żurawina - 4361 przepisów (strona:91/291)

Łosoś w cieście francuskim 121

Składniki: 1 kg filetu z łososia 2 opakowania francuskiego ciasta 1 jajko 1 łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwy sól 1 łyżka miodu żurawina suszona płatki migdałowe KROK 1: Należy oddzielić skórę od mięsa ryby, a następnie pokroić łososia na kawałki. KROK 2: Wymieszać w misce oliwę, sok, miód, sól i korzenne przyprawy(...)czym włożyć łososia, dokładnie obtoczyć w powstałym sosie i zostawić w chłodnym miejscu. KROK 3: Francuskie ciasto dzielę na kawałki i rozwałkowuję, kładę rybę, na to układam żurawinę i płatki migdałowe. Ciasto francuskie smaruję wodą lub jajkiem, by łatwiej się kleiło, nacinam po bokach co 1–2 cm w "choinkę". KROK 4: Zaginam, tworzę ogonek, a z przodu formuję łepek

Z notatnika
Tartaletki serowo-pomidorowe z żurawiną (z ciasta francuskiego) 145

opakowanie ciasta francuskiego opakowanie sera Favita typu feta (kolor niebieski) 1 średni pomidor 3 suszone pomidory 10 oliwek czarnych i 8 zielonych 2 łyżeczki żurawiny świeżo zmielony pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka kilka foremek do babeczek - użyłam silikonowych Przygotowanie: 1. W miseczce wymieszajcie ser typu feta z pokrojonymi w kostkę: pomidorem, pomidorami suszonymi, oliwkami(...)żurawiną, przyprawcie do smaku. 2. Ciasto kroję na kilka niedużych kwadratów (kawałek ciasta zostawiam, bo będę nim dekorować wierzch babaeczek), każdy kwadrat lekko jeszcze rozciągam lekko palcami i wypełniam nimi silikonowe foremki - babeczki. 3. Każdą babeczkę faszeruję, resztę ciasta które jest na bokach fantazyjnie wywijam w kształt kwiatów. Ciasto, które sobie wcześniej zostawiłam rwę na mniejsze kawałki i posypuję

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka owsiane 206

Szybkie ciasteczka na jesienne chłody. Ciasteczka są jednomiskowe oraz nie potrzebujemy do nich miksera. Pyszne, chrupiące mogą być z orzechami, wiórkami kokosa, otrębami, migdałami, żurawiną, rodzynkami, suszonymi śliwkami. Potrzebujemy: 2 szkl. płatków owsianych 1,5 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. cukru 2 łyżki otrębów 1 łyżka mielonego ostropestu 2 jajka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki(...)cynamonu lub przyprawy do piernika 1 łyżka mleka szczypta soli Dodatkowo: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, pestki słonecznika, wiórki kokosowe. Wszystkie suche składniki wkładamy do miski i mieszamy. Jajka mieszamy i dodajemy do suchych składników. Dodajemy dodatki. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodajemy mleko. Mieszamy wszystko łyżką. Masa powinna być gęsta ale łatwo odchodzić od łyżki. Piekarnik nastawiamy na 180C

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową! 145

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 100 g mąki jaglanej (zamiennik- owsiana) - 200 g mąki tortowej - 100 g marchewki startej na tarce o małych oczkach - 2 łyżki żurawiny suszonej + olej do wysmarowania formy (taka jak na chleb tzw. keksówka) -1/4 łyżeczki soli POLEWA: - 2 łyżki śmietany 36% - 1/4 tabliczki gorzej czekolady - 3 - 4 łyżki wody - 1 pełna(...)sitko, proszek do pieczenia i sodę. Mąkę przesiewamy w celu jej napowietrzenia, nie pomijaj tego elementu. Masę połącz delikatnie z pianą z białek, na sam koniec wmieszaj marchewkę i żurawinę. Całość mieszaj delikatnie, próbując napowietrzać masę. - Całość przelej do formy do pieczenia wysmarowanej olejem kokosowym. - wstaw do pieca, temp pieczenia 165 stopni C, czas: godzina. Ciasto pieczemy do suchego patyczka

