słodko. Wariacja na temat poprzedniej pysznej surówki ze świeżej brukselki . Nic, tylko robić i jeść. Samo zdrowie :) Składniki: - 20 dag brukselki - 1 biała rzodkiew - 1 jabłko - garść żurawiny sos: - 2 łyżki oleju (u mnie z ostropestu) - 1 łyżka syropu z agawy - sól do smaku Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, kroimy w plasterki. Rzodkiew i jabłko obieramy i ścieramy(...)dużych oczkach tarki. Żurawinę zalewamy wrzątkiem na 5 minut, po czym odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy z sosem
Smakuje zdrowoPokochałam kaczkę, pokochałam gęś. Uwielbiam kaczkę zarówno ze słodkimi, jak i warzywnymi dodatkami. Polecam nie tylko na niedzielny obiad. Składniki: 1 kaczka 1 jabłko 2 garście żurawiny 1 por 3 marchewki sól, pieprz majeranek Sposób przygotowania: Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem (od środka i na zewnątrz). Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia wyciągamy kaczkę(...)lodówki. Do środka wkładamy pokrojone na ćwiartki jabłko i żurawinę. Spinamy wykałaczkami zamykając kaczkę. Smażymy z każdej strony na złoty kolor (na tłuszczu który się sam wytopi). Marchew obieramy i kroimy w talarki. Por kroimy w piórka. Drób obkładamy warzywami. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach C przez ok. 2 h. Od czasu do czasu podlewamy wytopionym tłuszczem lub wodą
Pobite gary BarbaryRodzina zadowolona,czego chcieć więcej. Składniki: ser 1.1/2 wiaderka cukier 1.1/2 szklanki 6 jaj masło 250 g 3 budynie waniliowe po 40 g rodzynki 75 g żurawina 75 g aromat waniliowy 1 mleko 3/4 szklanki Dodatkowo: czekolada 200 g mleko 3-5 łyżek bakalie Krok 1 Do misy wkładam ser z wiaderka, dodaje jaja,aromat waniliowy(...)żurawinę z rodzynkami. Miksuje na małych obrotach do połączenia składników. Krok 2 Do garnka dużego wkładam masło i wsypuje cukier, mieszam do rozpuszczenia. Dodaje zmiksowany ser z jajami i mieszam aż zacznie lekko wrzeć. Krok 3 Rozrabiam w mleku budynie i wlewam do sera, mieszam do momentu aż zgęstnieje. Naczynie żaroodporne wykładam ciasteczkami korzennymi i na to przelewam
Różowa kuchniarazem ładnie wyrasta. (Forma z kominkiem o średnicy 23 cm) 300g mąki pszennej 80g cukru 150 ml mleka 60g masła 25g drożdży 3 żółtka 60g suszonej żurawiny i białej morwy (łącznie) 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szczypta soli Lukier: 2 łyżki mleka cukier puder Polewa: 60g masła 40g cukru pudru(...)cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy. Całość wymieszać łyżką. Do wstępnie połączonych składników wlać roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać jeszcze przez około 4 minuty. Na koniec wsypać żurawinę z morwą i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Blaszkę odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie babkę (podrośniętą) wstawić do piekarnika i piec 30 minut
Di gotujeSkładniki: 700 g mięsa wieprzowego i drobiowego ( pół na pół) 100 g surowego boczku 100 g wątróbki drobiowej 1 duży por (biała część) 50 g suszonej żurawiny 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 marchewka, 1 pietruszka sól, pieprz 2 jajka bułka tarta ( opcjonalnie) odrobina oleju do foremki(...)przykryć zawartość garnka. Dusić na małym ogniu, ok 45 minut. Po przestygnięciu wszystko zblendować lub zmielić przez maszynkę, ja wybieram pierwszą opcję. Dodać jajko, żurawinę, pestki, posmakować i ewentualnie doprawić. Jak jest bardzo rzadkie, można dodać bułkę tartą. Foremkę natłuścić i obsypać bułką tartą. Masę przełożyć na równo z foremką. Na wierzchu posypać bułką tartą, aby uzyskać
pieprzny smaczektwarogowego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 mały jogurt naturalny (180 gram) 200 gram śmietany 18 % 6 jajek 2 łyżki rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny kilka kropli olejku cytrynowego Dodatkowo: czekolada deserowa do polania sernika 2 łyżki mleka 1. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Herbatniki drobno kruszymy i łączymy z wystudzoną margaryną, mieszamy. Formę(...)dajemy do miksera i ucieramy, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, następnie dodajemy jogurt, śmietanę, budyń i po jednym jajku cały czas ucieramy. 3. Na sam koniec dajemy rodzynki, żurawinę suszoną i olejek cytrynowy, delikatnie mieszamy łopatką. 4. Ser wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, wyżej dajemy sernik. 5. Sernik pieczemy ponad godzinę w temp
Kuchnia u BietkiKwaśny smak suszonej żurawiny świetnie pasuje do wytrawnego smaku pasztetu. Robiąc pasztet w większej ilości warto do jednej z porcji dodać ten dodatkowy składnik. Urozmaica i podbija smak, zapobiega nudzie i urozmaica pozornie nudny pasztet. ;-) 1 cały kurczak 4 udka 300g wątróbki drobiowej 4 duże marchewki 2 pietruszki 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka L olej(...)liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 150g suszonej żurawiny sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy. Grzyby zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy pod przykryciem na minimum godzinę
