żurawina - 4361 przepisów (strona:89/291)

Sałatka ze szpinakiem i jabłkiem 208

Najprostsza sałata jakąkolwiek zrobiłam. Dobrze będzie smakowała z serem pleśniowym. Składniki:  szpinak baby 1/2 jabłka ocet jabłkowy lub malinowy oliwa z oliwek żurawina pieprz sól Przygotowanie: Szpinak umyć osuszyć. Jabłko pokroić w zapałki. Z octu, soli i oliwy zrobić sos. Polać sałatę. Wkręcić świeży czarny pieprz. Posypać żurawiną

AZgotuj!
Chleb pszenno - orkiszowy z żurawiną pieczony w naczyniu żaroodpornym 129

pieczeniem domowego chleba. Lubię, domowy o niebo lepszy od tych sklepowych, no i zdrowszy. Ten jest bardzo smaczny. Przepis znalazłam tutaj - klik . Wersja oryginalna jest z rozmarynem, ja dałam żurawinę, która psuje mi do niego idealnie. Chleb szybki, prosty, ładnie się wyrabia :-). Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 480 g maki pszennej typ 650 150 g mąki orkiszowej chlebowej(...)mnie ekologiczna z Podlasia 380 ml letniej wody 2 łyżeczki soli 7 g drożdży instant 100 g żurawiny suszonej (ja pocięłam ją na drobniej, bo miałam duże owoce) 1. Wszystkie składniki dałam do miski miksera i zmiksowałam. Przełożyłam na stolnicę i ręcznie wyrabiałam przez 15 minut :-) 2. Przełożyłam do większej miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia

kruche babeczki
Bajaderki buraczane z masą daktylową i ziarnami. 174

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  Masa daktylowa 250 g daktyli 1 szklanka wody  (lub mleka) 1 łyżka kakao  1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki masła kokosowego 5 dag czekolady wiórki kokosowe dodatkowo: kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki i   3  łyżki prażonego ziarna słonecznika Buraki ugotuj lub upiecz w piekarniku do miękkości. Ostudzić(...)temp. 180 st.C do suchego  patyczka. Odstaw do ostudzenia. Przygotuj  masę daktylowo-czekoladową Wodę wlej do rondelka, wsyp daktyle bez pestek - doprowadź do zagotowania. Wsyp żurawinę, dodaj kako i masło kokosowe. Wymieszaj wszystko rozgniatając owoce. Zestaw z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia. Pokrój ciasto buraczane w drobną kosteczkę, dodaj masę daktylową

Gotuj Sam!
Pulpeciki z indyka z kaszą jaglaną i czarnuszką w sosie pomidorowym 195

Moje dziecko co jakiś czas dopomina się o pulpeciki. Lubi bardzo. Tym razem dodałam do nich kaszę jaglaną bio od Bio Life , czarnuszkę i troszkę chrzanu z żurawiną. Wyszły bardzo smaczne, myślałam, że będę miała obiad na dwa dni, ale niestety - zostało 5 sztuk. Widocznie smakowały. Do tego sos pomidorowy. Miłego dzionka :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka(...)szklanka kaszy jaglanej ugotowanej w 1 szklance wody 2 łyżeczki czarnuszki 2 kopiate łyżeczki chrzanu z żurawiną 2 łyżki ketchupu sól pieprz kurkuma olej kokosowy do smażenia Sos: 400 ml passaty  1/3 szklanki śmietanki 18% 1. Kaszę przed gotowaniem płuczemy pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Gotujemy w szklance wody, pamiętajmy o mieszaniu, żeby się nam nie przypaliła

kruche babeczki
Babka jogurtowa - na Wielkanoc też doskonała 153

zaserwować babkę jogurtową ? Jej przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż tradycyjnych babek drożdżowych, można ją wzbogacić przeróżnymi dodatkami np. skórką cytrynową lub pomarańczową, rodzynkami, drobno posiekaną czekoladą lub suszoną żurawiną, polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem Składniki jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml 2 szklanki mąki pszennej  1 szklanka naturalnego jogurtu 200 g drobnego brązowego(...)małe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia około pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (bardzo dobry jest np. Eurovanille ) opcjonalnie ulubione dodatki  (np. skórka pomarańczowa lub rodzynki lub żurawina) Przygotowanie Na około godzinę przed pieczeniem wyjąć z lodówki wszystkie niezbędne składniki. W przypadku babki jogurtowej bardzo ważne jest, aby miały one temperaturę pokojową. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Deser dla gości? Orzechowe scones z białą czekoladą i rodzynkami 127