SMYKWKUCHNI
Sos kurkowy do klusek i mięs 182

porze królują u mnie kurki i sos kurkowy. Sos kurkowy Składniki: ½ kg kurek 250 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany 200 ml słodkiej śmietany 1 łyżka karmelizowanej żurawiny po 1 łyżce świeżych ziół jak pietruszka, tymianek, rozmaryn i oregano 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól i pieprz do smaku Oczyść grzyby. Te większe pokrój. Podsmaż grzyby(...)maśle z dodatkiem, przypraw i ziół. Po 5 minutach dodaj drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Smaż aż cebula się zeszkli, po czym dodaj creme fraiche, śmietanę, żurawinę i zagotuj sos. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos jest wciąż za rzadki, gotuj sos tak długo aż odparuje do pożądanej gęstości. The post Sos kurkowy do klusek i mięs appeared first

codojedzenia
Quinoa pudding. Zdrowy pudding czekoladowy na bazie komory ryżowej. 209

woreczek 100 g (u mnie od Sonko) 2 łyżki ciemnego kakao (nie słodzonego) 1/3 + 2-3 łyżki mleka 3 łyżki syropu daktylowego* do podania: płatki kokosa, suszona żurawina, plasterki banana *używam go do słodzenia, opcjonalnie możemy zastąpić np. miodem lub namoczonymi przez noc daktylami Przygotowanie: Do gotującej się wody wkładamy 1 woreczek komosy ryżowej (u mnie quinoa biała). Gotujemy około(...)konsystencja nie była zbyt gęsta i było łatwo całość zmiksować. Próbujemy, opcjonalnie można jeszcze dosłodzić syropem. Nasz quinoa pudding przekładamy do miseczek. Na wierzch układamy płatki kokosa, suszoną żurawinę i plasterki banana. Podajemy ciepły lub na zimno. Smacznego

Słodkie okruszki
Smażony ser w panierce / Fried cheese 168

panierce (2 porcje) Składniki: 250 g sera gouda, podzielonego wzdłuż na 2 grube plastry 2 duże jajka 1-2 szklanki bułki tartej olej do głębokiego smażenia konfitura z żurawiny i frytki do podania Przygotowanie: W głębokim talerzu roztrzep jajka, na płaski talerz wysyp bułkę tartą. Obtocz każdy plaster w jajku i następnie dokładnie w bułce tartej, powtórz tą czynność(...)włóż do zamrażarki na 10 minut. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia i włóż zapanierowany ser. Smaż do zarumienienia, po czym przełóż na papierowe ręczniki do ocieknięcia. Podawaj natychmiast, z żurawiną i frytkami. Smacznego! English version Fried cheese (2 servings) Ingredients: 250 g gouda cheese, divided lengthwise into 2 thick slices 2 large eggs 1-2 cups bread crumbs

karmelowy
KOKTAJL MANDARYNKOWY 169

większości marketów można teraz znaleźć promocję na mandarynki oraz żurawinę. Dlatego skusiłam się na nie przy okazji ostatnich zakupów, choć żurawina nie należy do moich ulubionych suszonych owoców i rzadko trafia do mojego koszyka. Obydwa produkty połączyłam w jednym przepisie i powstał z tego taki oto koktajl: Czytaj więcej

Kasia Sarna
DOMOWA SPIŻARNIA - JAKIE PRODUKTY NALEŻY MIEĆ W DOMU ZAWSZE POD RĘKĄ 152

kości schabowe, - piersi kurze , udka , skrzydełka ,ćwiartki,kurczaki, - mięso z indyka - wołowinę - słoninę , podgardle,boczek wędzony - królik, kaczka, - podroby - różne sosy np.tatarski , cygański , itp - čwikłę , chrzan , chrzan z żurawiną ,żurawinę , borówkę w słoiczkach, - puszki groszku konserwowego - puszki kukurydzy - puszki białej i czerwonej fasoli, - puszki pomidorów , passatę pomidorową,koncentrat pomidorowy, pulpę pomidorową, - ogórki konserwowe ,korniszony, - oliwę z oliwek ,olej itp.np.olej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Marchewko-wiec zwykły i nie zwykły 124

szklanka ksylitolu  1 szklanka oleju rzepakowego Olej Polski 4 jajka mała łyżeczka proszku do pieczenia mała łyżeczka cukru waniliowego cynamon 1 łyżeczka       Dodatkowo: żurawina 3 garście orzeszki ziemne 300 g Krem: 500 g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru( zmielony ksylitol) 600 ml śmietany 30 %   Krok 1 Do misy wbijamy jaja o temperaturze pokojowej(...)następnie wsypujemy cynamon. Marchew ścieramy na tarce, odciskamy z soku (jeśli jest soczysta) i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy łopatką i wlewamy olej rzepakowy. Na samym końcu dodajemy żurawinę i gotowe. Krok 3 Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto marchewkowe. Pieczemy 55 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy blat w poprzek na połowę. Krok

