skórka otarta z cytryny, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka rumu, szczypta soli, nadzienie: 200 g maku mielonego niebieskiego (mielonego), 2 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 100 g żurawiny suszonej, 50 ml sherry lub miodu pitnego trójniaka, skórka z 1/2 cytryny – cienko obrana, 2 łyżki brandy waniliowego * nadzienie: zagotować 200 ml wody lub mleka ze skórką cytrynową, żurawiną
królestwo garówowsiane górskie i żytnie) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki suszonej żurawiny 3 łyżki nasion chia 4-5 łyżek miodu szczypta soli cynamon do oprószenia Domowa granola - jak zrobić? Większe kawałki orzechów posiekać, ale niezbyt drobno (nerkowce łatwo przepołowić w rękach(...)piekarnika, piec około 25-30 minut do lekkiego zarumienienia. Co kilka minut granolę można przemieszać, by piekła się równomiernie. Po upieczeniu granolę wystudzić, wymieszać z żurawiną, przechowywać w zamkniętym słoiku. Zjadać z jogurtem naturalnym, mlekiem, kefirem! Smacznego
Moje QulinariaSkładniki: 6 1/2 łyżki płatków owsianych górskich 1/2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka miodu 1/2 szklanki mleka około 1 1/3 łyżki ziarenek "Cynamonowy Raj" 3 łyżeczki jagód * 1 łyżeczka żurawiny * jagody można zastąpić innymi małymi owocami Przygotowanie: Wieczorem mieszamy w miseczce płatki owsiane górskie, nasiona chia, miód i mleko. Miseczkę przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na noc do lodówki. Rano wyciągamy(...)naszą owsiankę z lodówki. Jeśli lubimy cieplejsze śniadania możemy ją lekko podgrzać np. w mikrofalówce. Na wierzch owsianki sypiemy cynamonowe ziarenka. Układamy suszoną żurawinę oraz ulubione owoce (u mnie jagody, które zamroziłam w sezonie i zostawiłam na takie okazje). Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiDzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na pyszną konfiturę z żurawiny. Zrobiłam ją z pół kilograma owoców, więc nie poddawałam jej pasteryzacji, lecz zużyłam całość do dwóch wypieków, które zaprezentuję niedługo. Natomiast słoiczek takiej pysznej konfitury może być pysznym prezentem mikołajkowym... Inspiracja Składniki: 500 g żurawiny, świeżej lub mrożonej 1 laska cynamonu kilka goździków 200 g cukru pół szklanki wody
Czerwień i błękitmasła do wałkowania Nadzienie z białego maku: 250 g białego maku 250 g miodu lipowego Kłos- Pol 50 g migdałów 40 g żurawiny suszonej morele 100 g orzechy laskowe 50 g migdały 50 g 40 g masła 2 jaja Lukier: 200 g cukru pudru sok z połowy pomarańcza(...)wlałam do maku ( tyle by zakryło go) . Zostawiłam pod przykryciem na 25 minut . Mak doszedł do siebie( sparzył się ) . Zmieliłam mak trzykrotnie razem z migdałami , orzechami ,morelą i żurawiną . W garnku rozpuściłam masło i dodałam do niego miód. zalałam przygotowany farsz , wymieszałam . Wbiłam dwa jaja i wymieszałam masę do połączenia składników . Masa powinna być zwarta i elastyczna
Różowa kuchniaduży słoik wiśni drylowanych /ok 750 g 1/3 szklanki suszonej żurawiny- mogą być też powidła 1/3 szklanki rodzynek 200 ml wytrawnego czerwonego wina 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 500 ml soku z drylowanych wiśni 1 łyżka przyprawy do grzańca sok i skórka z połowy pomarańczy 1/4 łyżeczki chilli kwaśna śmietana Połowę wina mieszamy z mąką ziemniaczaną. Resztę wina wlewamy(...)garnka, dodajemy sok wiśniowy, przyprawę korzenną, sok i skórkę z pomarańczy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Wiśnie, żurawinę i rodzynki wkładamy do garnka, gotujemy w soku przez ok. 2 min ( ja dodałam jeszcze owoc granatu ale tylko dlatego, że był w domu) Wlewamy wino wymieszane z mąką ziemniaczaną, chilli i dokładnie mieszamy. Kisiel przekładamy
KuchcikoweLoveSkładniki otręby owsiane, 1/2 szklanki otręby owsiane granulowane, smakowe, 1/2 szklanki płatki owsiane, 1 szklanka mus jabłkowy, 1.5 szklanki żurawina suszona, 2 łyżki wiórki kokosowe, 2 łyżki jajko, 1 sztuka olej, 3 łyżki aromat migdałowy, 1 łyżeczka Przygotowanie Mieszamy wszystkie suche składniki w misce. W drugim naczyniu mieszamy mus jabłkowy z aromatem, olejem i jajkiem. Łączymy zawartość obu naczyń(...)dokładnie mieszamy. Zamiast żurawiny możemy użyć rodzynek, a zamiast kokosu płatków migdałowych, lub siemienia lnianego. Jeśli masa będzie za rzadka dodajemy odrobinę otrębów. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy lepimy kulki. Ja używałam do tego 2 łyżek, którymi robiłam "łezki". Wykładamy na blachę i lekko spłaszczamy. Odstępy mogą być małe, ciastka nie rosną. Pieczemy 25 minut w temperaturze