Orzechowe scones z białą czekoladą i rodzynkami Miały być z migdałami, miały być z żurawiną, ale koniec końców zawartość szafki zweryfikowała przepis Piekliście kiedyś scones??? Ja już od dawna o nich słyszałam, ale jeszcze nigdy ich nie szykowałam. Do dzisiaj. Nie wiem dokładnie jak je określić, ponieważ to takie trochę ciastka, a gdyby nie cukier mogłyby być bułeczkami i ponoć(...)jajka – 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich (można zastąpić innymi) – 2 łyżki cukru – szczypta soli – 100 g drobno posiekanej białej czekolady – pół szklanki rodzynek (lub żurawiny lub owoców granatu) Najważniejsze co musicie wiedzieć: masło musi być miękkie więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Czekoladę siekamy nożem dość drobno. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Do miski

Relaxtime
Sos chrzanowy z jajkami/Sos chrzanowo-żurawinowy 114

tradycyjny dodatek, który jest w naszym domu od wielu lat.  Chrzanić to! :) Sos chrzanowo-żurawinowy Składniki: 10 dag startego chrzanu 30 dag dżemu z czarnej porzeczki 30 dag żurawiny w słoiku 2 pomarańcze 1 cytryna 50-75 ml czerwonego, wytrawnego wina Przygotowanie: Pomarańcze oraz cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę z cytryny. Wyciskamy sok z cytrusów(...)Miksujemy żurawinę, a następnie dodajemy wyciśnięty sok i pozostałe składniki. Sos chrzanowy z jajkami Składniki: 250 ml tartego chrzanu 200 ml jogurtu greckiego 4 jajka ( jaja "zerówki", od kur z wolnego wybiegu) sól  cukier (do smaku) Przygotowanie: Gotujemy jajka, a następnie bardzo drobno siekamy przy użyciu miksera. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy. Oba sosy smakują doskonale jako

Moja Mama Gotuje
Mince pie – czyli kruche ciasto nadziewane suszonymi owocami 155

owoców. Typowy dla kuchni brytyjskiej szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Składniki na ciasto kruche: 250g masła 350g mąki 100g cukru żółtko Składniki na nadzienie (mincemeat) 250g rodzynek 300g żurawiny suszonej tarta skórka z jednej cytryny sok z połowy cytryny 200g masła 250g cukru brązowego łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka cynamonu 100ml brandy duże jabłko łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Mincemeat(...)najlepiej przygotować dzień wcześniej. Przejdzie wtedy dokładnie wszystkimi przyprawami. Zalej rodzynki i żurawinę brandy wymieszanej z cynamonem i gałką muszkatołową, łyżeczką mąki ziemniaczanej oraz sokiem z połowy cytryny i odstaw na co najmniej godzinę. Masło rozpuść w garnuszku a następnie wymieszaj z cukrem. Dodaj tarte jabłko a następnie wcześniej namoczone owoce razem z całym powstałym sokiem. Podrzej a następnie odstaw

wysmienity
Beztłuszczowe, bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasoli. 103

400g czerwonej fasoli 5 czubatych łyżek kakao pół szklanki cukru 3 jajka łyżeczka cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka proszku do pieczenia 50ml mleka 200g dżemu żurawinowego garść suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Białka ubij z cukrem. Ugotowaną fasolę, bądź fasolę z puszki (ja użyłam z puszki) zmiksuj blenderem. Dodaj mleko, żółtka, cynamon, gałkę muszkatołową i jeszcze raz zmiksuj. Wymieszaj szpatułką(...)blaszki wysmarowanej masłem. Piecz w temperaturze 180C przez 40 minut. Kiedy ciasto ostygnie odkrój górę i ją pokrusz. Posmaruj dżemem żurawinowym. Na wierzch wysyp pokruszone ciasto oraz suszoną żurawinę. Ja jeszcze dodatkowo rozkruszyłam jednego beza na samą górę

wysmienity
Kotlety mielone z karpia 133

Kotlety jak marzenie, smakują wybornie <3 Składniki 500 g mięsa z karpia 2 łyżki masła oliwa 100 g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g suszonych żurawin sól pieprz 4 łyżki suchego chleba razowego, zmielonego     Przygotowanie   Mięso z karpia zmieliłem dwa razy. Na patelni rozpuściłem masło z odrobina oliwy, dodałem pokrojony boczek, przesmażyłem, dodałem(...)pokrojona cebule i posiekany czosnek. Smażyłem do zeszklenia, wystudziłem. Przestudzoną cebulę, boczek i czosnek dodałem do zmielonego mięsa z karpia, dodałem pokrojone żurawiny. Doprawiłem sola i pieprzem. Uformowałem małe kotlety, obtoczyłem je w zmielonym, suchym chlebie razowym, usmażyłem na patelni. Podałem z sosem

