noszę sportowych zimowych butów do stroju galowego. Raz kiedyś byłam i mnie już oświecono czemu się ludzie dziwnie gapili. Składniki: sałata pół obranej ze skórki gruszki łyżeczka suszonej żurawiny łyżeczka pestek dyni ser pleśniowy kostka czekolady 99% Sos: oliwa z oliwek odrobina(!) octu jabłkowego szczypta pieprzu szczypta cynamonu 1.Sałatę podrzeć na kawałki. Gruszkę obrać i pokroić. Ser pokroić(...)Podprażyć pestki słonecznika czyli(na rozgrzaną patelnie wrzucić pestki z dyni,na małym ogniu,mieszając drewnianą łyżką podprażyć-uwaga-łatwoprzypalalne są!) 3.Dorzucić je do pojemnika z sałatką. Dodać żurawinę i zetrzeć czekoladę na tarce. Polać sosem. 4.Pojemnik dokładnie zamknąć i do torby i w świat załatwiać dziwne sprawy dorosłych
Fiolka w kuchniherbaty na długie wolne poświąteczne wieczory. Dla tych,którzy nie mają jeszcze pomysłu na prezent...JESZCZE ZDĄŻYCIE go zrobić ;) Składniki: 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 40 gram żurawiny(garść) 1-2 laski cynamonu 1 łyżki soku z cytryny sok z połowy pomarańczy 1 pokrojona na plastry lub półplastry pomarańcza 3łyżki rumu Sposób przygotowania: Zanim zaczniesz...wrzątkiem zalej żurawinę
Fiolka w kuchnitłuszczowe, błonnik, wapń, sód, żelazo - to wszystko znajduje się w tym prostym śniadaniowym przysmaku. Składniki (4 porcje) 100 g kaszy kuskus garść orzechów nerkowca garść suszonych daktyli garść suszonej żurawiny 1 łyżka sezamu 1 łyżka miodu 1 łyżeczka tahini Kaszę kuskus umieszczamy w misce, zalewamy wrzątkiem ok. 1 cm ponad powierzchnię i odstawiamy na pięć minut. W tym czasie(...)siekamy daktyle. Kiedy kuskus wchłonie wodę dodajemy nerkowce (można je wcześniej trochę pokruszyć), posiekane daktyle, żurawinę i sezam. Następnie dodajemy miód i pastę tahini. Użyłam tahini naturalnego firmy Primavika , które zawiera 100 proc. prażonego sezamu. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną kukusiankę można jeść zamiast owsianki na śniadanie lub zabierać ze sobą do pracy czy szkoły na drugie
My Chcemy Jeśćwałkujemy. Jedną rozwałkowaną część ciasta przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( tą od pieca czarną ) Jabłka obieramy kroimy na połowę , wycinamy środki w które wkładamy po parę suszonych żurawin. Jabłka kładziemy na ciasto , a pod spód żurawina . Posypujemy cynamonem jabłka. Wałkujemy drugą połowę ciasta i przykrywamy jabłuszka lekko dociskając. Pieczemy w 180 stopniach koło 50 minut. Po upieczeniu
Różowa kuchniamiękkiego masła 10 dag cukru 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego 25 dag mąki 10 dag pistacji (niesolonych) 10 dag żurawiny Wymieszać masło, cukier i aromat waniliowy drewnianą łyżką. Dodać mąkę, a następnie pistacje i żurawinę.(Bakalie wcześniej najlepiej pokroić na mniejsze kawałki lub na chwilke wrzucic do blendera) Zagniesc
Radość kipiąca uśmiechem.przechowuje – trzymaj ją w szklanym słoiku i sięgaj po nią, kiedy tylko masz ochotę. Składniki: 2 ½ szklanki owsianych płatków górskich ½ szklanki roślinnego mleka, np. migdałowego 1 szklanka suszonej żurawiny 1 szklanka mieszanki pestek słonecznika, dyni i sezamu ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki syropu klonowego 3 duże łyżki masła migdałowego Piekarnik rozgrzej do 130 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Płatki(...)wsyp do dużej miski, zalej mlekiem i zamieszaj tak, aby mleko dokładnie pokryło wszystkie płatki. Dodaj żurawinę, mieszankę pestek i wiórki kokosowe. W rondlu na małym ogniu delikatnie podgrzej syrop klonowy. Dorzuć masło migdałowe i mieszaj do momentu, aż masło rozpuści się w syropie i powstanie jednolita masa. Syrop i masło orzechowe wlej do miski z pozostałymi składnikami, całość dokładnie
Roślinna - blog wegańskibakaliami, bez mąki i jajek, dodające energii Świetna przekąska, której ciężko będzie się oprzeć Składniki: - 75g migdałów - 50g orzechów laskowych - 50g cukru trzcinowego - 40g masła - 30g miodu - 30g suszonej żurawiny - 20g suszonych rodzynek - 1 mała pomarańcza Składniki na 10-12 ciasteczek. Zaczynamy od uprażenia orzechów i migdałów, które wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut . Następnie(...)garnka i do niego wrzucamy cukier, miód i masło. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut (czas od momentu zagotowania). Zdejmujemy z gazu i dodajemy orzechy, migdały i posiekaną żurawinę oraz rodzynki. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasza masa bakaliowa wystygnie, łyżeczką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem tworząc okrągłe, spłaszczone ciasteczka o średnicy gdzieś