Różowa kuchnia
Kacze udka 185

podaję z ziemniakami w różnej postaci: klasycznymi z wody, puree, kluskami śląskimi, kopytkami, pyzami ziemniaczanymi i surówką lub buraczkami. Udka są tak pyszne, że nie potrzeba dodatków owoców czy żurawiny. Oczywiście jeśli chcecie to możecie upiec je z jabłkami, gruszkami, śliwkami, daktylami i zajadać z żurawiną lub borówką. Składniki: 4 kacze udka sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta olej

Zasmakuj Kuchni
Pietruszkowe piersi na parze z ziemniakami i surówką z cukinii 122

aluminiową, a ziemniaki wrzucić w rękaw do pieczenia. Wkładamy razem do piekarnika na 40-45 minut. Składniki: -3 piersi z kurczaka -spora garść natki pietruszki -dwa ząbki czosnku -suszona żurawina -10 dag zimnego masła -5 młodych ziemniaków -przyprawa do ziemniaków -oliwa z oliwek Na sos: -mały kubek ( 150 g ) serka o smaku szczypiorkowym -3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego -3 rzodkiewki(...)Piersi nadcinamy tak, aby powstał szeroki plaster. Lekko rozbijamy, solimy, pieprzymy. Pietruszkę siekamy i wraz z obranym i pokrojonym czosnkiem miksujemy blenderem na gładką masę. Rozsmarowujemy na piersiach, posypujemy żurawiną w ilości wg.uznania, dodajemy po dwa plastry masła i zawijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami, aby nam nie wypływało masło podczas gotowania. Układamy na najniższym poziomie parowara. Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy

Kulinarne przemyslenia
Ciasteczka owsiane jak jeżyki [bez pieczenia] 169

lodówki. Ja już je uwielbiam! :) Składniki (ok. 17 ciastek): 1 szklanka płatków owsianych (górskich, najlepiej ekologicznych) 1/4 szklanki nasion chia 2 łyżki pestek dyni bez łupinek 2 łyżki suszonej żurawiny/owoców goji/rodzynek - niesiarkowanych szczypta soli 1/2 szklanki masła orzechowego (jak wybrać dobre masło? Link ) 1/4 szklanki syropu klonowego (może być też miód lub melasa) 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)polewę) - czytajcie składy, powinna mieć powyżej 70% kakao i zero lub minimalne ilości cukru 1. W dużej misce wymieszaj płatki, nasiona chia, pestki dyni, żurawinę i sól.  2. W osobnej misce wymieszaj masło orzechowe z syropem klonowym. Wlej masę do pierwszej miski, wymieszaj rękoma. Ugniataj masę przez chwilę, żeby składniki się dobrze połączyły. 3. Formuj kulki wielkości piłeczki pingpongowej

Powiedz dietom nie
Ciasto ryżowo – twarogowe 117

16x23 cm)      Składniki: 1,5 szklanki ryżu 2 szklanki mleka 1 łyżka masła 300 g twarogu półtłustego 2 jajka 2 łyżki cukru Dodałam jeszcze 3 łyżki żurawiny (brak na zdjęciu)            Wykonanie: Ryż opłukałam, zalałam mlekiem, dodałam masło i wstawiłam do gotowania na około 10-15 minut. Po tym czasie ryż(...)wybiłam ze skorupek. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem, dodałam do ryżu i wymieszałam. Z białek ubiłam pianę i również dodałam do ryżu.   Na koniec wsypałam żurawinę.   Masę wymieszałam łopatką i przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzałam do 180   °C. Foremkę wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Po wystudzeniu można ciasto

Kuchnia u Krysi
Warstwowa baba bakaliowa (niczym tort) 143

drożdży 125 ml mleka 100 g masła 5 żółtek 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 4 łyżki konfitury wiśniowej 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki skórki pomarańczowej 4 łyżki żurawiny (brak na zdjęciu) cukier puder do posypania babki     Wykonanie: Z 2 łyżek mąki (z 400 g), drożdży, połowy ilości letniego mleka i 2 łyżek (ze 130 g) cukru(...)ciasta rozwałkowałam na krążek, w środku zrobiłam dziurkę na komin foremki. Do wysmarowanej tłuszczem foremki   włożyłam pierwszy placek. Rozsmarowałam na nim 1/3 ilości konfitury, obsypałam skórką pomarańczową i żurawiną. Przykryłam drugim plackiem z dziurką i tak do końca.     Na wierzchu położyłam ostatni krążek ciasta.     Przykryłam ściereczką i znów odstawiłam na około godzinę w ciepłe miejsce

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania