żurawina - 4361 przepisów (strona:98/291)

Babka drożdżowa (z żurawiną i białą morwą) 144

razem ładnie wyrasta.       (Forma z kominkiem o średnicy 23 cm) 300g mąki pszennej 80g cukru 150 ml mleka 60g masła 25g drożdży 3 żółtka 60g suszonej żurawiny i białej morwy (łącznie) 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szczypta soli Lukier: 2 łyżki mleka cukier puder   Polewa: 60g masła 40g cukru pudru(...)cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy. Całość wymieszać łyżką. Do wstępnie połączonych składników wlać roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać jeszcze przez około 4 minuty. Na koniec wsypać żurawinę z morwą i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Blaszkę odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie babkę (podrośniętą) wstawić do piekarnika i piec 30 minut

Di gotuje
PASZTET WIELKANOCNY 156

Składniki: 700 g mięsa wieprzowego i drobiowego ( pół na pół) 100 g surowego boczku  100 g wątróbki drobiowej  1 duży por (biała część)   50 g suszonej żurawiny  2 łyżki pestek słonecznika  2 łyżki pestek dyni  1 marchewka, 1 pietruszka  sól, pieprz 2 jajka  bułka tarta ( opcjonalnie)  odrobina oleju do foremki(...)przykryć zawartość garnka. Dusić na małym ogniu, ok 45 minut.  Po przestygnięciu  wszystko zblendować lub zmielić przez maszynkę, ja wybieram pierwszą opcję. Dodać jajko, żurawinę, pestki, posmakować i ewentualnie doprawić. Jak jest bardzo rzadkie, można dodać bułkę tartą. Foremkę natłuścić i obsypać bułką tartą. Masę przełożyć na równo z foremką. Na wierzchu posypać bułką tartą, aby uzyskać

pieprzny smaczek
Wielkanocny sernik na herbatnikowym spodzie 189

twarogowego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 mały jogurt naturalny (180 gram) 200 gram śmietany 18 % 6 jajek 2 łyżki rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny kilka kropli olejku cytrynowego Dodatkowo: czekolada deserowa do polania sernika 2 łyżki mleka 1. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Herbatniki drobno kruszymy i łączymy z wystudzoną margaryną, mieszamy. Formę(...)dajemy do miksera i ucieramy, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, następnie dodajemy jogurt, śmietanę, budyń i po jednym jajku cały czas ucieramy. 3. Na sam koniec dajemy rodzynki, żurawinę suszoną i olejek cytrynowy, delikatnie mieszamy łopatką. 4. Ser wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, wyżej dajemy sernik. 5. Sernik pieczemy ponad godzinę w temp

Kuchnia u Bietki
Pasztet drobiowy z suszoną żurawiną 138

Kwaśny smak suszonej żurawiny świetnie pasuje do wytrawnego smaku pasztetu. Robiąc pasztet w większej ilości warto do jednej z porcji dodać ten dodatkowy składnik. Urozmaica i podbija smak, zapobiega nudzie i urozmaica pozornie nudny pasztet. ;-)  1 cały kurczak 4 udka  300g wątróbki drobiowej 4 duże marchewki 2 pietruszki 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka L olej(...)liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 150g suszonej żurawiny sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy. Grzyby zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy pod przykryciem na minimum godzinę

Szefowa kuchni
Przepis na Paschę Wielkanocną 338

Składniki : 2 litry mleka 3.2% laska wanilii 6 jajek 500 ml śmietany 18% 250 g masła 150 g cukru pudru 70 g posiekanych migdałów 70 g posiekanej suszonej żurawiny 50 g kandyzowanej wiśni skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy Sposób przygotowania Paschy Wielkanocnej: Mleko gotujemy razem z rozciętą laską wanilii. Jaja łączymy razem ze śmietaną i wlewamy(...)Usuwamy laskę wanilii. Pozostawiamy do ostygnięcia.  Po ostudzeniu ser przelewamy przez sito wyłożone podwójną warstwą gazy, lnianą ściereczką itp. i bardzo dokładnie odcedzamy, najlepiej pozostawiając na noc. Żurawinę namaczamy w ciepłym soku pomarańczowym, odsączamy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo ser i pokrojone drobno bakalie (pozostawiając kilka sztuk do dekoracji) i skórkę pomarańczową. Gotową

