechami) Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników przygotowujemy zaczyn i pozostawiamy(...)połowie podanej ilości mąki i soli (czyli po 150g mąki i po ok 1/2 łyżeczki soli). Do jednej części dodajemy posiekaną drobno czekoladę karmelową, do drugiej ciemne kakao oraz żurawinę lub rodzynki (co kto lubi bardziej- u mnie były to rodzynki). 3. Oba ciasta dokładnie mieszamy i wyrabiamy dłonią. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 godzinę
Kuchnia w czekoladzieciastek inaczej mogą się rozlać. Skala smaku - 10/10 Składniki na 16 ciasteczek: 50 g zmielonych orzechów laskowych 50 g zmielonych migdałów 50 g płatków owsianych 50 g rodzynek dałam żurawinę 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru brązowego 110 g masła 1 jajo od kur z wolnego wybiegu Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło. W miseczce(...)widelcem mieszamy jajko do połączenia żółtka z białkiem. Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: zmielone orzechy, zmielone migdały, płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, rodzynki- żurawinę i mieszamy. Do składników suchych wlewamy rozpuszczone masło i mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane jajko i znowu mieszamy. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę
Kubki smakuinnych, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki sok z 1 niedużej cytryny 1 łyżeczka cynamonu 40 g masła 1/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki suszonych żurawin Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 3 białka 100 g drobnego cukru do wypieków Jabłka (pokrojone w plasterki) wymieszać z sokiem z cytryny. Na dużej patelni umieścić masło, cynamon, brązowy cukier(...)Podgrzać, do roztopienia masła, wymieszać. Dorzucić jabłka, żurawinę, wymieszać. Gotować, mieszając, do odparowania większości soku, około 12 minut. Odłożyć 2 - 3 łyżki soku z patelni, wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać na sam koniec do jabłek, wymieszać. Całkowicie wystudzić. Wykonanie Formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego kruchego ciasta wyłożyć
Kubki smakublogu: kulinarny oliwek. Minimalnie zmieniłam proporcje, przygotowanie i dodałam sezam. (25-30 sztuk) 125g masła 1 jajko 75g cukru 200g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g suszonej żurawiny Dodatkowo: 1 białko 3 łyżki sezamu 3 łyżki orzeszków pinii Mąkę połączyć z posiekanym masłem, jajkiem, proszkiem do pieczenia, cukrem i żurawiną. Całość dokładnie wyrobić, uformować kulę, owinąć folią
Di gotujeJest to stały element świątecznego stołu zupełnie tak samo jak karp. Przepis wyniesiony z domu rodzinnego niezmienny u mnie przez kilkanaście lat aż do tych świąt - dodałem suszoną żurawinę :) Składniki na ok 3,5 litrowe naczynie : 1 duża strucla / chałka 250 gr zmielonego maku 1,4 litra mleka 3,2% 80 gr masła 100 gr płatków migdałowych(...)rodzynek sułtańskich 75 gr szatkowanych orzechów włoskich 50 gr żurawiny suszonej 2 łyżki cukru (słodkość do smaku) 1 łyżka miodu Przygotowanie : W większym garnku zagotowuję masło z mlekiem i cukrem. Dodaję mak i co chwilę mieszając zagotowuję - wszystko na spokojnym ogniu. Na samym końcu dodaję miód i przez cały czas przygotowywania makówek nie zapominam o mieszaniu
Mechanik w kuchni