Gotowanie moimi oczamiSkładniki seler, 1 mała sztuka jabłko, 1 sztuka żurawina, 2-3 łyżki jogurt naturalny, 200g sól, pieprz Przygotowanie Seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy żurawinę i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem
Gotowanie moimi oczamiSkładniki marchewka, 500g płatki owsiane, 200g maka pszenna, 160g orzeszki ziemne niesolone, 100g pestki dyni, 50g pestki słonecznika, 100g sezam, 50g rodzynki, 50g żurawina suszona, 50g miód płynny, 200ml jajka, 4 szt olej, 200ml Przygotowanie Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. W dużej misce mieszamy mąkę, płatki, startą marchewkę, orzeszki ziemne, sezam, pestki dyni i słonecznika oraz rodzynki i żurawinę
Gotowanie moimi oczamigrube plastry schabu gotowanego lub pieczonego, np. z tego przepisu 200 g sera żółtego (Gouda, Złoty Mazur lub wędzony) szklanka winogron 3 łodygi selera naciowego po 50 g suszonej żurawiny, śliwek kalifornijskich i łuskanych orzechów włoskich 3 łyżki maku majonez (część można zamienić na gęsty jogurt) 2 łyżki koniaku 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku Schab(...)umyte łodygi selera pokroić w grubą kostkę. Żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie i odsączyć. Winogrona umyć i osuszyć. Śliwki pokroić w paseczki, a orzechy na grube kawałki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem (z dodatkiem jogurtu), doprawić do smaku i schłodzić
Czerwień i błękitdodałam 3 łyżeczki posiekanej czekolady. Po usmażeniu można posypać je delikatnie cukrem pudrem, ale dla mnie był on już zbędny. Następnym razem zrobię je z suszoną żurawiną :)) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 całe rozkłócone jajka 1/2 kostki masła (margaryny) 1/2 szklanki cukru kilka kropli aromatu cytrynowego dodatkowo wzbogacamy ciasto o jeden wybrany(...)produkt: rodz ynki skórka pomarańczowa posiekana czekolada żurawina Wykonanie: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy rozkłócone jajka, aromat oraz pokrojone kawałki masła. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli będzie bardzo suche dodajmy 2-3 łyżki mleka, jednak u mnie nie było to konieczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wykrawamy okrągłe ciasteczka. Patelnię rozgrzewamy
Walijskie PichceniePyszne śledzie -idealne na nadchodzącą kolację wigilijną! Składniki: ½ kg filetów śledziowych ½ kg cebuli ½ szklanka oleju 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram) 10 dag suszonej żurawiny 4 goździki ziele angielskie kilka ziaren pieprz ziarnisty – kilka ziaren sól do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni w ½ szklance oleju. Dodać koncentrat(...)pomidorowy, przyprawy, żurawinę i sok z cytryny do smaku. Następnie bardzo powoli podgrzewać na małym ogniu przez 15 minut doprowadzając do zagotowania. Po ostudzeniu włożyć do sosu filety śledziowe, wymieszać, włożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć i wstawić w chłodne miejsce
Tradycyjna Kuchniaciężkim, kalorycznym jedzeniem, które powoduje, że się rozgrzewam ale i robię się senna. Postanowiłam, że tym razem przygotuje coś sezonowego, ale w lżejszej, bardziej fit wersji. Słodki burak, kwaskowata żurawina i lekko orzechowa rukola (to moje ulubione połączenie) a do tego całość podkręcona słonym, kozim serem. Świetna przekąska na pochmurny dzień świetnie zastąpi ci ulubioną sałatkę. Burak faszerowany kozim serem(...)rukolą i żurawiną. Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytjest, a właściwie była:) Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6 łyżek miękkiego masła, 250 g żurawiny suszonej, Wykonanie; Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Następnie dodajemy masło i mieszamy żeby się rozpuściło.Masę z jajkiem oraz żurawinę dodajemy
Anioły w kuchniPierś gęsia pieczona w majeranku Pierś gęsia pieczona na jabłkach Gęsie szyjki faszerowane pieczone Gęś pieczona z jabłkami Pâté (pasta ) z wątróbki gęsiej Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną składniki 4500 - 5000 g gęś - świeża lub mrożona 2 jabłka np Szare Renety ok 600 g drobnych ziemniaków majeranek (ilość wg uznania) główka czosnku sól, pieprz(...)pieczenia możemy dorzucić do naczynia z gęsią pokrojone w ćwiartki jabłko. W trakcie pieczenia gęś podlewać co jakiś czas albo wytopionym tłuszczem albo wodą. Podawać z kapustą kiszoną i żurawiną i z tym co zostało na dnie gęsiarki czyli tłuszczem z sosem i jabłkami. Smacznego! Uwagi: Upieczone kości i wszelkie skrawki zostawić, ugotujemy na nich rosół
Stare Gary