Słodkie Przyjemności
Mini mazurki krówkowo żurawinowe. 134

cukru pudru 20 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia   Nadzienie; 5 dag masła ok.50 ml mleka 30 dag krówek 30 dag suszonej żurawiny   bakalie do dekoracji (migdały, pistacje, suszone morele)  Przygotowanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto a następnie wylepiamy foremki na tartaletki. Z podanej porcji wychodzi około 10 tartaletek. Wszystko zależy(...)się zważyła wtedy dolewamy po odrobinie mleka i mieszamy aż wszystkie składniki się idealnie połączą. Do lekko przestudzonej masy krówkowej wsypujemy wcześniej umyte a następnie osuszone owoce suszonej żurawiny. Gdy tartaletki przestygną napełniamy je masą żurawinową. Dekorujemy wedle pomysłu. Odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Babka jogurtowa z bakaliami 172

masła 4 jajka szczypta soli 150 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g jogurtu naturalnego 100 g mieszanki bakalii (u mnie rodzynki, żurawina i orzechy włoskie) 300 g mąki pszennej tortowej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej (40 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody dodatkowo: masło i mąka do posmarowania i obsypania(...)formy, cukier puder do posypania babki WYKONANIE Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Przygotować mieszankę bakalii, przy czym rodzynki i żurawina może być dodana w całości, zaś orzechy trzeba pociąć na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, blaszkę wysmarować masłem i posypać mąką. W misce wymieszać ze sobą mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę

Passions hobbies life
Wielkanocny keks 124

polany białą czekolada i udekorowany kolorowymi skórkami kandyzowanymi. Składniki: mąka pszenna typ 500 cukier brzozowy 1 szklanka białka 1 szklanka proszek do pieczenia 1 łyżeczka olej 1 szklanka Dodatkowo: żurawina suszona 2 garście  rodzynki 2 garście skórka pomarańczowa 2 garście morele suszone 10 szt skórka pomarańczowa, cytrynowa  kandyzowana na udekorowanie Polewa: biała czekolada 150 g mleko(...)potrojenia masy. Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych białek z cukrem, delikatnie mieszamy. Wlewamy olej, nadal mieszamy. Krok 2 Do miseczki wsypujemy żurawinę, rodzynki, skórkę kandyzowana i morele drobno pokrojone. Zasypujemy dwiema lub trzema łyżkami mąki. Przygotowany miks bakaliowy dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy i przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Różowa kuchnia
Moje trzy tegoroczne świąteczne wypieki 227

smakują jakoś tak lepiej :) Makowiec czekoladowy w polewie czekoladowej ozdobiony cukrową posypką i posiekanymi orzechami włoskimi. Do zrobienia mojego makowca użyłam rodzynek, orzechów włoskich, gorzkiej i mlecznej czekolady oraz żurawiny suszonej. Piekłam z 2/3 porcji, ale zapomniałam, by piec krócej. W efekcie przypalił mi się z góry i stał się bardzo kruchy i trochę za suchy. Ścięłam przypalony wierzch(...)malakserze orzechami włoskimi. Robiłam ciasto z mniejszej liczby składników, ale zbyt cienko rozwałkowałam je, więc strucle wyszły całkiem długie. Do masy makowej dałam mniej cukru, a więcej miodu, rodzynki, żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Ciasto wyszło bardzo cienkie, ale było pyszne i nie pękało przy pieczeniu. Za to strzeliłam niezłą gafę - zapomniałam o białkach, które należało ubić i dodać

