drugim śniadaniem. Możesz je przygotować z różnymi owocami czy bakaliami i naprawdę będą smakowały świetnie :) 2 porcje Składniki: 2 banany 1 brzoskwinia klika czereśni suszona żurawina jagody orzechy (migdały, nerkowce) świeża mięta 3 łyżki miodu faceliowego Przygotowanie: banany obierz i przekrój wzdłuż, na każdą połówkę ułóż jagody, wydrylowane czereśnie w połówkach, pokrojoną brzoskwinię, żurawinę i mięte
Niezły Młynekfont:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki(5porcji): 1 galaretka cytrynowa/agrestowa 1 galaretka truskawkowa/wiśniowa 2 jogurty naturalne(po 400g) Rodzynki/żurawina suszona do dekoracji Sposób wykonania: Na początku rozpuszczamy pierwszą galaretkę w szklance wody. Kiedy lekko przestygnie łączymy z jogurtem naturalnym. Przelewamy do szklanek i czekamy aż stężeje. Tak samo postępujemy(...)przypadku drugiej galaretki. (Deser najlepiej zrobić dzień wcześniej). Dekorujemy suszonymi rodzynkami lub żurawiną
Smaki Nataliibiałka, 8g tłuszczu, 22,4g węglowodanów oraz 4,8g błonnika. SKŁADNIKI: 400g płatków owsianych górskich 125g miodu 100g orzechów włoskich 100g pestek dyni 50g suszonej żurawiny 30g masła 1 płaska łyżka cynamonu PRZYGOTOWANIE: Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni (powinny lekko orzechowo pachnieć i nabrać złocistego koloru), należy uważać aby ich nie przypalić Do płatków dodać pestki dyni i posiekane(...)orzechy włoskie Zmniejszyć ogień, dodać miód, cynamon oraz żurawinę (jeżeli jest cała to również należy ją wcześniej posiekać) i wszystko dokładnie wymieszać- konsystencja powinna być kleista Dodać masło i mieszać całość aż do jego rozpuszczenia Tak przygotowaną masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Rozprowadzić na dowolną grubość i pozostawić do wystudzenia Wystudzoną granolę podzielić na mniejsze kawałki (ręcznie
peanutbuttermonstermamy na niego ochotę. W lodówce czekała w swojej kolejce młoda mała kapusta, kiszoną posiadam własną i tak to się zaczęło. Chciałam coś zmienić. Tak powstał bigos z żurawiną i pomidorami z puszki. Wyszło smacznie. Składniki: 1 mała młoda kapusta Kiszona kapusta – słoik około 720 gram 2 marchewki Ok. 200 gram szynki wędzonej ( można dodać różne ) Pomidory krojone(...)wykorzystać bulion z kostki ). Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i pomidory z puszki. Całość doprawiamy pieprzem ( na ogół nie potrzeba soli ). Na koniec dodajemy garść suszonej żurawiny. Gotujemy wolno. Jak wiadomo bigos im dłużej gotowany tym lepszy, ale godzina gotowania też wystarczy. Podczas gotowania od czasu do czasu mieszamy. Gdy zbyt bardzo odparuje nam bigos uzupełniamy wodą
Smaki Ewybardzo elegancko, bardzo słodkie z dobrze wyczuwalnym smakiem fig i daktyli. Mak w tym przypadku pełni raczej rolę estetyczną, natomiast nie wpływa w wyraźny sposób na smak pralinek. Żurawina na czarnym lądzie - bardzo zdominowane aromatem kakao. Obtoczone dodatkowo w gorzkim kakao mają, w przeciwieństwie do pozostałych pralinek, lekką goryczkę, która mnie akurat średnio przypadła do gustu, natomiast(...)bardzo odpowiadałaa Pawłowi. Kwaskowy smak żurawiny jest wyraźny i nadaje pralinkom niepowtarzalnego charakteru. Zabrakło mi natomiast w Rawnello… pistacji. Ot taka fanaberia, którą ciągnie się za nami od czasów Arabii Saudyjskiej. Rawnello doskonale sprawdzą się też jako dodatek i dekoracja mało słodkich deserów oraz niebanalny prezent. Estetyczne opakowanie nadaje im bardzo eleganckiego charakteru, a smakowo trudno im się oprzeć
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawilgotne, aż wprost rozpływa się w ustach! Składniki: 4 łyżki mąki ryżowej 2 jajka 1 banan 20 tabletek słodziku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny aromat śmietankowy 3 łyżki wody gazowanej Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz rodzynek). Wszystko dokładnie miksujemy. Do gotowej masy wrzucamy obtoczone(...)mące rodzynki lub suszoną żurawinę. Ponownie mieszamy. Surową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestapewne. Składniki - półtorej szklanki mąki pszennej szklanka wody gazowanej 1 jajo łyżka oleju pół opakowania drożdży suszonych 3 łyżki wiórków kokosowych, garść moreli u mnie Kresto garść żurawiny suszonej jabłko łyżka cukru cukier puder do posypania olej rzepakowy do smażenia u mnie Rapso Do miski wsyp mąkę,cukier, drożdże, dodaj jajo ,olej i wodę gazowaną, żurawinę i morele
Z Kuchni Do Kuchniprzecież kochacie te smaki :) Składniki: (2 baby, papierowa foremka o średnicy 17cm, wysoka 12,5 cm - im wyższa foremka tym lepsza ) Mieszanka owocowo-skórkowa: 50g rodzynek 50g żurawiny 100g skórki kandyzowanej cytrynowej 100g skórki kandyzowanej pomarańczowej 100g wiśni kandyzowanych 50ml herbaty earl grey 1 łyżka roztopionego masła Suche: 700g mąki pszennej (a najlepiej typ 00) 180g cukru 8g drożdży(...)100ml wody) 1 wanilia (wyskrobane ziarenka z całej laski) 1 łyżeczka aromatu cytrynowego 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki zimnego masła Rodzynki i żurawinę zalewamy herbatą, odstawiamy 4-5godzin. Odsączamy, mieszamy ze skórką cytrynową, pomarańczową, wiśniami. Całość polewamy łyżką masła, odstawiamy. W dużej misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce ubijamy trzepaczką wszystkie składniki