Szefowa kuchniSkładniki : 2 litry mleka 3.2% laska wanilii 6 jajek 500 ml śmietany 18% 250 g masła 150 g cukru pudru 70 g posiekanych migdałów 70 g posiekanej suszonej żurawiny 50 g kandyzowanej wiśni skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy Sposób przygotowania Paschy Wielkanocnej: Mleko gotujemy razem z rozciętą laską wanilii. Jaja łączymy razem ze śmietaną i wlewamy(...)Usuwamy laskę wanilii. Pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu ser przelewamy przez sito wyłożone podwójną warstwą gazy, lnianą ściereczką itp. i bardzo dokładnie odcedzamy, najlepiej pozostawiając na noc. Żurawinę namaczamy w ciepłym soku pomarańczowym, odsączamy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo ser i pokrojone drobno bakalie (pozostawiając kilka sztuk do dekoracji) i skórkę pomarańczową. Gotową
Słodkie Przyjemnościcukru pudru 20 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie; 5 dag masła ok.50 ml mleka 30 dag krówek 30 dag suszonej żurawiny bakalie do dekoracji (migdały, pistacje, suszone morele) Przygotowanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto a następnie wylepiamy foremki na tartaletki. Z podanej porcji wychodzi około 10 tartaletek. Wszystko zależy(...)się zważyła wtedy dolewamy po odrobinie mleka i mieszamy aż wszystkie składniki się idealnie połączą. Do lekko przestudzonej masy krówkowej wsypujemy wcześniej umyte a następnie osuszone owoce suszonej żurawiny. Gdy tartaletki przestygną napełniamy je masą żurawinową. Dekorujemy wedle pomysłu. Odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.masła 4 jajka szczypta soli 150 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g jogurtu naturalnego 100 g mieszanki bakalii (u mnie rodzynki, żurawina i orzechy włoskie) 300 g mąki pszennej tortowej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej (40 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody dodatkowo: masło i mąka do posmarowania i obsypania(...)formy, cukier puder do posypania babki WYKONANIE Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Przygotować mieszankę bakalii, przy czym rodzynki i żurawina może być dodana w całości, zaś orzechy trzeba pociąć na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, blaszkę wysmarować masłem i posypać mąką. W misce wymieszać ze sobą mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę
Passions hobbies lifepolany białą czekolada i udekorowany kolorowymi skórkami kandyzowanymi. Składniki: mąka pszenna typ 500 cukier brzozowy 1 szklanka białka 1 szklanka proszek do pieczenia 1 łyżeczka olej 1 szklanka Dodatkowo: żurawina suszona 2 garście rodzynki 2 garście skórka pomarańczowa 2 garście morele suszone 10 szt skórka pomarańczowa, cytrynowa kandyzowana na udekorowanie Polewa: biała czekolada 150 g mleko(...)potrojenia masy. Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych białek z cukrem, delikatnie mieszamy. Wlewamy olej, nadal mieszamy. Krok 2 Do miseczki wsypujemy żurawinę, rodzynki, skórkę kandyzowana i morele drobno pokrojone. Zasypujemy dwiema lub trzema łyżkami mąki. Przygotowany miks bakaliowy dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy i przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Różowa kuchniasmakują jakoś tak lepiej :) Makowiec czekoladowy w polewie czekoladowej ozdobiony cukrową posypką i posiekanymi orzechami włoskimi. Do zrobienia mojego makowca użyłam rodzynek, orzechów włoskich, gorzkiej i mlecznej czekolady oraz żurawiny suszonej. Piekłam z 2/3 porcji, ale zapomniałam, by piec krócej. W efekcie przypalił mi się z góry i stał się bardzo kruchy i trochę za suchy. Ścięłam przypalony wierzch(...)malakserze orzechami włoskimi. Robiłam ciasto z mniejszej liczby składników, ale zbyt cienko rozwałkowałam je, więc strucle wyszły całkiem długie. Do masy makowej dałam mniej cukru, a więcej miodu, rodzynki, żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Ciasto wyszło bardzo cienkie, ale było pyszne i nie pękało przy pieczeniu. Za to strzeliłam niezłą gafę - zapomniałam o białkach, które należało ubić i dodać
Anioszek w kuchnikalorii - ale co tam. Jest owocowo - jest pysznie!:-) Sałatka owocowa SAŁATKA OWOCOWA Na dwie porcje: 1/2 mango 1 banan 1 średnia brzoskwinia 1 duża garść jagód 1 mała garść żurawiny suszonej 2 łyżki jogurtu naturalnego Mango, brzoskwinię i jagody myjemy. Jagody pozostawiamy na sitku aby obciekły. Mango obieramy i połowę kroimy w niedużą kostkę. Brzoskwinię pozostawiamy nieobraną, usuwamy pestkę(...)również drobno kroimy. Banana pozbawiamy skórki, przekrawamy na 4 kawałki wzdłuż, a następnie w poprzek tak aby powstały nieduże kawałki. Pokrojone owoce mieszamy w miseczce, dodajemy jagody i żurawinę. Wierzch polewamy jogurtem. Sałatka owocowa SMACZNEGO
peggiwkuchnipudru łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 125 ml mleka 110 g cukru 180 g mleka w proszku 100 g gorzkiej czekolady Ponadto: 100 g suszonych wiśni 150 g suszonej żurawiny 100 g suszonych śliwek 50 g drobno pokrojonych orzechów nerkowca Sposób przyrządzania: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia(...)mąką blasze (24x28), z resztek uformować wałeczki i ułożyć na brzegach, lekko docisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 20 minut. Suszone wiśnie i żurawinę sparzyć wrzątkiem, osączyć. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Mleko, cukier, masło i połamaną na małe kawałki czekoladę zagotować. Zdjąć z ognia, dosypać przesiane przez sito mleko w proszku
Zakątek rozkoszy kulinarnych