R'n'G Kitchen
CIASTO MARCHEWKOWE (Bez glutenu, wegańskie) 147

mąka z ciecierzycy 1 szkl.  olej kokosowy - 20 ml  mleko sojowe- 1/2 szkl.  wiórki kokosowe 1/4 szkl.  orzechy włoskie 15 g  Żurawina lub rodzynki 2 łyżki  cynamon-  1 łyżeczka  Szczypta soli  proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki  soda oczyszczona 1/2 łyżeczki   Sok z 1/2 pomarańczy PRZYGOTOWANIE : Marchewki obieramy(...)ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie dodajemy wiórki kokosowe ( można je lekko uprażyć na suchej patelni dla lepszego smaku ), posiekane orzechy włoskie , sok z połówki pomarańczy , olej kokosowy, żurawinę/rodzynki  Do miski przesiewamy : mąkę z ciecierzycy , proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, cynamon. Wszystko mieszamy i łączymy suche składniki z mokrymi . Ponownie mieszamy.  Ciasto przelewamy do formy

Marcepanowa kuchnia
Pieczona jaglanka z owocami 151

łyżka cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu ½ szklanki jagód leśnych (mrożonych) 1 szklanka malin 1 banan 1 jabłko ½ szklanki orzechów włoskich 3 łyżki pestek słonecznika ½ szklanki płatków migdałów ½ suszonej żurawiny 2 łyżki 100 % dżemu z dzikiej róży Łowicz ½l mleka 3 jajka Ewentualnie mleczko kokosowe Masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Formę smarujemy tłuszczem. Sypką kaszę jaglaną mieszamy z cynamonem, płatkami(...)owsianymi i cukrem, a następnie dosypujemy owoce (większe kroimy na małe kawałki) z posiekanymi drobno orzechami, płatkami migdałów, słonecznikiem i żurawiną. Mleko łączymy z jajkami i dżemem. Zalewamy przygotowane składniki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st C na 1 godzinę. Gotową pieczoną jaglankę dzielimy na porcje, a każdą jeśli chcemy- polewamy odrobiną mleczka kokosowego i dekorujemy owocami. Podajemy

Kuchnia w czekoladzie
Jabłka pieczone z żurawiną i miodem 100

jabłek czy jabłka pieczone. Kiedyś dość często robiła je moja babcia, a dziś sobie przypomniałam o tym deserze, trochę zmieniłam, trochę dodałam i zaserwowałam :) Składniki: jabłka, miód, żurawina, masło, olej rzepakowy. Przygotowanie: Jabłka umyć, odciąć półcentymetrowy kawałek z góry jabłka robiąc czapeczkę. Z jabłka wydrążyć ogryzek robiąc tym samym miejsce na nadzienie. W zagłębieniu wkładamy łyżeczkę miodu kawałek masła(...)kilka żurawin. Jabłka przykrywamy czapeczką i układamy na blaszce (ja użyłam keksówki) lub w innym naczyniu które można włożyć do piekarnika, którą smarujemy wcześniej olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości

Państwo Wojtczuk gotują
Ciasto razowe bananowe troche inaczej 105

szklanki mąki żytniej razowej, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu (+ po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, kardamonu, goździków), 1/4 szklanki brązowego cukru, 40 g suszonej żurawiny, , 40 g rodzynek, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 jajka, 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 1/4 szklanki miodu, 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, 3 średnie dojrzałe banany. Forma keksowa(...)nagrzać do 165 stopni. Obydwie mąki przesiać do dużej miski i dodać wszystko co pozostało na sitku (otręby). Dodać sól, sodę, cynamon, gałkę, kardamon i goździki. Wymieszać, dodać cukier, żurawinę, rodzynki, orzechy i znów wymieszać.    Do drugiej miski wbić jajka, dodać oliwę, miód, jogurt. Wymieszać rózgą na jednolitą masę, następnie dodać rozgniecione widelcem banany i wymieszać łyżką. Połączyć

Państwo Wojtczuk gotują
Farmerska sałatka z kurczaka – sos ranch 245

kroimy, dodajemy do kurczaka. Myjemy łodygi selera naciowego. Jeśli są starsze, pozbywamy się z selera zewnętrznych twardych włókien. Łodygi kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski.   Wrzucamy też żurawinę suszoną – szukajcie takiej w całości, bez dodatkowego cukru i utrwalaczy koloru – zachowuje więcej swoich cennych właściwości. Bekon wysmażamy na suchej patelni na chrupko, ściągamy na papierowy ręcznik i odsączamy dokładnie(...)dorosłych osób – warto zrobić więcej. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka z wolnego wybiegu: usmażone, ugotowane a już najlepiej – wg TEGO PRZEPISU 3 spore łodygi selera naciowego 50g suszonej żurawiny wielkoowocowej 40g bekonu 1 cebulka szalotka DRESSING RANCZERSKI DO SAŁATKI 2 pełne łyżki stołowe (z górką!) ulubionego majonezu 2 pełne łyżki stołowe (z górką!) śmietany 12-18% albo jogurtu greckiego

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania