ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 udka z kaczki, 2 łyżki masła, 1/2 cebuli, 2 szklanki wody, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 50g suszonych grzybów leśnych, 50g suszonej żurawiny, 1,5 łyżki musztardy sarepskiej Roleski, 2 łyżeczki mąki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Udka z kaczki oprószam solą i pieprzem. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam(...)mięso razem z cebulą. Do mięsa wlewam wodę, dodaję suszone grzyby oraz paprykę mieloną. Mięso duszę na małym ogniu około godziny. 2. Następnie do mięsa dodaję suszoną żurawinę. Musztardę mieszam z mąką i odrobiną wywaru spod mięsa. Masę dodaję do mięsa. Mieszam i duszę jeszcze przez 10 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania kaczki wykorzystałam musztardę
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: 1,5 kg udek z kurczaka 70 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz 2 garście suszonej żurawiny Wykonanie: Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok godziny. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po odstudzeniu obieramy. Bułkę moczymy(...)rosole,odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowalismy mięso i warzywa. Dodajemy żurawinę. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztet upiekłam w formie PAPILART . Zajrzyjcie
Z Majeczką w kuchnigoloneczki z indyka 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka Kawałek korzenia selera Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Papryka słodka mielona Bulion warzywny Olej do obsmażenia Sos: Chrzan tarty Żurawina do mięs ( ze słoika ) Majonez Wykonanie: Goloneczki przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Pozostawiamy do zamarynowania ( na około godzinę ). Po tym czasie goloneczki wraz z cebulą (przekrojoną na pół) podsmażamy(...)niewielkiej ilości oleju. Następnie podlewamy bulionem i dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie ). Dusimy do miękkości mięsa. Do naczynia dodajemy łyżkę żurawiny, 2 łyżki chrzanu i łyżkę majonezu ( można zmienić proporcje i dostosować do własnych upodobań ). Goloneczki podajemy z dodatkiem sosu. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewywarzywa. Składniki : około 30 dag wątróbki wieprzowej 30 dag fasoli piękny Jaś duża cebula i taka sama marchew 3 jajka 3 - 5 łyżki masła klarowanego ewentualnie suszona żurawina do smaku: sól, pieprz czarny i ziołowy, gałka muszkatołowa, oregano, maggi, papryka ostra mielona, kurkuma Przygotowanie; Obraną marchew, cebulę i wątróbkę ugotować, wyjąć ostudzić ( wodę zachować ) i zmielić na grubych(...)oczkach w maszynce do mielenia mięsa Dodać przypraw do smaku, wsypać żurawinę, wlać rozpuszczone masło, jajka ubić na pianę i dodać do masy - wyrobić ponownie, jeśli trzeba wlać kilka łyżek wody w której gotowała się wątróbka Masę przełożyć do foremki ( 30 x 12 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 1 godz. w temp
Proste Potrawypodczas Świąt. Składniki: 3 jajka 100g masła 270g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka kajmaku (ok. 500g) puszka masy makowej (ok. 850g) garść suszonej żurawiny skórka z jednego pomarańczy sok z połówki pomarańczy cukier puder Masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, trzy żółtka i jedno białko zagniatamy na kruche ciasto. Ćwiartkę ciasta rozwałkowujemy, wycinamy gwiazdki(...)minut w temperaturze 160*C. Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem – do uzyskania konsystencji śmietany – i polewamy nim ostudzone ciasto. Posypujemy wierzch startą skórką z pomarańczy i suszoną żurawiną. Ciasto chłodzimy przez 3 godziny w lodówce
Gotowanie i blogowaniedziś na tarasie - czy u Was też było tyle śniegu? Szkoda, że tak szybko się roztopił... składniki: małe oscypki (duże można byłoby spróbować pokroić na mniejsze kawałki) garść suszonej żurawiny kilka ząbków czosnku duża szczypta suszonego rozmarynu oliwa W słoiku ułożyć serki, wrzucić żurawinę, obrane i pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku oraz rozmaryn. Zalać oliwą. Wstawić do lodówki
6niebojajko szklanka mleka / 250 ml 1 banan 5 łyżek mąki syrop klonowy/ miód żurawina orzechy włoskie Jajko roztrzepujemy, dodajemy mleko i mieszamy. Banana rozgniatamy widelcem. Dorzucamy do masy. Dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gęstej masy. Smażymy na patelni bez tłuszczu z każdej strony, do uzyskania ładnego koloru. Można też patelnię spryskać delikatnie olejem. Układamy placuszki jeden na drugim(...)dekorujemy orzechami i żurawiną. Na koniec polewamy syropem klonowym
KuchcikoweLovePłatki jaglane + płatki quiona z mlekiem i pomarańczami Składniki: płatki jaglane (2 łyżki) płatki quinoa (2 łyżki) mleko ryżowe (200 ml) rodzynki (1 łyżka) żurawina (1 łyżka) pomarańcza (1 szt) Mleko przelałam do rondelka i zagrzałam. Pomarańcza obrałam i pokroiłam w kostkę. Do mleka dodałam płatki, gotowałam 3 minutki, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec dodałam pomarańcza, rodzynki(...)żurawinę. Wszystkie składniki wymieszałam i śniadanko gotowe