Anioszek w kuchni
Sałatka owocowa 142

kalorii - ale co tam. Jest owocowo - jest pysznie!:-) Sałatka owocowa SAŁATKA OWOCOWA Na dwie porcje: 1/2 mango 1 banan 1 średnia brzoskwinia 1 duża garść jagód 1 mała garść żurawiny suszonej 2 łyżki jogurtu naturalnego Mango, brzoskwinię i jagody myjemy. Jagody pozostawiamy na sitku aby obciekły. Mango obieramy i połowę kroimy w niedużą kostkę. Brzoskwinię pozostawiamy nieobraną, usuwamy pestkę(...)również drobno kroimy. Banana pozbawiamy skórki, przekrawamy na 4 kawałki wzdłuż, a następnie w poprzek tak aby powstały nieduże kawałki. Pokrojone owoce mieszamy w miseczce, dodajemy jagody i żurawinę. Wierzch polewamy jogurtem. Sałatka owocowa SMACZNEGO

peggiwkuchni
Mazurek czekoladowy. 274

pudru łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 125 ml mleka 110 g cukru 180 g mleka w proszku 100 g gorzkiej czekolady Ponadto: 100 g suszonych wiśni 150 g suszonej żurawiny 100 g suszonych śliwek 50 g drobno pokrojonych orzechów nerkowca           Sposób przyrządzania:             Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia(...)mąką blasze (24x28), z resztek uformować wałeczki i ułożyć na brzegach, lekko docisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 20 minut. Suszone wiśnie i żurawinę sparzyć wrzątkiem, osączyć. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Mleko, cukier, masło i połamaną na małe kawałki czekoladę zagotować. Zdjąć z ognia, dosypać przesiane przez sito mleko w proszku

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Surówka z marchewki i rzodkwi 95

bardzo lubię przegryzać świeże pieczywo z surówkami. Czas na przygotowanie takiej surówki to tylko chwila. Cukier można zastąpić miodem. Składniki 3 średnie marchewki 1 mała biała rzodkiew 2 łyżki żurawiny 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru sól pieprz Marchewkę i rzodkiew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać żurawinę. Jogurt wymieszać z cukrem, solą i pieprzem, a następnie wymieszać

O kuchni z uczuciem
Jabłka Zapiekane Pod Kruszonką, Jak Zrobić Kruszonkę 172

szybkie w przygotowaniu, że nawet ostatnio zrobiłam je jak byłam chora, totalnie bez sił i ochoty na gotowanie, ale chciało mi się coś dobrego. Celowo nie dodałam suszonej żurawiny, ani migdałów w płatkach, bo moje dziecko lubi tak prosto jabłka, cynamon i przede wszystkim kruszonka. Na ciepło - bajka, ale na zimno też bardzo smaczne, jedliśmy i ciepłe i zimne(...)jakie mam w domu takie zapiekam) cynamon mielony sok z cytryny kilka łyżek syropu klonowego (można miód akacjowy na przykład) masło do nasmarowania formy można dodać płatki migdałów, suszoną żurawinę, rodzynki itd Kruszonka: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki roztopionego masła Wszystko razem mieszam w miseczce, przekładam do zamykanego pojemnika i wstawiam do zamrażarki na kilkanaście

Blondynka Gotuje
Walijskie placuszki z jabłkiem i z żurawiną 186

wystygnięciu! (9 niewielkich sztuk)  1 jajko 40 ml mleka (ciepłego) 30g cukru  60g masła (zimnego) 130g mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 30g suszonej żurawiny ( ekoMalwa ) 1 jabłko masło/olej do smażenia Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać z cukrem. Dodać posiekane masło. Całość rozetrzeć palcami - tak jak kruszonkę. Wlać mleko połączone z roztrzepanym jajkiem. Masę(...)dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łyżki) i na końcu wmieszać do niej żurawinę z jabłkiem (pokrojonym w kostkę). Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju i ułożyć niewielkie porcje ciasta. Placuszki smażyć (na małym ogniu) z obu stron. (Powinny być zarumienione.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym. Idealnie smakują z cukrem pudrem, śmietaną lub konfiturą brzoskwiniową

Di gotuje