Gotowanie i blogowanieciasto: 200g mąki pszennej 50g cukru pudru 1 jajko 200g masła nadzienie: 700g rabarbaru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki żurawiny suszonej beza: 4 białka w temperaturze pokojowej 200 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: płatki migdałów Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko(...)minut w temperaturze 170 stopni. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na 1 cm kawałki. Wkładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon, cukier i namoczoną wcześniej w gorącej wodzie żurawinę. Pod koniec pieczenia ciasta zabieramy się za bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, dodajemy cukier, cały czas ubijając białka. Powinny być sztywne i błyszczące. Na koniec dodajemy mąkę
KuchcikoweLovesztuki 1 szklanka mielonych migdałów 1 szklanka płatków owsianych 1 małe jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki suszonej żurawiny lub siekanych daktyli, moreli, itp. 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 125 g masła 3 łyżki miodu WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 150℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu(...)miski wsypujemy mielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy wiórki kokosowe, płatki owsiane, kandyzowaną skórkę pomarańczową i żurawinę. Mieszamy. W rondelku na małym gazie roztapiamy masło z miodem. Lekko studzimy, dodajemy jajko i łączymy z suchymi składnikami. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut, aby płatki wchłonęły trochę wilgoci. Z powstałej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego
cool and mintySKŁADNIKI : 600 g fileta z karpia 50 g śliwek suszonych 50 g moreli suszonych 50 g żurawiny suszonej 100 g kaszy jęczmiennej 300 ml wody 1 jajko 1 łyżeczka miodu 50 g masła 20 ml oleju skórka i sok z 1/2 cytryny natka pietruszki sól pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Kaszę przekładamy do garnka, podpiekamy na oleju, wlewamy wodę i gotujemy około 15 minut, po tym czasie dodajemy, żurawinę, pokrojone śliwki i morele. Całość gotujemy do miękkości. Na koniec, kiedy płyny odparują dodajemy miód i sok z cytryny. Jak farsz ostygnie wbijamy jajko i mieszamy. Filety z karpia tniemy na szerokie paski, doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny
Kulinarne Fantazje MarioliPyszny chleb z gatunku łatwych, nie wymagających długiego wyrabiania z dodatkiem żurawiny. Bardzo smaczny, lekko słodkawy, świeży przez kilka dni o ile przetrwa. Smakuje z masłem, dżemem, czekoladą i z tym czym lubimy najbardziej(...)maki pszennej typu 650 250 ml ciepłej wody 100 ml zakwasu chlebowego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 10 g świeżych drożdży 50 g suszonej żurawiny HELIO
Kulinarne Fantazje Mariolinawet może być podana w formie sałatki. Przygotowanie jest naprawdę proste, a owoce możecie dobrać według własnych upodobań. Spróbujcie. Składniki: (na 3 porcje) 125 g kaszy jaglanej z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami* 300 ml wody + mała szczypta soli 4 łyżki jogurtu naturalnego 13/4 łyżki oleju lnianego (u mniej Woj-len) 3 łyżeczki cukru trzcinowego ulubione owoce: u mnie(...)garście malin, 2 małe soczyste jabłka, 2 nektarynki, kilka czereśni *lub 100 g zwykłej i ulubione dodatki, które dodajemy wraz z kaszą do garnka np. płatki migdałowe, żurawina itd. Przygotowanie: Kaszę przepłukujemy, a następnie dodajemy do gotującej się wody wraz ze szczyptą soli. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem na najmniejszym płomieniu około 10 minut. W małej miseczce przygotowujemy zdrowy dresing
Słodkie okruszkimąki 450 -3 dkg drożdży -3 dkg masła -4 jajka -4 łyżki cukru -200 ml mleka -szczypta soli -aromat -3-4 łyżki miodu -cukier trzcinowy -5-6 moreli -opcjonalnie żurawina suszona Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/3 ciepłego mleka, 2-3 łyżki maki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Morele dzielimy na połówki, pozbawiamy pestek i nacinamy. Na patelni rozgrzewamy miód(...)roztopione masło, wyrabiamy, przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy. Dzielimy na 10 części. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki. Na spód możemy wsypać suszoną żurawinę. Układamy połówki moreli. Dowolnie zawijamy brzegi ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 st. C, zwiększamy temperaturę
Maminek kulinarnydesery. Sami możemy sobie zrobić bombę witaminową pełną zdrowia w domowym zaciszu. Wystarczy kilka składników i mamy deser bez wyrzeczeń ...na zdrowie! Składniki maślanka dobrze schłodzona garść daktyli garść żurawiny suszonej daktyle truskawki listki mięty lub bazylia Łyżkę nasion zalej w szklance zimną wodą, tak aby napęczniały. Mniej więcej pół szklanki wody. Do blendera o dużej mocy wrzuć umyte truskawki(...)suszoną żurawinę i wlej maślankę. Zmiksuj na gładko, przelej do wysokich szklanek i dodaj napęczniałych nasion chia. Wkrój suszone daktyle, udekoruj miętą. Pij na zdrowie! Dodatek suszonych owoców ubogaci truskawkową maślankę, a daktyle dodatkowo napełnią ją naturalną słodyczą. Naturalne i zdrowe produkty możecie znaleźć w sklepie internetowym NATURALNIE ZDROWE Smacznego orzeźwienia
Z Kuchni Do Kuchni