nietadietaprzygotować i ocenić sami. Składniki: 40 dag płatów śledziowych solonych 4 duże pomarańcze szklanka dobrej oliwy z oliwek- ja użyłam hiszpańskiej INTEROLEO garść całej suszonej żurawiny pieprz Wykonanie: Płaty śledziowe moczymy w wodzie ok 2 godzin. Po tym czasie wyjmujemy, kroimy w kawałki, zalewamy świeżo wyciśniętym sokiem z 3 pomarańczy. Odstawiamy na 2 godz(...)czasie oliwę z oliwek mieszamy z sokiem wyciśniętym z pozostałej 1 pomarańczy. Dodajemy suszoną żurawinę. Delikatnie oprószamy czarnym pieprzem . Z 1/4 pomarańczy kroimy cienko skórkę ( bez białej skórki spodniej) . Dodajemy do oliwy. Tak przygotowaną zalewamy śledzie
Z Majeczką w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Mała Cukierenka . Oprócz rodzynek - dodałam żurawinę i robiłam większe ciasteczka. Wyszły przepyszne i już podczas pieczenia - kusiły swoim cudownym oraz aromatycznym zapachem. Z wierzchu - chrupiące, a w środku delikatnie miękkie i mocno kokosowe. Jednym słowem - ciasteczkowa rewelacja! (około 16 sztuk większych lub 30 małych) 130g miękkiego masła/margaryny 160g cukru(...)jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 250g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny 100g wiórków kokosowych Dodatkowo: 100g pokruszonych płatków kukurydzianych Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości. Mieszając - dodać jajka i aromat waniliowy. Wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Masę krótko wymieszać
Di gotujełyżeczki cynamony 1 łyżka oliwy pęczek rzodkiewki 1 mała czerwona cebula pół papryczki chilli garść świeżej mięty 2 garście świeżych winogron czerwonych 0,5 szklanki suszonej żurawiny 0,5 szklanki prażonych migdałów grubo posiekanych sos sok z 1 cytryny skórka starta z 1 cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól i pieprz (wszystkie składniki wymieszać ze sobą) Ciekawe(...)mieszając tak aby powstała chrupka powłoka ok 7 minut. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj kaszę, rzodkiewkę pokrojoną w cienkie krążki, posiekaną w kostkę cebulę, posiekaną chilli i mietę, żurawinę , migdały i ciecierzycę. Wszystko połącz z sosem i dodaj winogrona przecięte na pół. Smacznego
Niezły Młynekgryczaną jako dodatek. Bardzo polecam. Dzieciom również smakuje. Drukuj Chrupiąca sałatka z brokuła z jabłkiem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 brokuł 2 plastry sera feta 2 łyżki suszonej żurawiny 1 średnie jabłko garść orzechów (opcjonalnie) połowa średniej czerwonej cebuli sos 1/2 kubka jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 ząbki czosnku(...)opcjonalnie Wykonanie Brokuł kroimy na małe różyczki. dodajemy pokrojone w paseczki jabłko. Dodajemy żurawinę. Mieszamy z sosem sos Wszystkie składniki sosu mieszamy. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-z-brokula-z-jablkiem/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z brokuła z jabłkiem pochodzi z serwisu Mieszam w garnku
Mieszam w Garnkuostrej papryki (bez pestek!) ok. 1 szklanki kwaśnej śmietany 12% (można dać trochę mniej) sól pieprz szczypta chilli w proszku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny (można pominąć) 2-3 łyżki mąki Wykonanie: Do miski wkładamy mielone mięso. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na odrobinie oleju. Kajzerkę namaczamy w zimnej wodzie(...)garnka z klopsikami, cały czas mieszając. Wywar powinien trochę zgęstnieć tworząc jasny sos. Wówczas doprawiamy go sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chilli. Możemy dodać także posiekaną drobno żurawinę. Na koniec wrzucamy koperek. Klopsiki bardzo dobrze smakują z ryżem, ale można także podać je z makaronem lub tłuczonymi ziemniakami. Smacznego
MyCookBook.plsmaki słodki-słony, słodki-ostry. 2 porcje Składniki: 2 filety jesiotra ok 350 g (możecie użyć flądry lub innej ryby) 400 g kapusty kiszonej mała garść suszonej żurawiny ok 40 g suszonych moreli 40 g orzechów nerkowca 0,5 łyżeczki kminu 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki miodu sól i pieprz do smaku odrobina mąki najlepiej krupczatki do oprószenia(...)zarumieniły i nabrały chrupkości. Filety osuszamy na papierowym ręczniku. Na tej samej patelni z pozostałą oliwą smażymy kapustę kiszoną, którą doprawiamy majerankiem, kminem i miodem. Dodajemy żurawinę i posiekane drobno morele oraz orzechy. Smażymy do momentu, aż miód zacznie się karmelizować. Następnie kapustę dzielimy na dwie części i jedną część układamy w naczyniu
Niezły Młynekśniadanie. Spróbujcie, bo warto. Składniki: (na 4 sztuki) 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 banan (najlepiej dojrzały) około 1 1/3 łyżki płynnego miodu lipowego 5 suszonych moreli 7 suszonych żurawin Przygotowanie: Banana bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem w miseczce. Dodajemy do niego szklankę płatków owsianych górskich, całość dokładnie mieszamy. Suszone morele i żurawinę drobno kroimy. Następnie dodajemy je do bananowo-owsianej
Słodkie okruszki