Kuchenne Wariacjeplanach zrobić rybę na obiad? To ja podrzucam Wam przepis na surówkę idealną do rybki :) Składniki: 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 1 cebulka 1 garść suszonej żurawiny pieprz 1-2 łyżki cukru olej Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno kroimy, obraną marchew i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. Cebulkę drobno siekamy. 3. Wszystko łączymy(...)dorzucamy żurawinę, doprawiamy pieprzem, cukrem i olejem. 4. Schładzamy przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa AniDzień dobry!Dziś szybkie i pyszne śniadanie. Szybkie nie znaczy nudne. Bedzie zdrowo! Składniki musli u mnie "Letnie złudzenie" MIXIT żurawina suszona SKWORCU ulubiony jogurt borówka amerykańska Do kubka wsyp musli. Wymieszaj z ulubionym jogurtem. Dodaj garść żurawiny. Dosmacz borówką. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimoim przypadku 4 kilowa) 2 jajka 3 czerstwe bułeczki 3 duże marchewki 4 pietruszki a lepiej pasternak 2 cebule 1/4 selera 10 cm pora garść śliwek suszonych garść żurawiny przyprawy: gałka muszkatułowa, pieprz, sól, majeranem liść laurowy Wykonanie Do dużego garnka wkładam marchew ,pietruszkę,seler ,listek cebulę i sól zalewam wodą i wkładam po porcjowaną kaczkę(...)oraz namoczoną bułką ,dwa razy. Do masy dodaje jajka , pieprz , 1 łyżeczkę pieprzu . 1 łyżkę majeranku.1 łyżeczkę gałki muszkatułowej . Takę masę dokładnie mieszam . Na koniec dodaje śliwki i żurawinę . Mieszam ,wykładam na blachę ,posmarowaną tłuszczę i posypaną bułka. piekę ok 2 godzin Wilgotność mojemu pasztetowi dają warzywa a nie tłuszcz
Eli Gotowaniełyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 150g orzechów włoskich 2,5kg jabłek (najlepiej szarej renety) 2-3 łyżki brązowego cukru 1/3 szkl. żurawiny lub rodzynek Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę, szybko zagnieść. Podzielić na dwie części 1/3 do 2/3, większą schować do lodówki, mniejszą do zamrażarki, owinięte szczelnie folią(...)spożywczą. Jabłka obrać i utrzeć na tartce o grubych oczkach, uprażyć w garnku razem z brązowym cukrem i żurawiną bądź rodzynkami. Większą porcję ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki posmarowanej masłem i lekko oprószonej bułką tartą, wierzch ponakłuwać widelcem i również lekko obsypać bułką tartą. Wyłożyć uprażone jabłka, a na wierzch wysypać zmielone orzechy włoskie i zetrzeć na tartce
Przepysznik - BLW i nie tylkodokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na dobrze ostudzone ciasto i wyrównać. Polewa i ozdoby: 2 łyżki pasty tahini 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny żurawina/granat płatki migdałowe Wymieszać wszystkie składniki i fantazyjnie polać nią ciasto. U mnie polewa miała identyczny kolor co masa, więc po prostu posmarowałam nią wierzch i udekorowałam żurawiną i płatkami
Przepysznik - BLW i nie tylkopełne szklanki mąki tortowej - 200g miękkiej margaryny - 3/4 szklanki cukru pudru - 3 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka rozdrobnionych orzechów (użyłam włoskich i laskowych) - około 60g żurawiny - 4 gruszki Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku nie przestając miksować. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i po jednej łyżce dodajemy do reszty(...)składników. Wsypujemy orzechy i na wolnych obrotach wszystko dokładnie mieszamy. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy gruszki, żurawinę i łyżką łączymy wszystkie składniki. Nakładamy ciasto na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą blaszkę keksówkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 55 minut w 180 stopniach
Pan i Pani Smith w kuchnimiód/stewia/słodzik/białko (wedle uznania, gdy chcecie słodszy smak, ja dodaje miodu) 2 jajka lekko ubite widelcem 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 3 łyżki rodzynek 3 łyżki suszonej żurawiny 100g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 250g mąki (może być pszenna ja użyłam żytniej pełnoziarnistej) 90g pokruszonych płatków kukurydzianych WYKONANIE: Lekko ubite jajko połączyć(...)jogurtem, dodać aromat, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier/miód/biało. Wsypać wiórki kokosowe żurawinę i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką (można rękoma). Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki
fitolarun.blogspot.comśmietana 3 łyżki 18% proszek do pieczenia 2 łyżeczki Dodatkowo : jabłka 2 kg ( po obraniu i uprażeniu będzie trochę mniej ) 200 g ksylitolu Kłos - Pol żurawina suszona 1 szklanka AGNEX budyń 2 szt śmietankowy białka 5 szt ksylitol Kłos -Pol 2 łyżki Wykonanie : Do misy wbijamy żółtka, dodajemy mąkę , proszek do pieczenia. Dodajemy(...)wkładamy do zamrażalki na 30 minut. Po 30 minutach ścieramy połowę ciasta na tarce na średnich oczkach . . Wykładamy uprażone jabłka z ksylitolem na ciasto oraz posypujemy żurawiną . Ubijamy białko z cukrem brzozowym i budyniem i wykładamy na jabłka. Teraz ścieramy drugą część ciasta prosto na białko z budyniem . Pieczemy w 170 stopniach godzinę Uprażenie
Różowa kuchnia